Cainele meu a devenit agresiv

Agresivitatea este un comportament ostil si distructiv ce poate fi intalnit la caini. Este motivul cel mai frecvent pentru care proprietarii de animale apeleaza la ajutor specializat.

La un caine cu potential agresiv se pot observa urmatoarele:

  • ia o pozitie rigida, in care nu se misca;
  • latra zgomotos;
  • se alungeste in fata si se apropie de persoana din fata, dar fara contact;
  • impinge persoana cu nasul;
  • maraie;
  • isi arata dintii;
  • ciupeste rapid fara a lasa semne;
  • musca superficial;
  • incepe sa muste agresiv si sa tremure.

Motivele pentru care cainele devine agresiv sunt multiple si este necesar sa le identificam. Unii caini pot deveni agresivi in jurul altor animale, unor obiecte precum roti sau masinarii din curte, sau chiar piese de mobilier. Acest comportament poate fi schimbat in momentul in care identificam motivul din spatele acestuia.

Tipuri de agresivitate:

  • Agresivitate teritoriala – Cainele isi apara spatiul si casa de straini.
  • Agresivitate protectiva – Cainele protejeaza membrii familiei de alte animale sau pericole.
  • Agresivitate posesiva – Cainele isi protejeaza mancarea, jucariile si alte obiecte care ii apartin.
  • Agresivitatea datorata fricii – Aceasta apare cand cainele se simte amenintat si ataca.
  • Agresivitatea defensiva – este similara cu cea ce apare ca urmare a fricii, desi in aceasta situatie el incearca sa se apere de un pericol real.
  • Agresivitatea sociala – Cainele reactioneaza agresiv fata de alt caine in conditii sociale.
  • Agresivitatea data de frustrare – Cainele se comporta agresiv atunci cand este in lesa sau intr-un loc inchis.
  • Agresivitatea redirectionata – Cainele poate deveni agresiv fata de o persoana ce incerca sa rezolve o bataie intre caini.
  • Agresivitatea data de durere – Cainele poate fi agresiv atunci cand este ranit sau in dureri.
  • Agresivitatea legata de sex – Cand 2 masculi sunt in prezenta unei femele, de regula devin agresivi pentru a-i capta atentia acesteia.
  • Agresivitatea pradatorului – Apare in cazul cainilor de vanatoare, in prezenta prazii.

Factorii de risc

  • Talia – Cainii de talie mare par mai inspaimantatori decat cei de talie mica si pot face rani mai grave in caz de muscatura.
  • Varsta – In cazul cainilor tineri, agresivitatea se poate rezolva mai usor comparativ cu cei varstnici.
  • Antecedente de muscaturi anterioare.
  • Severitatea agresiunii – Cainii care doar maraie si isi arata dinti sau care produc rani usoare prin muscatura sunt considerati a fi mai siguri pentru viata de familie, comparativ cu cei care produc rani serioase prin muscatura.

Cum sa corectam acest comportament

Ne putem folosi de un carnetel in care sa notam momentul si circumstantele in care cainele devinde agresiv.

Sunt numeroase metode prin care putem face fata ostilitatii cainelui si sa il ajutam sa isi mentina starea de calm. De regula procesul dureaza o perioada mai lunga de timp si este nevoie de perseverenta, iar in unele cazuri este necesara solicitarea ajutorului profesional.

Uneori agresivitatea poate fi un semn a unei afectiuni preexistente, ce trebuie diagnosticata.Daca cauza medicala a fost exclusa de medicul veterinar, este recomandat sa cerem ajutorul unui dresor de caini,ce ne poate ajuta cu un plan bine structurat pentru a corecta acest comportament.

Este important sa nu aplicam pedepse animalului, intrucat acest lucru poate duce la cresterea agresivitatii.

Unii caini pot avea nevoie de medicatie temporara pe parcursul procesului (exemplu Gabapentin, Trazodon etc). Contactati-ne pe whatsapp pentru consultul cainilor agresiv si o eventuala abordare medicamentoasa a cazului. Medicul veterinar impreuna cu un dresor sunt singurii in masura sa va ajute. Nu lasati pana ajunge sa va muste, sa va mutileze sa ajungeti sa il eutanasiati.

  1. Julia spune:

    Am doi bichoni frise masculi , unul are 3 ani iar celalant aproape 2 .
    Cel mic a devinit foarte agresiv in ultima perioada (2 luni) .
    Celalant mai mare este foarte bland si pasnic si de multe ori ii cedeaza jucariile , mancarea , si evita sa il bata dar cel mic sare la el . Cel mai dificil este seara in pat stau linistiti ambii in pat , unul intr-o parte , unul in cealalta dar cand cel mare se misca sau vrea sa isi schimbe pozitia cel mic sare si il musca.
    L-am certat , l-am pedepsit dar nimic nu pare sa ajute in a-si schimba comportamentul.
    Amandurora le oferim aceiasi atentie , ii iubim enorm pe amandoi atat eu cat si partenerul dar nu reusim sa intelegem atitudinea celui mic .

  2. Radu maria spune:

    Am adoptat acum un an un câine de talie mica , are cel mult trei ani.
    Dacă scăpa pe strada și prinde un alt câine sare direct in gatul lui. Am salvat un cățel, cam de talia lui de la moarte sigura. Venea pe strada în vizita la o catelusa în călduri.
    A scăpat pe lângă mine pe strada când am întrat în curte , știa ca e respectivul cățel pe strada , dar eu nu l am vazut. Cu noi nu are treaba sau cu catelusa fiicei mele, numai cu cei de pe strada. Nici cu pisica noastra nu are treaba .Este castrat de o luna. E o corcitura cu un caine agresiv , probabil , sare la gât!!!

    • Maria spune:

      Nu exista caini agresivi ci caini cu probleme neurologice;) ca și omul care are tumoare și alte probleme neurologice devin agresivi. Fa-i un rmn și dacă e bine îți recomand să îl duci la dresaj de reabilitare. Puii se nasc în special la samsarii din caini traumatizați și exploatați cu probleme de tot felul

  3. Maria spune:

    Buna ! Am un husky siberian in vârsta de 5 ani . Are un comportament agresiv fata de pisic dar și fata de oamenii din casa . Este posesiva pe absolut ce prinde. Rămâne rigida și se uita foarte precauta sa vadă ce faci , a mușcat-o pe bunica fără ca aceasta sa o atingă . Dacă vrei sa treci pe lângă ea te ataca . Țin sa menționez ca a avut pui la vârsta de 4 ani și a mușcat doi dintre ei. După acest incident am fost la veterinar și a fost sterilizată . Ea când este afara nu arată niciun fel de agresiune fata de restul persoanelor și nici fata de noi sau alte animale . Totul se petrece in casa .

  4. Raluca spune:

    Buna seara! De curand ne-am luat un amstaff si are varsta de 4 luni. De aproximativ 2 saptamani a devenit mai agresiv, ne musca si latra fara sa mai asculte anumite comenzi. Mentionez ca e in perioada in care ii dau maselele (din cate am observat). Ce este de facut? Multumesc.

  5. Cristina spune:

    Bună ziua! Bunica mea are la țară un câine Ciobănesc Caucazian in vârstă de aproximativ 8 ani. În urmă cu câteva luni acesta l-am mușcat pe tatăl meu destul de rău. Incidentul s-au repetat și a mușcat -o și pe bunica mea. Am contactat adăpostul de animale din zonă, dar nu îl pot lua ei. Ce am putea face cu el? Nu am fi vrut să îl eutanasiem…
    Menționez că nimeni, mai puțin bunica și tatăl meu nu se pot apropia de câine fără ca el să încerce să rupă lanțul și să atace pe oricine vede.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Ne pare rau sa auzim ca treceti prin asa ceva. Daca nu este castrat ar trebui castrat, va trebui sa luati intre timp legatura si cu un dresor sa evalueze situatia si vor trebui facute si niste investigatii. Spunem ca sunt nevoie de investigatii deoarece de la o anumita varsta cainii pot deveni mai „agresivi / irascibil” si daca au dureri sau un disconfort fizic (o osteoartrita, o problema hepatica sau renala etc). Daca problema este pur comportamentala si asa a fost dintotdeauna, este dificil sa reusiti sa mai schimbati ceva acum. Totusi, exista si tratament medicamentos care poate ajuta in aceste stari de agresivitate, dar cainele trebuie evaluat inainte, nu se dau pastile asa „in orb”. Cu stima!

