Cainelui meu ii cad dintii

        Dintii sunt structuri importante ale cavitatii bucale ce indeplinesc un rol primordial in masticatie si in procesul de hranire al cainilor, iar in decursul vietii acestora ei pot cadea in mod fiziologic la juniori si varstnici, dar si patologic in urma afectiunilor dentare netratate. Astfel, dintii unui caine pot cadea din urmatoarele motive:

MOTIVE FIZIOLOGICE

1. Caderea dintilor la catelusi

La fel ca noi oamenii, cainii se nasc fara dinti, iar in primele saptamani de viata gingia puiului va fi strapunsa de dentitia de lapte, incepand cu incisivii, urmand caninii si apoi premolarii, insumand un numar total de 28 de dinti de lapte. In jurul varstei de 4 – 7 luni dantura de lapte va fi inlocuita cu cea definitiva alcatuita din 42 dinti permanenti, diferenta fiind molarii ce cresc o singura data si raman permanenti, iar acesta este momentul cand dintii de lapte incep sa cada si ii puteti gasi prin casa sau prin curte, dar de asemenea acestia pot fi inghititi de caini, fara sa-i fi observat.

2. Caderea dintilor la varstnici

Viata cainilor este teribil de scurta, comparabil cu a noastra asa ca suntem nevoiti sa-i vedem in ipostaza de a imbatrani, o perioada a vietii in care organismul lor este slabit si sufera o degradare continua pana la exitus. Aceasta degradare afecteaza atat organele interne ale cainelui, cat si dintii ce in timp s-au tocit si a caror ligamente s-au slabit, dar si gingiile ce s-au retras din cauza tartrului si i-au lasat descoperiti, asa ca acestia cad la un moment dat, nemaifiind sustinuti de aceste structuri.

MOTIVE PATOLOGICE

Atunci cand dintii cainelui tau cad, iar el nu se afla in niciuna dintre categoriile de varsta de mai sus, este cazul sa incepi sa-ti faci griji pentru ca acesta sufera cel mai probabil de o boala stomatologica, medicului veterinar trebuind sa intervina cat mai repede, inainte ca animalul sa ramana fara majoritatea dintilor, sau in cazul infectiilor, inainte ca acestea sa progreseze spre septicemie. Astfel, motivele patologice din cauza carora dintii cainelui tau pot cadea sunt:

1. Gingivita

Gingivita reprezinta inflamarea tetusului moale ce inconjoara dintii si poate fi provocata de:

  • factori mecanici precum oasele, alimentele tari sau corpii straini ce lezeaza mucoasa gingivala;
  • factori chimici precum diferitele substante caustice si corozive;
  • factori fizici precum alimentele prea reci sau foarte fierbinti.

Atunci cand cainele tau sufera de gingivita vei observa ca mucoasa gingivala este rosie, poti observa rani sau ulcere pe suprafata sa, aceasta poate sangera, iar gura blanosului poate emana un miros respingator.

2. Parodontoza

Boala parodontala este o afectiune cu evolutie cronica ce determina inflamatia, infectia si slabirea structurilor ce sustin dintele. Aceasta are mai multe cauze ce pot fi genetice, alimentare sau de ordin igienic, dar cel mai des in aparitia ei este implicat tartrul de la nivel dentar. Infectia cauzata de parodontita poate migra de la nivel dentar si poate determina septicemie in timp ce la nivel local putem observa: gingivita, sangerari si retractie gigivala, tartru si halena.

Atunci cand tartrul este prezent apare retractia gingivala ce lasa dintele descoperit. Sursa foto: seniortailwaggers.com/

3. Abcesul dentar

Abcesele dentare reprezinta acumulari de material purulent la nivelul radacinii unuia sau mai multor dinti si uneori poate trece neobservat, dar de cele mai multe ori in urma acestuia apar fistule la nivel nazal, cervical, nivelul gatului sau prin piele la exterior localizate sub ochi (acestea sunt cazuri fericite pentru ca puroiul curge in afara organismului), uneori ducand la complicatii oculare. Infectia se poate propaga de la un dinte la altul si in scurt timp animalul se poate alege cu o infectie generalizata la nivelul cavitatii bucale.

Abcesele dentare pot deforma fata cainelui tau fara sa-ti dai seama ca sufera de o patologie dentara. Sursa foto: mypetsdentist.com/dog-facial-swelling.pml

4. Fracturile dentare

Cainii au obiceiul sa roada tot felul de lucruri, de la jucarii de plus si papuci pana la obiecte de mobilier si chiar bucati de metal sau pietre, iar in functie de consistenta acestora uneori pot sa-si provoace singuri fisuri sau chiar fracturi dentare, ce din cauza mancarii umede si a bacteriilor din cavitatea bucala pot determina infectii care duc la parodontoza, abcese dentare si caderea dintilor.

Fractura dentara a caninului. Sursa foto: vcahospitals.com/know-your-pet/fractured-teeth-in-dogs

5. Tartrul dentar

Bacteriile din cavitatea bucala au rol benefic in digestie, insa in lipsa unei igiene orale regulate si a periajului dentar zilnic ele se ataseaza de suprafata dintilor si formeaza impreuna cu mineralele si alte subtante placa bacteriana din cauza careia apare tartrul. Odata aparut, tartrul de pe suprafata dintilor determina inflamatie si retractie gingivala ce cauzeaza intr-un sfarsit caderea dintilor, acestia nemaifiind acoperiti de gingie.

