Cainele isi mananca fecalele

          Deviatiile de comportament alimentar sunt des intalnite in randul cainilor si sunt considerate manifestari obsesiv-compulsive (pe care animalele le repeta in mod obsesiv atunci cand sunt constranse sa traiasca intr-un anumit mod). Una dintre aceste deviatii o reprezinta consumul fecalelor proprii (treaba mare) sau ale altor caini, consumul de gainat de la pasari de curte sau de colivie/ voliera, sau consumul fecalelor altor specii precum cele de pisici, oameni, sau alte animale din curte (porc, vaca, cal, oaie).

Motivele pentru care cainele tau isi mananca treaba mare (coprofagie) pot fi diverse:

1. Carente nutritionale

Coprofagia reprezinta o deviatie de comportament alimentar, manifestata prin consumul de fecale si este cel mai des intalnita la catei si caini in crestere ce au o cerinta mai mare de energie si s-a observat ca ei obtin o nutritie aditionala utila prin consumarea fecalelor proprii sau ale altor caini sau specii de animale, chiar oameni. Atunci cand necesarul de crestere a fost suplinit cu surse alternative de hrana, consumul de fecale de regula se opreste, coprofagia constituind doar o perioada pasagera in viata animalului (exista si rase de caini care pot continua acest obicei neplacut toata viata, precum Labradorul si Setterul). Cel mai des afectiunea apare in urma carentelor de vitamine din complexul B si diverse minerale.

2. Anxietate

Etiologic, coprofagia este similara cu pica, la caine ingestia de fecale putand fi mai ales o manifestare anxioasa manifestata din cauza unor frici sau din cauza stresului. In urma consumului de fecale din orice motiv poate aparea si diaree tranzitorie.

3. Boli existente

Coprofagia poate fi rezultatul unor afectiuni medicale de care animalul sufera si care il determina sa consume gainat sau fecalele altor specii de animale, precum:

  • boala Cushing
  • hipertiroidism
  • diabet
  • insuficienta pancreatica exocrina
  • pancreatita
  • infectiile intestinale
  • sindromul de malabsortie sau maldigestie
  • supraalimentatia (in special cu o ratie ce are un continut ridicat in grasimi)

4. Lipsa activitatilor

Cainii din adaposturile comunitare pot suferi temporar de acest obicei anormal, din cauza plictiselii, iar pe langa fecalele lor pot consuma si gainatul pasarilor ce trec prin tarcuri in cautare de mancare. De asemenea, daca esti plecat mult timp de acasa si nu ii oferi timpul de care are nevoie poate face acest lucru din lipsa altor activitati.

5. Obicei mostenit

Poate avea radacini mostenite din faptul ca mamele consumau adesea fecalele puilor pentru a le ascunde prezenta de diferiti pradatori. Uneori, cainele observa proprietarul atunci cand indeparteaza fecalele din curte sau din casa si invata astfel sa faca si el acelasi lucru. Tot un obicei invatat este si atunci cand blanosul vede alti semeni de ai sai ca mananca fecale indiferent de specia de la care provin acestea si face la fel.

6. Atragerea atentiei

Cainele solicita atentia proprietarului prin acest obicei (initial coprofagia ar fi avut o cauza medicala care a fost indepartata, dar animalul a invatat ca daca practica acest obicei va primi mai multa atentie de la proprietar) si profita de orice ocazie, inclusiv de fecalele altor animale sau pasari.

7. Ierarhia

Obiceiul se poate intalni la cainii ce ocupa un loc mai mic in scara ierarhica, consumarea fecalelor fiind un act de supunere sau de recunoastere a dominantei celuilalt, iar daca in acea gospodarie sunt si pasari e posibil ca patrupedul sa consume toate fecalele pe care le gaseste.

8. Medicamentele

Administrarea unor medicamente din clasa steroizilor precum corticosteroizii sau din clasa anxioliticelor precum mirtazapina sau diazepamul pot stimula senzatia de foame si astfel cainele poate fi tentat sa consume si fecale.

9. Gustul

Gusturile cainilor pot fi uneori de neinteles, tinand cont ca stramosii lor lupii consuma cadavre, este posibil ca patrupezilor sa le placa gustul unor anumite categorii de fecale si astfel sunt tentati sa le consume de cate ori au ocazia.

Ce se poate intampla daca cainele meu consuma gainat sau alte fecale?

Coprofagia este un obicei care ii dezgusta pe proprietari, dar care nu provoaca mari probleme pentru cainele ce o practica, cu exceptia catorva inconveniente:

  • cainii pot ingera odata cu fecalele oua de paraziti interni si se pot infesta cu diverse tipuri de paraziti cu localizare intestinala sau respiratorie
  • totodata cu fecalele pot ingera obiecte ascutite ce le pot perfora intestinul si pot provoca probleme grave
  • fecalele ce au stat mai mult timp in contact cu mediul extern se pot infesta cu larve de musca, diverse bacterii si fungi, sau pot prelua diverse boli de la animalul de la care acestea provin, precum hepatita infectioasa si parvoviroza canina

Cazurile de deviatii de comportament in care animalul manifesta coprofagie sunt cazuri rezolvabile printr-o ingrijire corespunzatoare si o supraveghere atenta a animalului.

Cum imi determina cainele sa nu mai consume gainat sau fecalele altor specii?

In primul rand trebuie sa determinati cauza consumului de fecale, iar pentru asta aveti nevoie de interventia medicului care va consulta cainele si in urma unei anamneze, a unui examen clinic si a unor analize de sange, urina, coproparazitologice, sau imagistice (ecografie, radiografie, CT, RMN) si va determina cauza coprofagiei, instituind un tratament pentru stoparea acesteia.

In continuare va prezentam cateva rezolvari ale acestei probleme:

  • in cazurile de carente in vitamine si minerale se vor completa ratiile alimentare
  • daca coprofagia este rezultatul plictiselii va trebui sa acordati mai mult timp cainelui si sa incercati sa il cooptati in diferite activitati
  • anxietatea poate fi tratata prin atentie oferita blanosului, iubire si joaca, cat si cu ajutorul difuzoarelor cu feromoni ce ii linistesc
  • diferitele probleme medicale ce cauzeaza coprofagia vor trebui evaluate si tratate de medicul veterinar
  • in cazurile in care coprofagia este determinata de administrarea unor medicamente aceasta trebuie limitata pe cat de mult posibil pe timpul tratamentului, iar dupa terminarea acestuia proprietarul trebuie sa fie atent ca acest obicei sa nu fi ramas activ in comportamentul blanosului
  • exista pe piata produse precum Coprovet ce limiteaza si opresc consumul fecalelor de catre caini

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.