Bichon Maltez – informatii generale

bichon maltez bison maltez

    Bichonul Maltez  este una dintre cele mai vechi rase de caini, animale de companie grozave, vioaie, acestia iubind sa invete trucuri noi. Blana lor lunga alba ii poate diferentia de alti caini, insa multi proprietari ii prefera tunsi scurt, deoarece sunt mult mai usor de ingrijit.

Urmatorul articol contine tot ce trebuie sa stiti despre rasa maltez, inclusiv informatii despre comportament, personalitate si potentiale probleme de sanatate.

Blanzi si jucausi, maltezii au cucerit inimile familiilor din lumea intreaga cu aspectul lor de animalut de plus si personalitatea prietenoasa. Aceasta rasa are radacini aristocratice si pe buna dreptate, cu blana lor lunga si eleganta, dar si cu temperamentul loial, locul lor chiar era langa tron.

In timpurile moderne, maltese-ul a renuntat cu bucurie la locul sau de la picioarele tronului si a luat un loc confortabil pe canapea. Insa bichonul maltese inca se afla in lumina reflectoarelor, rasa fiind preferata de pasionatii de expozitii canine, existand sute de organizatii dedicate rasei.

Originea: in bazinul mediteranean din mica insula europeana Malta

Societatea malteza a vazut rasa precum un simbol al bogatiei si toata lumea o avea, inclusiv imparatul.

Unii cercetatori cred ca bichonii maltese sunt descendentii Spitz, in timp ce altii cred ca sunt inruditi cu Tibetan Terrier. Se stie ca bichonii maltese sunt strans inruditi cu Bichon Frise si Bichon Havanez care sunt, de asemenea, originari din Europa.

Durata medie de viata: 12 – 15 ani

Cu toate acestea, speranta lor de viata poate fi afectata de problemele de sanatate si de alimentatia proasta. Bichonii maltezi supraponderali sunt mai predispusi la probleme de sanatate si la o durata de viata mai scurta, asa ca aveti grija sa nu va hraniti excesiv cainele.

Pret estimativ: 200 – 500 euro un bichon maltese cu pedigree.

Pe langa costurile de adoptie, ar trebui sa planificati si alte costuri asociate cu aducerea acasa a unui nou blanos, precum: asternuturi, hrana de calitate, jucarii, tarcuri, locuri pentru dormit.

Gasirea unui crescator responsabil este cel mai important pas in achizitionarea unui nou membru al familiei, producatorii responsabili nu grabesc procesul de cumparare, acestia vor sa cunoasca informatii despre dumneavoastra si casa dumneavoastra.

Greutate: 2 – 4.5 kg, poate ajunge pana la 7 kg;
Capacitatea de nastere: 1 – 6 pui;
Culoare: alb pur, uneori cu usoare urme de lamaie, nasul precum nasturii negri si ochii caprui rotunzi, asemenea papusilor;
Blana: moale, alba sau ivoriu, matasoasa;
Sampon concentrat pentru bichoni culoare alba ce reduce ingalbenirea blanii. Se dilueaza 75 ml de sampon in 1L de apa. Comanda-l chiar tu pe https://www.petpro.ro/

Bichon-ul Maltese are o blana dispusa intr-un singur strat. Daca este tinut pentru anumite expozitii si concursuri, atunci blana acestuia va fi lunga, ce poate ajunge pana la sol, insa cei mai multi stapani aleg s-o pastreze scurta, fiind mai facil de intretinut.

Blana unui caine adult incepe sa creasca in jurul varstei de 8 luni. Asa ca obisnuiti-va catelul cu periajul si spalatul de la o varsta frageda. Bichonul maltese necesita vizite frecvente la salonul de frizerie canina.

Bichonii maltezi naparlesc?

Chiar daca acestia au o blana lunga care trebuie periata in mod regulat, bichonii maltezi cu greu naparlesc.

Sunt bichonii maltezi hipoalergenici?

Niciun caine nu este complet hipoalergenic, insa maltezul este considerat una dintre cele mai hipoalergenice rase, pentru ca naparleste greu.

In cazul in care sunteti alergica, este posibil sa dezvoltati anumite alergii. Acestea sunt legate de saliva si pielea cainelui si nu neaparat de blana acestuia. Exista posibilitatea ca orice rasa de caini sa provoace reactii alergice.

Ce este un bichon maltez toy?

Bichonul maltez toy reprezinta maltez-ul in miniatura. Acestia cantaresc aproape 2 kg si au 10 cm inaltime. Rasele toy sunt mai predispuse afectiunilor de sanatate, mai ales defectelor cardiace si problemelor respiratorii.

Care sunt rasele de caini toy?

  1. Yorkshire Terrier
  2. Pudel toy
  3. Chihuahua
  4. Bichon maltez
  5. Pug
  6. Pechinezul
Ingrijire: regulata, este necesara ingrijirea saptamanala

Periati maltese-ul cel putin o data pe zi pentru a evita ca parul sa se incalceasca. Daca se formeaza un ghem de blana, utilizati un balsam pentru caini pentru a inmuia incurcaturile si pentru a separa manual blana.

Periajul pentru adultii maltese prezinta putine diferente. Pentru a minimiza caderea parului, expertii recomanda pornirea de la varfurile parului si deplasarea pana la radacini.

Dupa ceva timp, cainii isi dau seama ca ingrijirea reprezinta activitatea zilnica normala si cu timpul invata sa se bucure de aceasta.

La ce varsta se face baie la bichon maltez?

Aceasta este o intrebare frecventa pentru multi stapani de bichoni, mai ales incepatori, care doresc sa aiba grija de noul puiut cu blana. Puii de bichon maltez nu ar trebui sa fie spalati pana cand implinesc varsta de 8 saptamani, deoarece capacitatea lor de a-si regla temperatura corporala nu este inca complet dezvoltata. Pentru igienizarea puilor sub aceasta varsta, este mai sigur sa folosesti un prosop cald si umed pentru a-i sterge usor, sampoane uscate sau servetele umede de la o farmacie veterinara.

Dupa ce bichonul maltez implineste varsta de 8 saptamani, poti incepe sa faci baie, de preferinta intr-un lavoar sau un vas potrivit pentru dimensiunea sa mica. Este important sa-l obisnuiesti treptat cu baia, incurajandu-l si laudandu-l pe parcurs, pentru ca intreaga experienta sa fie una placuta. Astfel, bichonul maltez se va simti confortabil in timpul bailor ulterioare.

Faceti baie bichonului dumneavoastra doar atunci cand este murdar, niciodata mai des de o data pe luna (cu exceptia faptului cand sunt probleme de blana si piele). Samponarea frecventa indeparteaza sebumul natural al pielii care ii protejeaza pielea si blana.

De la ce varsta poti tunde un bichon maltez?

Puii de bichon maltez nu ar trebui tunsi pana la varsta de 12 saptamani, cand schema de vaccinare este completa, iar ei incep sa se obisnuiasca cu procesul de ingrijire. Ideal este sa duci bichonul maltez la primul tuns intre 12-16 saptamani, dar nu mai tarziu de 6 luni. Cu cat incepi mai devreme, cu atat se va acomoda mai usor cu tunsul.

Obisnuieste bichonul treptat, incepe cu o tundere usoara, curatandu-i fata, zona intima si labutele. Astfel, bichonul maltez se va simti mai confortabil si va accepta tunsul mai usor pe masura ce creste.

In mod normal, bichonul maltez nu trebuie tuns complet mai des de o data la cateva luni, insa frecventa variaza in functie de starea blanii. Recompensele sunt utile pentru a incuraja comportamentul bun si a face tunsul o experienta pozitiva.

Pana la ce varsta creste un bichon maltez?

Puii de bichon maltez ajung de obicei la dimensiunea si inaltimea lor maxima pana la varsta de 6-8 luni. La 6 luni, majoritatea puilor de bichon maltez cantaresc intre 1,3 si 2,5 kg, iar inaltimea lor variaza intre 18-23 cm. Creșterea poate continua pana la 8 luni, dar schimbările sunt minore după acest punct.

Pentru a estima cat de mult mai poate creste bichonul tau maltez, poti lua in considerare aspecte precum: dimensiunea labutelor (labutele mari pot indica creștere continua) si genetica (dimensiunea parintilor poate oferi indicii despre talia finala a cainelui).

Un bichon maltez adult toy ar trebui sa cantareasca intre 1,8 si 3 kg, iar un bichon maltez normal intre 3 si 5 kg. Este important de mentionat ca, desi dimensiunea parintilor este un indicator bun, genele cainelui pot influența talia finala, iar un bichon poate depasi dimensiunea parintilor sai.

De asemenea, trebuie acordata o atentie deosebita unghiilor catelusului dumneavoastra. Pentru ca au dimensiuni mici, maltezii nu isi pot toci unghiile precum o fac alte rase, de aceea este nevoie de cel putin 1 data pe luna sa mergeti la veterinar pentru a-i scurta unghiile.

Daca incercati sa ii taiati unghiile acasa, aveti grija sa nu taiati zona roz a unghiilor deoarece este reprezentata de vasele de sange. In cazul in care “ati comis-o”, cu o compresa sau o discheta demachianta, aplicati presiune usoara si tineti cateva minute pana se va opri sangerarea. In cazul in care nu se opreste, gasiti la farmacie umana creion pentru hemoragii usoare.

Discutati cu medicul veterinar despre solutiile de rutina pentru curatarea urechilor. Solutii precum Ottocleans sau CleanAural ajuta la indepartarea excesului ce cerumen ce pot provoca infectii bichonului maltez.

Clean Aural – solutie otita pentru caini

Dupa ce a fost aplicata solutia conform instructiunilor, folositi o carpa moale pentru o indepartare facila a murdariei de pe pavilionul extern al urechii. Este interzisa utilizarea tampoanelor de bumbac in adancul urechii, pentru ca acestea pot deteriora structurile interne ale urechii.

Temperament:
  • bland;
  • afectuos.

Maltezii sunt activi si atenti si vor latra la sunetele necunoscute, transformandu-i in caini de paza excelenti, insa latratul trebuie controlat. Invatati-va cainele sa nu mai latre chiar la oricine si orice, distragandu-l de la ceea ce il face sa latre cu o jucarie si rasplatiti-l atunci cand este tacut.

Maltezii sunt caini blanzi si afectuosi. Adora sa fie in preajma oamenilor si a altor animale. Acestia au o dispozitie jucausa si pot fi rautaciosi atunci cand se plictisesc.

Animalul dumneavoastra de companie trebuie sa petreaca timp cu alti caini. De indata ce vor socializa, ei vor invata sa nu le fie frica de alti caini, acestia avand temperament calm. Uneori se pot agita in prezenta altor caini sau a copiilor galagiosi, de aceea trebuie invatati sa socializeze de mici.

Potrivit pentru apartamentele linistite, maltezii vor deveni nelinistiti atunci cand sunt lasati singuri pentru perioade lungi de timp. De asemenea, acestia te vor anunta atunci cand au nevoie de atentia dumneavoastra. Insa vestea buna este ca, printr-un antrenament simplu si pozitiv, ii puteti invata sa nu mai latre si sa stea cuminti cat timp dumneavoastra sunteti plecati.

Nivel activitate:
  • miscari scurte zilnice;
  • foarte usor antrenabili.

Atunci cand sunt mici, in perioada de vaccinare si nu au voie sa iasa afara, ii veti invata foarte usor sa-si faca nevoile pe paduri, ulterior cu iesiri dese afara si recompense vor invata sa faca pe iarba.

Chiar daca rasa maltese adora un deliciu gustos, acestia sunt foarte receptivi la laude si afectiune atunci cand sunt antrenati.

Din nefericire, anxietatea de separare este comuna la aceasta rasa, pentru ca acestia dezvolta un atasament puternic fata de familia lor.

Exercitiile fizice sunt la fel de importante precum este dieta pentru catelul dumneavoastra in crestere. Rezervati-va 30 de minute in fiecare zi pentru a va antrena si plimba cainele. Acesta poate fi un joc de aducere, o plimbare lunga sau doar un joc de urmarire.

Bichonul Maltese necesita exercitii blande si ferme. Acesta este foarte sensibil atunci cand este certat si orice corectie distructiva va afecta negativ dezvoltarea cainelui dumneavoastra.

Asigurarea veterinara a cainelui dumneavoastra

Accidentele se pot intampla oricarui caine si problemele de sanatate sunt intotdeauna o preocupare. Asigurarea cainelui dumneavoastra maltese va poate proteja de costurile neasteptate ale facturilor veterinare pentru tratament, medicamente si chiar interventii chirurgicale.

Descrierea fizica:

Bichonul maltese este un caine mic, rezistent, corpul lui este compact, cu oase mici, dar robust si putin mai lung daca este inalt. Pieptul este adanc, craniul usor rotunjit, ochii mari, rotunzi.

Cum sa aveti grija de un maltese:

  • dieta corecta;
  • exercitii fizice;
  • ingrijire blanii, a urechilor si ochilor;
  • dresaj prin recompensare;
  • multa dragoste si atentie.
Specific – hrana uscata pentru caini de talie mica de la Dechra (sursa foto: specific-diets.co.uk)

Dieta si exercitiile fizice

Puii au nevoie de mai multe calorii fata de cainii adulti datorita dezvoltarii rapide organismului acestora. Maltezii sunt atat de mici incat mananca cu usurinta in exces. Un catel maltez are nevoie de un aport caloric zilnic de aproximativ 400 de calorii.

Nutritionistii recomanda aprox 300 de calorii pe zi pentru un maltez adult deoarece metabolismul lor incetineste odata cu varsta.

Majoritatea veterinarilor recomanda maltezilor o dieta bogata in proteine, pe piata existand multe marci de alimente uscate de inalta calitate care ii vor oferi maltezului dumneavoastra nutrientii de care au nevoie.

Majoritatea medicilor veterinari recomanda mancarea uscata in detrimentul alimentelor umede. Atunci cand cumparati o hrana buna pentru caini, trebuie acordata o atentie deosebita unei surse de proteine de inalta calitate (fara subproduse din carne), fara umpluturi sau aditivi si informatii nutritionale echilibrate.

Daca aveti un pui de bichon, acesta ar trebui sa fie hranit intre 3 – 4 ori pe zi. Avand burtica mica, nu trebuie hranit prea mult deodata.

Pe masura ce catelul dumneavoastra maltez creste, reduceti incet numarul de mese incat sa se fie hraniti de doua ori pe zi.

Specific – hrana umeda pentru puii de caine (sursa foto: specific-diets.co.uk)

Este recomandata hranirea catelului cu aceeasi hrana pe care a mancat-o dintotdeauna. Daca luati decizia sa le schimbati dieta, ar trebui sa faceti acest lucru treptat.

Pentru inceput adaugati cantitati mici de hrana noua la hrana veche si cresteti treptat pe parcursul timpului.

Cand adaugati alimente noi, nu uitati sa reduceti cantitatea alimentelor vechi. Maltezii sunt pretentiosi la mancare si, in general, prefera mancarea umeda in locul alimentelor uscate.

Orice tip de hrana este buna, insa asigurati-va ca blanosul dumneavoastra primeste o nutritie adecvata in dieta sa.

Daca aveti dubii in ceea ce priveste hrana animalului dumneavoastra de companie, consultati medicul veterinar.

Menstruatia la femelele de bichon maltese

Pe la varsta de 6 – 7 luni bichonul poate fi in calduri, astfel aparand menstruatia. Aceasta dureaza o saptamana, maxim 2 si apare in general de doua ori pe an. In acea perioada femela este molesita sau vulnerabila.

Este maltese rasa potrivita pentru dumneavoastra?

Maltezul dumneavoastra va fi cel mai bun prieten pentru totdeauna. Perierea blanii sale netede si stralucitoare va va ajuta sa va relaxati seara, iar pe timpul zilei va veti distra cu interesanta sa personalitate.

Bichonul Maltez este un caine de companie afectuos, potrivit pentru familii. El poate petrece ore intregi in poala proprietarului sau, bucurandu-se de momentele de atentie.

Maltezul Bichon iubeste copiii, dar nu este cel mai bun animal de companie pentru copiii foarte mici care nu inteleg ca acest catelus poate fi ranit cu usurinta printr-o manipulare dura.

Maltezul este o rasa populara pentru cei care sufera de alergii si astm bronsic si, la fel ca varul sau Bichon Havanez, este considerat hipoalergenic cu naparlire minima.

Aceasta rasa nu necesita exercitii fizice intense, potrivita in special pentru pensionari, deoarece petrec mult timp cu acestia.

Puii maltezi se pot dezvolta atat in spatii mici, cat si in spatii deschise si sunt animale de companie populare. Oricum ar fi, maltezii sunt niste companioni grozavi care te vor iubi pe viata.

