Astmul felin este o patologie inflamatorie acuta sau cronica ce afecteaza pisicile de orice varsta, dar in principal felinele intre 2 si 8 ani, mai des femelele decat masculii si cuprinde caile respiratorii inferioare (trahee, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare), avand ca punct de pornire un factor iritant, de cele mai multe ori provocand o reactie alergica, de aici si denumirea de bronsita alergica a pisicilor.

Ce se intampla in astmul felin?
Din cauza unor factori declansatori, are loc o iritatie la nivelul bronhiilor si implicit o inflamatie ce va determina bronhospasm (modificare reversibila) , in timp aceasta patologie se cronicizeaza si apar fibroza si edemul pulmonar (modificari ireversibile) . De retinut este faptul ca bronsita astmatiforma felina nu este o afectiune contagioasa, deci nu se transmite la alte pisici sau la caini si nu este o zoonoza, deci nu se transmite nici la oameni.
Ce anume cauzeaza astmul felin?
Motivele pentru care pisicile fac bronsita sunt multiple si pot fi clasificate in factori externi precum: spray-urile, parfumurile, praful, fumul de tigara, acarieni, solutiile de curatat, microparticule din nisipul de litiera, polenul, praful si factori ce pot tine si de conditia fizica sau psihica a pisicii, astfel pot fi incriminate obezitatea, stresul si bolile respiratorii asociate. In multe cazuri, in urma factorului determinant ce provoaca bronhospasmul, efortul fizic poate agrava starea pisicii.
Care sunt simptomele astmului felin?
Astmul felin se manifesta diferit in functie de factorul cauzator sau gradul de afectare pulmonara, dar semnele cele mai intalnite la pisicile cu bronsita astmatiforma sunt:
- tuse seaca persistenta;
- stranut;
- voma (determinata de tusea persistenta);
- respiratie greoaie;
- tahicardie (frecventa respiratorie crescuta);
- wheezing (respiratie suieratoare);
- apatie
- respiratie bucala.
Diagnosticul bronsitei astmatiforme
Diagnosticul oricarei boli ar trebui sa porneasca de la un examen fizic complet, masurarea si aprecierea functiilor vitale si un control al tensiunii arteriale la pisicile mai in varsta, fara a uita de un profil biochimic complet, o hemoleucograma si test de urina.
Astfel, in urma examenului fizic si al ascultatiei pulmonare se observa diminuarea zgomotelor respiratorii in urma blocarii trazitului de aer in pasajele pulmonare de calibru mic. In urma hemoleucogramei se poate observa eozinofilie (cresterea numarului de eosinofile) la pisicile cu bronsita alergica, bronhoscopia poate evidentia spasmul si inflamatia cailor respiratorii inferioare, radiografia pulmonara avand un rol important in stabilirea diagnosticului.
Putem preveni o criza de astm?
Pentru a preveni o criza de astm, primul lucru pe care trebuie sa-l faci, ca un proprietar responsabil este sa iti duci pisica la medicul veterinar regulat, adica cel putin o data pe an.
Trebuie sa cunosti factorii declansatori si favorizanti ai bronsitei astmatiforme si sa incerci limitarea lor, astfel ca daca ai spray-uri odorizante in casa, e bine sa limitezi accesul pisicii in camerele in care tii aceste odorizante sau sa renunti la ele.
Uneori, particulele mici de nisip determina alergii, incearca sa gasesti un asternut la care pisica sa nu faca alergie. In comert poti gasi si asternut hipoalergenic.
Stresul determina uneori crize de astm, asa ca fii sigur ca pisica ta nu are de ce sa se streseze. Poti monta de asemenea in casa un difuser cu feromoni ce o poate linisti in caz ca nu poti elimina toti factorii stresanti.
Controleaza-i greutatea! Incerca sa ii formezi un program alimentar si sa ii oferi o hrana calitativa si in cantitatea potrivita, astfel incat sa eviti aparitia obezitatii.
Fumul de tigara este un alt factor declansator al crizelor de astm, astfel ca daca esti fumator, incearca pe cat de mult posibil sa nu fumezi in prezenta pisicii si sa aerisesti bine camera in care ai fumat, inainte ca pisica sa intre in ea.
Sterge mereu praful pentru a evita depunerile excesive!
Tratamentul astmului felin
Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece astmul felin, protocolul terapeutic prevede in primul rand identificarea si eliminarea factorului cauzator si tratarea simptomatica pentru a imbunatati calitatea vietii animalului. Daca pisica ta sufera de astm felin, ea poate primi antiinflamatorii steroidiene si bronhodilatatoare, acestea putand fi administrate pe cale orala, sub forma de comprimate, dar si pe cale inhalatorie prin intermediul aerosolilor.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu! Poti programa un consult cardiologic de specialitate la telefon: 0726742842.