Ce este mai frumos in lumea aceasta decat sa ai un caine? Acesta este o oaza de fericire pentru cine stie sa se bucure cu adevarat de el! Un caine nu este pentru oricine pentru ca acesta este o fiinta cu o fire foarte energica, jucausa, sentimentala si are nevoie de foarte multa atentie.
Deseori cand ne jucam cu acesta, sau imediat dupa o partida buna de alergat il putem observa cum se aseaza pentru a se odihni si respira accelerat, cu limba afara. Acest moment nu trebuie sa ne ingrijoreze pentru ca orice efort sau situatie agitata ne solicita atat noua cat si cainilor aparatul respirator ce incearca sa compenseze consumul de oxigen utilizat in activitatile fizice si reechilibrarea termica aferenta, asa ca trebuie doar sa-l lasam sa-si ”traga sufletul” si vom putea relua joaca cu la fel de multa energie.
-
Cainele respira repede dupa ce a alergat si s-a jucat
Cainii se joaca mereu, indiferent de anotimp ei sunt mereu veseli si energici, dar chiar si daca acestia stau la umbra si lenevesc fara sa fi facut vreun efort inainte e posibil sa-i observati in aceeasi ipostaza descrisa mai sus, respirand alert, gafaind si tinand limba afara. Asta se datoreaza faptului ca blanosii nostri au foarte putine glange sudoripare pe corp care nu ajuta foarte mult in scaderea temperaturii corporale pe timp de vara, astfel ca prin acea inspiratie si expiratie ei se racoresc. Cum fac asta? In primul rand prin ventilatia realizata de plamani in care aerul care intra are o temperatura mai mica fata de temperatura corporala a cainelui, iar atunci cand iese acesta elimina o parte din surplusul de temperatura. Un al doilea mecanism al acestui fenomen este reprezentat prin sangele care ajunge in vasele de la nivelul limbii, elimina o parte din surplusul de caldura si se intoarce spre corp cu o temperatura mai mica.
-
Cainele respira repede in somn
Situatia in care respiratia accelerata sa apara poate fi intalnita si in afara orelor de joaca sau in care animalul este treaz. Foarte des, mai ales cand sunt foarte tineri, cainii pot avea o respiratie accelerata in timpul somnului, iar aceasta poate fi acompaniata de pedalari ale picioarelor, vocalizari sau diferite expresii faciale, nefiind nimic anormal sau patologic in aceste manifestari. La fel ca noi, cainii si alte animale au capacitatea de a visa, iar in functie de ce viseaza pot avea manifestari mai mult sau mai putin vizibile, banuindu-se ca manifestarile mai sus mentionate pot aparea in urma unor vise mai putin placute sau in care alearga, se joaca si fac diferite activitati.
-
Cainele respira repede brusc (posibil sa-l fi intepat ceva)
Reactiile alergice pot si ele sa creeze starea in care cainele vostru sa respire accelerat, iar daca in cele usoare nu aveti de ce sa va faceti griji pentru ca sunt trecatoare, atunci cand se ajunge la anafilaxie situatia devine critica si foarte periculoasa. Daca pe langa faptul ca patrupedul vostru respira foarte alert vi se pare ca acesta se sufoca, observati ca botul si capul se maresc progresiv in volum si este foarte panicat este posibil ca blanosul sa sufere in acel moment de soc anafilactic, ceea ce este o urgenta medicala si trebuie sa sunati la o ambulanta veterinara, ori sa il transportati de urgenta la cel mai apropiat cabinet veterinar, unde va primi tratament specific. Socul anafilactic reprezinta o reactie alergica severa manifestata prin edemul si inflamarea cailor aeriene, ceea ce duce in scurt timp prin ingustarea lumenului cailor respiratorii la obstructia acestora si imposibilitatea aerului de a mai trece spre plamani prin trahee. Aceste reactii pot aparea in urma intepaturilor de insecte, fie ca vorbim de albine, viespi sau paianjeni, de ingerarea unor alimente, administrarea unor medicamente sau vaccinuri, iar toate au capacitatea sa creeze reactii alergice severe manifestate prin anafilaxie.
