Este conceptia des intalnita si un mit faptul ca o catea ar trebui sa fie lasata sa faca un rand de pui inainte sa fie sterilizata (castrata). Acesta este un mit invechit dar si eronat, ce nu este sustinut de dovezi stiintifice cum ca ar influenta favorabil starea de sanatate fizica si psihologica a catelului. Nu exista medic veterinar care sa recomanda ca o catelusa sa faca un rand de pui, asta pentru sanatatea animalului, Trebuie sa intelegeti ca adaposturile sunt pline de caini ce ajung sa fie eutanasiati, caini ce nu-si gasesc proprietari niciodata.
Sarcina catelusei implica numeroase responsabilitati si nu este scutita de riscuri ce ii pot crea disconfort, de aceea este recomandat ca inainte de a duce catelusa la monta sa vizitam cabinetul medicului veterinar pentru un control de rutina si eventuale sfaturi.
Reproducerea si sarcina la caini
Inainte de a lasa catelusa sa faca pui, este de preferat sa facem un control de rutina la cabinetul medicului veterinar ce cuprinde evaluarea statusului vaccinarii si al deparazitarii. Aceste trebuie sa fie la zi si eventual se fac si teste pentru a stabili fertilitatea si momentul ideal pentru monta. Examenul ecografic se va face la o luna distanta dupa monta pentru a confirma sarcina. Lucrurile acestea sunt recomandate pentru cainii cu valoare chinologica, de rasa, cu pedigree, de la care proprietarii isi doresc pui.
Este un proces ce implica multe costuri financiare, iar in cazul in care nasterea nu decurge normal poate fi necesara operatia de cezariana. De aceea este important sa ne informam corect despre riscurile si costurile totale ale acestei perioade, inainte de a lua o decizie.
Sterilizarea (cunoscuta de proprietari si drept – castrarea)
Castrarea este o interventie chirurgicala, realizata sub anestezie generala, ce presupune indepartarea ovarelor si (uneori) a uterului.
Este ireversibila si de regula avantajele acesteia depasesc riscurile.
Perioada optima pentru sterilizare depinde de rasa si marimea cainelui. Cei mai multi veterinari recomanda ca interventia chirugicala sa fie facuta inainte de primul sau al 2-lea ciclu menstrual la catelusele tinere, si cat mai rapid posibil la cele in varsta.
Avantajele sterilizarii cainilor:
- Prevenirea sarcinilor nedorite.
- Reducerea riscului de infectie a uterului, cancer mamar, ovarian, chisturi de ovare etc.
- Reducerea agresivitatii si a altor comportamente nedorite.
- Reducerea riscului de cancer testicular si afectiuni ale prostatei la masculi
Mituri legate de castrare / sterilizare:
- Femela va avea o senzatie de ‘gol interior’ daca nu va fi lasata sa faca macar un rand de pui – Este o conceptie gresita intrucat sarcina nu a dovedit efecte benefice asupra starii de sanatate generala a catelusei sau asupra starii emotionale si a comportamentului.
- Castrarea masculilor ii va face sa se simta emasculati – Caracteristicile creierului masculin canin se dezvolta sub influenta hormonala in stagii timpurii, iar cainii nu necesita testiculele pentru a mentine aceste caracteristici. Castrarea masculilor se asociaza cu risc scazut de dezvoltare a cancerului de prostata si alte tipuri de cancere, in plus masculul va deveni mai calm si cu o agresivitate mai redusa dupa interventie.
- Castrarea va duce la schimbari in personalitatea cainelui – Este total opusul, la masculi se observa o reducere a agresivitatii si a urinarii frecvente in locuri nedorite pentru a-si marca teritoriul.
- Castrarea este asociata cu durere si va crea disconfort pentru animal – Toate interventiile chirugicale se asociaza cu un anumit grad de disconfort, in cazul castrarii, acesta apare dupa ce trece efectul anestezicului, dar poate fi combatut prin administrarea de medicatie antialgica / analgezica.
- Castrarea este scumpa – Costurile acesteia depind de sex si de cabinetele veterinare, dar sunt foarte multe campanii gratuite sau cu discount.
- Castrarea se asociaza cu obezitate – Obezitatea apare cel mai frecvent datorita unei diete inadecvate, nu datorita castrarii.
- Cainele va duce lipsa aparatului sau reproductiv – Acest lucru este cat se poate de fals, cainii reproducandu-se numai pe baza de instinct, pentru a asigura supravietuire speciei.
Concluzia la intrebarea: Ar trebui sa las catelusa sa faca un rand de pui inainte sa o sterilizez?
NU – nu o va ajuta in nici un fel, nici medical si nici comportamental daca o veti lasa sa faca un rand de pui. Veti avea de suferit si dumneavoastra (chiar si financiar), dar si ea. De specificat ca aici discutam de cainii fara valoare chinologica de rasa, cu pedigree.
Castrarea / Sterilizarea este o alegere excelenta in cazul proprietarilor ce nu doresc sa lase catelusa sa faca pui.
Momentul propice pentru castrare depinde in functie de rasa si dimensiunile animalului.
Alegerea momentului trebuie facuta impreuna cu medicul veterinar care va poate indruma de-a lungul acestui proces.
Articole cu subiect comun: