Scaderea poftei de mancare (denumita hiporexie), altfel spus pierderea poftei de mancare (anorexia) la caini ar putea fi un factor de stres pentru stapanii animalelor de companie si ne poate indica de cele mai multe ori o afectiune medicala subiacenta.
Anorexia ce persista peste 24 de ore nu trebuie tratata in mod superficial pentru ca este de cele mai multe ori un avertisment ca ceva rau se intampla.
Motive pentru care cainii nu mananca?
Motivele pot fi impartite de obicei in trei categorii majore:
1. Medicale
2. Comportamentale
3. Problemele cu mancarea in sine
1. Probleme medicale pentru care cainele nu mananca
Lista cauzelor medicale posibile pentru cainii ce nu mananca poate fi foarte lunga si de asemenea poate include orice ar putea provoca durere, greata, letargia sau stresul precum:
- bolile dentare;
- durerile bucale;
- greata;
- varsaturile;
- diareea;
- parazitii intestinali;
- pancreatita;
- tulburarile de alimentatie (cainii mananca resturi de masa ori altceva ce nu ar trebui sa manance, ori o schimbare brusca a alimentelor sau a gustarilor);
- infectia;
- febra;
- cancerul;
- bolile de ficat;
- bolile de rinichi;
- bolile inflamatorii intestinale;
- insuficienta cardiaca congestiva;
- bolile pulmonare;
2. Probleme comportamentale pentru care cainele nu mananca
Atat anxietatea cat si stresul sau frica pot fi cauze ale scaderii apetitului la unii caini. Este recomandat a se retine ce credeti ca este stresant pentru cainele dumneavoastra pentru ca pana si lucrurile mici le pot determina anxietate si ii pot face sa nu vrea sa manance. Schimbarile in rutina ori in mediul cainelui dumneavoastra precum oameni noi ori animale de companie noi in casa, calatoriile ori zgomotele puternice (provenite de la constructii, furtuni ori artificii) pot conduce la declansarea perioadelor de anxietate.
Chiar si lucruri atat de simple precum schimbarea orei ori a locatiei unei mese pot acutiza sensibilitatea cainilor si ii pot face sa se simta stresati si ii pot determina sa manance o cantitate mult mai scazuta de hrana.
Intimidarea declansata de prezenta altor animale de companie din casa dumneavoastra poate declansa cainelui evitarea mancarii. Multi caini nu doresc sa manance langa „colegii de apartament” pentru ca poate aparea o intimidare pe care noi, stapanii animalelor de companie, nu o putem percepe.
Este recomandata hranirea cainilor separat pentru reducerea intimidarii.
De obicei, in cazul in care problema este in corelatie cu stresul sau anxietatea, cainii vor incepe iarasi sa se alimenteze abia dupa o zi sau doua, odata ce adaptarea la schimbare a fost facuta. Anumiti caini pot avea nevoie de modificari in comportamentul acestora ori de tratament medical cu scopul reducerii stresului si anxietatii in cazul in care sunt des intalnite.
Motivele pentru care un caine nu mananca?
Avem urmatorul chestionar:
1. Cainele dumneavoastra bea apa?
In cazul in care cainele dumneavoastra va bea apa insa nu va manca, motivele care ar sta la baza ar fi greata, stresul sau durerile bucale. In cazul in care animalul dumneavoastra de companie poate bea apa, acesta va reprezenta un semn bun.
Cu toate astea, in cazul in care animalul dumneavoastra vomita dupa ce a baut apa, ar trebui contactat imediat medicul veterinar datorita predispunerii acestuia catre greata severa ori catre obstructia intestinala.
In cazul in care cainele dumneavoastra rezista peste 24 de ore fara sa manance, chiar daca inca bea apa, ar trebui sa fie examinat de catre medicul veterinar cu scopul determinarii cauzei care sta la baza inapetentei acestuia.
In cazul in care cainele dumneavoastra nu a mancat si nici nu a baut in decurs de 24 de ore sau mai mult, ar trebui sa fie consultat imediat de un medic veterinar pentru evaluarea si tratarea deshidratarii si de asemenea pentru investigarea cauzei de baza a refuzului acestuia de a manca sau de a bea.
