Ranile datorate muscaturii de caine sunt o urgenta veterinara uzuale. Luptele intre caini au loc, adesea, in spatiile de joaca amenajare pentru caini, in parc, in timpul unei plimbari sau cand esti in vizita la un prieten.
Iata ce ar trebui sa faci in cazul in care cainele tau este atacat de un alt caine.
Nu sta intre caini
Vrei sa-ti protejezi cainele cu orice pret, iar instinctul tau natural te determina, probabil, sa sari intre caini pentru a opri atacul. Cu toate acestea, celalalt caine s-ar putea intoarce impotriva ta, ranindu-te grav.
In schimb, daca cainele tau este tinut in lesa atunci cand este atacat, foloseste lesa pentru a incerca sa-l smulgi din incaierare, asigurandu-te ca stai la distanta de caini. Daca acest lucru nu este posibil, poti folosi apa dintr-o sticla de apa sau un furtun pentru a face cainii sa tresara si a-i desparti.
Pastreaza-ti calmul
Situatia este stresanta, dar trebuie sa ramai calm pentru a avea grija de cainele tau. in plus, daca esti agitat, cainele tau iti va prelua emotiile si situatia poate escalada.
In schimb, incearca sa distragi atentia cainilor si sa intrerupi lupta cat mai calm posibil. Nu actiona niciodata agresiv fata de stapanul celuilalt caine, deoarece l-ai putea determina pe cainele sau sa te atace.
Fa schimb de informatii
Inainte de a parasi scena atacului, schimba calm detalii relevante cu proprietarul celuilalt caine. Ar trebui sa aduni cat mai multe informatii posibil, inclusiv:
- Numele, adresa si informatiile de contact ale celuilalt proprietar de caine;
- Informatii despre schemele de vaccinare ale celuilalt caine, in special impotriva rabiei. Este posibil sa fie nevoie sa faceti schimb de informatii de contact, astfel incat proprietarul sa iti poata trimite dovada vaccinului antirabic;
- Descrierea cainelui care a atacat, inclusiv rasa, marimea, culoarea si alte caracteristici fizice;
- Numele si informatiile de contact ale potentialilor martori;
- Fotografii cu cainele tau, inclusiv toate ranile avute.
Evalueaza ranile cainelui tau
Cainii raniti pot fi agresivi, mai ales dupa un incident traumatizant. Vorbeste si misca-te incet in timp ce evaluezi usor ranile cainelui.
Fa presiunea pe orice rani care sangereaza activ, permitandu-I cainelui sa mearga singur numai cand sangerarea s-a oprit. In cazul in care sangerarea nu se opreste ori ranile sunt serioase apeleaza imediat la serviciu de ambulanta veterinara, iar noi vom veni la tine in cel mai scurt timp.
Mergi la medicul veterinar
Chiar daca prietenul tau patruped pare in regula, el trebuie sa fie examinat de un medic veterinar. Ar putea exista rani intepate ascunse sub blana sau o ranire pe care nu o poti vedea. In plus, ranile prin perforarea dintilor pot fi mult mai adanci decat par si ranile severe pot patrunde in pieptul sau in cavitatea sa abdominala. De asemenea, este probabil ca ranile muscate sa se infecteze daca nu sunt curatate corespunzator. In functie de gravitatea ranilor, poate avea nevoie de antibiotice si medicamente pentru durere. La noi poti veni indiferent de ora deoarece suntem clinica veterinara non stop.
Cat de urgenta este vizita la medicul veterinar?
- Solicita serviciul de ambulanta veterinara: sangerare continua (in special sangerare care apare la fiecare batai ale inimii, adica stropire); muscaturi sau rani intepate de-a lungul gatului, pieptului sau abdomenului;
- Mergi la o clinica veterinara de urgenta: rani vizibile, dar fara sangerare activa; schiopatare sau alte semne de durere
- Fa o programare la medicul veterinar: fara rani vizibile; fara semne de durere sau suferinta
In cazul in care te afli in alta localitate, suna intotdeauna la clinica inainte de a merge pentru a vedea care este cea mai buna optiune pentru cainele tau. Este posibil sa fie nevoie, de asemenea, de metode diferite de diagnostic, cum ar fi raze X sau ultrasunete, pentru a determina daca a suferit leziuni interne. Daca cainele care a atacat nu a fost vaccinat impotriva rabiei sau are un istoric de vaccinare necunoscut, medicul veterinar iti va propune, cel mai probabil, si un rapel impotriva rabiei.
Urmeaza instructiunile medicului veterinar
Activitatea cainelui tau poate fi minimizata, pentru o perioada, ca ranile sa se vindece corect. Urmeaza, cu atentie instructiunile medicului veterinar si nu intrerupe medicamentele inainte de a termina schema de tratament recomandata.
Nu permita cainelui sa-si linga, sa muste sau sa-si zgarie rana si, daca este necesar, cere-i medicului veterinar un guler de protectie pentru a preveni contaminarea sau agravarea ranii. In plus, asigura-te ca mergi cu cainele constant la examinari, conform indicatiilor, astfel incat medicul veterinar sa poata evalua progresul si sa indeparteze orice sutura sau drenaj.
Acorda atentie comportamentului cainelui
Cainii pot fi sever traumatizati dupa un atac provenit de la alt caine si pot prezenta probleme de comportament care indica faptul ca efectele sunt persistente. Anumite semne pot sublinia o trauma emotionala:
- Lipsa dorintei de a se juca si de a interactiona cu alti caini;
- Comportamentul defensiv fata de alti caini (maraind, maraind sau arcuindu-si spatele);
- Anxietate crescuta cand este lasat singur.
In cazul in care cainele prezinta oricare dintre aceste comportamente, are nevoie de asistenta medicala. Lasat netratat, ar putea deveni un pericol pentru el insusi, pentru alte anima
le de companie si pentru oameni. Comportamentul teritorial si uneori de agresivitate poate fi remediat prin castrare, dresaj sau chiar pastile. Un specialist in comportament poate fi capabil sa redreseze raspunsul cainelui tau la factorii declansatori emotionali sau situationali.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.
Bună ziua.Am o fetiță bulldog francez care are 5ani.Am o problemă cu ea și nu știu ce pot face.Este atacată, mușcată de câini și nu are nici o reacție,nu se apără,nu fuge ..sta efectiv pe loc și așteaptă să o apar eu,cred.Am o vecină care plimbă 3bichoni liberi,doi dintre ei sunt agresivi și o atacă de căte ori avem ghinionul să ne întâlnim.Sar la gătul ei că lupii🥹De ce nu are nici o reacție? Va rog să mă ajutați cu un sfat.Multumesc🐾❤️
Buna ziua! Desi sunt multe motive pentru care un caine s-ar teme de alti caini, in general principale cauze ar putea fi: lipsa socializarii, frica indusa de stapani, experiente traumatice din trecut. Problemele acestea ar trebui intai discutate cu un dresor si ulterior daca acesta isi declina competenta, medicul veterinar poate interveni si cu tratament medicamentos anxiolitic. Cu stima!
Buna ziua! Am un metis care a fost atacat de un pitbul si dupa cateva zile am observat ca la unele intepaturi de colti s-au facut ca si galme ce trebuie s-ai administrez?Multumesc frumos!
Sa mergeti e urgenta la veterinar ca nu cumva sa se fi infectat ranile sau se fi completa cu o hernie. In cazul in care nu aveti un veterinar in apropriere, toaletati bine plagile cu betadina si mergeti la o farmacie veterinara pentru un antibiotic cu spectru larg si un antiinflamator. Cu stima!
Cat de grav este daca se ajunge la hernie,a mea a ajuns,umflata in stanga si in dreapta a burtii,este o operatie grea? Maine ajungem la medic,a fost tratata 3 zile de un medic si mi a spus ca sunt hematomi care se retrag…astazi cand am insistat sa vina iar mi a spus ca a facut hernie si trebuie operata dar nu se baga ca crede ca e langa torace,ce inseamna asta,catelusa respira greu,e normal de la hernie? Nu mai pot de grija,va rog sa mi raspundeti…😥
Buna ziua! Animalul trebuie examinat pentru a va da mai multe informatii. Spre exemplu depinde ce tip de hernie este, daca este rupta musculatura si au ajuns intestinele sub piele, trebuie cusuta musculatura abdomenului; dar daca este hernie transdiafragmatica, este este rupt muschiul diafragm (cel ce separat toracele de abdomen), acolo intr-adevar este mai complicat deoarece cainele trebuie intubat si ventilat mecanic. Incercati sa ajungeti la o clinica veterinara mai mare daca vreti sa ii dati sanse cainelui. Cu stima!