Acest grup de boli prezinta o etiopatogeneza ce implica productia de anticorpi impotriva antigenelor ”gazda” ce antreneaza deteriorarea tesuturilor gazdei si este caracterizat prin moartea keratinocitelor. Aceste boli pot fi asociate cu infectii virale sau bacteriene, neoplazii, reactii adverse la medicamente, reactii idiopatice si reactii adverse la alimente.
1. CELULITA JUVENILA afecteaza cainii cu varste cuprinse intre 3 saptamani si 4 luni si determina tulburari pustulare si granulomatoase la cainii din rasele Techel, Golden Retriever si Gordon Setter. Simptomatologia include pustule edematoase acompaniata de furunculoza, otita externa, paniculita, letargie si depresie.

Diagnosticul se stabileste pe baza varstei de debut a simptomatologiei si a semnelor clinice dermatologice iar tratamentul este reprezentat de administrarea de Prednisolon in doza de 1 – 2 mg/kg/12 ore, per os, timp de 2 saptamani, scazandu-se treptat rata de administrare 24 si apoi la 48 de ore timp de 2 saptamani. Se mai poate administra Dexametazona in doza de 0,2 mg/kg/zi, per os, Ciclosporina in doza de 5 – 7 mg/kg/zi, per os si Griseofulvina in doza de 14 – 34 mg/kg/12 ore, per os, timp de 3 saptamani, urmand a se reduce doza si rata de administrare, luandu-se in calcul si gestionarea infectiilor secundare.
2. ERITEMUL MULTIFORM este rar intalnit la pisici si putin frecvent la caini si poate fi de doua feluri:
- Eritem multiform minor manifestat prin macule si papule eritematoase de forma inelara, placi urticariene, vezicule, bule, corelete sau poate fi asimptomatic.

- Eritem multiform major ce se manifesta prin leziuni veziculobuloase si ulcerative pe membranele mucoase, depresie, anorexie, febra, zonele afectate fiind cea abdominala, cavitatea bucala, pavilioanele auriculare, cuzinetii plantari, zona axilara si inghinala.
Diagnosticul se pune in baza semnelor clinice si a biopsiei cutanate, efectuandu-se si analize de sange si urina, iar tratamentul urmareste identificarea cauzei primare si eliminarea ei impreuna cu terapie analgezica, imunosupresoare si de sustinere.
3. NECROLIZA TOXICA EPIDERMICA este o tulburare veziculobuloasa si ulcerativa a pielii si mucoasei bucale a cainilor si pisicilor determinata de reactii adverse medicamentoase, terapia topica antiparazitara, vaccinuri, infectii, neoplazie sau idiopatice. Afectiunea se manifesta cu febra, anorexie, letargie, depresie, macule eritematoase pe piele, mucoasa bucala si cuzinetii plantari, evoluand rapid spre leziuni ulcerative si necrotice.

Diagnosticul se stabileste prin coroborarea datelor clinice cu biopsia cutanata, iar tratamentul vizeaza tratarea leziunilor, administrarea de antibiotice, analgezice, N-acetil cisteina si ciclosporina, indepartarea cauzei si rehidratare hidroelectrolitica.
4. VITILIGO este o afectiune dobandita, mediata imun, rara la pisici si putin frecventa la caini, in care are loc distrugerea melanocitelor de catre anticorpii anti-melanocite, animalele tinere fiind cele mai afectate. Boala pare a fi ereditara la rasele Rottweiler, Belgian Tervuren si Old English, predispozitia fiind intalnita la cainii din rasele Ciobanesc German, Doberman, Collie, Terra Nova, Schnauzer Gigant, Boxer si la pisicile din rasa Siameza.

Afectiunea se manifesta prin leucodermie maculara si leucotrichie pe nas, pielea fetei, mucoasa bucala, buze, cuzinetii plantari, invelisul pilos, gheara si mucoasa genitala ce se pot repigmenta si progresa.
Tratamentul este reprezentat de terapia cu vitamina C si B12, acid folic si L-fenilalanina in doza de 50 mg/kg/zi pentru 6 luni.
5.SINDROMUL UVEODERMATOLOGIC este un sindrom rar al dermatitei depigmentare si uveitei granulomatoase la caini, manifestat prin hipersensibilitate mediata celular impotriva melanocitelor. Boala este intalnita preponderent in randul cainor tineri din rasele Akita Inu, Ciobanesc Australian, Malamut de Alaska, Basset Hound, Teckel, Samoyed, Chow chow si Husky Siberian.

Simptomatologia oculara este motivul prezentarii la medicul veterinar, uveita putand antrena orbire ireversibila, iar din punct de vedere dermatologic avem de a face cu depigmentare si ulceratii. Are loc depigmentare, eritem usor si scuame ale nasului, pleoapelor, buzelor, organelor genitale, cuzinetilor plantari si a parului, apar ulceratii, eroziuni si cruste ale buzelor, nasului si cuzinetilor plantari, dar si alopecia zonei dorsale a botului.
Diagnosticul se stabileste in urma leziunilor oftalmice, biopsiei cutanate si a aspectului clinic, iar tratamentul vizeaza tratarea leziunilor oculare si cutanate si administrarea terapiei imunosupresoare sistemice.
6. ALOPECIA AREATA este o boala mai putin frecventa a cainilor si rara la pisici, caracterizata prin distrugerea mediata imunitar a foliculilor in urma actiunii autoanticorpilor, manifestata prin alopecie si intalnita la cainii din rasele Tecker, Beagle, Ciobanesc German si Pinscher. Animalele afectate prezinta alopecie neuniforma progresiva pe pielea din zona capului si fetei, desi pielea are aspect normal, parul poate avea crestere spontana si o culoare mai deschisa.

Diagnosticul se realizeaza in urma unei tricoscopii si a coroborarii rezultatului acesteia cu semnele clinice si se trateaza cu glucocorticoizi in doze imunosupresoare si Ciclosporina in doza de 5 mg/kg/zi, per os.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri in dermatologie veterinara va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni de piele. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la Joy vet – cabinet veterinar sector 3.