    • Maria spune:

      Dar sa îl abandonezi poți? Nu te gândești ca abandonul nu e o soluție? Dacă nu se poate nici cu dresajul îl poți eutanasia fără probleme. Ori are probleme neurologice iar asta se poate rezolva cu pastile dar în final tot la eutanasie ajungi

  6. Teo spune:

    Bună ziua,
    Avem un cățel ciobănesc de Bucovina (este posibil sa nu fie rasa pura deoarece catelul a fost salvat si veterinarul ne-a spus ca aceasta este rasa lui) in varsta de 1 an. Acum aproximativ o luna s-a înțepat intr-un gard de sârmă dupa cap.
    Nu am vazut din prima rana pe care o avea si cel mai probabil zgarda l-a zgâriat la rana si i-a provocat mai multa suferința.
    Intre timp am chemat un veterinar care s-a ocupat de tratament si rana s-a inchis. Acum il putem mângâia in locul acela si totul este in regula.
    Problema este ca din momentul in care s-a lovit nu ii mai putem pune niciun fel de zgarda, nu il mai putem scoate la plimbare din curte. Am incercat toate variantele posibile de la recompense pana la luat prin surprindere si nimic nu funcționează. Ultima data ne-a si muscat de mana, atat pe mine, cat si pe tatal meu (nu foarte tare, dar cat sa ne zgârie).
    Înainte aveam probleme in sensul ca nu ii puteam pune botnița, pe care nici acum nu o accepta, dar in acest moment nici zgarda nu i-o putem pune.
    Menționez ca nu este castrat si urmeaza si acest aspect in zilele urmatoare.
    Totodata a devenit agresiv cu un membru al familiei extinse aparent fara motiv.
    Ma puteti ajuta cu un sfat cu privire la comportamentul acesta?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Din relatarile dumneavoastra pare ca asociaza zgarda cu traumatismul din trecut, iar starile lui sunt mai mult de aparare decat de agresivitate activa catre dumneavoastra. Cineva va trebui sa fie mai autoritar cu cainele si sa nu ii mai fie teama (cu precautie bineinteles), deoarece cainele va simte si starea dvs de frica. Puteti incerca o perioada cu ham in loc de zgarda sau cu o zgarda mult mai usoara, pe care sa nu o simta ca un disconfort (ceva din hartie, sfoara subtire etc). In momentul castrari oricum va fi anesteziat si puteti discuta cu medicul veterinar sa ii puna o zgarda (mai larga) pe care sa o poarte ulterior in permanenta. Puteti apela si la tratamentul medicamentos (initial pe baza de plante) si ulterior la pastile de anxietate. Desigur, poate ca un dresor v-ar ajuta mult mai repede. Cu stima!

      • Teo spune:

        Va multumesc pentru sfaturi. Din pacate nici hamul nu il accepta.
        In momentul in care va fi anesteziat o sa ii punem o zgarda care va ramane in permanenta la gatul lui, doar ca mi-as fi dorit sa il ajut cumva sa isi înfrângă aceasta frica.
        Va multumesc pentru sfaturi si pentru promptitudine!

  7. SMB spune:

    Buna seara! Cainele meu un bulldog francez de 2 ani jumate a inceput sa devina foarte agresiv. La inceputul acestui comportament doar maraia sau ciupea usor, timp in care i-am administrat in urma consultului veterinar un tratament. O perioada scurta nu am mai avut probleme, insa acum o zi cand am venit acasa cu prietenul meu, el s-a apropiat sa il mangaie iar cainele a sarit la el si l-a muscat. I-a rupt aproape jumatate din buza superioara in urma muscaturii si a trebuit sa mergem la operatie. Cainele in continuare se comporta normal ca si cum nimic nu s-a intamplat si nu stiu ce sa fac.

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Cum am spus-o si in alte comentarii, intai situatia trebuie evaluata indeaproape de un dresor, sa se observe factorii declansatori. Ulterior, daca rezultatele cu dansul nu dau roade, se poate apela si la medicul veterinar, acesta din urma ajutandu-va cu castrarea, dar si tratamentul medicamentos pentru agresivitate. Cu stima!

  8. Carina spune:

    Bună, am un cățel care face 3 ani in luna mai . De ceva timp a început sa fie agresiv cu toți din casă .
    Ex:1.M-am dus și am deschis ușa la casă să văd ce face , el mi-a întins lăbuță iar apoi m-a mărit
    2. Mama S-a dus la el sa se joace cu el ,la mângâiat pe cap tot așa a mârâit .(ține să Menționez ca ambele acțiuni sau petrecut seara )
    3Blacky era mai posesif pe lucruri mâncare ,jucării dar , mai nou nici să îl mai mângâiam nu mai accepta.
    🚩Niciodată nu l-am lovit ,l-am mai certat dar nu pe un tot ridicat și doar am încercat sa ii explicam .
    🚩Ne-am gândit ca ar trebuie să îl castram(mascul) pentru poate și de acolo vine acest comportament bizar .
    El nu era așa , într-adevăr era mai posesiv dar , acum a devenit agresiv cu noi stăpâni lui care îl hrănim și îl iubim.
    (Blacky nu este de rasa ) Este de talie mică ,are in jur de 15 kg, 30-40 cm înălțime și Lățimea cam 50-60 .
    Ce se întâmpla cu el?
    Avem vrei cale de al calma și de al schimba

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Pasul 1: castrati-l si lasati-l sa se refaca postoperator. Pasul 2: La 2 luni dupa castrare luati legatura cu un dresor. Pasul 3: Daca nu se vede nici o imbunatatire cu dresorul in decurs de 3 luni, mergeti la veterinar sa va dea pastile de anxietate si calmare. Cu stima!

  9. Andrei spune:

    Buna ziua! Am adoptat de pui un metis de caucazian (nu am nimic concret la mana, dar comportamentul este acelasi – din ce am citit despre rasa – si coloritul la fel). Este in varsta de 1 an si 5 luni, iar maine urmeaza sa fie castrat. De aproximativ o luna a inceput sa fie agresiv cu mine mai ales dar si cu sotia. Prima oara a dat un semn cand avea aproximativ 6 luni si s-a intamplat la masa, dar am lucrat cu el si de atunci nu a mai avut nici o iesire. Recent a inceput sa ma urmareasca cu privirea si daca ma uit si eu mai mult timp la el si vorbesc cu el pe un ton calm, ma maraie. Mentionez ca nu l-am batut niciodata (cum am primit recomandari) si comportamentul meu s-a schimbat putin fata de el pentru ca mi-e frica si nu mai am incredere 100%. Credeti ca va ajuta castrarea si daca da, cat timp ar putea dura dupa castrare? Daca doriti mai multe detalii, va pot ajuta cu placere. Va multumesc anticipat pentru raspuns!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Este posibil ca imediat dupa castrare cainele sa devina temporar putin mai agresiv decat a fost pana acum, dar in timp castrarea ii face mai fericiti si mai docili. Situatia dumneavoastra trebuie examinata pe teren de un dresor, iar in baza examinarii dansului se va stabili de ce si in ce momente cainele dumneavoastra este agresiv (ce faceti dvs gresit sau ce deviatii de comportament are). Cu stima!

  10. silaghi.florin spune:

    Am doua cateluse metise, adoptate de vreo 4 ani. Din cand in cand(de vreo doua ori pe an), devin agresive una cu alta. Sunt sterilizate de doi ani. Ce pot face pentru ele?

    • Veterinar spune:

      Pare sa fie o problema de teritorialitate, iar aceste lucruri tin de competenta unui dresor. Asadar luati legatura cu un dresor sa va ajute. Cu stima!

