Rasa British Shorthair se numara printre cea mai populara rasa de pisici din Marea Britanie. Sunt afectuoase si atasate de casa lor. Pot fi animale de companie excelente pentru ca aceste pisici uriase iubesc viata lenesa din interiorul casei.
British Shorthair, o rasa de pisici istete, de cele mai multe ori invata intr-un timp relativ scurt sa isi faca nevoile la litiera. Isi castiga popularitatea prin natura prietenoasa a acestora, personalitatii lor si datorita legaturilor puternice pe care le creeaza deseori cu proprietarul lor.
Precum majoritatea pisicilor, cele din rasa British Shorthair sunt feline independente, loiale si iubitoare.
Durata de viata a acestora variaza intre 14-20 de ani, iar la maturitate pot ajunge la o lungime de 30-46 cm. Greutatea variaza in functie de sex, astfel un mascul poate ajunge la 4,1-7,7 kg, iar o femela 3,2- 5,4 kg. Culoarea ochilor depinde in special de nuanta blanii, insa majoritatea pisicilor au ochii de culoare aramie. Blana poate avea nuante precum alb, gri, gri-albastru, crem si negru si se gasesc sub diferite variante:
- Colorpoint ceea ce inseamna ca doar extremitatile corpului (fata, urechi, picioare, coada si zona genitala) sunt in culorile de baza;
- Tabby care au un aspect „patat”, „macrou” sau „pestrit”;
- Tortie se regaseste la o pisica tricolora si se mai numeste „carapace de broasca testoasa”
Pisicile din aceasta rasa au nevoie sa fie periate saptamanal, chiar daca blana pufoasa nu se incurca cu ușurinta. Pot fi periate cu o perie pentru pisici sau cu o manusa de ingrijire. Temperamentul specific rasei se caracterizeaza prin afectiune, loialitate si atitudine relaxata. In general, sunt tolerante cu celelalte pisici si caini cu care convietuiesc.
Daca va doriti un animal pe care sa il tineti in brate toata ziua, atunci o pisica din rasa British Shorthair nu este cel mai bun animal de companie pentru dumneavoastra. Acestea vor sa fie independente, insa uneori le va placea sa se ghemuiasca langa dumneavoastra pe canapea. In plus, sunt fericite atunci cand sunt lasate singure toata ziua. Sunt o alegere potrivita pentru familiile care au copii deoarece sunt extrem de jucause.
Pisicile din rasa British Shorthair sunt usor de ingrijit. Proprietarul insa, trebuie sa se asigure ca le ofera o dieta echilibrata deoarece sunt predispuse obezitatii. Este indicat dupa sterilizare, pisicile sa aiba o dieta speciala cu hrana pentru animale sterilizate. Se recomanda citirea etichetelor pentru a stabili cantitatea de hrana in functie de greutatea animalului. Un rol important in prevenirea bolilor dentare il constituie curatarea constanta a dintilor. In cazul in care apare respiratia urat mirositoare, animalul trebuie consultat de un medic veterinar in vederea excluderii unor afectiuni la nivelul cavitatii bucale.
Afectiuni frecvente intalnite
-
Cardiomiopatia hipertrofica (HCM)
Din nefericire, pisicile din rasa British Shorthair prezinta susceptibilitate la HCM, o boala grava a inimii care determina o ingrosare a muschiului cardiac, care impiedica inima sa mai pompeze eficient sange spre organe. Cardiomiopatia hipertrofica la pisici poate duce la insuficienta cardiaca. Ecocardiografia poate fi efectuata pentru masurarea muschiul inimii, existenta unui posibil cheag de sange si diagnosticarea formei de evolutie a bolii. Daca este depistata suficient de devreme, medicatia pe termen lung si alte masuri de protective pot incetini evolutia bolii, dar nu o pot vindeca definitiv.
-
Boala polichistica a rinichilor (PKD sau AD-PKD)
Boala polichistica a rinichilor poate fi mostenita in cazul pisicilor din rasa British Shorthair, fiind o boala ereditara. Aceasta apare in urma unei mutatii a unor gene autozomale dominante denumite PKD1. Pisicile cu parinti care au aceasta afectiune, vor dezvolta inca de la nastere chisturi, de dimensiuni reduse, dar care vor creste pe masura ce inainteaza in varsta. Aceste chisturi care apar initial ca niste saculeti cu lichid se dezvolta in parenchimul renal, iar compresiunea exercitata de acestea duce la reducerea capacitatii functionale renale prin diminuarea importanta a indicelui parenchimatos si a suprafetei de filtrare renala. La pisicile care sufera de aceasta patologie pot aparea semne clinice de la varsta de 3 ani.
-
Hipertiroidismul
Hipertiroidismul reprezinta o alta boala care poate afecta rasa British Shorthair. Glanda tiroida este responsabila de producerea mai multor hormoni implicati in diverse functii ale organismului pisicii, in special in reglarea metabolismului. Cresterea in volum a tesutului producator de hormoni tiroidieni are ca si consecinta productia necontrolata a acestora. Boala debuteaza cu semne clinice precum: polifagie (senzatia de foame excesiva), pierdere in greutate, apatie, voma, diaree, agitatie, agresivitate, polidipsie (sete excesiva), poliurie (urinare in exces). Pisica dumneavoastra poate pierde in greutate, chiar daca mananca mai mult, iar blana ei poate deveni aspra si casanta.
Afectiunea poate fi tratata prin tratament medicamentos, interventie chirurgicala sau iod radioactiv. Pe langa acestea, este obligatorie dieta alimentara. Cel mai frecvent, se incepe un tratament cu medicamente sub forma de tablete sau lichide pe baza de Carbimazol sau Metimazol / Tiamazol, care inhiba productia de hormoni tiroidieni. Insa, pe toata perioada tratamentului, pisica trebuie evaluata periodic.
Interventia chirurgicala se numeste tiroidectomie si presupune eliminarea unei parti sau a intregii glande tiroide.
Tratamentul cu iod radioactiv distruge tesutul tiroidian hiperactiv, fara sa produca efecte asupra altor tesuturi, dar poate fi aplicat doar in clinici de specialitate.
Prin urmare, este o pisică din rasa British Shorthair potrivita pentru dumneavoastra?
Pisicile din rasa British Shorthair sunt docile si prefera sa fie tinute in casa. Nu sunt deosebit de active si sunt fericite atunci cand sunt lasate in pace. Insa, exista o multitudine de beneficii in a creste o pisica din aceasta rasa. Veti avea parte de clipe emotionante alaturi de animalul dumneavoastra de companie.