Cainele meu mananca iarba. De ce?

Multi proprietari de caini sunt ingrijorati atunci cand catelul mananca iarba si au diverse explicatii de ce animalul face asta, precum: mananca iarba pentru a li se face rau, ceea ce ii va ajuta sa elimine prin voma ce au mancat, pentru ca au anumite deficiente nutritive in dieta sau pentru ca au arsuri gastrice.

Nu exista niciun studiu care sa dovedeasca daca aceste conceptii sunt corecte sau nu.

De fapt, este mai probabil ca animalul sa manance iarba deoarece ii place gustul, mai ales in lunile de primavara si vara cand aceasta are un gust proaspat.

Nu ar trebui ca acesta sa devina un motiv de ingrijorare decat daca obiceiul este unul persistent, daca iarba a fost stopita cu pesticide sau daca veterinarul nu i-a administrat medicamente impotriva viemilor pulmonari (care pot fi transmisi prin melci) si intestinali.

De asemenea, ei pot manca iarba deoarece sunt plictisiti. In acest caz trebuie sa includem in rutina lor plimbari si jocuri ce le mentin interesul ridicat.

Motivele pentru care cainii mananca iarba:

  • Dieta deficitara – Unii veterinari si proprietari de catei considera ca acest obicei poarta numele de pica (mancatul non-alimentelor precum iarba, carbune, var). Cele mai frecvente deficiente in dieta sunt cele de vitamine, minerale sau nutrienti, insa acest lucru nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare in cazul unui caine cu o dieta echilibrata. Daca totusi ingrijorarea persista, este recomandat contactarea medicului veterinar pentru a va sfatui in legatura cu dieta.
  • Necesitatea de fibre – Mancatul ierbii poate fi un mod prin care cainele incerca sa aiba un aport extra de fibre ce il ajuta la digestie si defecare. O schimbare a mancarii cu un continut mai crescut de fibre poate ajuta in acest caz.
  • Instinctul – Daca cainele are o dieta echilibrata, mancatul de iarba poate sa nu fie datorat dietei deficitare, ci corelat cu instinctul animalului. Poate din cauza instinctului natural de vanatoare, ei tanjesc dupa iarba, ca o parte a constitutiei lor genetice.
  • Antiacid – Cainii pot manca iarba pentru ai ajuta la eliminarea de bila prin voma. Aceasta situatie este intalnita atunci cand la plimbarea de dimineata, ei mananca multa iarba, iar la scurt timp vomita un lichid de culoare galbuie. Aceasta voma galbuie contine bila, care in mod normal irita stomacul cainelui si ii creaza disconfort, de aceea folosesc acest obicei precum mancatul ierbii ca mecanism compensator. Pentru a ajuta cainile, in acest caz, multi veterinari recomanda hranirea cu o portie mica de mancare dimineata, imediat dupa ce cainele s-a trezit, astfel bila nu va mai irita mucoasa gastrica, deoarece in stomac este deja mancare.
  • Plictiseala – In acest caz, obiceiul poate fi combatut utilizand o combinatie de recompense, regim de exercitii si un timp de calitate petrecut impreuna afara.
  • Gustul – In unele cazuri, cainelui ii place gustul si textura ierbii, iar primavara cand da prima iarba el o poate folosi si ca sursa de apa. Putem folosi un bol de apa, pe care sa il plasam afara pentru a satisface setea animalului.

Este mancatul ierbii de catre caini un lucru rau?

Cercetarile au stabilit ca mancatul ierbii este un obicei normal, intalnit la caini. Dar uneori chiar si un obicei normal poate fi daunator (daca este utilizat in exces), deoarace iarba poate fi stropita cu ierbicide sau pesticide, ce sunt daunatoare animalului. Mancatul in exces poate duce la ingestia de paraziti intestinali, precum viermele rotund sau anchilostoma. In acest caz, medicul veterinar va evalua animalul si ii va face analiza scaunului si teste de sange pentru a identifica prezenta parazitului, dar si o deparazitare interna.

Daca observati ca animalul mananca iarba in exces sau mai frecvent decat in mod normal, verificati daca obiceiul se asociaza cu prezenta altor simptome, precum voma, diaree, scaderea apetitului, scaun cu sange, letargie, deoarece acestea pot indica existenta unei afectiuni.

Cum puteti opri acest obicei:

  • Daca este posibil, trebuie sa incercati sa preveniti acest obicei, in special daca iarba este in afara locuintei. Cainele trebuie dresat sa renunte la mancatul ierbii, prin ai spune ‘nu ai voie’.
  • Cainele trebuie supravegheat intotdeauna cand este in preajma plantelor de apartament, intrucat unele din acestea pot fi toxice.
  • Hraniti cainii cu portii mici, frecvente, in special dimineata inainte de prima plimbare.
  • Intrebati veterinarul si cereti recomandari in privinta unei diete echilibrate, adaptate varstei, rasei si activitatii fizice.
  • Cand lasati cainele in curte, incercati sa va jucati cu acesta si sa ii furnizati jucarii adecvate, astfel el nu va avea timp pentru a mesteca iarba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.