Bolile determinate de parazitii interni

Pe langa parazitii externi pe care ii vedem periodic, animalele noastre mai au si alte vietati care le fac viata mai grea, si anume: parazitii interni. Fie ca e vorba de nematode sau cestode, acestea se hranesc si traiesc in corpul patrupezilor nostri si se pot transmite chiar si la oameni.

Cum se infesteaza animalele?

Privind ciclul biologic al acestor paraziti observam ca acesta are loc predominant in tubul digestiv, astfel ca acestia se elimina prin fecale. Toata lumea stie cat de curiosi si exploratori sunt blanosii nostri, astfel ca din pura curiozitate sau din alte motive ei pot consuma fecalele altor animale sau puricii si larvele acestora atunci cand se scarpina. Acesti paraziti se mai pot transmite in timpul gestatiei sau in perioada de alaptare, puii putand fi infestati de la varste fragede.

1. Ascaridioza

La caine boala este provocata de Toxocara canis, un vierme rotund, de dimensiuni mari (uneori poate ajunge si la 15 centimetri), a carui forma adulta ce paraziteaza intestinal pe langa caini si vulpile, iar la pisica de Toxocara cati, amandoua speciile pot fi transmise si la om, devenind astfel zoonoze.

Pui de caine infestat cu Toxocara canis (se observa marirea abdomenului). Foto: vetlexicon.com/treat/canis/bug/toxocara-canis

 

Cainii si pisicile pot fi infestate prin consumul de carne insuficient preparata termic al mamiferelor mici sau prin ingerarea oualor de parazit, iar catelusii si pisoii prin laptele matern si de pe blana mamei. Aceasta afectiune se manifesta in general la cainii si pisoii tineri, cu infestatie mare si poate determina:

  • slabire accentuata;
  • umflarea abdomenului;
  • pot aparea simptome respiratorii;
  • fecalele sunt foarte moi;
  • pot provoca invaginatii ale intestinelor.
Toxocara canis stadiu de adult Sursa foto: stock.adobe.com/uk/images/helminthiasis-toxocara-canis-also-known-as-dog-roundworm-or-parasitic-worms-from-little-dog-on-wood-background-pet-health-care-concept

 

Uneori, din cauza infestatiei mari, parazitii pot fi eliminati odata cu fecalele sau se pot exterioriza la nivelul anusului.

La om, larvele ajunse in plamani pot determina subfebrilitate, tuse, sputa sangvinolenta, respiratie astmatiforma sau suieratoare, asfixiere si dureri substernale. Pot aparea eruptii rosii la nivel dermic, pruriginoase. Cand infestatia este mica, nu determina simptome, dar daca infestatia este mare, pot determina crampe abdominale si chiar ocluzii, pot fi eliminati prin tuse sau voma sau se pot evidentia la nivelul anusului.

2. Cestodoza

Dypylidium caninum este un vierme plat ce paraziteaza atat cainii cat si pisicile, gazdele intermediare fiind puricii sau paduchii. Animalele se infesteaza atunci cand se toaleteaza si ingera insectele, sau prin intermediul fecalelor animalelor bolnave.

Infestarea animalelor cu Dypylidium caninum nu dezvolta in general simptomatologie, animalele pot dezvolta insa un prurit anal deranjant.

Ou de Dypylidium caninum vazut microscopic. Sursa foto: commons.wikimedia.org/wiki/File:Dipylidium_caninum_ovum_1.JPG
Dypylidum caninum forma adulta (se pot observa proglotele ovigere desprinse). Sursa foto: en.wikipedia.org/wiki/Dipylidium_caninum

3. Coccidioza

Boala afecteaza in general cainii tineri, aflati in crestere si este provocata de protozoare ce colonizeaza si se inmultesc in celulele mucoasei intestinale, denumite Isospora canis/ohioensis. Animalele se infecteaza in urma contactului cu fecalele altor animale bolnave, in momentul ingerarii si la contactul parazitului cu sucul gastric, invelisul parazitului se desface si sunt eliberati 8 sporozoiti ce patrund in peretele intestinal unde se inmultesc si din celulele moarte se elibereaza alti paraziti care fac acelasi lucru, iar acest ciclu se repeta pana la distrugerea masiva a mucoasei intestinale.

Simptomele determinate de infectia cu Isospora sunt:

  • letargie;
  • inapetenta;
  • emaciere;
  • scaune cu sange si mucus;
  • blana lipsita de stralucire.

Infectia la om poate determina simptome precum diareea sau poate fi asimptomatica.

4. Giardioza

Giardiile sunt organisme minuscule, microscopice care pot ajunge in organismul cainilor si pisicilor prin ingerarea apei contaminate sau prin contactul direct cu materiile fecale ale animalelor bolnave. Parazitul colonizeaza intestinul subtire al animalului unde se fixeaza cu ajutorul unei ventuze situata in partea anterioara a corpului si afecteaza absorbtia apei si a nutrientilor in intestin,in acelasi timp se inmulteste si determina aparitia a doi trofozoiti. Parazitii se elimina prin fecale si formeaza in jurul lor un perete protector, facandu-i rezistenti la factorii de mediu si pastrandu-si capacitatea infectanta mai mult timp.

Giardia in diferite stadii evolutive. Sursa foto: emedicinehealth.com/giardiasis/article_em.htm

Simptomele infectiei cu Giardia sunt:

  • diaree;
  • melena (scaune sangvinolente);
  • meteorism intestinal si abdominal (balonari);
  • crampe abdominale.

La om, Giardia determina simptome precum greata, voma, inapetenta, oboseala si senzatie de disconfort abdominal. In cele din urma se instaleaza diareea, cu scaune foarte apoase si urat mirositoare, apar borborisme, iar abdomenul se baloneaza, insotind o stare de flatulenta si eructatie, toate acestea determinand o slabire progresiva. Simptomele se pot ameliora de la sine in cateva zile sau se poate croniciza.

Preventia este cea mai buna metoda de a tine departe acesti paraziti de animalele noastre si mai ales de noi insine iar pentru asta e nevoie ca blanosii nostri sa fie deparazitati permanent cu diferite produse, precum: Drontal, Cestal, Milprazon, Milpro, Procox.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand medicii nostri va pot ajuta cu deparazitarea interna sau cu examenul coproparazitologic la cainele sau pisica dumneavoastra. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la Joy vet – cabinet veterinar sector 3. In cazul in care sunteti departe de noi, puteti opta pentru o consultatie online.

Articole cu subiect comun: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.