Alergiile cainilor se pot manifesta in multe feluri, de la o simpla mancarime pana la adevarate reactii anafilactice si totul depinde de tipul alergenului si capacitatea organismului de a raspunde la stimulul alergic, insa aceasta reactie imunitara nu este singurul motiv care poate cauza umflarea fetei sau a unor regiuni faciale ale cainelui tau. Astfel, cauzele aparitiei unei umflaturi locale sau a intregii fete unui caine pot fi:
REACTIILE IMUNOLOGICE
Asa cum am spus mai sus, unul dintre cele mai dese motive ale umflarii fetei sunt alergiile, iar acestea pot fi de grade diferite si pot fi determinate de:
- alergii sezoniere precum cele la diferite tipuri de polen sau factori de mediu (apar in primul an de viata, atunci cand organismul intra prima data in contact cu un alergen strain);

- intepaturile unor insecte precum: albine, viespi, paianjeni (acestea inoculeaza la locul intepaturii veninuri specifice ce determina aparitia reactiei de aparare a organismului);

- reactiile alimentare la diferite proteine (se manifesta adesea prin prurit, edem si rani provocate de scarpinare).
- factori casnici precum: substantele de curatat, parfumurile de camera, acarineii din lenjerii si tesaturi, plante din casa, cosmetice, sampoane, spray-uri, balsamuri.
- medicamente (injectabile sau administrate oral) si produse cu rol in imunizare (vaccinuri).
- transfuzii sanguine a caror grupe sanguine nu sunt compatibile si in consecinta apare reactia organismului la ”non self-ul” introdus.
Explicatia medicala privind aceasta manifestare este extravazarea componentei lichide din vasele de sange in tesuturi in urma cresterii temporare a permeabilitatii vasculare datorata prezentei la nivel circulator a unor substante vasoactive reprezentate in principal de histamina.
PATOLOGII ASOCIATE
Pe langa componenta imuna de care am vorbit mai sus, umflarea fetei poate fi simptom al unei patologii precum:
- problemele dentare creaza des modificari la nivelul fetei din cauza proceselor patologice ce se desfasoara la acel nivel precum inflamatii, acumulari de lichide sau hiperplazii ale unor tesuturi si pot fi reprezentate de: abcesul dentar, tumorile localizate la nivelul cavitatii bucale, hiperplazii si proliferari gingivale sau chisturi;

- tumorile localizate la nivelul fetei pot determina modificari ale fetei si sunt adesea reprezentate de osteosarcom, linfosarcom, condrosarcom;

