Tu iti deparazitezi periodic animalul de companie? Nu e prima daca cand vorbim despre importanta deparazitarii externe a animalelor si despre bolile pe care le transmit insectele ce se ataseaza de piele si blana patrupezilor nostri, una dintre ele fiind anaplasmoza.
Anaplasmoza face parte din bolile transmise de capuse animalelor nedeparazitate, alaturi de babesioza, borelioza, ehrlichioza si este provocata de o bacterie numita Anaplasma, ce se localizeaza in neutrofile si trombocite si provoaca manifestari clinice grave la animale, transmitandu-se si la oameni, ceea ce o face o zoonoza periculoasa.
Infectia cu rickettiile din genul Anaplasma determina doua tipuri de infectii, respectiv anaplasmoza granulocitara determinata de Anaplasma phagocytophilum, bacterie ce se localizeaza intracelular si afecteaza neutrofilele si anaplasmoza trombocitara, determinata de Anaplasma Platys, denumita initial Ehrlichia platys, fiind unica prin faptul ca este singurul organism intracelular infectios descris in trombocite.
Cum se transmite anaplasmoza la caini?
Indiferent de tipul ei, boala se transmite prin muscatura de capusa ce s-a hranit in prealabil pe un animal bolnav si a fost infectata cu unul din organismele descrise mai sus, infectand la randul ei in timpul hranirii animalul de care s-a atasat de mai mult de 24 de ore. Un alt mod de transmitere al bolii este transfuzia cu sange provenit de la animale bolnave fara simptome, netestate in prealabil inainte de realizarea acesteia. Rozatoarele sunt considerate rezervor natural pentru boala, cunoscandu-se faptul ca sunt purtatoare de diversi agenti patogeni, iar prin hranirea capuselor pe acestea sau hranirea animalelor cu ele pot disemina boala.
Manifestari ale anaplasmozei la caini
Simptomatologia infectiei cu Anaplasma phagocytophilum nu este specifica, animalele bolnave putand prezenta febra (↑38,5°C), voma, diaree, letargie, anorexie (lipsa poftei de mancare), poliartrita manifestata cu dureri articulare si dureri musculare manifestate cu dificultate in mers si schiopatura, splenomegalie, limfadenopatie, anemie. Mai rar, animalele pot prezenta meningita, ataxie, manifestari neurologice, tuse, tahipnee (cresterea frecventei respiratorii).
In cazul anaplasmozei trombocitare, simptomatologia este manifestata in mai multe faze clinice, astfel:
- faza acuta ce apare la 1-3 saptamani distanta de la muscatura capusei infectate si se manifesta in prima faza cu letargie, febra, ataxie, inapetenta si hiperkinezie, limfonodurile devenind reactive si crescand in volum
- faza subacuta in care semnele clinice manifestate regreseaza insa germenii patogeni se acumuleaza in splina, ducand la marirea in volum a acesteia, animalele infectate putand ramane in acest stadiu chiar si catve luni sau ani
- faza cronica in care simptomele reapar si determina inrosirea pielii, epistaxis (sangerari nazale), hematurie (prezenta sangelui in urina) si sangerari anormale din cauza trombocitopeniei (numar scazut de trombocite)
Diagnosticul anaplasmozei la caini
In urma suspiciunii acestei boli, bazata pe lipsa protectiei antiparazitare, existenta unei zone endemice de anaplasmoza si existenta in istoricul recent al animalului al unei muscaturi sau prezente vizuale a capuselor pe corpul lui, medicul veterinar poate realiza:
- analize hematologice cu evidentierea trombocitopeniei, limfopeniei, neutropeniei, uneori si anemia este prezenta;
- analize biochimice in care apar modificari precum cresterea fosfatazei alcaline, hipoalbuminemia.
Pentru confirmarea diagnosticului, medicul veterinar poate realiza un examen microscopic al unui frotiu de sange colorat, poate apela la teste serologice precum imunofluorescenta directa sau indirecta, sau teste rapide, dar cea mai sigura metoda de diagnostic al anaplasmozei in stadiul acut ramane examenul PCR.
Cum prevenim boala?
Din pacate, fata de alte boli, pentru anaplasmoza nu exista un vaccin, insa prevenirea acesteia poate fi realizata prin deparazitare externa regulata cu produce ce au actiune acaricida impotriva capuselor, evitarea contactului animalelor cu gazdele nevertebrate, dar si folosirea in mediu a unor substante cu efect acaricid care sa elimine potentialii vectori.
Cum se trateaza anaplasmoza cainilor?
Fiind o bacterie, cea mai buna terapie impotriva anaplasmozei ramane antibioterapia, folosind Doxiciclina in doza de 10 mg / kg la 12 ore timp de aproximativ o luna, cu mentiunea ca la testarile ulterioare cainii raman pozitivi, chiar daca nu mai manifesta semne de boala, eliminarea totala a bacteriei din corp uneori nefiind posibila. Data fiind distructia celulara masiva a sangelui, unii caini pot necesita transfuzie sanguina si suplimente ce sprijina hematopoieza si regenerarea celulelor sanguine pentru perioade lungi.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.