Caine lovit de masina – primul ajutor

Din experienta, in topul urgentelor pe care le avem in clinica noastra veterinara cu singuranta se afla cainii si pisicile lovite de masina. Asta poate si din cauza faptului ca sunt foarte multi caini fara stapan, dar si din cauza traficului haotic.

De retinut! Chiar daca un caine lovit de masina nu are semne clare si evidente de rani, ar putea exista leziuni interne ce nu pot fi identificate decat de un medic veterinar. De aceea, chiar daca un caine sau o pisica a fost lovita de masina, este important sa va prezentati la cel mai apropiat cabinet veterinar pentru evaluare.

Desi este cunoscut faptul ca in medicina umana in cazul unul accident de masina victima nu trebuie mutata deoarece poate avea leziuni la nivelul coloanei, in medicina veterinara este posibil sa gasiti cu greu o ambulanta veterinara ca sa preia cainele sau pisica. De aceea, decat sa stati si sa va panicati, va recomandam sa ramaneti calmi, iar in functie de situatie sa mutati cainele din strada cu atentie.

Trebuie avut grija atunci cand manevrati cainele, deoarece poate musca, indiferent cat de cuminte pare, uneori de durere incearca sa se apere.

O varianta ar fi sa il puneti pe o patura si sa apucati patura de toate cele 4 colturi si sa il transportati cu masina pana la cel mai apropiat cabinet veterinar.

Trebuie verificat daca animalul prezinta sangerari evidente sau dificultati in respiratie si sa luati legatura cu o clinica veterinara de urgenta.

Incercati sa tine-ti animalul cald, folosind o patura.

In cazul cainilor mici si pisicilor, ele pot fi puse chiar si intr-o cutie sau pot fi tinuti in brate, iar in cazul cainilor mari, ei pot fi pusi direct in portbagaj.

Repetam, un animal de companie (fie ea caine sau pisica) speriat si in dureri poate musca de frica, aveti grija si incercati sa utilizati un prosop (sa il puneti pe pot) sau sa ii legati botul cu o fasa de tifon (doar in cazul in care nu prezinta dificultati de respiratie).

 

Daca ati observat ca pisica sau cainele a fost lovit de masina sau pur si simplu vine acasa si pare dezorientat, dar nu pare la o prima evaluare ca ar avea ceva, pana sa ajungeti la medicul veterinar va recomandam sa fiti atenti la:

  • rani (evaluati toata suprafata corpului, dand parul peste cap – in raspar si fiti atenti la orice leziune);
  • verificati-i toate ghearele (deseori se pot observa gheare lipsa sau rupte);
  • daca schioapata de un membru, plimbati-l prin casa si observati-i mersul;
  • incercati sa observati cum respira, cat de des si cat de amplu, verificati ca respiratia sa fie toracica si nu abdominala (adica distensia / dilatarea sa fie mai mult toracica si nu foarte proeminenta la burta);
  • palpati-l usor la toate membrele si pe spate si incercati sa observati unde si daca prezinta durere;
  • deschideti-i gura si observati-i limba si mucoasele (uneori se pot observa semne de sangerari la nivelul gurii, cu limba muscata);
  • uitati-va la mucoasele de la gingie (ar trebui sa fie roz si nu palide / albe);
  • daca aveti un termometru acasa, este recomandati sa ii luati temperatura (temperatura normala ar trebui sa fie intre 38.0 si 39.2 C) sau pur si simplu sa nu aiba membrele si urechile reci;
  • ..si cel mai important luati legatura cu medicul veterinar.