- abcese / flegmoane ale fetei din cauza unor rani/ intepaturi/ muscaturi de rozatoare, pisici sau alti caini complicate bacterian si netratate la timp;
- muscaturile veninoase ale unor reptile precum serpii in urma carora sunt inoculate veninuri;
- hematoame (acumulari de sange subcutanat) aparute in urma ruperii vaselor de sange de la nivel cutanat in urma unor lovituri/ traumatisme/ contuzii/ scarpinat agresiv;
- boli ce determina retentia de apa in diferite tesuturi precum: sindrom nefrotic/ insuficienta renala, insuficienta cardiaca congestiva, sindrom Cushing (hiperadrenocorticism), diabet insipid;
- emfizemul subcutanat care se produce de obicei in urma perforarii traheei si transferului de aer expirat sub piele.
Care sunt simptomele reactiilor alergice?
- dispnee (respiratie greoaie);
- respiratie suieratoare (ingustarea cailor respiratorii in urma edemului glotic si laringian);
- edem facial;
- letargie/ stare de agitatie;
- scaderea/ cresterea temperaturii corporale;
- varsaturi;
- diaree;
- tahicardie/ bradicardie;
- cianoza mucoaselor;
- spasme/ crampe musculare;
- privire panicata.
Cum tratam reactiile alergice?
Daca ne referim la reactii alergice precum urticaria ce produce prurit cutanat si edemul pielii, atunci trebuie sa ne adresam medicului veterinar, iar acesta ne va sfatui daca putem administra medicamente precum antihistaminicele sau corticosteroizii.
In cazul in care este vorba de o reactie alergica violenta precum socul anafilactic trebuie sa mergem de urgenta la cabinetul veterinar sau sa chemam cat mai repede o ambulanta veterinara pentru a-i administra cainelui medicatie antialergica de urgenta precum Adrenalina, Hidrocortizon Hemisuccinat, corticosteroizi.
Calciul are proprietati antialergice asa ca la recomandarea medicului puteti il administra per os (oral) in reactiile usoare cu antihistaminice precum Claritine (Loratadina) in doza de 0,25 – 1,1 mg / kg / 24h, dar nu mai mult de 5 mg la un caine de talie mica, 10 mg la un caine de talie medie sau 15 mg la un caine de talie mare. Alte medicamente antihistaminice ce pot fi administrate la caini sunt Alerid (Cetirizina) in doza de 1 mg / kg /24h fara depasirea dozei recomandate la Claritine.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.
Buna am o cățea pitbull care de vreo 2 zile avea falca foarte umflata si tare de tot dupa astea doua zile umflatura sa lasat pe gat in jos si e foarte tare zici ca are o minge sub piele 😢🥺imi puteti spune ce are ?Ea ziau sta mai mult in curte afara
Bună ziua! Este foarte important să mergeți la veterinar pentru o examinare atentă și ulterior niște investigații (care pot include analize de sânge, radiografie, ecografie, puncție cu ex. citologic sau examen histopatologic). Prin intermediul internetului este imposibil să se poată pune un diagnostic, dar totuși îți enumăr niște posibile cauze ale umflării maxilarului la un câine:
– Boala glandelor salivare: Cea mai frecventă tulburare a glandelor salivare este un sialocel, care reprezintă un mucocel salivar (ca o „bășică” cu salivă).
– Limfadenopatie: Nodulii limfatici mandibulari și retrofaringieni sunt localizați la unghiul maxilarului. Nodulii limfatici măriți pot indica o infecție sau inflamație. Alte cauze posibile ale limfadenopatiei includ infecții bacteriene, virale sau parazitare sistemice; boli mediate de sistemul imunitar; și alte neoplasme (cancere).
– Traumatisme: Traumatismele la nivelul maxilarului pot include luxația articulației temporomandibulare (ATM) sau fractura ATM. Luxația ATM se caracterizează prin incapacitatea de a închide gura și devierea mandibulei către partea afectată. Fractura ATM este adesea asociată cu multiple traumatisme.
– Osteopatie craniomandibulară: Osteopatia craniomandibulară este o boală osoasă proliferativă, nonneoplazică și noninflamatoare, care afectează câinii în creștere și implică mandibulele, precum și oasele occipitale și temporale. Această afecțiune este dureroasă și poate afecta una sau toate zonele menționate.
– Miozita mușchilor masticatori: Aceasta este o tulburare mediată imun în care inflamația este direcționată către mușchii masticației. Câinii cu miozită masticatorie pot avea dureri musculare și umflături la debutul simptomelor. În stadiul acut, mușchii masticației pot fi umflați, dar în stadiul cronic aceștia sunt atrofiați.
– Neoplazie: O tumoră la nivelul maxilarului, gurii sau orbitei ar putea cauza umflături.
– Abces: Un abces la nivelul maxilarului, glandelor salivare sau în spațiul retrobulbar ar putea cauza umflături.
– Lipom: o tumoare benignă formată din țesut gras, care poate apărea sub piele și se simte ca o umflătură moale.
– Corp străin: Un corp străin în gură sau în faringe ar putea cauza umflături.
– Granulom eozinofilic: Această afecțiune poate provoca plăci eritematoase în faringele posterior.
– Hipersensibilitate de tip 1: Aceasta poate cauza umflarea limbii și a frenului lingual (ca o reacție alergică).
– Boală dentară: Boala dentară poate duce la dureri la deschiderea maxilarului.
Așadar, diagnosticele pot fi multe, o vizită la un medic veterinar nu e niciodată un răspuns greșit. Mult succes!