-
Cainele era anxios de fel, iar acum respira repede
Respiratia accelerata poate fi observata la cainii care trec prin momente de anxietate, frica determinand modificari ale functiilor vitale si ale proceselor de metabolism din corpul lor. Anxietatea si depresia pot crea situatia in care cainele sa respire accelerat, fie ca e vorba despre despartirea de mama atunci cand sunt mici sau despre seararea de stapan cand acesta este la serviciu si chiar atunci acestia se pierd. In momentele pe care ei le considera critice si in care se sperie, precum sunt sarbatorile in care se dau artificii si se aud pocnitori peste tot, pot deasemenea sa respire accelerat din cauza fricii provocate si a starii anxioase. Astfel, dupa cum stim, sistemul nervos are doua componente functionale denumite ”simpatic” si ”parasimpatic”, iar daca a doua este in functiune in situatiile linistite si obisnuite, prima isi face resimtita prezenta in situatiile ce necesita reactia organismului la un anumit stimul de frica, alarma. Asadar, in situatiile linistite si obisnuite ritmul cardiac si respirator functioneaza in limitele normale, iar sistemul gastrointestinal prelucreaza alimentele ingerate , insa in situatiile stresante, ce solicita corpul la a raspunde prin a lupta sau a fugi, creste frecventa cardiaca si cea respiratorie prin cresterea necesarului de oxigenare, iar sistemul gastrointestinal isi sisteaza activitatile sau le reduce la minimum. Durerea creste si ea frecventa cardiaca si respiratorie tot prin aceleasi mecanisme, putand diferentia usor tahipneea atunci cand un caine este lovit sau are o rana deschisa ce ii creaza suferinta.
-
Cainele meu respira repede, posibil sa fie bolnav
Situatia in care cainele respira accelerat poate fi si urmarea unor patologii, cele mai frecvent intalnite fiind cele cardiace si respiratorii. Daca pe langa respiratia accelerata, cainele tuseste, el poate suferi de afectiuni cardiace precum cardiomiopatia dilatativa sau de afectiuni respiratorii precum astmul, pneumoniile, parazitiozele pulmonare sau neoplasmele. Daca respiratia accelerata este insotita de cresterea in volum a abdomenului, cainele se poate afla in diferite situatii mai mult sau mai putin urgente. Daca este vorba de un pui de caine nedeparazitat, este foarte probabil ca acesta sa sufere de parazitism intestinal, ceea ce creaza situatia in care parazitii situati la nivelul tractului gastrointestinal cresc in volum si dilata abdomenul, iar compresiunile realizate asupra diafragmului fac ca micutul sa respire mai greu si in consecinta respiratia acestuia sa devina accelerata.
Cainii de talie mare sunt predispusi la patologii gastrice precum dilatatia gastrica, iar daca dupa o masa copioasa cainele tau s-a jucat sau s-a agitat, iar acum are o respiratie alerta e posibil ca stomacul lui sa se fi torsionat si sa sufere de volvulus si dilatatie gastrica acuta, aceasta fiind o urgenta medicala ce trebuie abortata in cel mai scurt timp pentru ca este fatala. Neoplasmele sunt foarte frecvente la cainii in varsta, iar daca ai un caine batran a carui respiratie e mai alerta de obicei e posibil ca acesta sa fi obosit in urma unui efort, dar la fel de probabil este situatia in care o tumora crestere in corpul lui, fie ca e localizata pulmonar sau in cavitatea abdominala, ea poate da singura sau impreuna cu metastazele tahipnee (cresterea frecventei respiratorii).
Traumatismele sunt frecvente si pot fi si ele motivul unei respiratii rapide, fie ca vorbim de pneumotorax (aer in cavitatea pleurala), hemotorax (sange in cavitatea pleurala), chilotorax (limfa in cavitatea pleurala), hidrotorax (transudat in cavitatea pleurala) sau ascita (lichid liber in abdomen) ori hemoperitoneu (sange in cavitatea peritoneala), toate au capacitatea de a determina tahipnee.
Astfel, motivele pentru care cainele tau respira mai repede depind de varsta, talie si de conditia lui medicala, putand fi implicate stari psihice sau fizice, astfel incat primul lucru pe care trebuie sa-l faci in aceasta situatie este vizita la medicul veterinar unde acesta va realiza un examen fizic complet, insotit de analize de sange, urina si examene imagistice precum endoscopia, ecografia, radiografia, CT ori RMN, putandu-se apela chiar si la proceduri precum biopsii sau lavaj bronhoalveolar pentru a cauta motivul pentru care cainele tau respira accelerat.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.