Constipatia reprezinta incapacitatea organismului de a defeca normal, ceea ce la caini inseamna o data sau de doua ori pe zi si este o problema destul de des intalnita la acestia. Cu totii stim ca atunci cand suntem constipati avem dureri abdominale si suntem prost dispusi, iar la fel rectioneaza si cainii la aceasta problema.
Cum iti dai seama ca patrupedul tau este constipat?
Cainii obisnuiesc sa defece macar o data pe zi, iar in cazuri exceptionale, in functie de alimente, poate chiar la doua zile, insa daca au trecut deja mai mult de 2 zile in care cainele tau nu a defecat, este cazul sa mergi la medicul veterinar pentru a vedea care este problema. Cainii care sunt constipati pot voma, scaunul este de mici dimensiuni, foarte dur, uscat si poate fi reprezentat sau poate prezenta urme sange sau mucus (a nu se confunda cu diareea), prezinta durere la defecare ce poate fi insotita de vocalizari, incordare, scancet si ghemuit, apetitul este din ce in ce mai redus, pot avea umflaturi in zona anusului, sunt balonati, iar abdomenul este dur si foarte sensibil, chiar dureros.
Care sunt motivele pentru care cainele tau poate fi constipat?
Motivele pentru care un caine poate fi constipat sunt multe si depind de alimentatie, stilul de viata, conditia fizica, varsta si starea medicala in care se abla blanosul. Alimentatia este foarte importanta, iar daca aceasta este bazata exclusiv pe mancare uscata cu un continut foarte redus de fibre, contine oase, iar aportul de lichide este minim se poate crea situatia propice de aparitie a constipatiei. Atunci cand alimentatia blanosului mai cuprinde si alte lucruri necomestibile cum ar fi par, nisip din litiera sau de pe plaja, pietre si pietris, bucati de lemn, tesaturi, gunoi sau jucarii, atunci acestea se pot bloca la nivelul intestinului si pot crea situatia in care animalul nu mai poate defeca.
- Varsta are si ea un aport important in aparitia constipatiei, deoarece tesutul intestinal imbatraneste, metabolismul este mai incet si astfel se creaza situatia in care alimentele stagneaza foarte mult la nivelul colonului unde are loc absortia apei, se deshidrateaza foarte mult si nu mai pot inainta.
- Gestatia poate fi un motiv de constipatie din cauza uterului tot mai mare ce trebuie sa incapa in cavitatea abdominala printre intestine si organe, iar atunci cand puiii sunt numerosi, ei pot bloca anumite segmente de intestin si poate aparea constipatia.
- Conditia fizica a animalului influenteaza metabolismul, iar un caine care este sedentar si nu face exercitiu fizic regulat poate suferi de constipatie, obezitatea favorizand aceasta conditie.
- Starea medicala a cainelui poate influenta prin procesele metabolice functia de digestie si procesare a alimentelor, astfel ca in boli precum hipotiroidism sau hiperparatiroidism se pot crea conditiile necesare de aparitie a constipatiei. De asemenea, patologiile aparatului urinar precum sunt chistii intraprostatici, hiperplazia sau adenomul de prostata pot influenta si ele capacitatea tubului digestiv de a elimina fecalele prin durere si obstructie. Tot in categoria obstructiva intra tumorile situate in rect, intestin sau in afara acestora, problemele glandelor perianale manifestate prin imposibilitatea golirii acestora, abcese sau pur si simplu inflamatii, ori parul incalcit de la nivelul anusului. Parazitismul intestinal constituie tot mai des un factor ce predispune la constipatie, din cauza unei infestatii foarte mari si a inmultirii exagerate a parazitilor, acestia se pot bloca in intestin creand constipatie. Tulburarile neurologice pot bloca transmiterea influxurilor nervoase , iar traumatismele in zona pelvina pot crea si ele prin distructia tesuturilor si rearanjarea planurilor anatomice situatia propice de aparitie a constipatiei. Tot in categoria problemelor medicale obstructive intra si ingustarea anusului prin stricturi anale, iar megacolonul reprezinta o afectiune in care colonul din diferite motive inmagazineaza o cantitate mare de fecale ce se deshidrateaza si nu mai pot fi expulzate catre rect si anus, blocandu-se.
