Aerosolii la pisicile cu astm bronsic

Pisica mea are astm si bronsita, iar medicul veterinar mi-a prescris medicamente pentru aerosoli. Unde gasesc un inhalator pentru pisici? Cum il administrez? Ce este acest aparat de aerosoli pentru pisici?

Ne pare rau sa auzim ca pisica ta sufera de o problema respiratorie, dar din fericire medicina a avansat destul de mult sa nu mai fie asta o problema nici pentru animalele de companie.

Pisicile cu astm si bronsita prezinta o ingustare si umflare a cailor respiratorii din plamani. Majoritatea pisicilor cu astm bronsic vor avea tuse, dificultati de respiratie, respiratie cu gura deschisa sau alte semne de asemanatoare.

Pentru pisicile cu simptome frecvente si persistente, tratamentul presupune administrarea de corticosteroizi (care reduc inflamatia) si a unui bronhodilatator (care ajuta la dilatarea bronhiilor, permitand deschiderea cailor respiratorii).

 

De ce tratamentul cu aerosoli / inhalatorul este mai bun pentru pisica mea decat pastilele administrate pe gura?

Utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor pe cale bucala la pisici produce efecte secundare, de la probleme digestive pana la diabet zaharat. Corticosteroizii administrati prin inhalare sunt mult mai eficienti si produc mult mai putine efecte secundare decat corticosteroizii administrati oral.

 

Inhalatorul pentru pisici – unde il gasesc si ce medicamente se folosesc?

Corticosteroizii si bronhodilatatoarele folosite in inhalator, sunt aceleasi care se folosesc si la oameni. Medicamentele care vin intr-un tub special, se ataseaza in baza inhalatorului pentru pisici, iar la capatul opus se afla masca ce trebuie apropiata de nasul si gura pisicii.

Fluticazona (propionatul de fluticazona – Flixotide) este cel mai frecvent utilizat corticosteroid inhalator, iar albuterol / salbutamol (Ventolin) este cel mai frecvent utilizat bronhodilatator inhalator. Unii medici veterinari vor recomanda utilizarea unei combinatii de medicamente, de aceea in baza diagnosticului el este in masura sa va recomande acest tratament. Majoritatea pisicilor vor avea nevoie de 1 – 2 saptamani de medicatie orala pentru a-si controla crizele de astm, asadar in aceasta perioada puteti sa incepeti sa o familiarizati cu inhalatorul.

Doza pentru fluticazona la pisici este un interval de 50 – 250 ug (micrograme) / pisica la 12 – 24 de ore, iar doza pentru salbutamol (Ventolin) la pisici este de 100 ug (micrograme) / pisica la 4 – 6 ore sau la nevoie. Dozele pentru tratamentul cu corticosteroizi (fluticazona) si bronhodilatatoare (Ventolin) la pisici trebuie stabilite de medicul veterinar, in functie de pacient si afectiune. Nu ii administrati medicamente fara a primi expres indicatia veterinarului!

Acum, legat de inhalator, sunt mai multe variante pe care le puteti discuta cu medicul veterinar. O varianta, ar fi produsul AeroKat (AeroKat Feline Aerosol Chamber) pe care il puteti compara de la clinicile veterinare (sau va putem ajuta cu o comanda daca aveti nevoie). Avantajul acestui tip de inhalator este ca vine cu 2 masti ce se potrivesc la toate rasele si marimile de pisici. O varianta de compromis ar fi si inhalatorul pentru copii (Optichamber – camera de inhalare), pe care il gasiti in farmaciile umane. Acesta din urma are dezavantajul ca prezinta o masca mai mare ca nu se potriveste etans pe botul pisicii si exista riscul ca pisica sa nu inhalaze chiar toata substanta necesara.

 

Sfaturi inainte de folosirea inhalatorului

Cel mai bine este sa lasati pisica sa se obisnuiasca cu dispozitivul inainte de a incerca sa ii administrati orice medicament. Familiarizarea pisicii cu inhalatorul reduce sansele ca pisica sa se sperie de acesta si de procesul de administrare a medicamentelor, situatii ce pot fi urgente.

  • lasati-o sa miroase aparatul, apropiati-l usor de pisica, intr-o maniera calma;
  • imbratisati-va pisica inainte, in timpul si dupa tratament;
  • recompenseaza pisica cu bunatati inainte si dupa tratament.

Incepeti sa ii tineti masca pe bot cateva secunde (o puteti familiariza doar cu masca, fara aparat, fara medicamente) si ulterior cresteti treptat timpul pentru a tine masca dispozitivului aproximativ 30 de secunde. Dupa ce pisica se obisnuieste cu masca, puteti atasa dispozitivul de masca sa se familiarizeze si cu acesta.

Dispozitivul AeroKat vine cu o valva (un indicator de inhalare), care se misca atunci cand pisica dumneavoastra respira. Ea poate indica faptul ca masca este sau nu etansa. Miscarile valvei va ajuta sa numarati respiratiile in timp ce pisica inhaleaza medicamentul.

Unii proprietari au preferat sa atinga masca inhalatorului cu putin sos de la o conserva gustoasa si asa pisica a fost mult mai atrasa sa aiba masca pe fata.

Intr-un final, totul este despre rabdare. Sunt extrem de rare cazurile cand proprietarii chiar nu au reusit sa acomodeze pisica cu dispozitivul de aerosoli. Cu putina practica si multa dragoste, pisica poate veni cu drag ca sa isi ia medicamentele inhalatorii.

  1. Geanina a. spune:

    Și noi tot ne chinuim cu nebulizator de copii la pisici, dar după ce am descoperit aerokat e mult mai usor si pisica îl accepta supeeeer usor

  2. Irina spune:

    Face minuni acest aparat pentru problemele respiratorii la pisici .. este de nelipsit si nu toti medicii veterinari stiu de aerocat

  3. Marius smarandache spune:

    Extraordinar de bun Aerokatul cu Ventolin la pisici. Il folosesc de cativa ani si inca functioneaza ft bine…

  4. Andreea Vida spune:

    Am comandat Aerokat inhalator prin aceasta clinică veterinara și mi-a livrat aparatul acasă. Recomand cu căldură dacă aveți nevoie de aparatul de inhalare sa ii contactați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.