Cainele meu tuseste – cauze si tratament

„De ce tuseste cainele meu?” – este o intrebare tot mai frecventa auzita in consultatiile de la clinica veterinara, de aceea am hotarat sa facem un articol despre asta, sa incercam sa raspundem proprietarilor la intrebarile pe care le-ar avea atunci cand au un caine ce prezinta tuse. 

Tusea ocazionala la un caine sanatos nu este de obicei un motiv de ingrijorare. Atunci cand tusea devine o problema constanta sau recurenta poate indica o boala grava, iar de multi proprietari este asociata cu raceala la caini (precizam ca tusea este doar un simptom in cazul asa zisei raceli la caine). Proprietarii animalelor au tendinta de a le administra cainilor medicamente antitusive in speranta ca rezultatul dorit va aparea imediat. Cu toate acestea, antitusivele nu sunt indicate pana cand anumite boli nu au fost excluse sau gestionate corespunzator. Acest lucru se datoreaza faptului ca tusea poate fi un raspuns fiziologic adecvat (initiat de receptorii de tuse din laringe, trahee și bronhii) la multi factori declansatori diferiti (de exemplu: fumul de tigara, inflamatia, acumularea excesiva de mucus, hrana aspirata sau corpuri straine in caile respiratorii). Tratarea acestor probleme de baza are prioritate fata de simpla suprimare a tusei.

Tusea este asociata mai multor boli diferite la caini. Cunoasterea unora dintre cele mai frecvente cauze ale tusei la caini va poate ajuta sa va dati seama in timp util cand este cazul sa cereti ajutorul unui medic veterinar.

Tuse cauzata de infectii:

Virusurile, bacteriile, ciupercile si parazitii pot infecta tractul respirator superior al cainelui, tesutul pulmonar (pneumonie), caile respiratorii (bronsita) sau o combinatie a acestora (bronhopneumonie) provocand tusea animalului. Tusea de canisa la caine este cea mai frecventa cauza infectioasa a tusei si de multe ori poate fi prevenit prin vaccinare (Nobivac KC). Poate fi cauzata de virusuri sau bacterii, individual sau impreuna. De specificat faptul ca tusea de canisa NU se transmite la de la caine la om.

Tuse asociata cu dirofilarioza:

Viermii inimii se transmit prin intepaturile tantarilor care preiau forme larvare ale parazitului de la un caine si le transmit altuia. Larva migreaza catre inima si plamanii cainelui nou infectat, unde se dezvolta ca adulti asemanatori spaghetelor. Inflamatia ce rezulta din prezenta lor duce la aparitia unor leziuni cardiace si pulmonare potential fatale.

Tuse asociata bolilor de inima:

În general, tusea cronica la caini poate aparea secundar bolilor cardiace, bolilor respiratorii sau ambelor. Cauzele cardiace includ insuficienta cardiaca congestiva, endocardioza valvei mitrale, cardiomiopatia dilatativa si multe altele (in general in cazul tusei la cainii batrani cu probleme cardiace, cainele tuseste mult, mai ales cand depune efort si se agita).

Tuse legata de colapsul traheei:

Cainii de talie mica prezinta un risc crescut de slabire a cartilajului care inconjoara partial traheea. Din cauza iritarii traheei apare o tuse cronica descrisa uneori in literatura de specialitate precum urletul unei gaste.

Fumatul pasiv:

Daca fumezi tu atunci si cainele tau fumeaza. Fumul de tigara poate provoca tuse si afectiuni pulmonare animalelor noastre de companie.

Tuse asociata cu paralizia laringiana:

Cainii cu paralizie laringiana nu pot deschide complet pasajul in trahee (numit laringe) din cauza nervilor care controleaza muschii din jurul acesteia. Acest lucru duce la tuse, precum si la respiratie zgomotoasa si dificultati de respiratie.

Stranut invers (reverse sneeze):

In ciuda faptului ca din punct de vedere medical nu este o tuse, multi proprietari de caini confunda sunetul stranutului invers cu tusea. Stranutul invers apare de obicei atunci cand intervine ceva care irita o portiune a cailor respiratorii superioare. La fel ca in cazul stranutului normal, stranutul invers nu trebuie sa va preocupe atunci cand apare rar, dar daca apare din ce in ce mai des, atunci cainele trebuie consultat de un medic veterinar pentru diagnostic și tratament adecvat.

Tuse cauzata de bronsita cronica:

Cand un caine tuseste din cauza inflamatiei cronice a cailor respiratorii și nu poate fi identificata nicio alta cauza, bronsita cronica este cel mai probabil diagnosticul. Cainii cu bronsita cronica au tendinta de a avea o tuse uscata, care se intensifica in timpul efortului fizic.

Tuse legata de cancer:

Tusea poate fi unul dintre primele simptome pe care proprietarii le observa atunci cand un caine are cancer la plamani, alte parti ale tractului respirator sau la tesuturile din jur.

Tuse cauzata de ingestia unor obiecte straine:

Uneori cainii inghit corpuri straine care se blocheaza la nivelul cailor respiratorii.

Cum punem diagnosticul?

Primul pas in tratarea tusei unui caine este de a afla cauza care sta la baza acesteia. Medicul veterinar va incepe procesul punand intrebari despre istoricul sanatatii cainelui tau, ingrijirea profilactica, debutul si progresia simptomelor. Va efectua apoi un examen fizic complet. In functie de situatia cainelui tau, medical veterinar poate recomanda o serie de investigatii precum:

  • hemoleucograma si biochimie de sange;
  • serologie pentru a exclude diferite boli infectioase;
  • un test de sange cu peptida natriuretica de tip B (BNP) pentru boli de inima;
  • sumar de urina si urocultura;
  • examen coproparazitologic;
  • radiografii toracice;
  • ecocardiografie (o ecografie a inimii);
  • masurarea tensiunii arteriale;
  • o electrocardiograma (ECG);
  • o examinare a probelor de lichid prelevate din caile respiratorii.

Diagnosticele diferentiale includ pneumonie, edem pulmonar, colaps al cailor respiratorii, bronsita cronica sau fibroza pulmonara. Ascultarea sugereaza ingustarea bronhiilor, care poate aparea la cainii cu bronsita cronica. Zgomotele scurte ale respiratiei pot indica pneumotorax sau hernie diafragmatica. Ascultarea zgomotelor pulmonare moi, tahicardie, suflu cardiac, zgomot de galop sau aritmie sugereaza o boala cardiaca. Ascultarea zgomotelor pulmonare puternice, bradicardie, respirație suieratoare sau stridor sugereaza o boala respiratorie.

Cand trebuie sa anuntati medicul veterinar?

Contactati-va medicul veterinar pentru o consultatie de urgenta daca animalul dumneavoastra se lupta sa respire, are gingiile palide, respira foarte repede sau credeti ca ar putea avea ceva blocat in gat. Animalul trebuie sa fie consultat cat mai repede daca are:

  • o tuse care a durat mai mult de cateva zile;
  • o tuse care nu il lasa sa doarma noaptea;
  • o tuse care pare ca il sufoca;
  • tuse cu sange;
  • sunete respiratorii neobișnuite sau foarte puternice (cainele tuseste si scuipa sau prezinta o tuse cu spuma alba ce pare sa nu se mai opreasca).

 

Cum tratam tusea la caini?

Tusea cauzata de infectii:

Antibioticele sunt eficiente numai impotriva bacteriilor. In general, infectiile virale trebuie sa isi urmeze cursul. Pentru pneumonia bacteriana este de obicei necesara administrarea de antibiotice timp de 2 pana la 4 saptamani, in functie de severitate si comorbiditati. Antibioticele cele mai utilizate pentru tusea la caini, cu penetrare buna in tesutul pulmonar includ: azitromicina, doxiciclina, clindamicina și fluoroquionolone (de exemplu: enrofloxacina si marbofloxacina).

Tusea asociata bolilor de inima:

In functie de tipul bolii cardiace, medical veterinar poate prescrie o combinatie de medicamente care ajuta inima sa pompeze mai eficient, regleaza tensiunea arteriala si reduce acumularea anormala de lichid (de exemplu: furosemid). Alte interventii, precum cea chirurgicala sau plasarea unui stimulator cardiac pot fi adecvate in unele cazuri.

Tusea legata de colapsul traheei:

Medicamentele care dilata caile respiratorii, reduc inflamatia, suprima tusea si trateaza infectiile secundare pot ajuta, dar in cazurile severe, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a oferi acestor caini o sansa la viata.

Tusea asociata cu paralizia laringiana:

Interventia chirurgicala pentru a tine permanent deschisa o parte a laringelui poate ajuta la usurarea respiratiei cainilor cu paralizie laringiana, dar ii supune si unui risc mai mare de a dezvolta pneumonie de aspiratie, o alta cauza a tusei la caini.

Tusea cauzata de bronsita cronica:

Tratamentul include medicamente care scad inflamatia (de exemplu, fluticazona sau prednisolon) si dilata caile respiratorii (de exemplu, albuterol sau terbutalina). In mod ideal, acestea sunt administrate prin inhalare pentru a reduce potentialele efecte secundare, dar pot fi administrate sistematic, daca este necesar.

Bronhexinul care este un expectorant pentru tratamentul tusei si racelii la caini, impiedicand acumularea de mucus vascos, fluidificand secretia bronsica se poate administra de catre medicul veterinar injectabil sau poate fi recomandat ca pastile ce pot fi administrate pe gura. Bromhexinul pentru cainii cu tuse este un medicament frecvent folosit cu rezultate multumitoare. 

Unii proprietari ne tot intreaba ce tratament naturist le pot da cainilor cu tuse, iar pentru dansii trebuie sa specificam din nou faptul ca trebuie identificata cauza tusei si ulterior aplicat tratamentul corespunzator. Un exemplu de tratament naturist (pe baza de plante) pentru tusea la caini este TUSIFUG, un produs pe baza de plante, ce contine patlagina, oregano, valeriana, fructe de ienupar si muguri de plop. Acest produs pentru tusea la caini il puteti gasi in farmaciile veterinare unde puteti fi indrumati de catre un medic veterinar.

Concluzii

Pe scurt, tusea cronica este o afectiune frecventa la cainii de toate varstele. Dupa ce cauzele cardiace ale tusei sunt excluse, lista diferentiala a cauzelor respiratorii poate fi restransa cu ajutorul anamnezei, examenului fizic, hemoleucogramei si radiografiilor de cercetare cervico-toracica. Atunci cand cauza tusei nu este evidenta pe baza acestor investigatii si persista in ciuda tratamentului empiric se recomanda trimiterea la un specialist in medicina interna pentru diagnosticare ulterioara, inclusiv prelevarea de probe din caile respiratorii.

In cazul in care aveti nevoie de o ambulanta veterinara sau de un medic veterinar la domiciliu, va stam la dispozitie pentru a institui un tratament cainelui dumneavoastra care tuseste. 

  1. Florea Ana spune:

    Buna ziua! Am o cățelușa in vastra de 3 luni jumate și recent a avut parvoviroza.. acum, după 3 zile de tratament, a început sa tușească și sa vomite in acelasi timp însă nu reușește sa o facă, nu vomita nimic. Țin sa menționez ca respiratia sa este foarte rapida ceea ce mi s-a spus ca este posibil sa aibă și o afecțiune la inimioara. De la ce ar putea fi acel “gâfâit”? Sau ce tratament credeți ca necesita?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Exista forme de parvoviroza care se manifesta si cu probleme cardiace, infectia ajungand pana la inima (afectiunea numindu-se MIOCARDITA). Cainele trebuie evaluat de un medic veterinar deoarece pot fi si alte afectiuni pulmonare care sa dea simptome de tuse. In urma consultului se va institui si protocolul de tratament. Daca nu aveti un medic veterinar la care sa mergeti, puteti apela la clinica veterinara Joyvet din Bucuresti, iar colegii va vor ajuta cu diagnosticul si tratamentul cainelui dumneavoastra. Cu stima!

  2. Oana spune:

    Buna seara.Am o cățelușa pechinez de 14 ani și respira foarte greu și sacadat nu se poate odihni deloc .Am fost cu ea la medic și mi-a spus ca are insuficienta respiratorie 🥹Se mai poate face ceva pentru ea ? E pe tratament de ieri,dar parca tot mai rău e 🥹😭

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! „Insuficienta respiratorie” este un simptom, trebuie depistata cauza: poate o problema cardiaca, poate o infectie pulmonara, poate un colaps traheal, etc. Trebuiesc facut investigatii si depistata cauza, doar atunci ne putem pronunta ce se poate face intr-adevar pentru ea. Cu stima!

  3. ANAGABRIELA PETRACHE spune:

    am o catelusa foarte batrana de talie mica,tuseste zilnic,i s-au facut analize la sange pentru viermi la inima,nu are, i s-a dat de catre medicul veterinar Fortekor,Cardalis si Cardiovet,insotite de Furosemid,nu i-a scazut tusea ,apoi a urmat tratament cu dexametazona 1/zi timp in care n-a mai tusit deloc,dar au aparut probleme la ficat manifestate prin eruptii umede la nivelul pielii.Am intrerupt tratamentul,iar acum tusesteiar.Ii dau Cardiovet in continuare 2/zi ca sa nu zic ca nu-i dau ceva.Totul cu recomandarea medicului.Ar putea exista altceva s-o ajute?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Inainte de a face recomandari medicale, noi trebuie sa consultam pacientul fizic deoarece discutia este ampla si trebuie monitorizat indeaproape. Puteti discuta cu medicul dumneavoastra despre spray cu Fluticazona (sau aerosoli), dar si despre Betametazona (care se administreaza o data pe luna). Cu stima!

  4. Petre Florin spune:

    Bună ziua. Am ocatelusa bichon maltez pitic are 3 anișori și ara o tuse seaca asa ca o hîrîiala de nu se oprește decât dacă îi astup năsucul ca să tragă aer pe guriță și cînd respira ara un hîrîit cînd trage aer. Ce miati recomanda ca și tratament? Mulțumesc anticipat

    • Veterinar spune:

      Nu putem recomanda tratament online fara sa vedem animalul si fara sa facem un minim de investigatii. Programati o consultatie fizica sau o consultatie online la telefon 0726742842. Va multumim!

    • Veterinar spune:

      Trebuie examinat de catre medicul veterinar. Avand in vedere varsta frageda se poate discuta si despre o tuse de canisa (precum o raceala) sau de alte probleme, precum faringita / laringita. Asadar, medicul veterinar va poate ajuta cu alte detalii. Ca sa va recomandam noi medicamente de aici si starea animalului sa se inrautateasca nu ar fi etic.
      Un produs pe baza de plante pentru tuse ar fi Tusifug, ce nu are contraindicatii. De asemenea evitati sa ii dati boabe si apa rece in aceasta perioada. Cu stima!

  5. Gabriela spune:

    Câinele meu are 4ani și prima dată ieri-noapte l-am auzit cum respira sacadat cu zgomot iar după aceea câteva episoade de tuse din gât. Am observat că de ieri până azi a tușit așa de 3 ori.

  6. Totan Mihaela spune:

    Buna ziua. Câinele meu are 13 ani și tușește in continuu. Am chemat medicul veterinar, i-a făcut patru injecții, i-am administrat și tratamentul prescris, dar nu i-a trecut. Tusea persista și nu se poate odihni. Ce mai pot face in acest caz.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Va trebui investigata cauza tusei la cainele dumneavoastra. Asta incepe printr-o radiografie toracica si o ecocardiografie. Cum spune si acest articol, tusea la caini poate avea diferite cauze si in functie de cauza se da tratamentul tintit. Consultati din nou medicul veterinar si spuneti-i ca nu si-a revenit cainele si poate va ajuta dansul cu investigatii. Cu stima!

    • Albrecht Anne-Marie spune:

      Bună ziua dl dr.am adoptat de curând o pisicuta care stranuta de rupe ii curg ochișorii si respiră cu greutate,după vreo 2 zile cățelul meu a început să aibă noaptea in somn o respirație tot mai grea si să se trezească în toiul nopții să tuseasca cu spasme…mănâncă amândoi si sunt jucăuși eu la început am crezut că e o simplă răceală!Sunt in Austria si aici sunt costurile foarte mari…dacă e nevoie voi merge până la urmă,am sunat la veterinarul din țară care ia făcut microcipul si primul vaccin am fost informată că probabil e răspunsul la vaccin si o să dureze in jur de 21 de zile precizez că pisicutul e luat de la chibla de gunoi unde nu știu cât a stat!atât am observat singură că este ceva molipsitor din moment ce cățelul meu nu mai e bine de când a intrat el in casă!😔😔😔aș fii foarte fericită să primesc un răspuns măcar o idee nouă să stiu dacă chiar e foarte rău???il am de 2 săptămâni ar mai fii una de așteptat!vă mulțumesc din suflet

      • Veterinar spune:

        Buna ziua! Nu am inteles cu exactitate care este intrebarea dumneavoastra, dar am sa raspund in mare la ceea ce mi-ati scris.
        Nu exista reactie alergica la vaccin care sa se manifeste prin tuse (cel putin eu nu am intalnit), reactiile la vaccin se manifesta cu totul diferit. Legat de posibila viroza a pisicii sau o eventuala infectie bacteriana, da, este posibila si da, se poate transmite de la pisica la caine. Medical, ne confruntam des la examenele bacteriologice la animalele cu probleme respiratorii cu infectia cu Bordetella Bronchiseptica (ce da la caini „tusea de canisa” sau „kennel cough”). Medicatia se prescrie de catre un medic veterinar in functie de gravitatea afectiunii. Uneori simptomele trec de la sine in decurs de 2 – 3 saptamani. Daca animalul mananca atat cat manca de obicei, bea apa, urineaza si defeca normal, n-ar trebui sa fie motive majore de ingrijorare. Un control la medicul veterinar nu poate inlocui niciodata o discutie in online fara examenul clinic. Cu stima!
        ps: pe http://www.veterinaronline.ro puteti pastra legatura gratuit cu un medic veterinar in online, si puteti adresa cate intrebari doriti dumneavoastra.

      • Tanase Daniela spune:

        Buna seara.i-am făcut in urma cu 3saptamani vaccinurile anuale ,printre care și cel de tuse de canisa catelusei mele Beagle care are 9 ani.Precizez ca este prima oară când i-l fac pe cel de tuse.Problema este ca la 4-5 zile după vaccin catelusa a început sa tușească și nu ii mai trece.Are episoade de tuse uscata și puternica.Veterinarul i-a administrat antibiotice și siropuri de tuse dar nu se ameliorează.V-as ruga sa îmi spuneti dacă este posibil sa aibă tuse de canisa (având in vedere ca este pt prima oare când face acest vaccin și are și 9 ani?)si dc …când trece aceasta tuse….pt ca ea tușește de 2sapt ?Multumesc.

        • Veterinar spune:

          Buna ziua! Se poate face examen bacteriologic si analize de sange pentru a identifica acea „tuse de canisa” (pentru aceasta tuse de canisa este implicata o bacterie – Bordetella bronchiseptica, dar si un virus). De asemenea, avand in vedere varsta trebuie facut si o radiografie pulmonara, dar si un examen cardiologic. Pastrati legatura cu un medic veterinar online prin intermediul platformei http://www.veterinaronline.ro . Cu stima!

  7. Adina Ghimbasu spune:

    cainele meu tuseste si se ineaca si respira greu .. dupa analize si radiografii medicul veterinar l-a diagnosticat cu colaps de trahee

  8. Georgiana spune:

    Cainele meu a inceput sa tuseasca mai putin dupa tratamentul de inima de la medicul veterinar, este batran, are 14 ani

    • Bella spune:

      Ce tratament a primit? Am și eu un shih tzu, care are inima mărită, și o tuse umedă,tușește chiar și noaptea…. A primit de la veterinar Karsivan și Cardalis de aproximativ 2 luni. I s-a mai ameliorat intensitatea tuse lor, dar timpul de tuse a rămas aceeași, de multe ori tușește minute în șir…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.