Am gasit capuse pe caini – ce este de facut?

          Capusele pot cauza cainilor probleme serioase de sanatate, de la paralizii pana la anemii ce duc la deces. Capusele, impreuna cu puricii, reprezinta cei mai intalniti paraziti pe animalele de companie.

Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre produsele de deparazitare externa, deoarece sunt multe specii de capuse la noi in tara, iar unele produse de deparazitare externa nu actioneaza pe o perioada asa lunga impotriva tuturor. Acest articol despre capusele la caini ar fi obositor daca am insirui toti termenii stiintifici si toate produsele de deparazitare, asadar cel mai bine ar fi sa discutati cu medicul veterinar despre produsul cel mai bun pentru cainele dumneavoastra. Ca sa va dam exemple, avem asa:

  • Bravecto, ce este considerat deparazitare externa pentru purici si capuse ce tine 3 luni de zile, in cazul capuselor din specia Rhiphicephalus sanguineus acopera doar 2 luni de zile (3 luni acoperind pentru capusele din specia Ixodes ricinus, Dermacentor reticulatus, D. Veriabilis);
  • Vectra 3d sau Advantix, deparazitarea externa sub forma de pipeta in ceafa ce tine 1 luna de zile, actioneaza doar 3 saptamani pentru capusele din specia Dermacentor reticulatus si 1 luna pentru capusele din specia Ixodes ricinus, Rhiphicephalus sanguineus.

Evita capusele la caini si comanda Bravecto sau o deparazitare externa la un pret rezonabil prin whatsapp la 0726.742.842 sau prin email la medicveterinarbucuresti@gmail.com

Mai multe detalii gasiti in articolul de pe websiteul nostru: Deparazitarea externa la caini.

Cum recunoasteti capusele pe caini?

In general capusele la caini tind sa fie de dimensiunea unui sambure de mar (atunci cand nu s-au hranit) si varianza in culori depinzand de specie. Dupa ce se ataseaza de piele, incepe sa se hraneasca cu sangele cainelui si devin mai mari (umflate, de tipul unei alunite sau a unui papilom). Pot ajunge la dimensiuni destul de mari (1 – 2 cm), dar ele arata diferit si in functie de stadiul ciclului de viata. Asadar, cel mai bine este sa va uitati cu atentie (eventual cu o lupa) daca ii vedeti picioarele si sa o scoateti sau daca nu sunteti siguri ca este o capusa, mergeti la medicul veterinar.

Rhipicephalus sanguineus (entnemdept.ufl.edu/creatures/urban/medical/brown_dog_tick.htm)
Dermacentor veriabilis (entnemdept.ufl.edu/creatures/urban/medical/american_dog_tick.htm)
Dermacentor reticulatus (parasitesandvectors.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13071-016-1599-x)
Ixodes ricinus (ecdc.europa.eu/en/disease-vectors/facts/tick-factsheets/ixodes-ricinus)

Cum reusesc capusele sa se urce pe caine?

Probabil ca va puneti intrebarea cum de au reusit capusele sa se urce pe cainele dumneavoastra desi nu l-ati plimbat prin locuri ‘murdare’? Da, cu siguranta le-a luat de la plimbari de afara. Rolul capuselor este sa isi gaseasca gazda si sa se hraneasca, asadar ele vor sta in iarba, ‘la panda’. Capusele se orienteaza catre caldura pe care o emana cainele dumneavoastra, dar si pe dioxidul de carbon pe care il expira, simtind cainele de la distanta. Cu ajutorul celor 4 picioare, capusele de ataseaza de caine si migreaza prin blana pana la locul unde considera ca este oportun sa se hraneasca.

Desi cele mai mari infestari cu capuse la caini se observa vara si primavara, la clinica noastra veterinara ne confruntam cu bolile transmise de capuse chiar si iarna (de aceea este important sa va deparazitati cainele tot timpul anului).

Cum se manifesta un caine cu capuse?

Semnele si simptomele unui caine cu capuse difera in functie de nivelul de infestatie, de boala transmisa de capuse, dar si de tipul de capusa.

Unii caini pot manifesta iritari ale pielii, incoordonare in mers datorita anemiei sau paraliziei data de capusa. In general este nevoie de 3 zile sau mai mult ca un caine sa manifeste semne clinice date de muscatura de capusa. Printre semne amintim:

  • pierderea coordonarii in mers (merge mai greu de picioarele din spate – „ii fug picioarele”);
  • cainele este apatic;
  • cainele nu mai mananca;
  • cainele respira cu dificultate;
  • cainele urineaza rosiatic.

Daca ati observat capuse pe cainele dumneavoastra si in aceleasi timp cainele nu se simte bine, trebuie sa mergeti de urgenta la veterinar sau sa apelati la un doctor veterinar la domiciliu.

Cum scot o capusa de pe caine?

Extras din articolul nostru de pe site despre Babesioza la caini, cum sa scoateti capusele de pe caine:

  • asigurati-va ca sigur este o capusa. Capusele pot fi maro, cafenii, negre si au 8 picioare. Pot fi de diferite dimensiuni, unele fiind chiar minuscule, depinde si de timpul cat au fost prinsa de pielea cainelui;
  • evitati contactul direct al capusei cu pielea dumneavoastra, asadar folositi manusi;
  • este de preferat sa folositi un extractor / pensa de capuse pentru a o inlatura;
  • agatati capusa cat mai aproape de pielea animalului si trageti usor fara sa smuciti in sus. Tineti presiunea usoara de tragere pana cand capusa se desprinde;
  • nu este recomandat sa dati cu alcool inainte de capusa deoarece aceasta poate elimina toxinele in organismul cainelui dumneavoastra;
  • dupa ce ati inlaturat capusa, dezinfectati pielea cainelui cu alcool si urmariti-l in urmatoarele 14 zile.
Pensa pentru extragere capuse la caini


Pot oamenii lua capuse de la cainii lor?

Este cunoscut faptul ca si oamenii sunt muscati de capuse si acestea transmit boli grave si la oameni. In general omul ia capusele din iarba si nu de pe caine.

Este important sa stropiti periodic si curtea dumneavoastra pentru a preveni infestarile cu capuse la caini, dar si la oameni. De asemenea, puteti sa stropiti picioarele cainelui dumneavoastra de fiecare data cand iesiti cu el afara, sunt produse pe baza de substante chimice, dar si produse bio pe baza de plante (eteruri), ce indeparteaza capusele si insectele.

 

Multa lume ne intreaba si tinem sa raspundem:

  • capusele nu sar si nu cad din copaci cum cred majoritatea proprietarilor de animale, ele se urca pe animale (sau oameni) atunci cand acestea traverseaza iarba sau alte zone verzi;
  • oamenii nu pot lua boli precum boala Lyme de la caine, ci doar de la capuse. Intr-adevar daca aceeasi capusa musca si cainele si omul, amandoi pot dezvolta boala;
  • o capusa poate trai chiar si 3 ani fara sa se hraneasca cu sangele animalului;
  • boala Lyme la animale si la oameni se trateaza cu antibiotice specifice, asadar daca v-a muscat capusa mergeti la medic, chiar si cu capusa pentru a o testa.

 

  1. Laura spune:

    milbemicin la deparazitare interma si advantix la deparazitare externa in fiecare luna,dar am gasit o capusa uscata pe gatul cainelui,trebuie schimbatemprodusele?

    • Veterinar spune:

      Pe timpul verii, cand capusele sunt mai prezente, puneti-i pe langa acestea si zgarda Foresto sau Scalibor. Cu stima!

  2. Lorena spune:

    Bună ziua.
    Ii administrez câinelui tratament cu pastile, NexGard, ultima fiind pe 13/04/24. Ieri am găsit în casă, căzute pe jos, 2 căpușe grăsuțe, de mărimea unui bob de Rodie.
    Ce implică asta, ar trebui să mă îngrijorez?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Nu exista motive de ingrijorare, asa este normal. La Nexgard, Bravecto, Simparica si alte produse administrate pe gura pentru capuse medicanismul de actiune este diferit fata de pipete. Capusele trebuie sa muste cainele ca sa ingereze toxicul si sa moara (cum s-a intamplat in cazul dumneavoastra), totul se intampla atat de repede incat capusa nu are timp sa infesteze cainele cu boli parazitare. Cu stima!

  3. Dutca Livia spune:

    Bună ziua! Am găsit o căpușa pe câine (după ce am vorbit cu un veterinar )dar este pe el de câteva zile și nu am știut. Am văzut ca nu mănâncă și urina este închisă la culoarea. Este un câine mare și nu ma lasă să îi scot căpușa. Nu se poate apropia nimeni străin de el ,cum sa procedez?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Ii puteti administra deparazitarea externa sub forma de pastila (Exemplu: Bravecto, Nexgard simplu, Credelio) pe care i-o puneti in mancare, iar capusa va muri si se va usca in aproximativ 24 – 48 de ore. Acum legat de posibilitatea transmiterii unor boli de catre capuse, nu avem alte optiuni decat sa apelati la medicul veterinar pentru investigatii cu o eventuala tranchilizare. Cele mai comune semne clinice in cazul unei babesioze este lipsa poftei de mancare, febra si urina rosiatica. Cu stima!

  4. Roxanna spune:

    Bună seara! Câinele meu este destul de agresiv și nu lasă pe nimeni sa se apropie de el, nu sta la spălat și nici sa primească tratament de la veterinar. Am incercat cu pastile insa nu au dat rezultat. De câteva zile am observat ca are niște insecte în zona ochilor pe la sprâncene. Am bănuit ca ar fi căpușe, caci sunt înfipte acolo si nu mai scapa de ele. Cum as putea proceda? Nici măcar veterinarul nu se poate apropia de el pentru ca este agresiv cu toată lumea.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Daca ii dati pastila de Bravecto, Nexgard, Simparica capusele se vor usca si vor cadea in 48 – 72 hr. Pastila poate fi ascunsa intr-o mancare gustoasa. Cu stima!

  5. Ionut spune:

    Buna ziua, am adoptat recent un catelus. Are vartsa de o luna si doua saptamani. Problema este ca are capuse si ma chinui zilnic sa i le extrag cu penseta. Capusele sunt rosiatice, mici si nu il musca, le culeg efectiv de pe blana sau piele (in special gat, bursta si urechi).
    Imi puteti recomanda vreo solutie impotriva capuselor la caini micuti atat de vartsa cat si de talie? Va multumesc.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Mergeti la orice farmacie veterinara si va vor ajuta farmacistii veterinar, sunt produse si pe baza de plante ce se pot da zilnic pe blana cainelui sa scape de capuse. Medicul veterinar il poate ajuta si cu o injectie, in functie de gravitatea situatiei. Va trebui sa ii urmariti si starea generala deoarece este posibil ca aceste capuse sa ii transmite anumite boli. Cu stima!

        • Veterinar spune:

          Buna ziua! Da, se poate administra solutie de deparazitare externa pentru capuse, dar avand in vedere ca are babesioza, este de prefera ca sa se administreze solutie spot-on (adica pipeta in ceafa) si nu pastila orala deoarece cu siguranta si transaminazele (parametrii hepatici) sunt crescute. Cu stima!

  6. Constantin Elena Andreea spune:

    Buna seara eu am cumpărat fiola pentru catelul meu și iam aplicat-o la ceafa dar căpușele tot se suie pe el doar ca sunt aproape moarte întrebarea mea este ce trebuie sa fac ca să nu mai ia capusi

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Depinde pentru ce produs ati optat, ca spre exemplu cu efect repelent (sa impiedice aproprierea capuselor de caine) sunt putine produse, spre exemplu Advantix, Vectra 3d. Capusele ca sa transmita boli, trebuie sa muste si sa se hraneasca cu sangele cainelui, asadar faptul ca dvs le vedeti „aproape moarte”, probabil ametite, inseamna ca produsul isi face efectul. Ca si optiuni, puteti suplimenta si cu zgarda antiparazitara. Cu stima!

  7. Ioana r spune:

    Bună ziua! Ieri am adus acasă un catel pe care l am gasit pe camp.. de i este plin de capuse, cel putin 20.. si sunt unele deja mari…care ar fi cea mai buna metoda..? Cum sa scap de ele si sa ma asigur ca nu mi se duc in iarba sa le ia oamenii? Exista sanse mari sa administrez pastila catelului si ele sa moara toate?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Da, dupa administrarea pastile de deparazitare externa, la aprox 24 – 48 de ore capusele mor muri. Puteti opta sa si stropiti in curte pentru a omora eventualele capuse din iarba. Cu stima!

