Bolile cainilor batrani

        Cainele este cel mai bun prieten al omului, toata lumea stie asta, insa ce nu spune nimeni este perioada scurta in care aceste fiinte deosebite raman langa noi. Cainii pot ajunge la diferite varste in functie de talie, de statusul medical si de alimentatia pe care o au in decursul vietii, aceste lucruri influentand patologiile pe care le pot avea la batranete. Bolile de care poate suferi un caine batran (geriatric) sunt multe si afecteaza toate organele corpului lor, degradandu-le, insa vom incerca sa le schematizam in acest articol.

Sursa foto: abc11.com/senior-dogs-dog-portraits-pet-photography-pete-thorne/363591/

1. Artrita

Artroza, sau boala degenerativa articulara este o patologie des intalnita la cainii geriatrici ce se manifesta cu dureri ce duc la dificultate in mers, animalele se ridica foarte greu, nu mai pot urca sau cobora scarile si au un mers sacadat / fortat, iar uneori refuza complet deplasarea din cauza durerilor. Un caine cu artrita nu trebuie sa sufere, astfel incat medicul veterinar sa va prescrie medicatie antiinflamatoare ce va ameliora simptomatologia, dar si suplimente alimentare ce contin compusi precum glucozamina si condroitina pentru sustinerea functiei articulare, iar daca sufera si de obezitate, animalul are nevoie de un regim pentru ca greutatea suplimentara provoaca la randul ei presiune asupra articulatiilor deja afectate.

Artrita afecteaza preponderent articulatiile implicate in locomotie. Sursa foto: flora4pets.com/blogs/news/essential-oil-for-dog-arthritis

2. Afectiunile dentare

Problemele dentare sunt nelipsite la cainii batrani din cauza lipsei igienei dentare, a vizitelor la cabinetul veterinar si alimentatiei necorespunzatoare, iar in timp, acesti factori provoaca o serie de afectiuni precum:

  • gingivita
  • boala parodontala
  • abcesele dentare
  • tartrul

Toate aceste probleme pot fi evitate printr-un consult stomatologic anual si igiena dentara corespunzatoare efectuata acasa, evitandu-se astfel caderea dintilor, infectiile cavitatii bucale si ale tractului digestiv.

3. Bolile endocrine

Tulburarile endocrine apar in urma dezechilibrelor metabolismului, iar cele mai frecvent intalnite boli endocrine la cainii varstnici sunt:

  • boala Cushing (hiperadrenocorticismul) – patologie ce se manifesta printr-o secretie exagerata de cortizol ce duce la infectii recurente, alopecie, poliurie, polidipsie, polifagie, abdomen in butoi
  • hipotiroidismul – afectiune ce face ca hormonii tiroidieni sa nu se secrete in cantitate suficienta si se manifesta prin disfunctii neurologice, depresie, constipatie, otita, diaree, letargie, somnolenta si tendinta spre obezitate
Cushing la caine

4. Boala renala

Insuficienta renala este o patologie a rinichilor ce presupune reducerea functiei nefronilor si implicit a diurezei si capacitatii de filtrare, determinand o stare toxica din cauza produsilor de catabolism acumulati in sange. Afectiunea poate fi diagnosticata cu usurinta in urma analizelor biochimice uzuale ce ar trebui efectuate anual, iar daca este depistata din timp poate fi manageriata astfel incat sa nu mai determine simptomatologie. Daca este depistata tarziu se ajunge la dializa si poate chiar la moarte, din cauza ca functia renala odata pierduta, nu mai poate fi recuperata.

5. Afectiunile oculare

In topul afectiunilor oculare intalnite cel mai des la cainii geriatrici sunt cataracta si glaucomul. Cataracta este recunoscuta usor datorita opacifierii cristalinului, poate fi unilaterala sau bilaterala, odata avansata ea determina orbire, iar in functie de gravitatea ei aceasta poate fi operata. Glaucomul reprezinta starea patologica in care presiunea intraoculara creste si determina durere la nivel ocular, netratata putand duce la pierderea ireversibila a vederii. Aceste doua patologii pot fi descoperite cu usurinta la un consult oftalmologic, iar daca sunt depistate din timp ele pot fi remediate.