2. Cainele dumneavoastra mananca recompense, dar nu mancare?
In cazul in care cainele dumneavoastra refuza mancarea, dar spune “da” la recompense sau la resturile de mancare, sunt sanse sa discutam de un apetit selectiv in care este doar rasfatat si doreste sa manance doar ce-i place.
Daca animalul dumneavoastra este fericit, energic, bea apa, se joaca si nu prezinta varsaturi sau diaree, exista sanse ca pur si simplu sa primeasca prea multe calorii pe zi in recompense si sa nu ii fie foame.
Cu toate acestea, in cazul in care cainele tau este letargic, prezinta varsaturi sau diaree, incepe sa manance putin, apoi se opreste, fie saliveaza sau isi linge buzele, trebuie investigat de ce face acest lucru.
Recompensele sunt gustari (mult mai bune decat mancarea), drept urmare multi caini vor avea mai multe sanse sa le manance pe acestea in defavoarea mancarii lor, chiar daca nu se simt excelent. Ca sa facem o analogie, este precum la oameni cand se simt rau, dar prefera doar un anumit tip de mancare sau eventual ceva dulce.
3. Cainele dumneavoastra nu mananca boabe (hrana uscata)?
Cainele dumneavoastra doar ridica nasul la hrana uscata numai pentru a mirosi mancarea din bol? Obisnuia sa manance boabe si dintr-o data nu o mai vrea? Acesta reprezinta o semnal de alarma comun intalnit la caini si poate avea o anumita insemnatate.
Exista posibilitatea ca animalul dumneavoastra de companie sa aiba dureri dentare ori bucale. Multi stapani sunt de parere ca atunci cand animalul lor de companie mananca, nu prezinta dureri bucale, insa nu este cazul.
Acestia trebuie sa se alimenteze, drept urmare multi caini poarta o lupta in tacere cu durerile bucale de luni sau ani pana cand se ajung la problemele dentare vizibile.
Pe cand anumiti caini vor manca in continuare hrana uscata, chiar suferind de dureri bucale severe, cei mai multi vor prefera mancarea la conserva pentru ca este mult mai usor de mestecat.
In cazul in care cainele dumneavoastra nu mai doreste sa manance hrana uscata, insa va manca conserve, ar trebui sa mearga la un consult pentru o examinare a cavitatii bucale.
In plus exista posibilitatea ca animalul dumneavoastra sa prefere alimentele conservate in detrimentul alimentelor uscate, pentru ca de cele mai multe ori miros mult mai puternic si pot fi vazute mai mult ca un „deliciu”.
Este recomandat a se amesteca conservele cu mancarea uscata pentru incurajarea cainelui in a se hrani si ulterior cresterea la o proportie crescuta de hrana uscata pana in punctul in care cainele dumneavoastra va manca doar hrana uscata.
Este necesara discutia cu medicul veterinar pentru a vedea daca hranirea cainelui cu o dieta exclusiv uscata ar putea fi cea mai buna optiune pentru acestia.
4. Cainele dumneavoastra este batran (senior)?
Animalele de companie in varsta pot avea cerinte calorice mai scazute decat cainii tineri drept urmare acestia pot manca mai putin decat o faceau inainte. Pierderea semnificativa in greutate ori refuzul de a se alimenta pot indica stari grave de sanatate subiacente.
Acestea pot fi, dar si nu numai:
- boala dentara;
- pancreatita;
- boala de ficat;
- boala de rinichi;
- tulburari gastrice;
- cancer.
Pot determina scaderea apetitului unui caine:
- declinul cognitiv (proces asociat cu inaintarea in varsta);
- problemele de mobilitate (dureri articulare si oasoase);
- pierderea vederii.
Este extrem de important ca animalele de companie varstnice:
- sa aibe parte de o rutina de hranire;
- ca bolul cu mancare sa ramana in aceeasi zona a casei, astfel incat sa stie unde sa-l gaseasca;
- sa aibe un covoras pe care sa stea in timp ce mananca pentru evitarea alunecarii.
In cazul in care cainele dumnevoastra batran a petrecut mai mult de 24 de ore fara a se alimenta, o vizita la medicul veterinar pentru o examinare fizica amanuntita si posibile diagnostice pentru investigarea cauzei pierderii poftei de mancare este necesara.
5. Cainele dumneavoastra este un pui de caine?
Un catelus tanar si sanatos nu ar trebui sa petreaca mai mult de cateva ore fara sa se alimenteze.
Mai ales cateii de rase mici pot prezenta un risc frecvent de hipoglicemie drept urmare este recomandata supravegherea atenta a semnelor de letargie sau colaps in cazul in care nu mananca. In cazul in care un pui de caine nu mananca mai mult de 12 ore, trebuie obligatoriu de vizitat medicul veterinar.
Se poate intampla ca anumitor caini sa nu le placa boabele prea mari, deoarece dintii lor in crestere nu le pot mesteca cu usurinta. Remedierea consta in amestecul in apa si lasatul la inmuiat pentru formarea unei cantitati crescute de terci sau amestecarea cu o hrana lichida.
Daca se intampla ca animalul dumneavoastra de companie sa continue sa refuze mancarea este recomandata vizita la veterinar.
Daca prezinta de asemenea letargie, varsaturi sau diaree, ar trebui sa fie consultati in caz de urgenta, deoarece puii de caine sunt predispusi la boli foarte grave precum parvoviroza, sindrom obstructiv si altele.
6. Tocmai ati adoptat un caine recent?
Pentru un caine abia adoptat poate dura zile sau saptamani pana se va obisnu in noua lor casa. Anxietatea reprezinta o cauza comuna a inapetentei temporare, asa ca nu este neobisnuit ca o noua schimbare in casa dumneavoastra sa fie motivul refuzului alimentelor in prima sau a doua zi.
Este important sa va asigurati ca li se ofera un loc linistit unde sa se hraneasca, departe de alte animale de companie sau de copiii care ii pot intrerupe. Atata timp cat sunt energici si nu prezinta varsaturi sau diaree, este bine sa le acordati o zi sau doua pentru a se obisnui cu noua lor casa inainte de a va ingrijora.
Cu toate acestea, daca prezinta letargie, varsaturi sau au diaree ori trec mai mult de 48 de ore fara sa manance nimic, ar trebui sa fie examinati de catre un medic veterinar pentru excluderea oricarei afectiuni medicale subiacente.
7. S-au produs schimbari in casa dumneavoastra?
Unii caini pot prezenta sensibilitate crescuta astfel incat o schimbare in mediul lor poate duce catre lipsa poftei de mancare.
Exemple:
- un nou membru in familie (fie animal de companie sau un nou nascut).
- schimbarea locatiei bolurilor cu mancare si apa.
Chiar daca fobiile de zgomot nu sunt neaparat specifice casei dumneavoastra, lucruri precum furtunile si artificiile pot provoca, de asemenea, suficienta anxietate pentru a descuraja cainele dumneavoastra sa manance.
8. Cainele dumneavoastra ar putea suferi de anxietate de separare?
Un numar crescut de caini cu anxietate de separare refuza sa manance in timp ce stapanul lor nu este acasa. Anumiti caini cu anxietate de separare chiar se asteapta ca stapanul sa fie in camera in timp ce mananca si nu vor mai manca daca stapanul lor paraseste incaperea.
Chiar daca nu reprezinta neaparat o problema de sanatate, este un semn ca animalul dumneavoastra de companie poate suferi de o anxietate severa care trebuie tratata. De asemenea este mai mult decat recomandata o vizita la medicul veterinar sau discutia cu un dresor.
Tratament:
- pastile calmante pe baza de plante sau cu substante anxiolitice;
- zgarda cu feromoni;
- sprayuri calmante (Adaptil).
9. Ati schimbat alimentatia cainelui dumneavoastra?
Trecerea brusca de la o hrana pentru caini la alta poate duce la tulburari gastrice, ceea ce poate insemna ca animalul dumneavoastra de companie sa nu aibe chef sa manance. Este important sa schimbati treptat hrana de caini pe parcursul a 1 – 2 saptamani pentru evitarea tulburarilor gastrice. Acest lucru permite, de asemenea, cainelui dumneavoastra sa se obisnuiasca cu noua hrana usor, mai degraba decat sa faca o schimbare brusca.
10. Catelusa dumneavoastra este gestanta sau in calduri?
La inceputul gestatiei, cainele dumneavoastra poate avea un apetit scazut ori absent.
Daca animalul dumneavoastra de companie se afla la mijlocul sau la sfarsitul gestatiei, catelusa poate manca o cantitate mai scazuta pentru ca stomacul are mai putin spatiu pentru extindere datorita prezentei cateilor, dar ar trebui sa compenseze acest lucru mancand mai des o cantitate mai mica.
Indiferent de punctul de gestatie in care se afla cainele dumneavoastra, daca nu a mancat de o zi medicul veterinar ar trebui sa fie sunat imediat pentru a va asigura ca totul este in regula.
Daca prezinta letargie, varsaturi, diaree sau bea si urineaza mai mult decat de obicei, ar trebui sa fie consultat imediat de catre medicul veterinar, pentru ca aceste simptome ar putea indica o infectie a uterului cunoscuta sub numele de piometru.
11. Cainele dumneavoastra este diabetic?
Daca animalul dumneavoastra de companie sufera de diabet si nu vrea sa se alimenteze acesta ar putea reprezenta un indiciu ca ceva nu este in regula (hipoglicemie sau hiperglicemie). Consultati medicul veterinar pentru recomandari si diagnostic.
O regula generala este urmatoarea: cainii nu trebuie sa primeasca insulina daca nu se alimenteaza pentru ca acest lucru poate cauza o hipoglicemie periculos de scazuta. Daca ati primit recomandare de la medicul veterinar sa administrati o jumatate de doza de insulina in cazul in care cainele dumneavoastra sare peste o masa, faceti acest lucru, dar avertizeazati-va imediat medicul veterinar daca animalul dumneavoastra omite o alta masa.
In cazul in care animalul dumneavoastra cu diabet zaharat sare peste o masa, devine letargic, nu mai raspunde la comenzi, varsa sau are diaree, ar trebui sa consultati imediat un medic veterinar pentru ca acest lucru ar putea fi un indiciu al hipoglicemiei sau al cetoacidozei diabetice, ambele care pun viata in pericol daca nu sunt tratate imediat.
12. Cainele dumneavoastra tocmai a suferit o interventie chirurgicala?
Nu este un lucru neobisnuit ca animalul dumneavoastra de companie sa sara peste o masa sau doua dupa o interventie chirurgicala. Medicamentele sedative si anestezice pot provoaca in mod obisnuit greata si scaderea apetitului, iar medicamentele ce vor fi administrate acasa, spre exemplu medicamentele pentru durere si / sau antibioticele pot, de asemenea, suprima apetitul.
Puteti ispiti cainele sa manance cu o lingura sau din manca o conserva gustoasa sau putin pui dezosat, fara piele si fiert, pus deasupra boabelor. Puteti, de asemenea, cere medicului veterinar cateva cutii de dieta gastro-intestinala pe baza de reteta, pentru a se hrani in primele zile dupa operatie. Aceste alimente sunt foarte gustoase, usor digerabile si pot ajuta la contracararea unora dintre tulburarile gastro-intestinale care pot aparea dupa interventii chirurgicale si anestezie.
In cazul in care animalul dumneavoastra de companie a suferit o interventie chirurgicala orala sau faciala, medicul veterinar va poate recomanda sa hraniti numai cu alimente lichide timp de doua sau mai multe saptamani. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca patrupedul dumneavoastra nu ar trebui sa primeasca mancaruri dure sau sa mestece jucarii dure pana cand nu este declarat vindecat la programarea de recontrol.
Daca se intampla ca patrupedul dumneavoastra sa refuze mancarea conservelor prescrise, trebuie sa contactati medicul veterinar sa evitati eventualele complicatii postoperatorii.