  8. Mihaela spune:

    Este normal ca la mai mult de o zi de la administrarea Bravecto, cainele sa mai aiba capuse? Ce fac daca nu ma lasa deloc sa ma apropii de zona de unde si le-a scos singur si sangereaza putin? Va multumesc!

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Capusele vor muri, se vor usca si vor cadea singure cam la 24 – 48 de ore de administrarea pastilei de Bravecto. Chiar daca ii administrati Bravecto capusele tot se vor urca pe animal, dar vor muri in momentul in care va „musca” din animal, si nu trebuie sa va faceti griji ca se va imbolnavi animalul deoarece capusele transmite bolile la „sfarsitul mesei” asadar nu vor avea timp. Cu stima!

    • Mihaela spune:

      Iam făcut tratament injectabil luna trecuta și azi iam găsit doua căpușe mari la coada. Ce se întâmplă…..nu are nici un simptom.Ce ma sfătuiți să fac și de ce sau mai prins de ea.

      • Veterinar spune:

        Buna ziua! Nu exista tratament injectabil pentru capuse (poate doar ivermectina injectabila – dar aceasta nu are cum au pastilele sau pipetele, adica elimina doar capusele pe care le are animalului, dar nu impiedica ca altele sa se urce pe el). Folositi cu incredere zgarda antiparazitara impreuna cu o pipeta pusa in ceafa lunar si nu veti avea probleme. Cu stima!

  9. Maria spune:

    Bună… nu am reușit sa scot capusa bine și i-a rămas ceva mic negru acolo, poate sa moara sau se întâmplă ceva?🥺

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Cainele nu v-a muri ca i-a ramas capul capusei acolo, peste un scurt timp organismul animalului „va respinge” acel rest ramas. Puteti administra putina crema cu antibiotic (baneocin) pentru e evita o eventuala infectie. Ce ar fi de ingrijorat ar fi bolile pe care capusa le transmite (precum babesioza). Urmariti cainele, iar daca urineaza rosiatic, este apatic, nu vrea sa manance, mergeti de urgenta la veterinar. Si deparazitati-l periodic! Cu stima!

  10. Catalina spune:

    Buna seara,
    Tocmai am gasit o capusa pe catelul meu, este de culoare negru-maroniu si ceva dungi gri, nu imi dau seama daca face parte din categoria periculoasa sau sunt cele mai comune. Nu reusesc sa o scot eu de pe catel, cred ca il doare, nu imi da voie sa il ajut. E de marimea unui sambure de mar, aproximativ, posibil sa o fi luat ieri. Nu am unde sa merg la aceasta ora la medic(21:30), se intampla ceva pana maine dimineata?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Gasiti tutoriale pe youtube cum sa scoateti capusa. In principiu trebuiesc scoase cat mai repede pentru a evita transmiterea bolilor. Cu stima!

      • Malina spune:

        Buna! Pe cainele meu il protejez lunar cu o pipeta destul de scumpa anti diferitor insecte,insa mereu capusele tot reusesc sa se urce pe el ! Mereu il caut de capuse dupa ce mergem de afara,mereu i le scot,la unele mai ramane si capul infipt in piele.Poti sa mi dai te rog un sfat ??

        • Veterinar spune:

          Buna ziua! Asociati pipeta si cu o zgarda antiparazitara de buna calitate (spre exemplu: Foresto, Scalibor). Pipeta pe care i-o puneti trebuie sa fie una calitativa si cu efect repelent, cum ar fi Advantix sau Vectra 3d. Cu stima!

  11. Cornelia spune:

    Catelul are tot timpul deparazitarea externa făcută la timp (cu pastila).Aseară am găsit pe pielea gatului o căpușe cred,spre uscare.E periculos pt câine?

    • Veterinar spune:

      Sunt extrem de rare cazurile (eu cel putin nu am intalnit) cand un caine se imbolnaveste fiind deparazitat cu pastile de deparazitare externa. Capusele mor atunci cand se hranesc cu sange, iar bolile le transmit la sfarsitul mesei. Asadar, pastila si-a facut „treaba”. Cu stima!

  12. Evelina spune:

    Multumim pentru articol.. noi gasim capuse pe caini in permanenta si ne este frica sa nu ne muste. Am dat acest coment ca de cand am cumparat produsul recomandat de dumneastra si am stropit in curte n-am mai gasit pic de capuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.