Ideea de a lasa pisica sa faca un rand de pui este inradacinata ca o conceptie gresita pentru majoritatea proprietarilor de animale.
Totusi este un mit comun, frecvent intalnit dar eronat, intrucat nu exista dovezi stiintifice care sa sustina beneficiile asupra starii generale de sanatate a pisicii.
Reproducerea pisicii vine cu anumite riscuri si este o decizie ce trebuie luata cu multa responsabilitate, dar din punct de vedere al sanatatii pisica nu va avea nici un avantaj daca va face un rand de pui.
Procesul de reproducere la pisici
Este unul ce se poate asocia cu riscuri, dar si numeroase costuri suplimentare.
Inainte de a lasa pisica sa faca pui, este important sa ceri sfatul veterinarului, care ii va face un control de rutina pentru a stabili daca animalul este pregatit pentru gestatie. De asemenea este important sa se stabileasca daca pisica sufera de anomalii congenitale precum hernia obilicala.
Factorii ce trebuie luati in considerare inainte de a lasa pisica sa se reproduca sunt:
- Factorii financiari – operatia de cezariana, in cazul in care nasterea naturala nu este posibila.
- Monitorizarea ecografica a sarcinei – Perioada de gestatie la o pisica este de 63 – 68 de zile. Ecografia se face de regula la 4 saptamani dupa monta, pentru a stabili prezenta sarcinii. Aceasta nu poate oferi informatii precise asupra numarului de pisoi.
- Factorii de risc sunt scazuti, pisicile fac parte din acele animale care se adapteaza cu usurinta gestatiei si alaptarii. De regula in timpul nasterii, ele nu au nevoie prea mare de asistenta umana, si rareori au o nastere dificila. Daca pisica este in travaliu activ, are contractii si dupa 20 de minute nu se vede nici un pisoi, este necesar sa contactam medicul veterinar.
- Statusul vaccinarii si deparazitarii – Este important sa ne asiguram ca pisica este complet vaccinata inainte sa o lasam sa faca pui, astfel ea va transmite o parte din anticorpi prin placenta puilor. Medicatia antiparazitara (deparazitarea interna) este de asemenea esentiala.
- Nutritia este vitala pe parcursul sarcinii – Necesarul energetic si nutritiv al animalului pe parcursul sarcinii si lactatiei este crescut si dieta trebuie adaptata cerintelor organismului pentru a asigura o stare de sanatate optima.
Sterilizarea (castrarea) pisicilor
Pisicile femele ating maturitatea sexuala la o varsta frageda, unele fiind mature sexual in jurul varstei de 4 – 5 luni. Sterilizarea se poate face in jurul acestei varste, inainte sa ajunga la pubertate pentru a evita aparitia unei sarcini nedorite. Pisicile tinere se recupereaza mai rapid dupa operatia de sterilizare decat cele varstnice, iar sterilizarea la varste mai tinere reduce riscul de aparitia a tumorilor mamare.
Daca pisica a avut deja o fatare si nu mai doriti sa aiba o noua sarcina, este recomandata sterilizarea pentru a evita aparitia infectiei la nivelul uterin, ce ii poate pune viata in pericol.
Daca inca nu v-ati decis in privinta castrarii animalului si nu doriti aparitia unei sarcini nedorite, este necesar sa nu lasati pisica afara intrucat aceasta poate ramane gestanta la prima imperechere cu un motan.
Avantajele sterilizarii:
- evitarea unei sarcinii nedorite;
- reducerea riscului de cancer mamar, ovarian si uterin la femele;
- reducerea riscului de cancer testicular la masculi;
- reducerea sau eliminarea unor comportamente nedorite precum agresivitatea sau urinarea pentru a-si marca teritoriul.
Animalele castrate traiesc o viata lunga si fericita, si de regula este recomandat ca sterilizarea sa se faca inainte ca acestea sa ajunga la pubertate, pentru a reduce riscul de aparitie a unor afectiuni si a asigura o stare de sanatate optima a animalului.
Mituri legate de sterilizare / castrare:
- Castrarea va face animalul mai putin afectuos cu proprietarul – De regula dupa castrare animalele sunt mai calme si chiar cu o mai mare necesitate de afectiune decat inainte.
- Dupa castrare pisicile ajung obeze – In anumite cazuri, metabolismul animalului scade dupa operatie, insa daca dieta si activitatea fizica sunt adecvate se poate preveni acest lucru, obezitatea fiind rara.
- Castrarea masculilor ii va face sa se simta emasculati – Interventia nu va schimba personalitatea animalului si nu va suferi nici o reactie emotionala sau criza de identitate dupa castrare.
- Castrarea va duce la pierderea instinctului de protectie – Acest instinct la animale este format genetic si influentat de mediu, hormonii neavand un rol important in aparitia acestuia.
- Sterilizare / castrarea este o operatie dureroasa si ii poate dauna animalului – Interventia chirugicala presupune anestezie generala, iar animalul nu va simti durere. Dupa ce efectul anesteziei trece, animalul poate simti un anumit grad de disconfort, care se poate rezolva prin administrarea de analgezice. Medicina veterinara a evoluat foarte mult, iar riscul pierderii unui animal sanatos la o anestezie este de sub 0.5%.
Concluzii
Nu exista dovezi stiintifice care sa ateste beneficiile unei gestatii inainte de sterilizare / castrare asupra starii generale de sanatate a pisicii.
Pe parcursul gestatiei pot aparea anumite riscuri si probleme de sanatate. Daca totusi va decideti sa lasati animalul sa faca pui, este recomandat sa cereti ajutorul si sfatul medicului veterinar pentru a va asigura ca totul se va produce in conditii de siguranta pentru pisica dumneavoastra.
Am o pisica gestanta cam o luna jumate. Nu sunt sigura. Dar azi am observat pe la 17 ca nu se poate ridica si sta pe picioare. Îi este sete si bea sustinuta. I-am dat sa bea lapte ca m-am gandit sa nu fie otravita. Are pupilele cam mari Si doarme . E posibil sa fi dormit zilele astea pe afara pe ciment si poate a făcut o forma de reumatism, răceală?
I-am dat un sfert de paracetamol.
D-na doctor mi-a spus ca trebuie sa fete de aia se comporta asa. De la 19 doarme si acum.
Ma puteți ajuta cu un sfat?
Va mulțumesc anticipat! 🤗
Buna ziua! Paracetamolul este toxic pentru pisici. O pisica care trebuie sa nasca este nelinistita si cauta un culcus. Nu va puteam ajuta cu prea multe lucruri prin intermediul internetului. Trebuie sa mergeti la un cabinet veterinar sa vedeti sigur daca este gestanta, trebuie dozat calciul din sange si evaluata pisica. Cu stima!
Ciudat ca si medicul nostru veterinar ne-a recomandat ca pisica noastra sa faca un rand de pui, acum citindu-va articolul, m-am gandit ca aveti dreptate ce sa fac eu cu toti puii cui ii dau? Am sa o duc la sterilizat faca urat rau cand intra in calduri si vin toti motanii la poarta la noi