6. Stomatita ulcero-necrotica

Stomatita reprezinta inflamatia mucoasei intregii cavitati bucale, stomatita ulcero-necrotica a cainelui fiind o afectiune autoimuna cauzata de placa bacteriana de pe suprafata dentara. Aceasta entitate patologica se manifesta prin miros groznic al cavitattii bucale, imposibilitatea cainelui de a manca, dureri groaznice, mucoasa ulcerata cu bucati de tesut necrozat si intr-un final cu desprinderea dintilor din alveolele dentare.

Cum evitam caderea dintilor la caini?

Pentru ca animalul tau sa nu sufere de una din patologiile pentru care apare caderea dintilor este important sa urmezi cateva reguli esentiale:

  1. Controleaza periodic cavitatea bucala acasa pentru a observa din timp daca ceva nu este in regula, putand face asta cand realizezi periajul dentar sau in joaca.
  2. Periajul dentar este foarte important si trebuie realizat zilnic cu periuta si pasta de dinti speciala pentru caini pentru ca pasta de dinti umana contine fluor care e toxic pentru acestia. Pentru a putea realiza igienizarea cavitatii bucale este foarte important sa-ti inveti cainele de mic cu pasta si periuta de dinti, deoarece atunci cand este adult iti va fi mult mai greu.
  3. Cel putin o data pe an trebuie sa vizitezi medicul veterinar pentru ca acesta sa efectueze un control clinic si sa depisteze din timp eventualele probleme de sanatate.
  4. Ofera-i cainelui tau mancare de buna calitate, predominant uscata si recompense sau jucarii de rontait ce vor face tartrul sa se acumuleze mai greu, mancarea umeda fiind cel mai des factor incriminat in aparitia acestuia.
  5. Periajul dentar va tine placa bacteriana de pe dinti la distanta, insa acesta uneori este prezent si la baza dintilor, sub gingie, asa ca o data la ceva timp ofera-i cainelui tau un detartraj la cabinetul veterinar pentru a evita gingivita si complicatiile tartrului.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

  1. Ana-Maria Dragoescu spune:

    Va multumesc mult pentru raspuns.
    Analize de sange i s-au efectuat,in urma carora sa ous diagnosticu de deshidratare si infestare cu paraziți (dar nu am vazut in fecale).
    Meegem luni la un alt cabinet veteterinar.
    Din cele descrise de dumneavoastra am observat ca in partea superioara la dintii din fata unde au cazut in mare parte este o „gaurica”mica .
    Va multumesc din suflet pt ajutor!

  2. Ana-Maria Dragoescu spune:

    Buna seara!
    Catelusa mea In vatsta de 11 ani,tass yorkshire Terrier are probleme dentare(i-au cazut dintii,sa acumulta foarte mult tartru)in momentul de fata stranuta sii ii curge nasul(secretii nazale apoase si uneori purulente).
    Locuim in orasul Resita si medicii veterinari oun ci totul alt diagnostic.
    I-am administrat 7 zile cefadeoxil 2x pe zi ,picaturi oftalmice Gentamicina in nas iar apoi 7 zile prednicortone 5 mg 1/2 tableta pe zi si Entoxil 50 mg 1/2 tableta pe zi.
    Pe perioada tratamentului sa observat o usoara ameliorare a simptomelor însa la încetarea acestuia simtomepe au revenit la fel de pronuntate ca si la inceput.
    Ma puteti ajuta va rog cu un sfat,o recomandare.
    Stiu ca varsta îsi spune cuvantul înda nu imi doresc sa o pierd .
    va multumesc anticipat!

    • Veterinar spune:

      Buna seara! In general pentru un diagnostic cat mai precis se recomanda investigatii, iar acestea includ: examinarea fizica, radiografie, rinoscopie, biopsie si ex. citologic, ex. bacteriologic cu antibiograma, teste de sange si uneori chiar si RMN. Fiecare din teste enumerate anterior dau indicii de diagnostic. Sunt foarte multe lucruri de luat in condiderare, spre exemplu:
      – daca este unilateral (doar la o nara) in general se asociaza cu corp strain, tumora, FISTULA ORO-NAZALA (atentie! ca tot ati specificat ca are probleme si cu dintii, exista riscul sa aiba o „gaura” in gura sau la o masea ce permita mancarii sa ajunga la sinusuri), iar bilateral secretii nazale purulente se intalnesc si la infectii dentare severe, rinita hipertrofica, boli sistemica – distemper;
      – daca prezinta epistaxis (sangerari nazale), aceasta fiind specifica si in rinomicoza sau tumori;
      – daca prezinta secretii urat mirositoare poate fi corp strain sau din cauza problemei dentare;
      – daca are dureri locale ar putea fi infectie cu Aspergiloza (in general si cu marirea ganglionilor submandibulari);
      – daca prezinta si secretii oculare;
      – daca poate inspira si expira pe ambele nari sau doar pe una. O reducere a fluxului de aer ne poate duce cu gandul la o formatiune sau o rinita cronica hipertrofica, o crestere a acesteia ar indica o infectie fungica.

      Din nefericire nu se poate face medicina in online, de aceea de fiecare data trebuie consultat pacientul, in baza consultatiei se stabilesc o serie de diagnostice diferentiale (adica posibile diagnostice), iar cu investigatii se elimina acestea pana ce ramane diagnosticul de certitudine. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.