Boala Lyme la caini

Boala Lyme este una dintre cele mai comune boli transmise prin muscatura de capusa intalnite la caine, cauzand simptome numai in 5 – 10% din cazuri, restul cazurilor ramanand asimptomatice (proprietarul nestiind ca al lor caine sufera de boala Lyme). Sistemul articular (articulatiile) si renal (rinichii) al cainelui sunt cel mai frecvent afectate de boala, artrita fiind unul din semnele caracteristice ale bolii.

Ce cauzeaza boala Lyme la caine?

Boala Lyme la caine este cauzata de o bacterie numita Borrelia burgdorferi, infectia aparand in cazul in care capusa ramane atasata pe caine pentru aproximativ 24 – 48 de ore (adica il musca pe caine, si nu sta pe blana acestuia).

 

Simptomele bolii Lyme la caine

Cele mai comune simptome sunt mers schiopatat, din cauza inflamatiei articulatiilor, febra si stare generala de rau (cainele zace). Schiopatatul poate aparea periodic, uneori dureaza 3 – 4 zile, dar reapare la cateva saptamani distanta, la acelasi picior sau la altul. De regula, articulatiile cainelui sunt inflamate (umflate), calde si dureroase.

Alte simptome intalnite pot fi: apatie, noduli limfatici mariti de volum, lipsa apetitului (cainele nu mai mananca), mers rigid cu spatele arcuit si dificultati de respiratie.

Rinichii sunt frecvent afectati in boala Lyme, iar uneori poate aparea si glomerulonefrita (inflamatia glomerulilor renali care se ocupa de filtrarea sangelui) datorita inflamarii tesutului renal. Insuficienta renala poate aparea la cainii cu simptome precum diaree, scadere in greutate, polidipsie (cainele bea multa apa) si cresterea frecventei de urinare si membre umflate (datorita retentiei de lichide in organism).

 

Diagnosticul bolii Lyme la caine

Diagnosticul se pune in baza testului rapid de sange pentru boala Lyme (cunoscut sub numele de Test 4dx) si semnele clinice asociate. De asemenea, un istoric medical cat mai aprofundat, care sa cuprinda indicii ce sugereaza ce organe sunt afectate este de asemenea important.

Testele se pozitiveaza de regula la 4 – 6 saptamanii de la muscatura de capuse (de la expunere) de aceea medicii veterinari utilizeaza o serie de teste pentru a stabili diagnosticul, si anume:

  • Hemoleugrama completa si biochimia sangelui;
  • Sumar de urina;
  • Ex coproparazitologic si coprocultura;
  • Teste serologice si examen radiologic;
  • Analiza citologica si chimica a lichidului din articulatii (a lichidului sinovial) pentru diferentierea bolii Lyme de alte afectiunii ce pot duce la aparitia artritei.
Test boala lyme la caine (dar si pentru Ehrlichia, Anaplasma, Dirofilaria)

Tratamentul bolii Lyme la caine

Se face de regula la domiciliu, chiar si in cazul unei forme cu afectare renala, rareori necesitand tratament pefuzabil (sau dializa) pentru a sustine functia renala. Doxiciclina este cel mai comun antibiotic administrat in boala Lyme la caine. Cura cu acest antibiotic este de regula de 4 saptamani, in unele cazuri poate fi si mai lunga. Medicamente antiinflamatoare pot fi de asemenea prescrise in cazul unei afectarii articulare. Uneori, tratamentul cu antibiotic nu duce la eradicarea completa a bacteriei, iar mai tarziu poate aparea o recidiva a bolii.

Ameliorarea simptomatologiei in faza acuta (in faza initiala) se observa dupa 3 – 5 zile de tratament cu antibiotic. Daca simptomele nu se remit, este necesar reevaluarea tratamentului. Riscul de aparitie a bolii renale este unul ridicat dupa ce animalul s-a vindecat de boala Lyme.

Atentie – Animalele tinere si in crestere nu se trateaza cu tetracicline (doxiciclina)!

Doxiciclina – antibiotic folosit in boala lyme la caine

 

Preventia bolii Lyme la caine

O metoda utila poate fi evitarea plimbarii cainelui in locuri in care se gasesc capuse si verificarea blanii acestuia dupa fiecare plimbare.

De asemenea zgarzile antiparazitare (Foresto, Scalibor), deparazitarea externa periodica cu pipete (Advantix, Vectra 3d), dar si cu medicamente orale (Bravecto, Simparica, Nexgard etc) prescrise de medicul veterinar pot fi de real ajutor.

Foresto – zgarda deparazitare externa caini

  1. Alexandra spune:

    Buna seara am un catel medicul veterinar a spus ca s_ at putea sa ai borelioza.am urmat tratcu clinamicina 10 zile dupa 3 zile s_ a ameliorat apoi a avut o cadere din nou.inprezent nu maninca si merge impleticit..nu ii pot da pastile refuza si musca. Ce pot face in continuare

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Trebuiesc facut analize de sange, precum: hemoleucograma, biochimie de sange, test 4dx si excluse afectiuni ale organelor interne, dar si eventuale infectii (fie ele parazitare sau cu bacterii). Cu stima!

      • Nica Gheorghe spune:

        Buna dimineața! Am un câine tânăr de un an și o lună cu o greutate de aprox 15 kg.De aprox o lună și ceva a început să mănânce din ce in ce mai puțin,e apatic,șchiopătează de piciorul dr spate și are un mers dezechilibrat,are zile când refuza mâncarea complet și a slăbit f f mult.
        S ar putea să aibă borelioza ?
        Ce tratament recomandați,am luat doxicilina de la farm umană de 100 și aș încerca să îl administrez ?

        • Veterinar spune:

          Buna dimineata! Cainele ar trebui intai consultat de un medic veterinar, deoarece aceleasi manifestari se gasesc si in displazie de sold, ruptura de ligamente, ruptura de menisc, alte traumatisme sau lipsa de calciu / vitamina D. Este vital sa ii faceti o radiografie de bazin si membru posterior drept inainte de a-i administra pastile. Poate ca temporar ar ajuta un antiinflamator, dar tot trebuie depistata cauza pentru care schioapata. Cu stima!

  2. Gherghina spune:

    Este posibil sa ia capuse si sa ramana aceasta pe caine vizla de 30kg chiar daca a fost in ultimele 3 luni deparazitat extern cu Advantix SI Nexgard ?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Advantixul are efect repelent, nu ar trebui sa se urce capusele pe caine (cel putin sa nu le gasiti infipte). Legat de Nexgard, modul de actiune este diferit, astfel incat capusa trebuie sa muste (sa se infiga) ca sa se hraneasca si sa moara (sa se usuce) – nu va faceti griji, capusele transmit boala la sfarsitul mesei, asadar riscul de infectare cu Lyme este minim. Cu stima!

  3. Liviu spune:

    cainele nostru a fost diagnosticat cu boala lyme dupa ce mergea greoi si mi se parea mie ca avea articulatiile umflate, chiar si dupa tratament la fel de greu merge, veterinarul ne-a spus ca nu isi mai revine si asa va trai de acum inainte, are 8 ani si este bison

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.