Probleme medicale ale bichonilor maltezi

Asociatia americana a Bichonului Maltese nu recomanda achizitionarea unui catelus sub varsta de 12 saptamani deoarece acesta se poate stresa datorita manipularii frecvente si nu va avea suficient timp sa se odihneasca ori vor exista sanse sa refuze mancarea din cauza schimbarii mediului / mancarii.

Stresul putand cauza hipoglicemia ceea ce poate duce la o posibila coma. Este recomandat ca odata cu achitzitionarea cainelui, sa primiti un certificat cu starea actuala a Bichonului maltez si inregistrarea vaccinurilor.

1. Probleme cu dintii:

Gingivita reprezinta boala parodontala cauzata de acumularea placii bacteriene. Aceasta poate provoca:

  • durere;
  • disconfort;
  • dificultate in alimentatie;
  • respiratie urat mirositoare.

Pentru indepartarea placii, va trebui sa vizitati medicul veterinar pentru detartraj si curatarea dintilor.

In cazul in care dintii sunt in stare proasta, este posibil ca unii dintre ei sa fie extrasi. Aceasta inseamna ca animalul dumneavoastra va avea nevoie de anestezie generala. Pentru a preveni boala parodontala, dintii cainelui dumneavoastra ar trebui sa fie periati zilnic, dar si sa primeasca batonase pentru ros.

Intrebati-va medicul veterinar despre periutele de dinti si pasta de dinti pentru caini. Este interzisa utilizarea pastei de dinti umane, pentru ca este toxica pentru caini.

Alte boli frecvente la cainii bichon maltese:

2. Cataracta;

3. Alergiile alimentare;

4. Infectii ale urechilor;

5. Probleme digestive;

6. Luxatia rotulei – conditia produce instabilitatea rotulei, provocandu-i iesirea din santul genunchiului. Acest lucru producandu-i durere si facandu-i dificila miscarea. In cazul in care blanosul dumneavoastra sufera de o rotula dislocata, el va evita sa foloseasca acel picior, schiopatand de unul din picioarele din spate.

Cainele dumneavoastra poate avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru corectarea alinierii rotulei.

Terapia fizica va ajuta cainele sa se recupereze, dar miscarea normala va fi restrictionata timp de opt saptamani. Dupa cateva luni, isi vor putea folosi pe deplin picioarele.

Drept urmare luxatiei, mai pot aparea si alte boli precum osteoartrita.

7. SurditateaSe observa frecvent la cainii cu blana alba. Ereditara sau cauzata de o infectie a urechii, anumiti caini se nasc surzi, pe cand altii devin surzi pe masura ce imbatranesc.

Atunci cand blanosul dumneavoastra va suferi de pierderea auzului, acesta nu va mai reactiona la sunete.

Cainii surzi dorm mai bine pentru ca zgomotul nu ii trezeste.

Chiar si cainii surzi pot trai o viata lunga si fericita. De asemenea, puteti antrena animalul dvs. de companie cu semnale de mana. Aveti grija cand mergeti cu ei, daca le dati drumul si ei fug, nu va aud strigand.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.

  1. raluca spune:

    buna ziua! la ce varsta se considera adult? intreb pentru hrana, de la ce varsta pot sa cumpar pentru adulti?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Catelul tau bichon va inceta sa creasca la varsta de 1 an. De fapt, bichonul tau va ajunge probabil la dimensiunea adulta pe la varsta de 6 luni, dar va continua sa se dezvolte pana pe la 1 an. Cu stima!

  2. Alexandra spune:

    Buna ziua !
    Catelusa mea a fatat ieri , o pot scoate afara sa o plimb , sau pana când voi vaccina cățelușii va trebuie sa o țin în casa sa nu se îmbolnăvească puiuții?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Se considera cu puii au imunitate dat prin laptele matern pana la varsta de 6 saptamani, tocmai de aceea se incepe vaccinarea cu aceasta varsta. Ca sa va raspund punctual, va spun ca puteti sa o scoateti afara, dar incercati sa evitati zonele frecventate de multi caini sau contactul mamei cu alti caini (ar putea lua o viroza sau altceva). Cu stima!

  3. BLIDAR CRISTINA spune:

    Bună ziua!🥰

    Am doi cățeluși, rasa bichon maltez, luni au avut 7 săptămâni și tot luni li s-a făcut primul vaccin. Îmi puteți spune, vă rog, când pot să le fac băiță și la cât timp? Și înainte de al doilea vaccin, cu cât timp înainte trebuie făcută băița?

