Cainele meu bea multa apa

    Apa este un lichid indispensabil vietii, contribuie la hidratarea organismului si la buna functionare a acestuia, iar aportul pe care il primesc cainii in fiecare zi depinde de necesitatile fiziologice, de stilul de viata (activ sau sedentar), de starea medicala a blanosului, de temperatura ambientala si de alimentatie (umeda, uscata, mixta). Astfel, un caine care bea mai multa apa decat de obicei poate face acest lucru din urmatoarele motive:

STILUL DE VIATA INACTIV

Un caine sedentar, care nu face multa miscare va bea intotdeauna mai putina apa, pentru ca metabolismul lui este incetinit, iar cerintele sunt mici. Pe de alta parte, un caine care face zilnic miscare va transpira si va avea cerinte mai mari de apa, marindu-i astfel senzatia de sete. Cainii de apartament beau cea mai mica cantitate de apa din cauza stilului de viata sedentar pe care il duc, iar cainii de curte consuma mai multa apa fiind mai activi.

TEMPERATURA AMBIENTALA CRESCUTA

Este clar ca vara, din cauza temperaturii ridicate consumam mai multe lichide pentru a compensa pierderile suferite prin transpiratie si procesele metabolice de reglare a temperaturii corporale, deci este de la sine inteles ca si cainele va consuma mai multa apa vara, fata de cantitatea pe care o bea in mod normal iarna.

ALIMENTATIA

Alimentatia este un factor important in consumul de apa, pentru ca aportul hidric se modifica atunci cand cainele consuma preponderent mancare umeda. Bineinteles ca nu ne-am dori nici noi sa mancam numai mancare uscata, asa ca blanosul nu este nevoit sa manance doar granule, o alimentatie alcatuita din mancare uscata si umeda ocazional fiind binevenita.

CONDITIA MEDICALA

Cainele tau poate suferi de patologii ce cresc volumul lichidelor consumate fara ca acesta sa fie dependent de stilul de viata, alimentatie sau temperatura ambientala. Aceste patologii care deregleaza metabolismul si produc dezechilibre ce dau ca simptom polidipsia sunt:

1. Virozele si bolile bacteriene ce cresc temperatura corporala ducand la febra sunt frecvent implicate in cresterea consumului de lichide.

2. Diabetul este reprezentat de o incapacitate a pancreasului de a mai face fata cerintelor corpului cu privire la secretia insulinei si reglarea glicemiei, iar ca simptome principale ale acestei patologii sunt:

  • polidipsia (cresterea aportului hidric)
  • polifagia (cresterea poftei de mancare)
  • poliuria (cresterea cantitatii de urina excretata)

3. Piometrul (infectia uterina) este o patologie frecvent intalnita la femelele adulte ca o consecinta a nesterilizarii si se manifesta prin:

  • apatie
  • inapetenta
  • polidipsie
  • scurgeri vaginale purulente

4. Insuficienta renala se manifesta cu polidipsie din cauza capacitatii renale reduse de a mai concentra urina, creand o stare toxica manifestata prin:

  • apatie
  • inapetenta
  • voma

5. Boala Cushing sau hiperadrenocorticismul este o boala a glandelor suprarenale, formatiuni accesorii rinichilor ce le afecteaza functionalitatea prin secretia marita de cortizol, dand ca simptomatologie:

  • polidipsia
  • poliurie
  • polifagie
  • alopecii simetrice pe flancuri

5. Intoxicatiile determina organismul cainilor sa consume mai multa apa in incercarea de a dilua si elimina substantele toxice ingerate sau absorbite la nivelul pielii si a mucoaselor.

6. Cainii pot suferi de o patologie denumita polidipsie psihogena ce ii determina sa consume foarte multa apa fara vreun motiv anume.

TRATAMENTE MEDICAMENTOASE

Medicamentele actioneaza prin diferite mecanisme ce determina la randul lor anumite efecte secundare printre care si polidipsia. Astfel de medicamente ce pot creste diureza sunt:

  • corticosteroizii (Prednison, Prednisolon, Metilprednisolon, Dexametazona) cresc pofta de mancare si retentia apei in tesuturi prin aportul suplimentar de cortizol pe care il aduc organismului
  • diureticele precum Furosemid sau Manitol determina marirea diurezei si implicit aportul de apa consumat in consecinta pentru a acoperi deficitul hidric creat
  • anticonvulsivantele precum Fenobarbitalul pot determina si ele cresterea diurezei si manifestari precum polidipsia si poliuria

Intrebari frecvente primite pe mail: 

  1. Cata apa bea un caine pe zi? Cata apa bea o pisica pe zi?

Raspuns: Cartile de specialitate indica faptul ca un caine sau o pisica ar trebui sa bea aproximativ 20 – 70 ml apa / kg pe zi. Variatiile se observa de la un animal la altul, de la o varsta la alta, dar si la tipul de hrana (exemplu: un caine ce mananca hrana umeda / conserva va avea tendinta sa bea mai putina apa). De asemenea, si activitatile intense pot avea un impact asupra consumului de apa la caini si pisici. Consideram ca un animale (caine sau pisica) bea multa apa atunci cand consumul depaseste 100 ml / kg / zi sau a crescut considerabil consumul de apa fata de ce obisnuia sa bea in mod normal (fara sa aiba activitati intense sau sa i se administreze medicamente). 

        2. Cand se da apa la catei?

De specificat faptul ca apa intotdeauna trebuie sa fie la discretie, animalul sa aiba acces in permanenta la ea. Sunt foarte rare cazurile cand medicul veterinar va recomanda sa evitati sa ii dati apa cainelui sau pisicii. Poate ca va recomanda sa ii dati in cantitati mici si mai dese, sa nu bea mult dintr-o data sa nu o vomite. 

         3. Cainele bea multa apa si urineaza des. Cainele bea multa apa si nu mananca. De ce?

Daca nu s-a schimbat nimic in rutina lui zilnica (nu se i administreaza medicamente, nu i s-a schimbat mancarea etc) si cainele bea dintr-o data multa apa si urineaza des (sau nu mananca), ar fi cazul sa mergeti la veterinar sa ii faceti niste analize de sange. 

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.