6. Boala cardiaca

Inima este un organ ce nu oboseste niciodata, dar uneori ea poate suferi atunci cand depune mai mult efort decat trebuie, sau nu primeste destul sange pe care sa-l pompeze, astfel incat insuficienta cardiaca apare si poate determina simptome precum:

  • tuse
  • respiratie cu dificultate
  • oboseala si reticenta la efort
  • edeme ale cavitatilor abdominala si toracica

7. Diabetul

Diabetul este o boala a pancreasului ce apare deseori secundar altor afectiuni endocrine si se caracterizeaza printr-o cantitate mica de insulina asociata cu o crestere colosala a glicemiei. Diabetul poate fi descoperit in urma unor analize de laborator si se manifesta prin:

  • poliurie (urinare excesiva)
  • polidipsie (sete excesiva)
  • polifagie (foame excesiva)
  • obezitate

Cereti medicului veterinar o dozare a fructozaminei daca patrupedul are unul din simptomele de mai sus pentru a fi sigur ca nu sufera de diabet.

8. Hiperplazia benigna de prostata

Cainii masculi pot suferi, daca nu sunt castrati, de hiperplazie de prostata, afectiune ce se manifesta prin dureri in timpul mictiunii (urinare), evitarea acesteia, jet urinar intrerup, incontinenta urinara. Manifestarile clinice ale hiperplaziei de prostata pot fi abolite prin interventia de castrare sau prin administrarea unui tratament care se repeta la fiecare 6 luni cu Ypozane.

9. Dementa

Cainii ajunsi la o varsta inaintata, ca si noi oamenii de altfel pot suferi de dementa, o degenerare a tesutului nervos ce se manifesta prin:

  • dezorientare si confuzie
  • anxietate
  • lipsa ingrijirii si toaletarii
  • cainele nu mai recunoaste persoanele din familie

Dementa poate fi prevenita prin activitati fizice zilnice, introducerea periodica de jocuri noi, socializare cu alti catei, hrana speciala pentru varsta lor si suplimente pentru functia cerebrala.

Supliment pentru functia cerebrala – folosit pentru reducerea simptomelor dementei la caini.

10. Cancerul

Din pacate, oricat am vrea nu putem evita aceasta boala, iar indiferent de organul afectat, diagnosticul de cancer este unul trist. Deseori cancerul se descopera in faza terminala pentru ca nu da semne si nu sunt efectuate periodic analize care sa indice din timp eventuale modificari ale functionalitatii organelor interne nedecelabile in alt fel. Asadar, chiar daca aveti un caine care pare sanatos si nu da semne de boala, este imperios necesar ca periodic sa aiba parte de investigatii precum analize de sange, de urina, examene coproparazitologice si examene imagistice precum ecografia.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

  1. Elena spune:

    Va multumesc mult..i.se da tratament..dar este foarte agitata..nu doarme….aici mi s-a spus ca poate fi arteroscleroza sau o masa tumorala….

  2. Elena spune:

    Buna seara..catelusa mea de 17 ani are dementa….a avut si avc..nu mai.vede..si a inceput sa faca convulsii prin somn..ce parere aveti..multumesc

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Cainele ar trebui consultat, iar in baza consultatiei se stabileste un protocol de tratament (dementa se poate trata la caini cu Aktivait), convulsiile se pot tine in frau, etc. Daca va referiti sa ii curmati suferinta, aceasta tot in baza unei consultatii de stabilire a calitatii vietii se face. Cu stima!

      • Stefan spune:

        Bună ziua, am un caniche pitic de 14 ani și tușește imediat când bea apă (mai se îneca și când era mai tânăr când bea apă) când se pune în anumite poziții.
        E încă în formă fuge umblă mult dar tusea îl sâcâie.I-am făcut un ecograf și a ieșit o mică problema la valva mitrală dar cu tot tratamentul este la fel.Va întreb dacă nu poate fi și o afecțiune a traheei că dacă îl ating pe gât tușește imediat.
        Mulțumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.