Toata lumea a auzit de Botox si de efectele acestei substante folosite in medicina estetica, dar stie toata lumea care este produsul ce sta la baza acestei substante? Botoxul este reprezentat de o neurotoxina produsa de bacteria Chlostridium botulinum ce actioneaza prin paralizia terminatiilor nervoase, determinand relaxare si paralizie musculara in zona injectata.
Botulismul este o boala provocata de aceeasi bacterie, care se incadreaza mai mult in sfera toxicologiei, decat in cea infectioasa, chiar daca ea este provocata de agentul patogen denumit Chlostridium botulinum, toxine eliberate de aceste bacterii provoaca semnele clinice pentru care proprietarul se prezinta cu animalul la cabinetul veterinar.
Boala se intalneste foarte rar, afecteaza si pisicile dar si oamenii, cainii preluand-o din carnea insuficient tratata termic si de la animalele moarte pe care le mananca.

Ce se intampla de fapt?
Odata ingerata toxina eliberata de sporii de Chlostridium, aceasta este absorbita in intestine si intra in sange, de unde calatoreste in tot corpul si se ataseaza de terminatiile nervoase presinaptice blocand eliberarea de acetilcolina ce are rolul de a modula transmiterea impulsurilor nervoase, astfel determinand fenomene paralitice.
Care sunt simptomele bolii?
Simptomele intoxicarii cu toxina botulinica sunt in principal reprezentate de efectele paraliziei musculare si pot aparea de la cateva ore de la ingestie pana la cateva zile, rapiditatea cu care acestea apar fiind direct proportionala cu cantitatea de toxina botulinica ingerata. In general, daca simptomele apar mai repede, prognosticul este mai grav. Alte semne ale intoxicatiei sunt:
- slabiciune
- voma
- diaree
- hipersalivatie
- durere abdominala
- bradicardie
- dispnee
- imposibilitatea masticatiei si a deglutitiei
- bradicardie
Practic, ca semn patognomonic dupa ingerarea suspecta de carne cruda este paralizia membrelor posterioare care progreseaza spre trunchi, afectand capacitatea respiratorie si spre membrele anterioare, gat si cap.

Diagnosticul botulismului
Desi semnele sunt destul de concludente, boala se intalneste destul de rar, astfel ca medicul veterinar va fi tentat sa creada ca poate fi vorba de o neuropatie, infectie a sistemului nervos central, meningita, encefalita sau alte intoxicatii cu manifestari nervoase. Din aceasta cauza, atunci cand ajungeti la medicul veterinar cu un animal ce sufera paralizii cu debut rapid, in urma ingestiei de carne insufient tratata sau in cazul in care s-a hranit cu vreun animal mort, este deosebit de important sa precizati medicului aceste lucruri si toate detaliile pe care le aveti despre felul in care au aparut simptomele. Medicul veterinar va realiza animalului teste de sange biochimice si hematologice, teste de urina si teste imagistice pentru a evalua starea de sanatate si pentru a aprecia gravitatea situatiei, deoarece toxina produce paralizia muschilor respiratori, urmand sa stabileasca cel mai bun protocol terapeutic, adaptat pacientului.
Tratamentul bolii
Daca suspectati ca animalul dumneavoastra a ingerat carne infectata, fara ca simptomele sa fi aparut inca, trebuie sa-l duceti de urgenta la un cabinet veterinar pentru a i se administra antitoxina botulinica ce ajuta ca toxina sa nu se mai ataseze de filetele nervoase, dar daca simptomele au inceput deja sa apara, antitoxina nu mai este de niciun folos.
In cazul aparitiei simptomelor, se va trata pur simptomatic, se va sustine corpul cu fluidoterapie intravenoasa, iar daca capacitatea respiratorie este afectata se va realiza asistenta respiratorie. In general, cainii care nu au ingerat o cantitate foarte mare de toxina botulinica resusesc sa se puna pe picioare, dupa 2-3 saptamani de tratament, dar in lipsa acestuia, cel mai probabil rezultatul este decesul rezultat in urma insuficientei cardiorespiratorii creata de efectele paralizite ale acestei toxine.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.