  11. Vlad Hretcanu spune:

    Buna ziua, am un cățeluș de un an și 3 luni din rasa American Bully de ceva timp are momente când mârâie și sare sa muste de fata 2 persoane din familie nu de fiecare data dar începe sa o facă mai des care țin sa Menționez ca a crescut cu aceste persoane in preajma lui, ce as putea face in privința asta?

    • Veterinar spune:

      Credem ca intai ar trebui sa discutati cu un dresor canin, iar in baza examinarii dansului, daca isi declina competentele, putem discuta si noi ca medici veterinar de un tratament medicamentos pentru agresivitate. Cu stima!

  12. Adriana Ande spune:

    Bună ziua! Am un câine metis ciobănesc german de 1 an și 6 luni. De o lună a devenit agresiv cu unul din membrii familiei. Mănâncă foarte puțin, de multe ori vomită după mâncare și bea foarte multă apă. Stă câteodată în aceeași poziție nemișcat în picioare și se uită într-un punct fix. Nu mai este atât de jucăuș cum era și are ochii tulburi câteodată. Îmi puteți da un sfat, vă rog ? Vă mulțumesc !

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Din descrierea dumneavoastra pare ca sunt mai multe probleme, unele de nivel digestiv, altele comportamentale. Cainele ar trebui examinat fizic de un medic veterinar, iar in urma examinarii se poate institui tratamentul necesar. Un prim pas ar fi sa il castrati, in al doilea rand trebuie sa aveti grija cu ce ii dati sa manance. Cu stima!

  13. Stefan spune:

    Buna ziua am un câine presa canario dar în ultimă perioada a devenit foarte agresiv cu toți din casa ba chiar mă muscatce putem face în privința asta

    • Veterinar spune:

      Va trebui sa luati legatura cu un medic veterinar sa il evalueze si impreuna cu un dresor dar si cu tratamentul medicamentos sa il linisteasca. Cu stima!

  14. tEODORA spune:

    Buna ziua … am un catelus chichuahua care era cuminte si foarte atasat … de anul trecut cand i.am pus pe iarna o hainuta pe el am constatat ca nu i.a placut si nu ma mai lasa sa pun nimic pe el. Cu greutate de atunci ii pun hamul pe el si lesa… insa de ieri a inceput sa ma mariie si nu ma lasa sa punmana pe el… parca se teme de ceva … nu pare bolnav, insa de obicei ies cu el in parc si ma gandesc sa nu aiba o capusa pe el… problema este ca nu ma lasa sa ma apropii de el sa il controlez … dar mananca si nu pare bolnav … parca se teme de ceva… poate ma ajutati cu un sfat … MULTUMESC

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Recomandarea ar fi sa fie evaluat de un dresor canin, inainte sa ajungeti la pastile si medicamente. Asadar, luati legatura cu https://awporadea.ro/dresaj/ si in functie de evaluarea dlui Petre Roman, intervenim si noi ca medici veterinari. Cu stima!

  15. Marius spune:

    Bună ziua, am un câine care este de la o cățea ce am găsit-o pe drum (am și cățeaua acasa) ,problema cu ,cainenele este următoarea: omoară pisici, arici, și recent a prins un câine prin poarta din gratii și nu ia dat drumul până la omorât ,nu reusesc să îi pun lesă, nu am reușit împreună cu doctorul veterinar să îi fac nici o injecție anuală, a săpat pe sub gard la vecinul și a fugit după o pisică, a omorât-o, nu știu ce sa mă mai fac cu el ,oare e posibil sa turbeze, poate mă ajutați cu ceva informații mulțumesc.

    • Veterinar spune:

      Din ce povestiti dumneavoastra nu sunt semne de rabie (turbare). Contactati-ne pentru o vizita la domiciliu, eventual cainele trebuie castrat si daca aceasta nu da roade, unul din medicii nostri va pot da reteta cu pastile pentru a fi mai calm. Cu stima!

  16. Marica I. spune:

    cainele meu a devenit agresiv cu mine dupa 12 ani ce l-am crescut, a inceput sa ma muste cand ii iau castronul de mancare, cred ca e senil. Acum il tin legat in cusca ca mi-e frica sa n-o muste pe mama

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.