Fie ca vrei sa calatoresti undeva departe, fie ca vrei pur si simplu sa mergi in parc, cu siguranta te-ai gandit la binele cainelui tau si la nevoile lui de a iesi afara, astfel incat, sa va bucurati impreuna de momente frumoase. O calatorie cu masina impreuna cu animalul de companie poate fi adesea stresanta pentru amandoi, mai ales daca acesta se confrunta cu anxietate de transport.
Anxietatea legata de calatorie la animale poate să apara din mai multe motive, inclusiv frica de masina, de situatii necunoscute, mirosul specific din interiorul masinii, sau pur si simplu din cauza disconfortului dezvoltat de raul de mișcare.
Ce este anxietatea cainilor provocata de mersul cu masina?
Anxietatea produsa de mersul cu masina la animale sau anxietatea de calatorie, este exact ceea ce ne spune si denumirea, adica este o stare de teama sau stres ce apare in momentul in care cainele se afla intr-un vehicul pus in miscare. Aceasta
anxietate poate avansa usor sau poate ramane la una din extremele ei, adica la nivel de disconfort sau poate ajunge chiar pana la un grad periculos de stres sau teama.
Pe langa consecintele mentale si emotionale ale animalului, un astfel de animal anxios cu siguranta poate fi o cauza periculoasa de distragere a atentiei soferului.
Ce cauzeaza de fapt anxietatea unui caine in timpul mersului cu masina?
Pentru a evita orice tendinta de aparitie a anxietatii la animale, trebuie sa cunoastem cativa factori importanti care le provoaca acest disconfort. De cele mai multe ori, cainii asociaza mersul cu masina cu un fapt negativ, deoarece pot exista evenimente neplacute si marcante in trecutul animalului. De exemplu daca animalul a fost abandonat la un moment dat, ar putea asocia mersul cu masina cu mersul la adapost si repetarea evenimentului neplacut.
Un alt exemplu ar putea fi mersul la medicul veterinar doar prin intermediul mijlocului de transport, care din nou poate provoca frica animalului, acesta facand legatura dintre mersul cu masina si un loc nu foarte placut (in acest caz recomandam sa mergeti cu masina si in parc, nu doar la veterinar).
Uneori cauzele anxietatii de miscare la caine pot fi determinate strict de confortul animalului in masina, pozitia lor fiind instabila din cauza miscarii masinii, isi pot pierde echilibrul si pot cadea, sau pot exista diferite zgomote si o
cantitate coplesitoare de stimuli.
Cum ne dam seama daca cainele nostru are acest tip de anxietate?
Simptomele anxietatii provocate de mersul cu masina pot varia foarte mult de la un caine la altul, dar exista o serie de simptome pe care le putem observa la majoritatea cainilor, acestea putand fi reprezentate de:
- reticenta de a intra in masina prin latrat;
- stare de neliniste – agitatie;
- salivarea excesiva (ptialism);
- cascat;
- tremuraturi;
- lingerea excesiva a buzelor.
Unele dintre aceste simptome pot fi cauzate si de raul de miscare, adaugandu-se si simptome precum vomitarea si modificarea starii generale (in cele mai grave situatii).
Cum putem preveni anxietatea de calatorie?
Cred ca deja stim cu totii ca preventia este mereu optiunea cea mai buna in detrimetrul tratamentului, fiind si cea mai buna optiune cand vine vorba de anxietatea de calatorie la caini.
Unul dintre factorii ajutatori in preventia aparitiei anxietatii de miscare la caini este reprezentata chiar de varsta acestora. Daca animalul este inca mic, se poate impiedica mult mai usor dezvoltarea unor asocieri negative dintre mersul cu masina si locurile sau evenimentele neplacute, necunoscand starea de spirit stresanta creata la unele animale de mijloacele de transport.
Daca animalul este la o varsta mai inaintata, iar calatoriile reprezinta o noutate in viata lor, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa il ajuti sa vada masina ca pe un loc distractiv, astfel incat anxietatea de calatorie sa nu se dezvolte.
Principalele strategii folosite de specialisti pentru a obisnui un caine cu masina, sunt reprezentate de desensibilizare si contraconditionare, ambele tehnici fiind tehnici sanatoase de dresaj care evita orice tip de pedeapsa. Cele doua strategii au ca scop crearea treptata a unei emotii neutre sau pozitive si descriu o serie de evenimente desfasurate intre proprietar si caine. Aceste evenimente au la baza inceperea usoara a procesului (unii caini trebuie sa inceapa procesul inca din afara masinii, avand o frica accentuata), construirea increderii (asigurarea animalului ca masina este un mediu sigur poate
fi creata prin intermediul recompenselor, prin laude sau chiar prin asezarea proprietarului langa caine in momentul calatoriei) și cresterea treptata a timpului petrecut cu animalul in masina.
Exista insa si cazuri in care proprietarii prefera sa transporte cainele in custi de transport, iar pentru prevenirea anxietatii de transport creata de aceasta cusca, se poate aplica un exercitiu chiar din casa, proprietarul obisnuind cainele cu
cusca respectiva.
Cum se poate reduce sau trata anxietatea de miscare la caini?
Confortul cainelui este foarte important pe parcursul unei calatorii cu masina, ceea ce face ca asigurarea unui mediu cat mai bun pentru acesta sa fie un prim remediu de reducere a anxietatii. Primirea unei recompense sau a unui flux de aer suficient (a se intelege aerul conditionat pornit sau geamul putin deschis), poate crea un mediu cat se poate de bun la unii caini, iar distragerea atentiei prin joaca sau alint si pauzele dese pot, de asemenea, favoriza transportul optim pentru animale.
Daca animalul prezinta anxietate de miscare destul de accentuata, se poate apela si la solutii de tip suplimente alimentare, sprayuri de calmare sau chiar medicamente. Un exemplu de spray este Adaptil Spray care ajuta la reducerea stresului cainelui in timpul transportului, si care se poate aplica prin pulverizare atat in masina cat si pe asternutul cainelui inainte cu doar 15 minute de a incepe calatoria. Acest produs are o durabilitate de pana la 5 ore. Alte exemple de suplimente de reducere a anxietatii de transport la caine sunt: Adaptil Chew (de mestecat), care reprezinta de fapt gustari moi ce reduc
considerabil stresul si anxietatea catelului si Adaptil Calm de tip zgarda ce contine feromoni de calmare pentru cainii de toate varstele. In categoria medicamentelor anxiolitice avem Trittico (Clorhidratul de Trazodona), dar acesta se elibereaza doar cu reteta de la medicul veterinar.
Daca al tau caine se confrunta cu anxietate de transport contacteaza-ne si un medic veterinar iti poate evalua cainele si prescrie o medicatie sa depaseasca aceste momente stresante. Important de mentionat faptul ca intotdeauna trebuie discutat si cu un dresor, deoarece de cele mai mult ori devierile de comportament pot fi corectate cu ajutorul acestuia.