Toata lumea asteapta vara, atat proprietarii, cat si animalele de companie pentru ca nimic nu se compara cu o plimbare in aer liber dupa atata stat in casa pe timp de iarna, insa odata cu anotimpul cald vin si problemele precum parazitii externi (capusele) sau aristele pe care le gasim in zonele cu vegetatie.

Ce sunt aristele?
Aristele sunt semintele ce provin de la mai multe tipuri de graminee, cu forma alingita si ascutita ce odata desprinsa din planta de la care provine se agata deseori de haine, sosete, iar la animalele de companie de blana. Nu ar fi insa o problema faptul ca se ataseaza de blana pe cat este un mare necaz atunci cand acestea patrund in piele, urechi, ochi, nas, organe genitale sau in cavitatea bucala, iar din cauza formei lor, acestea inainteaza in tesut, lasand in urma leziuni si o poarta de intrare pentru germenii ce vor provoca mai departe diferite infectii.

Cum iti dai seama atunci ca patrupedul tau s-a ales cu o arista?
Simptomatologia clinica a atasarii si patrunderii unei ariste difera in functie de poarta de intrare a acesteia, astfel:
- In ochi – atunci cand cainele tau se confrunta cu prezenta unei ariste la nivel ocular, aceasta se afla cel mai probabil in sacul conjunctival si trebuie extrasa cat mai repede pentru a minimaliza leziunile corneene pe care le provoaca, iar semnele clinice comune pot include blefarospasm (ochi inchis – dureros), epifora (lacrimare), inflamatie manifestata prin eritem (roseata) si edem (umflatura).
- In ureche – daca micul tau amic scutura din cap dupa o plimbare afara, sta cu capul aplecat intr-o laterala, prezinta secretii si se scarpina insistent in zona auriculara este foarte posibil ca o arista sa-i fi intrat in ureche si trebuie sa te prezinti de urgenta la cabinetul veterinar pentru ca odata intrata, aceasta progreseaza si poate ajunge la timpan, perforandu-l.
- In nas – simptomele prezentei unei ariste in nas sunt in principal stranutul persistent, dar si secretiile nazale insotite sau nu de sangerare sau puroi, iar in acest caz interventia medicului veterinar este imperios necesara pentru scoaterea aristei din cavitatile nazale afectate.
- In regiunile genitale – odata patrunsa in zonele genitale, arista va deranja enorm si va produce durere, observand ca blanosul tau se linge insistent in zona afectata.
- In labuta – membrele sunt cele mai afectate zone corporale atunci cand vine vorba de ariste, zona interdigitala fiind locul unde ajung cel mai des aceste spice, iar odata patrunse in piele ele vor continua sa inainteze subcutanat formand un canal, lasand la exterior doar o poarta de intrare foarte mica si abia vizibila.
- In gat – nu de putine ori aristele ajung sa fie inhalate sau ingerate si ajung in zona faringiana de unde pot migra inspre laringe sau esofag, lasand in urma leziuni sangerande si perforand tesuturile adiacente.
Cum evitam atasarea aristelor de blana amicilor nostri?
Din pacate, daca pentru capuse avem diverse solutii ”spot on”, zgarzi sau comprimate orale pentru a evita infestatiile parazitare, pentru ariste insa nu avem metode de preventie care sa impiedice atasarea acestora de blana si mai apoi perforarea tesuturilor. Asadar, daca vreti sa evitati urmarile provocate de ariste, verificati blana amicilor vostri cu minutiozitate dupa fiecare plimbare si fiti atenti la fiecare semn ce v-ar putea da de gandit ca o arista ar putea sa-si faca de cap.

Ce facem atunci cand cainele nostru s-a ales cu o arista?
Atunci cand ai observat ca o arista s-a atasat de o anumita zona corporala a cainelui tau, poti incerca sa o extragi apucand-o cu o penseta de la baza, astfel incat sa nu o rupi, insa poti face acest lucru doar daca mai bine de jumatate din arista se afla in afara, tamponand cu betadina locul de intrare. Daca nu ai observat arista la timp, iar aceasta a intrat deja in tesut, mergi cat mai repede la cabinetul veterinar pentru a fi extrasa, pentru ca cu cat este lasata mai mult timp inauntru, cu atat va progresa mai mult si va fi mai greu de extras.
Odata ajunsi la cabinetul veterinar, medicul va decide cum va extrage arista in functie de locul unde a intrat si profunzimea canalului, astfel incat el poate apela la mai multe tehnici, precum:
- eliminarea aristei cu ajutorul unei pense de corp strain prin care poate extrage arista, daca aceasta se afla in ureche, nas, zona interdigitala sau organele genitale;
- extragerea aristei cu ajutorul endoscopului in cazul in care aceasta se afla in ureche, nas, sau cavitatea bucala;
- extragerea cu o penseta simpla atunci cand ea se afla in stratul superficial al tegumentului interdigital, sau in sacul conjunctival;
- prin chirurgie atunci cand arista deja a patruns prea profund pentru a putea fi extrasa prin metode mai putin invazive.

In functie de locul si profunzimea cu care a intrat arinta in tesut, este posibil ca medicul sa ii administreze animalului medicamente precum:
- antibiotice pentru evitarea aparitiilor unor infectii cauzate de bacterii ce au intrat in tesut odata cu arista;
- antiinflamatoare pentru reducerea inflamatiei create de corpul strain;
- antiseptice locale precum betadina pentru a pastra zona de intrare a aristei curata si dezinfectata;
- solutii auriculare medicamentoase si pentru curatare in cazul aristelor patrunse in conductul auditiv;
- colire / unguente oftalmice in cazul aristelor patrunse in ochi;
- solutii hemostatice pentru limitarea hemoragiilor nazale in urma patrunderii aristelor in nas.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.