13. Ce este de facut atunci cainele dumneavoastra nu mananca?
Daca patrupedul dumneavoastra este letargic, varsa sau are diaree pe langa faptul ca nu mananca, consultati imediat medicul veterinar.
Recomandari:
- adaugati apa sau supa de pui fara sare in hrana pentru caini si lasati-o sa se inmoaie cateva minute;
- incalziti alimentele conservate pentru cateva secunde in cuptorul cu microunde (asigurati-va ca le scoateti din cutia de metal si le puneti intr-un vas sigur pentru cuptorul cu microunde). Conservele pot deveni foarte fierbinti, asa ca atingeti mai intai mancarea pentru a evita unele incidente.
- incercati sa amestecati niste pui fiert simplu, dezosat, fara piele si orez cu crochetele (bobitele) pentru a-i incuraja sa manance;
- adaugati un probiotic precum Fortiflora deasupra alimentelor. Acest lucru nu numai ca poate face mancarea mai gustoasa, dar poate ajuta si orice intestin inflamat sau iritat sa se vindece prin reechilibrarea unei flore gastrointestinale sanatoase.
In cazul in care ati incercat aceste recomandari si cainele dumneavoastra continua sa-si refuze mancarea, ar trebui sa fie consultat de catre medicul veterinar pentru excluderea oricarei afectiuni medicale subiacente.
Cu exceptia cazului in care este prescris in mod explicit de catre medicul veterinar, cainelui dumneavoastra nu trebuie sa i se administreze medicamente gastro-intestinale fara prescriptie medicala.
Acestea ar putea provoca reactii adverse grave sau chiar pot interactiona cu medicamentele pe care medicul veterinar ar putea dori sa le administreze. Cel mai bine este sa va consultati cu medicul veterinar inainte de a incerca sa tratati simptomele acasa.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Bună seara, am o cățelușa de aproape 7 ani, de 3 anii suferă de epilepsie, timp de 6 luni am avut-o sub tratament phenobarbital, lua a patra parte din pastiluță de două ori pe zi. De câteva zile am oprit tratamentul în urma recomandări medicului, care consideră ca este mai bine să ai dau super vitamine B complex deoarece nu face crize des (odată pe luna sau odată la 2 luni).De 2 zile nu are apetit, ciugulește foarte puțin, dar mănâncă recompensa, bea apa, credeți ca poate fi din cauză ca i-am oprit tratamentul fiind pastile de boala psihică? Mulțumesc
Bună seara! Fenobarbitalul poate provoca dependență fizică, ceea ce înseamnă că câinele dumneavoastră ar putea prezenta simptome de sevraj fizic. Fenobarbitalul este un medicament care trebuie întrerupt treptat pentru a evita crizele de sevraj, așa că, dacă luați în considerare oprirea acestuia, vă rugăm să discutați mai întâi cu medicul veterinar neurolog. Simptomele de sevraj – deși este puțin probabil să fie severe datorită dozei mici administrate – pot include anxietate, convulsii sau crize epileptice, amețeli, slăbiciune crescută, spasme musculare, greață și vărsături, precum și insomnie. Cu stimă!
Bună ziua,
Am o cățelușă de talie mică care nu este de rasă, are 13 ani și de ieri nu mai mănâncă nimic, doar bea apă. Până ieri, nu a avut nimic, era energică și mânca de 2-3 ori pe zi. Nu se poate ridica de jos, când încearcă, pare că nu o țin picioarele și se așează înapoi. Cum pot să o ajut să se ridice sau măcar sa mănânce? A mai avut momente ca acesta, dar nu dura mult până când putea din nou să alerge și să mănânce.
Vă mulțumesc!
Buna ziua! Legat de faptul cum s-o ajutati sa se ridice, el trebuie facuta cel putin o radiografie si un consult veterinar pentru a determina ce anume o impiedica sa faca asta, fie vreo hernie de disc, fie osteoartrita, etc.. afecte afectiuni putandu-se trata si simptomatic cu pastile. Exista si hamuri speciale pentru trenul posterior sau mai puteti sa ii bagati un prosop pe sub burta si s-o ajutati sa se ridice si sa mearga.
