Anemia se defineste ca reducerea numarului de globule rosii (cunoscute si sub numele de hematii) sanguine si este frecvent intalnita la caini si pisici.
Aceasta poate aparea prin 3 mecanisme:
- Hemoragii ce duc la pierderea de globule rosii (hematii);
- Hemoliza prin distrugerea hematiilor;
- Productie inadecvata de globule rosii;
Pe baza analizelor de sange aceasta poate fi clasificata ca regenerativa, in care are loc productia de celule rosii si non-regenerativa in care maduva osoasa nu produce o cantitate adecvata nevoii crescute de hematii ale organismului.
Posibile cauze ale anemiei la caini si pisici
1. Hemoragice ce duc la aparitia unei anemii regenerative:
- Trauma: accidente, sangerari;
- Tumori ce sangereaza: hemangiosarcomul (la nivel splenic);
- Hemoragii aparute in timpul operatiilor chirurgicale;
- Ulceratii gastrointestinale;
- Ectoparazitoze severe (infestatie masiva cu pureci);
- Dezechilibre la nivelul hemostazei: toxicitatea data de warfarina (otrava de sobolani), boala Willebrand, trombocitopenia si coagularea intravasculara diseminata.
2. Hemolitice (prin descompunerea celulelor rosii) – in acest caz anemia este una regenerativa:
- Anemia hemolitica mediata imun: poate fi primara sau secundara unei afectiuni, o mica proportie din acestea sunt non-regenerative datorita distructiei celulelor precursoare ale hematiilor in maduva osoasa.
- Boli infectioase: Babesioza (boala transmisa de capuse) si Mycoplasma haemofelis la pisici.
- Intoxicatii cu zinc, paracetamol, ceapa.
3. Productie inadecvata de hematii ce duce la instalarea unei anemii de tip non-regenerativ:
- Distructia la nivelul maduvei spinarii: FeLV (virusul leucemiei feline) si FIV (virusul imunodeficientei feline), toxicitatea estrogenica, administrarea de medicamente mielosupresive si boli cu localizare primara la nivelul maduvei osoase;
- Boli cronice – un procent ridicat de boli inflamatorii si neoplazice duc la aparitia unei anemii usoare datorita incapacitatii maduvei de a utiliza fierul ca urmare a unei productii de citokine inadecvate;
- Deficitul de fier ce apare cel mai frecvent in bolile gastrointestinale cu pierdere cronica de sange;
- Boli renale (insuficienta renala cronica).
Video cu o microfilarie (vierme) in sangele cainelui:
Diagnosticul anemiei la caini si pisici
Cel mai important in cazul unui sindrom anemic este stabilirea cauzei si severitatii acesteia:
1. Istoricul medical este util in cazul in care o hemoragie a precedat aparitia sindromului anemic.
2. Examenul clinic – semnele clinice insotitoare ale anemiei variaza in functie de durata, severitatea, debutul si prezenta altor cauze ce stau la baza unei patologii preexistente:
- Anemia usoara nu duce de regula la aparitia semnelor clinic sau a palorii (mucoase palide);
- Anemia moderata pana la severa se instaleaza pe o perioada de saptamani pana la luni si poate fi insotita de letargie usoara si paloarea mucoaselor;
- Anemia severa, in care apare letargia severa, intoleranta la efort fizic si uneori chiar colaps. Tahipneea (animalul respira accelerat) si tahicardia (animalul are o frecventa cardiaca crescuta) apar datorita aportului insuficient de oxigen la tesuturi (cu alte cuvinte nu mai exista suficient sange sa transporte oxigenul la tesuturi).
- Anemia de cauza hemoragica – O hemoragie severa va duce la instalarea semnelor de soc hipovolemic: puls slab si extremitati reci (membre reci). In cazul unei hemoragii externe semnele clinice sunt usor de identificat. Hemoragia interna trebuie suspectata ori de cate ori exista o anemie ce nu poate fi explicata prin alte cauze si este mai evidenta in cazul prezentei semnelor clinice precum: melena (scaun cu sange digerat – zat de cafea) si hematemeza (voma cu sange – sangerare gastrointestinala), prezenta de lichid la nivel abdominal (hemoabdomen), tahipnee si matitate ventrala la auscultatia si percutia toracica (hemotorax), tahipnee si cracmente (crepitatii) pulmonare in caz de contuzii pulmonare.
- Anemiile hemolitice si non-regenerative – Anemiile hemolitice cu debut sever sau brusc pot fi acompaniate de icter. Anemiile non-regenerative apar de regula pe perioada de saptamani sau luni si in cele mai multe cazuri singurul semn clinic prezent este paloarea mucoaselor.
3. Teste de sange in cazul anemiei la caini si pisici:
- Hemoleucograma completa este utila pentru cuantificarea severitatii anemiei si evidentiaza valorii scazute ale hemoglobinei, hematocritului si volumului eritrocitar mediu. O valoare a volumului eritrocitar mai mica de 20% la caini si 15% la pisici sugereaza o anemie severa. In cazul unei anemii severe, cu debut brusc acesta poate avea o valoare normala;
- Frotiu de sange proaspat si recoltat pe anticoagulant EDTA sunt utile pentru a evidentia modificarile hematologice in dinamica;
- Determinarea numarului de reticulocite in cazul in care exista semne de productie de celule rosii la nivel medular;
- Dozarea fierului si vitaminei B12;
- Teste biochimice: teste hepatice (hiperbilirubinemia poate insoti anemia hemolitica), renale (azotemia poate aparea in insuficienta renala) si teste pentru FeLV si FIV;
- Frotiu de sange pentru evidentierea hemoparazitilor (Babesia canis, Babesia gipsoni, Hemobartonela, Microfilarii etc);
- Investigatii imagistice: radiografia si ecografia pot identifica hemoragia interna;
- Testul Coomb’s pentru boli hemolitice;
- Test PCR pentru evidentierea infectiei cu Mycoplasma haemofelis, Babesioza si Leishmanioza, Dirofilaria immitis;
- Biopsie medulara.
Tratamentul anemiei la caini si pisici
In cazul unei anemii usoare, managementul urmareste stabilirea cauzei pentru a initia un tratament adecvat (adica trebuie identificat ce anume a dus la anemie si facut tratamentul in consecinta).
In socul hipovolemic (atunci cand animalul pierde multe lichide) se administraza intravenos solutii cristaloide si coloide.
In caz de pierde mari de sange sau cand hemoragia nu poate fi controlata se utilizeaza transfuzii sanguine.
In anemiile de cauza hemolitica sau cele cronice regenerative se folosesc transfuzii sanguine sau solutii pe baza de hemoglobina, mai ales in prezenta semnelor clinice precum: slabiciune, tahicardie, tahipnee.
Sangerarile gastrointestinale pot fi tratate cu protectoare gastrice: omeprazol si sucralfat. Vitamina K1 se administreaza in caz de intoxicatii cu rodenticide, acestea fiind foarte frecvent intalnite la clinica veterinara. Rodenticidele sau otrava de sobolani, se manifesta la cateva zile dupa ce este inghitita de caine sau pisica si poate fi tratata cu succes si cu transfuzie cu plasma proaspat congelata.
Fierul si vitamina B12 se folosesc in cazul in care se identifica un deficit de vitamine.
Articol despre analizele de sange la caini: