Poate ca unul dintre cele mai suparatoare simptome pentru proprietarii de animale este momentul in care cainele lor nu mai mananca.
De retinut este modul in care este apreciat apetitul cainelui dumneavoastra. In cazul in care dumneavoastra sunteti ingrijorat pentru ca animalul dumneavoastra nu mananca atat de mult pe cat pot indica regulile privind hrana pe care o cumparati trebuie reamintit urmatorul faptul: caini perfect sanatosi pot mananca numai 60% – 70% din cantitatea mentionata pe ambalaj.
Datorita faptului ca pierderea poftei de mancare la caini poate fi indicator de boala, este foarte important sa apelati la un veterinar in cazul in care observati modificari in obiceiurile alimentare ale cainelui dumneavoastra.
Chiar daca cei mai multi caini pot sta cateva zile fara hrana si nu vor prezenta efecte negative semnificative, cel mai indicat este sa abordati problema cat mai precoce.
In cazul in care animalul dumneavoastra nu mananca, consultati un veterinar in termen de 12 – 24 ore, iar daca prezinta varsaturi sau diaree mult de devreme 6 – 12 ore.
Daca aceste simptome lipsesc, exista cateva motive probabile pentru care cainele dumneavoastra nu mananca.
Chiar daca poate prezenta ingrijorare, un caine care nu mananca reprezinta o problema care de cele mai multe ori se poate rezolva de la sine, dar cel mai bine este monitorizarea indeaproape.
Poate devenit ingrijorator atunci cand animalul dumneavoastra nu mananca in mod regulat.
Ce se intampla cu exactitate atunci cand cainele dumneavoastra refuza sa manance?
Motive pentru care cainele dumneavoastra nu mananca?
Putem vorbi despre varietate de motive pentru care cainii ar putea refuza mancarea. Acestea pot include:
1. Anumite boli
Scaderea apetitului la caini reprezinta de cele mai multe ori un semn de boala, in special daca animalul dumneavoastra de companie prezinta alte simptome simultan. Desi pierderea poftei de mancare la caini nu poate conduce neaparat catre o boala grava, atentia prompta a medicului veterinar este importanta pentru ca ar putea fi un semn al unei boli semnificative precum:
- cancer;
- diferite infectii sistemice;
- durere;
- probleme hepatice;
- insuficienta renala.
Cel mai sigur motivul pentru care cainele dumneavoastra nu mananca este paralel cu principalul motiv pentru care oamenii nu mananca uneori.
Normal ca nu ai chef sa mananci cand ai febra. Iti vine sa stai intins si sa tragi un pui de somn. Cainii sunt la fel precum oamenii.
Cu toate acestea, in cazul in care animalul dumneavoastra de companie nu mananca si fie varsa, are diaree ori poate prezenta ambele simptome, contactati medicul veterinar in termen de 8 – 12 ore.
Chiar daca cei mai multi dintre noi sunt de parere ca boala dentara reprezinta motivul pentru care un caine nu mananca, din experienta va spunem ca este o cauza rara. Insa probleme majore ale cavitatii bucale, precum tumori and infectii pot face ca un caine sa nu vrea sa mai manance.
2. Boala dentara
Cainele dumneavoastra poate refuza mancarea pentru ca ceva din cavitatea bucala ii poate provoaca durere. Verificati cainele pentru un dinte rupt sau slabit, gingivita severa si chiar o tumoare orala.
3. Vaccinarea recenta
Din fericire, vaccinurile previn multe boli grave si contagioase ale cainilor. Chiar daca aceste injectii au salvat vietile a milioane de animale de companie in ultimii 100 de ani, ele prezinta uneori efecte adverse.
Majoritatea acestora sunt minore si scurte, inclusiv o pierdere temporara a poftei de mancare la caini.
4. Calatoriile si imprejurimile necunoscute
In cazul in care apetitul cainelui dumneavoastra a fost in regula pana cand ati plecat intr-o excursie cu el ori v-ati mutat intr-o locuinta noua, este posibil ca animalul dumneavoastra de companie sa nu manance din cauza calatoriilor sau a imprejurimilor necunoscute.
Anumite animale pot avea rau de miscare, iar altele devin anxioase sau inconfortabile in locuri noi.
5. Probleme de comportament sau rasfat
Anumiti caini sunt doar pretentiosi sau refuzul lor de a manca poate fi datorat hranirii lor in situatii in care sunt inconfortabili precum: intalnirea unui caine agresiv sau un castron la o inaltime incomoda.
Posibilitatea scaderii apetitului la caini poate fi cauzata de boala prin urmare nu presupuneti niciodata ca animalul dumnevoastra de companie este pretentios fara investigatii ulterioare.
6. Medicamentele
Cainelui dumneavoastra i-au fost recent administrate medicamente? Schimbarea tratamentului medicamentos si / sau de regim ar putea sa le deranjeze stomacul.
Unele antiinflamatoare, antibiotice pot da dureri de stomac si greata ce ii pot fura apetitul cainelui dumneavoastra.
7. Probleme sociale si emotionale
Asa cum o schimbare majora in viata precum mutarea intr-un nou oras, fie schimbarea locului de munca ori o despartire va poate afecta apetitul, o tulburare in viata unui caine ar putea afecta si foamea acestuia.
8. Absenta proprietarului
Daca aparent cainele dumneavoastra nu mananca si nu bea cand sunteti plecat, dar doreste mancarea cand ajungeti acasa, stiti ca probabil ca nu este doar imaginatia dumneavoastra. Cainilor le place sa manance in preajma liderului lor.
9. Ora zilei
Anumiti caini mananca doar in anumite momente ale zilei. Poate ca animalului dumneavoastra ii place sa manance doar la pranz, sau poate ca isi termina castronul doar seara.
Indiferent de preferintele cainelui dumneavoastra, mancarea la aceeasi ora in fiecare zi este o practica obisnuita. Atunci cand mananca doar intr-un moment al zilei, probabil ca nu trebuie sa va ingrijorati.
10. Preferinte alimentare
Schimbarea in obiceiurile alimentare ale cainelui dumneavoastra s-ar putea datora si faptului ca formula hranei obisnuite pentru caini a prezentat schimbari recent. Puteti sa incercati alt tip de mancare sau chiar putina mancare gatita la gratar (un piept de pui) pentru a face diferenta dintre un apetit selectiv si o stare de boala.
Un alt motiv pentru care cainele dumneavoastra ar putea sa nu manance? Invechirea hranei. Verificati data limita de utilizare sau de expirare de pe punga sau mirositi continutul. Daca a expirat sau miroase ciudat, aruncati mancarea si cumparati o punga noua. Pungile intotdeauna trebuie inchise ermetic deoarece isi pierd din aroma.
Recomandam sa cumparati pungi mici ambalate individual, sunt cele mai proaspete.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Articole cu subiect comun: