Cainele este trist!

      Indiferent de rasa, sex sau varsta cainii sunt fiinte sociabile, vesele si jucause ce debordeaza de energie. A avea un caine este un lucru minunat pentru ca iti umple timpul si iti bucura viata, dar ce te faci atunci cand observi ca prietenul tau blanos nu mai este atat de binedispus ca inainte? Cainii au si ei momente in care sunt mai putin voiosi, iar motivele pentru care se intampla acest lucru pot fi multe si pot varia in functie de situatie.

Trebuie avut in vedere ca in acest articol discutam strict de un caine care este trist din alte motive decat medicale. Singurul care va poate confirma acest lucru este medicul veterinar. Unii proprietarii pot confunda starea de tristete a cainelui cu starea de apatic (boala). 

La fel ca si noi, cainii pot suferi si ei de depresie si nu trebuie sa fii medic veterinar sau crescator cu experienta ca sa-ti dai seama de acest lucru din comportamentul cainelui. Astfel, daca suspectezi ca patrupedul tau ar suferi de depresie poti observa la el ochii tristi si privirea posomorata, sau faptul ca nu mai latra si nu se mai joaca la fel de mult ca inainte, poarta coada jos, este mai putin sociabil cu alti catei si cu oamenii, inclusiv membrii familiei, se retrage intr-un colt unde sta singur si doarme foarte mult, este inactiv, iar pofta de mancare poate sa scada sau uneori isi poate gasi alinarea in mancare. Daca sufera de depresie, de obicei cainele interactioneaza foarte putin cu celelalte animale sau cu lumea din jur si poate deveni chiar iritat fara vreun motiv intemeiat.

Motivele pentru care un caine poate trece printr-o stare depresiva pot fi multiple si pot depinde de proprietari sau de persoanele cu care acesta convietuieste, de mediul si lucrurile din jurul lui sau de prietenii lui si alte animale din casa sau curte. Cainii sufera foarte mult atunci cand sunt ignorati, iar atunci cand in familie intra un alt animal, fie el caine sau pisica el poate reactiona prin acceptarea lui, jucandu-se si bucurandu-se de noua companie, sau il poate respinge manifestand dezinteres sau chiar agresivitate fata de nou-venit. La fel se intampla si la venirea pe lume a unui bebelus, pentru ca un copil reprezinta o responsabilitate enorma, depinde de parintii lui si necesita mult timp de ingrijire, de multe ori cainele ramane pe locul doi si este neglijat, el simtind acest lucru.

Stim cu totii ca prietenii nostri necuvantatori fac multe prostii, rod lucruri precum papuci, mobila sau lucruri mai importante cum ar fi proiectul pentru serviciu sau tema pentru scoala, iar primul instinct pe care il avem este sa-i certam. Cainii trebuie educati si pana ajungi sa ai rezultate e posibil sa treca ceva timp si trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare, dar in cazul in care aceasta iti lipseste si te enervezi foarte repede, certand cainele de multe ori intr-un timp foarte scurt el poate deveni confuz si poate intra intr-o stare de depresie manifestata prin tristete si inactivitate. Schimbarile vremii nu ne afecteaza doar pe noi, chiar daca vi se pare ciudat, ele afecteaza si cainii. Asadar, atunci cand anotimpul se schimba sau vremea este rea, cainii se pot adaposti de frica si pot fi mai tristi, dar starea va trece odata cu imbunatatirea vremii si schimbarea anotimpului.

In cazul in care ati adoptat de curand un caine al carui trecut nu il cunoasteti, iar acesta are semnele de depresie prezentate mai sus, e posibil sa aveti de a face cu un caine traumatizat, indiferent ca a stat pe strazi sau in adapostul de caini, el poate fi un caine abuzat fizic, iar din cauza asta el va fi neincrezator si va avea un comportament anxios pana se va acomoda cu noua locatie si cu oamenii din jurul lui. Atunci cand va prinde incredere va va arata cata dragoste are de oferit, insa pentru asta e nevoie de multa rabdare pentru ca procesul de refacere dupa astfel de situatii este indelungat.

Cainii sunt foarte iubitori, ei ofera dragoste infinita si sunt pregatiti sa primeasca pe cat ofera, insa uneori se multumesc si cu mai putin. Atunci cand proprietarii lucreaza foarte multe ore pe zi cainele nu are parte aproape toata ziua de atentia si iubirea proprietarului si se poate simti neglijat, putand fi afectat de anxietatea de despartire, manifestata ca o depresie. De asemenea, aceeasi stare depresiva se manifesta si la puiii mici despartiti de mama si fratii lor atunci cand ii adoptam, iar pentru o perioada, pana se vor adapta noului mediu ei pot fi tristi si speriosi. Momentul in care cineva moare este unul foarte dureros atat pentru noi cat si pentru prietenii nostri blanosi, iar daca o persoana apropiata de ei s-a stins, acestia pot fi afectati de pierdere ei, manifestandu-se prin tristete si inactivitate, sau chiar scaderea poftei de mancare.

Cainii au nevoie de un program strict in fiecare zi, fie ca e vorba de mancare, joaca sau somn, unui caine trebuie sa ii fie respectat programul zilnic, insa atunci cand asta nu se intampla, iar in viata acestuia au loc schimbari majore de rutina, in cazul in care nu resuseste sa se adapteze si sa tina pasul cu noile schimbari poate intra intr-o stare depresiva. Modificarile pot aduce cu ele nesiguranta si stari de anxietate, iar daca in ultimul timp ati facut schimbari in casa, ati schimbat mediul cainelui si ati observat o schimbare in comportamentul lui el poate suferi de depresie.

Uneori, starea cainelui tau poate depinde de varsta sau conditia fizica in care se afla, asa incat majoritatea cainilor batrani isi pierd cheful de joaca si nu mai au energia de a fugi si a sari toata ziua dintr-o parte in alta. De asemenea, o femela gestanta va deveni cu timpul din ce in ce mai greoaie, odata cu cresterea in volum a puilor si implicit a abdomenului ei, astfel incat poate sta mai linistita decat de obicei si asta va poate pacali ca ar fi suparata. Si cainii supraponderali devin inactivi din cauza greutatii lor si vor fi mai lenesi, nu vor mai avea chef de plimbare si poate nu vor mai fi asa jucausi, astfel incat vi se va parea ca sunt suparati. Conditia fiziologica a cainelui ii poate influenta starea si poate fi mai trist ca de obicei. Un caine cu varsta cuprinsa intre 2 luni si 2 ani, nevaccinat sau vaccinat incorect, ce sta trist, nu mai mananca si este inactiv, poate suferi de parvoviroza, iar daca este nedeparazitat intern si are abdomenul marit in volum el poate suferi de parazitism intestinal. Un caine nedeparazitat extern, de orice varsta, poate fi mai trist, apatic, poate avea o scadere a poftei de mancare, iar daca urina devine mai inchisa el poate suferi de babesioza, iar exemplele pot continua.

Ce facem atunci cand cainele este trist?

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem atunci cand cainele este trist este sa-l ducem la medicul veterinar unde acesta il va examina clinic, iar daca situatia nu este foarte clara, el ii poate face investigatii amanuntite si analize pentru a-si da seama ce este in neregula cu el. Ce puteti face acasa pentru ca patrupedul vostru sa nu fie trist? In primul rand un caine nu are nevoie doar de o alimentatie alcatuita din granule de calitate, el are nevoie de plimbari periodice, de interactiune cu alte animale si cu alti oameni, de joaca si dragoste din partea voastra si multa grija. Vorbiti mereu bland cu cainele vostru, strangeti-l in brate, mangaiati-l si recompensati-l de fiecare data cand acesta face ceva bun si va asculta, nu-l certati foarte des si faceti-l sa inteleaga ce a gresit.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.

  1. Elena spune:

    Buna seara de 2 saptamani am un bishon de 2 ani acesta fiind al nasilor plecati in concediu .. de cateva zile nu imi mai mananca chiar asa bine si azi am vazut ca pe spatele lui iau aparut niște pete maroni micuțe.. din ce cauza poate fii

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Este greu de pus un diagnostic fara ca animalul sa fie consultat fizic, dar daca prin absurd ar fi sa ne dam cu presupusul, aparitia petelor maronii pe spatele cainelui ar putea indica o dermatita / alergia alimentara (cu alte cuvinte, a mancat altceva decat mancarea lui obisnuita). Recomandat este sa il vada un medic veterinar. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.