    Vă mulțumesc frumos!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Nu se recomanda sa se faca baie pana nu termina schema completa de vaccinare, asta insemnand undeva pe la varsta de 3 luni de zile. Pana atunci il stergeti cu servetele umede speciale de catelusi sau gasiti la farmacia veterinara sampon uscat. Cu stima!

  4. Andreea spune:

    Bună ziua!Am un Bichon maltez în vârstă de 6 ani,și recent,de 2 zile încoace a început să ,,tușească” ,ca și cum i s ar fi blocat un fir de par în gat sau în nas și încearcă să l elimine.
    Vreo idee de ce ar putea însemna acest lucru?

  5. Angela Simion spune:

    Va multumim pentru sfaturi si pentru vizita la domiciliu a domnilor doctori veterinari. Abia ne-am cumparat si noi un bichon maltez, iar cei de la veterinarladomiciliu ne-au vizitat pentru deparazitare, vaccinare si ne-au raspuns la toate intrebarile pe care le aveam cu noul membru al familiei. Recomand cu drag serviciile acestori doctori draguti!

  6. Dorica Buga spune:

    Bună ziua ,am un pui de bichon de 2 luni și după 4 zile de când l-am cumpărat a deveni apatic ,doarme mult și nu se mai joacă. Mănâncă, bea apă dar nu e ca în prima zi.Mentionez ca l-am adus de la Roman la Suceava.Banuiesc că e așa din cauza schimbării.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Da, si cainii din rasa bichon pot face insuficienta renala (chiar toate mamiferele – oamenii si animalele). Cu stima!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Bichonul dvs ar trebui consultat deoarece de multe ori unul din testicule poate ramane sub piele si sa nu coboare in bursa testiculara. In principiu daca nu coboara pana la varsta de 1 an, se va confirma pozitia lui in abdomen cu o ecografie abdominala si se va interveni chirurgical pentru castrare. Nu va face infectie, ci doar pe termen lung (peste ani) este posibil sa se tumorizeze. Cu stima!

    • Mariana spune:

      Buna ziua.Am in ingrijire un bichon maltez in varsta de 1 an si 2-3 luni.Am observat ca se învârte. Nu alearga dupa codita. Se ridică de jos si se învârte. Stă in dreptul usii si se învârte. Are nevoie de un control neurologic?Unde sa îl duc?Nu eu sunt stapana,dar ma doare sufletul sa-l tot văd învârtindu-se. Momentan stapanii se confrunta cu niste probleme de sanatate.Mentionez ca si ei vazusera ca se învârte.

      • Veterinar spune:

        Buna ziua! Pana sa ajungeti la un neurolog veterinar, mergeti la orice cabinet veterinar de incredere si cereti o consultatie. De multe ori aceste „invartiri” pot fi cauze si de probleme oculare sau otice (sa aiba o otita sau un sindrom vestibular). In functie de consultul veterinarului va poate recomanda tratament, investigatii precum RMN, otoscopie sau eventual consult neurologic. Cu stima!

        • Benu Eugenia spune:

          Bună ziua! Fetita mea are 8luni.Nu a avut ciclu ,dar de ieri nu mai mănâncă,doarme,e molesită.Sunt semne ale perioadei ? Vă mulțumesc.

          • Veterinar spune:

            Buna ziua! Oricat ne-am dori, nu se poate raspunde cu certitudine asupra unor simptome enumerate de proprietar, fara ca animalul sa fie consultat. Simptomele pe care le enumerati dumneavoastra intr-adevar se pot intalnit si la o catelusa care a intrat in calduri, dar si la o catelusa care prezinta lactatie falsa, febra sau alte afectiuni. De aceea este importanta vizita fizica la medicul veterinar.
            Acum ca sa incerc sa va ajut pe cat posibil, incercati sa ii bagati catelusei un termometru de copii in fund, si vedeti care ii este temperatura (temperatura normala la caini este de 38.0 – 39.2 C). De asemenea, daca chiar refuza orice mancare (chiar si o recompensa sau ceva gustos), iarasi poate fi un semn de alerta. Se intampla ca unele catelusa sa dezvolte lactatie falsa, ce se manifesta prin exprimarea laptelui la nivelul mamelelor (stoarceti 1 – 2 mameloane si vedeti daca iese vreun lichid). Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.