Cainele meu se scarpina – posibile cauze

Scarpinatul si linsul sunt obiceiuri comportamentale comun intalnite la caini, ce pot avea multiple cauze.

Aceste obiceiuri insa pot duce la aparitia unui disconfort si pot fi daunatoare.

Primul semn care sugereaza prezenta unei probleme este aparitia unei pete rosii la nivelul pielii. Scarpinatul si linsul continuu poate duce la marirea, inflamarea si infectarea leziunii.

Cauze scarpinatului la caini

  • Alergii alimentare sau de mediu (polen, praf, acarieni). In cazul unei alergii alimentare este indicat sa ajustam dieta si sa trecem pe o mancare hipoalergenica. Cel mai frecvent cainii pot fi alergici la lapte, carne de pui sau vita. Simptomele intalnite sunt pruritul la nivelul membrelor, fetei (botului) si abdomenului. Alergiile la factori din mediul inconjurator sunt de regula sezoniere.
  • Plictiseala sau anxietate – Scarpinatul poate fi in acest caz un raspuns adaptativ la factorii psihologici.
  • Pielea uscata poate fi cauzata de o serie de factori, precum: sezonul rece si deficitul de acizi grasi. Ca raspuns la acest disconfort, cainele poate incepe sa se scarpine.
  • Durerea – Aceasta trebuie luata in considerare ori de cate ori cainele se scarpina excesiv, ca de exemplu prezenta unei pietre sau ghimpe in labute, iar acesta incearca sa le scoata prin muscarea repetata a zonei. Muscatul sau linsul compulsiv poate fi de asemenea un raspuns adaptativ la probleme ortopedice precum artrita sau displazia de sold.
  • Parazitii – Purecii, paduchii si capusele la caini sunt cele mai comune cauze ce duc la aparitia scarpinatului, linsului si muscatului repetitiv.

 

Diagnostic

Consta in identificarea cauzei ce a dus la aparitia acestui obicei de scarpinat.

Parazitii se evidentiaza se regula la examinarea clinica. Se pot folosi si examinarea parului, scarificarea si examinarea pielii la microscop pentru a identifica prezenta acestora si a infestarii. Obligatoriu animalul trebuie deparazitat extern pentru purici, paduchi si capuse.

Diagnosticarea alergiilor este una complexa si consta in excluderea altor bolii de piele cu simptome asemnatoare.

Pentru alergiile alimentare se poate folosi mancare hipoalergenica de excludere pentru a evidentia cauza alergica.

Tratament

  • Sampoane si uleiuri hipoalergenice, ce pot ameliora temporar problema.
  • Medicatie antihistaminica pentru reducerea pruritului.
  • Medicatie antiinflamatoare de tipul steroizilor, ce poate reduce inflamatia si pruritul. Se recomanda utilizarea pe termen scurt a acestora intrucat, in timp pot aparea efectele adverse, precum urinare frecventa, polidipsie, crestere in greutate si schimbari comportamentale.

 

Articol cu subiect comun: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.