Uitati un motiv intemeiat sa va deparazitati cu sfintenie pisica, chiar daca sta numai in acasa…
Anemia infectioasa felina este o boala infectioasa, determinata de bacterii ce actioneaza asemenea unui hemoparazit si pot fi transmise de purici sau capuse, fiind manifestata in principal prin anemie. Anemia este termenul medical ce semnifica scaderea sub pragul minim al numarului de hematii (globule rosii) din sange, situatie in care apar diferite simptome din cauza dezechilibrului provocat de disparitia lor.
Cum apare aceasta boala?
Anemia infectioasa a pisicii este determinata de bacterii numite Mycoplasme, cea mai cunoscuta si raspandita fiind Mycoplasma haemofelis. Acestea pot fi transmise de puricii si capusele ce s-au hranit pe corpul unor pisici infectate, apoi pe a pisicii dumneavoastra, inoculand bacteriile.
Majoritatea pisicilor sanatoase manifesta simptome usoare, dar cand acestea sunt imunosupresate sau sunt batrane, bacteriile determina simptome grave ce duc deseori la moarte.
Cum determina aceste bacterii anemia?
Odata ajunse in torentul sanguin, aceste bacterii se fixeaza pe suprafata hematiilor, ceea ce determina tulburari ireversibile, acestea ajung intr-un final sa fie distruse, determinand anemie grava.
Simptomele infectiei cu Micoplasma haemofelis
Simptomele sunt variate si depind de sistemul imunitar al pisicii, de varsta ei si severitatea bolii, dar cel mai intalnit este anemia. Infectia se poate localiza la nivelul sistemului respirator, urinar, reproducator sau la nivelul articulatiilor, determinand simptome precum:
- anemie;
- stare generala proasta;
- letargie;
- ritm cardiac crescut;
- slabiciune;
- anorexie;
- pneumonie;
- ritm respirator crescut;
- stranut;
- tuse;
- dificultati respiratorii;
- secretii nazale;
- secretii oculare;
- icter (ingalbenirea mucoaselor si a pielii);
- inflamarea articulatiilor;
- dificultati in deplasare;
- abcese;
- avort;
- infectii urinare.
Diagnosticul anemiei infectioase la pisici
Atunci cand pisica dumneavoastra prezinta unul din simptomele mentionate mai sus, nu intarziati sa faceti o vizita medicului veterinar. Chiar daca anemia este usor de recunoscut simptomatologic de catre medici, etiologia acesteia este greu de stabilit, fiind intalnita in foarte multe boli. De aceea, este important sa fiti cat se poate de sinceri cu medicul veterinar si sa-i oferiti cat de multe detalii puteti, chiar daca acestea nu sunt tocmai comode. Deoarece multi proprietari se invinovatesc pentru faptul ca nu-si deparaziteaza la timp animalele, iar acestea se imbolnavesc, recurg uneori la a evita adevarul, medicul veterinar fiind pus in dificultatea de a pune un diagnostic cat se poate de corect pentru ca tratamentul sa-si faca efectul cu succes. Deci, atunci cand mergeti la un cabinet veterinar oferiti un istoric cat mai detaliat al animalului si informatii despre simptomele pe care le-ati observat.
Pentru a oferi un diagnostic cat mai bun, medicul va efectua un examen clinic complet al animalului, insotit de analize de sange biochimice si hematologice, cat si de urina, si le va corobora cu un test PCR unde va descoperi prezenta mycoplasmelor in sange.
Tratamentul anemiei infectioase feline
Tratamentul afectiunii variaza in functie de simptomatologie si de severitatea bolii, insa scopul principal este de a elimina mycoplasmele din sange, iar acest lucru este posibil cu ajutorul antibioticelor, cel mai eficient in acest caz fiind doxiciclina in doza de 5 – 10 mg/kg, per os, de doua ori pe zi, insa pot fi folosite de asemenea si tetraciclina in doza de 16 mg/kg, per os, de 3 ori pe zi si oxitetraciclina in doza de 16 – 20 mg/kg, per os, de 3 ori pe zi, cu precautie. In principiu, tratamentul cu antibiotice dureaza in jur de 3 saptamani, dupa care pisica va fi din nou testata pentru a ne asigura ca am reusit sa omoram toate bacteriile.
Din cauza ca distrugerile de hematii sunt masive chiar daca pisica raspunde bine la tratamentul cu antibiotice, fiind stabila, e posibil ca organismul pisicii sa dezvolte o anemie hemolitica autoimuna, ceea ce va determina medicul veterinar sa administreze corticosteroizi pisicii pentru a opri aceasta manifestare autoindusa. Uneori, din cauza simptomatologiei severe, pe langa tratament specific, analgezice si antipiretice, e nevoie si de tratament de sustinere, constand in tratament perfuzabil ce va aduce un aport de electroliti si vitamine ce va reprezenta pe langa tratamentul specific, suportul vital al organismului.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop – Supervet.