 

Printre cele mai frecvente afectiuni diagnosticate atunci cand la clinica veterinara s-au prezentat un caine sau o pisica lovita de masina sunt:

  • fracturi de membre, de bazin sau coloana vertebrala (uneori pot fi mai vizile, precum fracturi deschise sau umflaturi la nivelul membrelor, dar alteori se pot manifesta doar prin dificultate in mers sau durere la palpare);
  • leziuni la nivelul capului (edem cerebral, hemoragie cerebrala etc) care in general se manifesta prin convulsii (tremuraturi necontrolate), prin orbire, prin lipsa reflexului pupilar sau incoordonare in mers;
  • leziuni interne si sangerari (hemoragia interna poate fi diagnosticata printr-o ecografie de urgenta si ulterior in functie de gravitatea ei se poate interveni chirurgicala pentru oprirea ei plus eventual transfuzie de sange);
  • in cazul pisicilor ne intalnim frecvent si cu ruptura de vezica urinara, datorita impactului vezica se poate sparge cu usurinta;
  • de asemenea, relativ frecvent in cazul in care pisica sau cainele este lovit de masina se poate intampla si hernia diafragmatica cu ruptura diafragmului (muschiul subtire care separa toracele de abdomen) – in care intestinele ajung in cavitatea toracica, langa plamani si inima;
  • diverse rani la nivelul pielii, precum taieturi, vanatai, plagi deschise ce necesita sutura.

 

Este importanta vizita cat mai devreme la medicul veterinar deoarece acesta va trata intai leziunile care pun viata cainelui in pericol, precum soc, sangerari sau leziuni ale organelor, iar terapia cu perfuzie, oxigen si medicamente pentru durere este esentiala.

 

In general este primordial sa fie tratate leziunile care ii pun viata in pericol animalului si ulterior alte rani sau fracturi. Cand fracturile nu sunt deschise ele pot fi amanate pana la stabilizarea cainelui sau pisicii.

Ca si in medicina umana, recuperarea animalului dupa un traumatism auto poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de gravitatea afectiunilor de care sufera. Ranile simple se pot vindeca pana intr-o saptamana, dar ranile ce au necesitat sa fie cusute se poate vindeca in 2 – 3 saptamani. O fractura remediata chirurgical se poate vindeca in aproximativ 2 luni de zile.

Este important sa va sterilizati cainii si pisicile, poate asa vor fi mai putin predispuse sa cutreiere si sa incerce sa traverseze drumurile aglomerate in cautarea partenerilor.

De fiecare cand iesiti cu cainii afara, este important sa il tineti il lesa si sa il supravegheati. Dresajul este important inca de la varste fragede si poate ajuta in prevenirea accidentelor auto in care sunt implicati cainii prin ascultatea comenzilor proprietarilor.

Datorita tipul de urgenta si de leziuni multiple rezultate in cadrul traumatismului auto, un caine sau o pisica internata pentru tratament de urgenta, analize, radiografii si interventii chirurgicala ridica foarte mult costurile atat pentru clinica veterinara cat si pentru proprietari.

Poate ca este una dintre tragediile ce pot fi evitate cu usurinta daca aveti grija de animalul dumneavoastra tinandu-l in lesa.

Daca cainele sau pisica dumneavoastra a suferit un traumatism auto, ne puteti contacta pentru a va indica cum puteti sa il ajutati. Speram sa nu aveti nevoie de noi, dar e bine de stiut ca suntem aici. In functie de disponibilitate, putem trimite o ambulanta veterinara la locatia dumneavoastra sau un medic veterinar acasa.

  1. Radu Niculescu spune:

    Ce trebuie facut in cazul in care lovesti un caine vagabond pe autostrada (spre exemplu), sau orice alt animal fara stapan? Il lasam sa moara in drum, asa cum fac majoritatea soferilor pe strazile acestei tari? Ce obligatii avem si la cine apelam, daca animalul respectiv nu are proprietar?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! In Bucuresti puteti apela la ASPA, fiind un serviciu non stop finantat de primaria Bucurestiului. In restul tarii nu aveti incotro decat sa va asumati cheltuielile impreuna cu medicul veterinar (foarte multi fac reduceri pentru animalele de pe strada) sau sa apelati la un ONG (gasiti foarte multe pe facebook, exemplu Kola Kariola). Cu stima!

  2. Lenuta Postolache spune:

    Cainele meu a fost lovit de masina si a avut splina rupta de a trebuit sa ii facem transfuzie de sange si sa il operam sa ii scoata splina. Multi nebuni conduc cu viteza in ziua de azi.. daca era un copil, doamne fereste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.