- Unele medicamente precum antihistaminicele, analgezicele, diureticele, antiacidele sau antispasticele pot avea ca efecte secundare constipatia, astfel ca e necesar ca atunci cand mergeti la cabinetul veterinar, medicul sa cunoasca acest aspect.
Atunci cand suspicionam ca animalul este constipat trebuie sa fim atenti pentru ca ne putem pacali. Astfel, un animal in stare convalescenta ce nu a mai mancat mancare solida de cateva zile si a fost tinut pe tratament perfuzabil nu a avut din ce sa formeze scaunul, astfel ca nu are ce sa defece, crezand ca este constipat. Atunci cand vorbim de un blocaj urinar iar cainele este obsinuit sa adopte aceeasi pozitie si pentru urinat si defecat, el ne poate pacali ca este constipat, insa de fapt el nu poate urina.
- Stresul actioneaza asupra sistemului gastrointestinal, iar organismul raspunde prin anumite sisteme, astfel incat un animal ce are parte de modificari ale mediului, ale rutinei zilnice, de traume sau de pierderea unui prieten sau a unei persoane dragi poate suferi de anxietate, depresie sau frica si poate avea scaune mai rare din cauze psihologice, nici de cum fizice sau obstructive.
Ce facem atunci cand cainele s-a constipat?
Daca constipatia a aparut in urma cu maxim 1-2 zile, putem incerca sa-i administram cainelui granule cu fibre, ori legume ce contin fibre precum dovleacul (este un remediu bun si in diaree), sau suplimente cu fibre sub orice forma. Hidratarea este un lucru important, iar daca nu puteti sa determinati cainele sa bea mai multa apa, introduceti in alimentatie conservele cu mancare umeda pentru a suplimenta deficitul de apa. Execitiile fizice contribuie si ele mult la eliminarea mai rapida a fecalelor si combaterea constipatiei, iar instituirea unui program de plimbare il va ajuta in aceasta privinta. Puteti in caz de nereusita cu celelalte metode si sub stricta indrumarea medicului sa administrati medicamente cu efect laxativ.
In cazul in care constipatia dureaza de mai mult de doua zile, iar remediile incercate pentru a face cainele sa defece nu au dat roade, trebuie sa mergeti la medicul veterinar pentru a investiga problema si a o rezolva. El va poate adresa intrebari precum ”Cand a avut scaun ultima data?/ Care este culoarea si consistenta fecalelor?/ Ati facut modificari in dieta sau rutina zilnica a catelului?/ A ingerat oase, lemne, nisip sau alte materiale necomestibile?/ A luat medicamente recent?/ Ce medicamente?/ A fost accidentat sau a avut parte de vreun traumatism?/ Prezinta efort, scancete, pozitii nefiresti la defecare?”. In continuare, medicul va realiza un examen fizic al animalului prin palparea abdomenului, examen rectal, va dori sa vizualizeze abdomenul si peritoneul prin ecografie si radiografie, va realiza analize de sange si de urina si poate chiar si un examen neurologic. Medicul va incerca sa scoata manual fecalele si va realiza clisme pentru inmuierea si eliminarea fecalelor, iar in caz de nereusita se poate ajunge chiar si la interventie chirurgicala pentru extragerea fecalelor blocate in intestin.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Am o cățelușă in varsta de 9 săptămâni, am observat ca s-a constipat, am fost cu ea la veterinar in Anglia pentru ca aici locuim si pentru început mi-a dat laxative sa ii dau 17ml o data la 8 ore, dupa cele 3 zile de tratament, am revenit iar la veterinar pentru ca ea inca nu reusea sa faca cum trebuie. La a doua vizita i-a facut deparazitarea internă, o clisma si mi-a dat un tratament pentru dureri si in continuare laxative. Dupa ce am venit cu ea de la a doua vizita acasa, catelul a început sa faca, dar in continuare cu dureri mari si tot timpul era murdară si am spălat-o constant doar cu apa curata. A 3-a vizită la veterinar a fost dupa 2 zile la un alt medic veterinar pentru ca a vomitat o singura data un lichid galben si m-am speriat, atunci i s-au facut niste raze si s-a constatat ca are fecale multe care nu au fost eliminate si cumva blocate in intestin. Mi s-a spus ca trebuie sa o operez si ca trebuie sa i se reconstruiască anusul si ca defapt s-a născut cu un anus mic si ca aceasta ar fi problema si ca daca nu vreau sa ii fac acesta operație va trebui sa ii faca o injecție si “sa o adoarmă ei”. Vineri s-a întâmplat asta si mi-a spus ca catelul meu va muri pana luni in chinuri si neaparat trebuie sa fac această operație. Azi e marti catelul meu dupa ziua de vineri a facut de doua sau 3 ori mai moale dupa ce ne-am intors vineri cu ea de la veterinar, e activa, mananca, bea apa, se joaca, doar ca in continuare nu poate defeca doar foarte puțin ca un bob sa zic asa. Azi am fost iar la veterinar si mi s-a spus ca avand 840g e posibil sa nu i se fi dezvoltat organele atat de bine fiind atat de mica si o data pe saptamana sa merg cu ea sa o dilate manual plus laxative in continuare. Ce ma sfatuiti? Oare catelul isi va reveni? Ce as putea sa fac?
Am uitat sa menționez faptul ca aceasta problema cu constipatia s-a întâmplat dupa ce a trecut la laptele de mama la mâncare pentru Puppy umeda Royal canin 2–10 luni. Mama catelusei este tot a mea, o am de 3 ani si nu am avut niciodată probleme cu ea de sănătate sau digestie.
Buna seara! Nu ne este clar daca discutam de STRICTURA RECTALA (rectal stricture) sau ATREZIE ANORECTALA (atresia ani). In general, in functie de gravitate, tratamentul cel mai bun este cel chirurgical, intr-adevar. Pentru strictura rectala exista si varianta dilatarii periodice pana la dezvoltarea puiului (fie cu termometrul – pentru a dilata musculatura rectala, fie profesional cu balonul de dilatare) cu posibile complicatii precum fistule rectale. O hrana bogata in fibre, administrarea de laxative, hidratarea corecta, administrare de analgezice ajuta cainele sa dezvolte episoade de constipatie. De asemenea, trebuie exclus parazitismul, deoarece prezenta parazitilor in intestine pot crea complicatii. Ajuta foarte mult sa il masati pe burtica periodic, dinspre torace catre coada pentru a stimula peristaltismul. Ecografia, radiografia, colonoscopia ajuta foarte mult la diagnostic si tratamentul corespunzator, deoarece daca discutam de atrezie anorectala exista 4 categorii, fiecare avand o abordare usor diferita.
Din nefericire fara sa avem cazul in fata, ne este greu sa va dam mai multe sfaturi, dar cu siguranta colegii fac o treaba buna si acolo in UK. Cu stima!
Cățelul a fost castrat acum 4 luni, doctorul ne-a spus că are mai multe chisturi localizate în înterioriul anusului și de o săptămână este constipat. Am cerut diferite opinii în clinicile veterinare, dar altceva în afară de clisme și injecții antiinflamatoare nu i-au făcut. El este tot constipat, plânge si nu mânâncă nimic. Cum putem să-l ajutăm?
Buna ziua! In baza tuturor investigatiilor se stabileste si un protocol de tratament, fie el chiar si chirurgical. Ar trebui facuta o colonoscopie, iar cu hrana de dieta, laxative si fibre, calitatea vietii cainelui dumneavoastra ar putea fi imbunatatita. Cu stima!