Intrebare primita pe email de la Mariana P: „Buna ziua! Bulldogul meu francez in varsta de 5 luni de zile are un singur testicul. Nu dorim sa il dam la monta si ma intrebam cand ar fi ideal sa il castram si daca este vreo posibilitate ca cel de-al doilea testicul sa coboare si sa apara si el?”
Buna ziua stimata doamna, va multumim pentru interesul acordat si pentru intrebarea dumneavoastra privind varsta ideal de castrare a unui caine cu un singur testicul coborat. Raspunsul la intrebarea dumneavoastra il vom da printr-un articol detaliat despre testiculele cainilor.
Testiculele sunt glande sexuale masculine ce produc hormonul testosteron impreauna si sperma si alte secretii ce ajuta la reproducere. Se gasesc in mod normal in scrot, un sac liber de piele, au o structura ovala si sunt 2 la numar. Testiculele incep sa se dezvolte in timp ce catelul se afla in uterul mamei, iar in acea perioada sunt situate in interiorul abdomenului (burta). Ele (testiculele) calatoresc in jos prin abdomen si prin inelul inghinal catre scrot inca din primele zile de la nastere.
In timpul primelor vizite la medicul veterinar, acesta va verifica prezenta a doua testicule in scrot, iar daca acesta nu pot fi simtite la palpare, acest lucru va fi tinut sub supraveghere si va fi verificat din nou la urmatoarele vizite. Daca unul din testicule nu este coborat, aceasta afectiune se numeste criptorhidie unilaterala, iar daca ambele testicule nu sunt coborate se numeste criptorhidie bilaterala. In cazuri exceptionale, unul dintre testicule sau ambele nu s-au dezvoltat deloc.
Ce ar trebui sa faci in cazul in care ai un pui de caine cu un singur testicul?
De cele mai multe ori medicul veterinar recomanda sa se astepte ca cel de-al doilea testiculul (lipsa) sa coboare in scrot, aceasta asteptare ar dura pana la varsta de 6 luni, dar in unele cazuri se recomanda asteptatea pana la varsta cainelui de 1 an de zile. Odata ce testiculele se aproprie de dimensiunea adultului, nu mai coboara.
Ce trebuie facut daca testiculul nu a coborat nici la maturitate?
Raspunsul pe scurt la acesta intrebare este: cainele trebuie castrat. In general se recomanda identificarea testiculului necoborat in abdomen printr-o ecografie abdominala, iar ulterior se respecta pasii ca la o castrare normala a cainelui, o castrare ce pare mai degraba ca o sterilizare (similar ca la femele): analize de sange, anestezie generala, deschiderea abdomenului si extirparea testiculului din abdomen.
In medicina umana se practica orhidopexia (operatie chirurgicala constand in coborarea si fixarea testiculului in pozitie normala – in scrot), dar din cauza ereditatii afectiunii (transmiterii genetice), este considerat neetic sa se efectueze acest tip de interventie chirurgicala la caine.
Ce se poate intampla daca nu castrez cainele criptorhid?
In primul rand cainele cu testiculul necoborat (criptorhid) din punct de vedere chinologic nu are voie sa se inmulteasca (se poate transmite si genetic). De asemenea, testiculul ramas in abdomen poate dezvolta tesut canceros datorita temperaturii mult mai ridicate.
Poate fi prevenita criptorhidia la caini?
Nu! Cand spunem prevenire, ne referim doar la prevenirea prin castrare si oprirea reproducerii.
Daca intampinati probleme cu animalul dumneavoastra puteti oricand apela la un medic veterinar la domiciliu sau la o ambulanta veterinara pentru un consult de specialitate.