Legat de faptul ca nu mananca, la fel, trebuiesc facut analize si investigatii si vazut motivul pentru care nu mananca. „Lipsa poftei de mancare” este un simptom mult prea general si se regasesc in aproape toate bolile cainilor, de la durere pana la insuficienta de organ.
Daca discutam de un apetit selectiv, va poate ajuta acest articol: Cum stimulez cainele sa manance?
Cu stima!
Buna ziua,
Am un bishonel de 9 luni care brusc, la 8 luni nu a mai vrut sa manace bobitele pe care le manca foarte bine de 6 luni (de la Nature’s Protection cu peste alb pentru juniori). Era un mare mancacios, ar fi mancat si ambalajele. Am incercat in toate felurile, inmuiate, amestecate cu pliculet cu hrana umeda (somon), am luat bobite cu somon pentru adult tot de la Nature’s protection sa-i dau combinat cu cele pentru juniori pentru a incepe tranzitia catre hrana pentru adult (recomandarea medicului veterinar), dar nu le vrea nici pe acestea.
I-am dat hrana umeda cu somon de la Belcando si Taste of wilde in care am amestecat bobite, dar refuza, mananca hrana umeda iar bobitele raman in bol.
Azi nu a mai vrut nici hrana umeda cu somon, i-am dat un plic cu carne de curcan de la Belcando pe care l-a devorat pur si simplu. Mananca gustari vegetale light(cu dovleac, cartof dulce) cu moderatie, suntem departe de cantitatea admisa pentru kg lui (4 kg).
Mentionez ca este vesel, jucaus, ne plimbam seara cate 2 ore si este neobosit, abia il duc in casa. Si in casa se joaca, mai doarme ziua din cand in cand si nu are alte simptome, in afara de ce am mentionat mai sus, care sa ma ingrijoreze. Bea apa normal, este vaccinat, deparazitat la zi.
Sa nu mai suporte mirosul de peste? Doar asta a mancat incepand de la aproape 3 luni. Sunt disperata, si ma gandesc sa-i schimb mancarea pe Raw Paleo cu curcan, poate noua aroma sa-i placa si sa ramanem pe ea. Iar cu schimbarea de la hrana veche la cea noua, nu stiu cum o sa fac, pentru ca abia mananca cateva bobite din cele vechi.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua! Nu este ceva iesit din comun ca animalul sa nu-i mai placa un anumit tip de boabe. Mare atentie la mancarea la kg (varsata), deoarece isi poate pierde din proprietati daca sacul a fost deschis de mult timp (de preferat fiind mancarea sigilata la pungi mici).
De la calculator, fara sa vad animalul, m-as gandi la 2 situatii:
1. In general cainii isi „finalizeaza” dentitia la acesta varsta (8 – 9) si de aceea sa prefere conserva in locul boabelor. As merge la medicul veterinar si pentru o evaluarea a dentitiei.
2. Poate ca devine din ce in ce mai rasfatat si nu este un lucru tocmai minunat. Un caine adult ar trebui sa mananca de 2 ori pe zi (plus micile gustari in timpul zilei). Abordarea in acest caz ar fi sa nu ii mai dati nici un tip de recompensa, iar mancarea sa i-o puneti la ore fixe (exemplu 8 dimineata si 8 seara). Dimineata ii puneti boabele in castron, i le lasati 15 minute, dupa ca ii luati castronul. Seara faceti acelasi lucru. A doua zi la fel. Ar trebui cam in 24 – 48 de ore sa inceapa sa manance. Daca nu sunt alte probleme medicale un caine poate sta flamand chiar si 3 zile.
Daca chiar nu va lasa inima sa va infometati cainele, puteti incerca un bufet suedez, in care dvs mergeti si cumparati 4 – 5 tipuri de boabe si le puneti pe toate o data in 5 castroane diferite sa vedeti daca le prefera pe unele. Exista mancare de la HPM, Dechra Specific, Hills care sunt extraordinar de bune si sanatoase. Cu stima!