Alopecia psihogena a pisicii

Ce este alopecia psihogena a pisicii?

Alopecia psihogena este o afectiune de ordin comportamental, cu manifestari dermatologice ce afecteaza pisicile de orice varsta, indiferent de sex, Siameza, Birmaneza si Abisiniana fiind cele mai predispuse rase.

Cum apare?

Boala apare in urma unei schimbari din mediu ce declanseaza o asa numita ”nevroza de anxietate” si poate fi determinata de schimbarea proprietarului, de lipsa temporara a acestuia, de schimbarea locuintei, ori aducerea in familie a altui animal (de obicei un caine) sau chiar de schimbarea pozitiei mobilei in casa.

Cum se manifesta?

Simptomatologia este reprezentata de lins si supt excesiv ce duce in final la alopecie pe trunchi, spate, coada, abdomen, coapse, membrele anterioare si regiunea interscapulara.

Alopecie ce cuprinde coapsa si o parte din abdomen cauzata de anxietate. Sursa foto: vetlexicon.com/treat/felis/client-information/over-grooming-(feline-psychogenic-alopecia)

Pisica poate dezvolta un lins stereotip al nasului ce determina in timp leziuni triunghiulare si aparitia ulcerului eozinofilic pe buza superioara, uneori isi poate musca anumite regiuni ale corpului si se poate scarpina obsesiv, determinand leziuni de automutilare, ulcere, escoriatii si in final necroze localizate pe fata, gat, membre si coada. Un simptom clasic al acestei afectiuni la pisici, manifestat si la oameni, este rosul unghiilor, acestea prezentand fisuri si rupturi.

Alopecia membrului anterior cauzat de anxietate. Sursa foto: veterinaryevidence.org/index.php/ve/article/view/573

Anxietatea nu afecteaza numai comportamental, ea determina si alte modificari, cum ar fi tahicardia (cresterea frecventei cardiace), tahipneea (cresterea frecventei respiratorii), ptialism ( hipersalivatie), diaree, bulimie si chiar obezitate.

Si pisicile pot suferi de anxietate si depresie?

Sigur ca da, anxietatea este o stare patologica, ce apare ca un raspuns al organismului la actiunea factorilor din mediu si pisicile sufera deseori de aceasta stare emotionala. Ea poate fi de mai multe grade, astfel:

  • anxietatea paroxistica ce se manifesta cu tahicardie, tahipnee, ptialism, diaree, transpiratie, evacuarea glandelor anale si este reprezentata de atacuri scurte;
  • anxietatea intermitenta in care se accentueaza comportamentul de marcare al teritoriului, apare agresivitatea fata de proprietar, pisica incepe sa aiba perturbari ale somnului, se linge si scarpina obsesiv si ajunge sa-si muste anumite zone corporale ca niste atacuri rapide;
  • anxietatea permanenta in care pisica isi pierde capacitatea de adaptare, se linge excesiv si sufera de bulimie.

Daca proprietarul nu observa aceste semne, anxietatea netratata poate duce la depresie, care la pisica se manifesta prin reducerea reactivitatii si inhibitie, iar aceasta imbraca la randul ei mai multe forme, precum:

  • forma acuta caracterizata prin somn excesiv, reducerea activitatilor si a apetitului;
  • forma cronica in care dezvolta tulburari de alimentatie, de comportament igienic, ale somnului si activitatilor de zi cu zi;
  • depresia reactionala determinata de un soc emotional puternic, apare la cateva zile dupa acesta si se manifesta prin letargie, lipsa poftei de mancare si a toaletarii;
  • depresia involuntara ce apare de obicei dupa varsta de 10 ani si este asociata imbatranirii, poate fi determinata de formatiuni tumorale intracraniene si se manifesta prin tulburari de somn, lipsa toaletarii si a activitatilor.

Cum se trateaza?

Alopecia psihogena a pisicii se trateaza in primul rand prin identificarea si eliminarea factorilor declansatori din mediu, uneori este greu sa ne dam seama ce anume ar fi putut declansa anxietatea unei pisici, dar trebuie sa intelegem ca pisicile sunt o categorie aparte de animale ce se streseaza din aproape orice modificare adusa in mediul cu care ele erau obisnuite. Odata corectati factorii declansatori si care intretin starea anxioasa, putem apela la medicatie anxiolitica si terapie cu feromoni. Astfel, in situatiile in care schimbarile de mediu sunt iminente, chiar cu o perioada inainte de evenimentul stresant se pot folosi difuzoarele cu feromoni precum Feliway, se pot administra suplimente precum Calmex, ce contin compusi ce ajuta la relaxarea pisicilor in situatii si perioade stresante.

Daca acestea nu au efect, se poate recurge la medicatie psihotropa, precum diazepam 1 – 2 mg/kg la 12 ore, propranolol 5 – 10 mg/kg la 12 ore, timp de 1 – 2 luni in caz de hiperestezie, tahicardie si tahipnee, Prozac® 1 – 2 mg/zi, cu un foarte bun rezultat in reluarea comportamentului explorator.

Calmex – supliment cu rol in linistirea pisicilor in perioade si situatii de stres. Sursa foto: maravet.com

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri in dermatologie veterinara va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni de piele. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la Joy vet – cabinet veterinar sector 3. In cazul in care sunteti departe de noi, puteti opta pentru o consultatie online (pe zoom).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.