Accidentul vascular cerebral la caine apare atunci cand creierul este privat de oxigenul necesar pentru o buna functionalitate, ceea ce duce la aparitia unor simptome neurologice.
Aceasta patologie este mai putin frecventa la animale comparativ cu oamenii. Animalele isi revin mai usor deoarece ele nu au sistem piramidal proeminent.
Cauze accidentului vaccular cerebral la caini
- Ischemia cauzata de obstructia vaselor de sange, ce duce la o reducere a fluxului de sange si oxigen la nivel cerebral. Afectarea poate fi globala sau regionala. Hipoxia si hipoglicemia duc la afectarea partilor senzitive ale tesuturilor, iar daca este severa si persistenta poate afecta si partea motorie. In forma usoara, ischemia duce la aparitia unui accident vascular trazitoriu, care se remite in 24 de ore. In forma severa poate duce la moartea neuronilor si celulelor gliale.
- Hemoragia cauzata de ruptura vaselor cerebrale. Aceasta duce la instalarea rapida a unei disfunctii cerebrale si reducerea tesutului cerebral functional. Accidentele vasculare hemoragice se clasifica in epidural, subdural, subarahnoidian si intraventricular. Cainii ce sufera de hipertensiune arteriala, boli renale si hiperadrenocorticism au un risc ridicat de aparitie a accidentului vascular hemoragic.
Tabloul clinic
Simptomele clinice apar brusc. Disfunctia cerebrala poate fi focala, asimetrica si non-progresiva. Edemul asociat cu leziunea secundara poate duce la progresia semnelor neurologice in 24 – 72 de ore.
In accidentul vascular hemoragic, simptomele au un debut mai lent.
Dupa 24 – 72 de ore, edemul se poate resorbi si unele semnele clinice regreseaza.
1. Accidentul vascular cerebral localizat anterior poate duce la aparitia urmatoarelor simptome:
- miscarea in cerc a cainelui;
- crize convulsive;
- schimbari de comportament: iritabilitate sau apatie;
- senzatia de presiune la nivelul capului;
- orbire.
2. Accidentul cerebral la nivelul trunchiului cerebral si cerebelului poate avea urmatoarele simptome:
- tulburari de echilibru;
- pareza sau pierderea partiala a functii motorii voluntare;
- hipertermie (febra);
- tremorurul capului;
- reducerea starii de alerta;
- miscarea in cerc.
3. La localizarea spinala, simptomele includ:
- pareza;
- plegie sau paralizie.
Diagnosticul AVC-ului la caini
Teste de sange si urina sunt utile pentru identificarea cauzei. Testele functionale tiroidiene (T4 liber,T4 total si nivelul TSH-ului), profilul coagularii (fibrinogenul, timpul de protrombina si timpul de tromboplastina), masurarea presiunii arteriale sistolice si EKG-ul trebuie facute in cazul unei suspiciuni de accident vascular. Examenul coproparazitologic este util pentru a exclude cauza parazitara. Culturile de sange si urina pot fi utile in caz de sepsis. Examinarea lichidului cerebrospinal poate exclude bolile inflamatorii si poate identifica hemoragia recenta.
Rezonanta magnetica nucleara (RMN) este mai sensibila decat CT-ul pentru evidentierea AVC-ului recent si poate identifica modificarile cerebrale la o ora de la debut. Poate evidentia edemul, ofera imagini in mai multe planuri si cu mai putine artefacte. Ofera informatii legate de localizare si poate exclude prezenta altor formatiuni la nivel cerebral, de tipul tumorilor, inflamatiilor si leziunilor.
Tomografia computerizata (CT) este sensibila in identificarea hemoragiei acute.
Tratamentul accidentului vascular cerebral la caine
In accidentul vascular ischemic tratamentul urmareste 3 principii:
- monitorizarea si corectarea variabilelor fiziologice: nivelul de oxigen, echilibrul hidric, tensiunea arteriala si temperatura corpului;
- neuroprotectia creierului prin prevenirea mortii neuronale si inhibarea mediatorilor chimici si metabolici;
- restaurarea fluxului de sange cerebral prin tromboliza.
In accidentul vascular hemoragic managementul acestuia cuprinde:
- stabilizarea animalului (protectia cailor aeriene, monitorizarea semnelor vitale);
- evaluarea si monitorizarea statusului neurologic;
- evidentierea si tratamentul posibilelor cauze ale hemoragiei;
- managementul presiunii intracraniene crescute;
Prognostic
Depinde de severitatea initiala a deficitului neurologic, raspunsul initial la terapie si severitatea cauzelor ce au dus la aparitia accidentului vascular.
Cele mai multe cazuri de accident vascular ischemic au o evolutie favorabila cu terapia suportiva in cateva saptamani.
Cainii cu o problema de sanatate preexistenta au un prognostic mai prost, comparativ cu cei fara o afectiune preexistenta si deseori ajung la eutanasie.
cainele nostru a suferit 2 accidente vasculare cerebrale si dupa al doilea nu si-a mai revenit, a ramas paralizat, nu ne mai recunostea, facea pipi pe el, am optat sa il eutanasiem ca se chinuia si ne chinuia si pe noi. Avea 13 ani, dar a fost un caine agitat toata viata lui
Si al meu (nero), rasa mica, ne-am pomenit cu el intr-o noapte pe la ora 1 cazut jos pe scari afara la tara schelelaind. Era jos si nu s-a mai ridicat, cu gatul ibtepenit in sus, un frl de paralizie. L-am dus la veterinar si l-am eutanasiat ziua urmatoare, desi regret ca nu i-am facut nici o investigatie poate mai avea o sansa ceva. Pe moment m-am gandit ca decat sa sr chinuie si sa sufar si eu uitandu-ma la el asa, e mai bine sa-i faca injectia. Cei drept era si batran Nero al mej, avea aproape 16 ani, plus multr alte agectiuni, cu inima, plamanii, avea si o tumoare la fund dr cativa ani, prostata etc. Raman totusi cu regretul ca l-am eutanasiat si n-am incercat tot posibilul ( desi stateam prost cu banii), iar costurile la veterinar cand te duci cu un caz de genul sunt destul de mari (zeci de mii de lei), fara sa-ti garanteze ca isi va reveni sau ceva.