Alergiile alimentare determina raspunsul sistemului imunitar care la randul lui produce anticorpi care sa atace substantele pe care animalul dumeavoastra le-ar tolera in conditii normale. Datorita timpului necesar pentru dezvoltarea unei alergii sau a diverselor tipuri de anticorpi, unele alergii se pot dezvolta intr-un interval de timp mai lung.
Reactiile adverse aparute in urma formarii de anticorpi pot fi asociate mancarii, hipersensibilitatii (de exemplu in cazul unui raspuns imun) sau intolerantei alimentare (cand este cazul unui raspuns in care sistemul imunitar nu este implicat si cum este de altfel cazul intoxicatiilor cu diverse substante daunatoare sau a unor alimente nerecomandate).
Ce simptome poate prezenta cainele sau pisica mea cu alergie?
- mancarime (asa numita dermatita alergica care se poate localiza pe tot corpul, dar la caini cu precadere la nivelul urechilor, labutelor, a spatelui si a burticii, iar la pisici in regiunea capului si a gatului);
- scarpinat;
- problemele dermatologice care se prezinta la caini in general la un interval de 6 – 24 de ore de la consumul mancarii (la cei cu par scurt se pot observa niste umflaturi rosii), in timp ce la pisici simptomele se observa dupa o perioada mai lunga;
- infectii ale pielii sau ale urechii;
- fata, pleoape sau urechi umflate;
- probleme gastrointestinale (mai des intalnite in cazul intolerantelor alimentare) precum diaree sau voma;
- in cazuri mai rare: hiperactivitate, scaderea in greutate, lipsa energiei, iritabilitate.
Trebuie mentionat faptul ca mancarimea creaza un disconfort animalului dumneavoastra care in mod instinctiv se va scarpina, zgaria, linge excesiv in zonele care il deranjeaza. Aceste actiuni pot duce la aparitia unor rani deschise predispuse la infectii sau la caderea parului.
Ce alergeni sunt implicati in aparitia acestor alergii?
Cei mai multi alergeni alimentari sunt proteinele din carne de pui, vita sau peste (cum este mai frecvent in cazul pisicilor), soia, oua sau diverse produse lactate. Pe langa proteine, pentru raspunsul reactiei antigen-anticorp, pot fi raspunzatoari atat aditivii cat si alte substante.
Cum primesc un diagnostic corect?
Principalul rol in primirea unui diagnostic corect il are un istoric detaliat al animalului dumneavoastra care sa cuprinda de langa datele generale (precum rasa, sex, varsta, greutate) si informatii mai detaliate (de exemplu: ce simptome sunt prezente, durata si felul in care cainele sau pisica voastra se manifesta, ce mancare sau gustari / recompense consuma animalul dumneavoastra si de ce perioada de timp, suplimentele alimentare, daca ati facut plimbari prin locuri noi si animalutul a mancat ceva nou).
Desi testarea pentru diversi alergeni este raspandita la scara larga, unele studii arata ca au o rata de eroare destul de ridicata. Astfel, una dintre metodele cu cea mai mare acuratete in diagnosticarea alergiilor alimentare este modificarea dietei.
Schimbarea dietei include o mancare de tip hipoalergenic si totodata eliminarea tuturor alimentelor pe care cainele sau pisica dumneavoastra le consuma inainte (hrana, gustari, suplimente, alimente sau medicamente cu diverse arome). Urmatorul pas poate dura de la 8 la 12 saptamani (in functie de recomandarea medicului veterinar) si implica hranirea animalului doar cu acest tip de mancare.
In cazul in care animalului dumneavoastra i se estompeaza treptat simptomele pana la disparitia acestora inseamna ca are o anume alergie alimentara. Urmatorul pas este trecerea la vechea dieta alimentara. Daca simptomele reapar pe parcursul a aproximativ o saptamana inseamna ca animalul dumneavoastra are o alergie alimentara. Acest lucru implica trecerea din nou la hrana hipoalergenica.
Pentru a putea raspunde la intrebare „De ce?” trebuie sa se reintroduca treptat (doar dupa disparitia simptomelor) ingrediente din regimul alimentar precedent, pas cu pas. Daca la primul ingredient nu apar simptome dupa un interval de timp, se adauga al doilea ingredient si tot asa, pana in momentul in care un nou ingredient introdus in dieta provoaca simptome.
Ce tratament o sa urmeze blanosul meu?
Dupa cum se observa, excluderea unei alergii alimentare este un proces care poate dura pana la cateva luni. In functie de gravitatea simptomelor medicul veterinar poate sa recomande diverse medicamente pana in momentul disparitiei acestora.
Hrana hipoalergenica poate fi cu proteina hidrolizata, care sa nu contina niciunul din vechile ingrediente are hranei precedente si dieta proteica gatita acasa (fara a se regasi ingrediente consumate inainte). Regimul alimentar se stabileste atat in functie de evolutia starii de sanatate, recomandarile medicului veterinar, cat si in functie de disponibilitatea si timpul dumneavoastra liber.
Animalul meu o sa fie afectat pe termen lung?
In conditiile in care se respecta indicatiile medicului veterinar cu privire la dieta, prognosticul este unul bun, dar asta nu va poate asigura ca pe parcursul vietii nu o sa dezvolte alte alergii.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri in dermatologie veterinara va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni de piele. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la Joy vet – cabinet veterinar sector 3.
Surse:
- https://vetnutrition.tufts.edu/2017/01/food-allergies/
- VCA Hospitals: “Allergy – Food Allergy in Dogs.”
- DVM360: “Diagnosing food allergies in dogs and cats – Bring your case to trial.”