De cate ori nu ati auzit replica ”Nu-mi iau caine ca lasa par peste tot” ? Dar nu-i asa ca merita sa strangi un pic de par pentru toata iubirea si bucuria pe care ti-o ofera patrupedul tau? Probabil ati observat ca atunci cand ne referim la iubitii nostri catei folosim apelativul ”blanos” si asta pentru ca sunt total acoperiti de acea blana stralucitoare si deasa pe care o mangaiem cu mare placere, insa atunci cand aceasta incepe sa cada frecvent incepem sa ne punem intrebari. Iata cateva motive pentru care parul cainelui tau poate sa cada:
1. Varsta
Catelusii se nasc cu o blana moale, pufoasa si foarte deasa pe care obisnuiesc sa o schimbe in jurul varstei de 5-6 luni cu o blana de adult cu fire de par mai aspre, mult mai rezistente si mai rare. Aceasta schimbare are loc si in urma adaptarii conditiilor climatice, nasterea puilor avand loc in general iarna sau vara, astfel incat isi vor schimba blana cam in acelasi timp cu parintii lor.
2. Anotimpul
Toata lumea stie ca primavara si toamna animalele naparlesc, iar sub influenta schimbarilor climatice corpul cainilor isi da seama cand anume sa inceapa acest schimb al blanii. Astfel, indiferent de sex sau varsta, corpul lor se pregateste pentru iarna cu o blana deasa si stufoasa pentru a rezista frigului, iar pentru vara cu o blana mai rara si scurta pentru a nu suferi din cauza caldurii excesive.
3. Parazitii
Fie ca vorbim de paraziti precum puricii, paduchii, acarienii sau fungii, acestia determina o iritatie cronica a pielii ce provoaca mancarimi groaznice, ceea ce ii face pe caini sa se scarpine violent pentru a ameliora acea stare. In timp, de la scaprinat se vor rupe firele de par din zonele afectate si vor aparea rani, ceea ce va duce la depilatii si aparitia unor cruste sangerande. Alte semne ca blanosul poate suferi de infestatii cu diferiti paraziti sunt linsul frecvent si ”muscatul” unor zone corporale precum zona cozii si a coapselor.

4. Deficiente nutritionale
Alimentatia cainilor este foarte importanta, ea trebuie sa fie de buna calitate si sa contina nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii organismului, inclusiv a blanii si sa fie in concordanta cu varsta si nevoile fiziologice ale animalului. Astfel, cheratina prezenta in pielea, unghiile si firele de par ale cainilor are nevoie de aminoacizi sulfurati pentru a se sintetiza corect, iar biotina este un alt element indispensabil sanatatii pielii si blanii.
5. Afectiunile metabolice
Cainii care sufera de afectiuni metabolice sunt predispusi la pierderea parului. Astfel, animalul poate suferi de boli precum:
- boala Cushing (hiperadrenocorticismul) determinat de tumori ale hipofizei sau glandelor suprarenale, ori de tratamente prelungite cu corticosteroizi ce determina un exces de cortizol apare des la cainii din rasele mici si la rasa Boxer, in general cu varsta peste 8 ani

- hipotiroidismul cauzat de o secretie insuficienta a tiroxinei de catre glanda tiroida, apare des la rasele de caini mari, cu varsta de peste de 4 ani si se manifesta prin alopecie situata pe flancuri, coada si pe proeminentele osoase cu fir de par aspru si tendinta spre obezitate

- nanismul hipofizar este caracterizat prin deficit al hormonului de crestere si se manifesta prin persistenta blanii de junior si in perioada de adult, alopecie simetrica la nivelul gatului, coapselor si trunchiului si hiperpigmentatie, intalnindu-se de obicei la Ciobanescul German

- hiperestrogenismul este determinat de tumori si chisturi ovariene la femele si neoplasme testiculare la masculi, sau de terapia cu estrogeni ce provoaca alopecie progresiva a flancurilor, perineului, trunchiului, coapselor si a portiunii ventrale a abdomenului, parul este aspru si se desprinde cu usurinta, masculii criptorhizi fiind predispusi
- alopecia X cauzata de dezechilibre ale hormonului de crestere manifestata prin par lanos si alopecie simetrica ce afecteaza trunchiul, gatul, membrele posterioare si perineul la unele rase precum Spitz, Chow Chow si Pomeranian, frecvent dupa varsta de 2 ani

6. Gestatia
Dereglarile hormonale precum cele din gestatie sau din timpul lactatiei pot determina caderea firelor de par din anumite zone corporale, aceste alopecii aparand deseori cu putin timp inainte de fatare
7. Alergiile
Alergiile sunt tot mai intalnite in randul cainilor, fie ca vorbim de alergii alimentare, determinate de paraziti (alergia la intepatura de purice) sau de alergiile provocate de factori din mediul casnic (parfumuri de camera, solutii de curatat parfumate, umiditate scazuta, mucegai, acarieni, fum de tigara, epiteliu uman sau de pisica) si extern (polen, praf), acestea sunt periculoase si pot duce la fenomene de anafilaxie daca nu sunt tinute sub control alimentar sau medicamentos.
Semnele ca patrupedul tau sufera de o afectiune de piele/ blana
Simptomele ce ne indica ca blanosul nostru poate avea deficiente sau afectiuni ale pielii si firelor de par sunt:
- mancarimea
- linsul excesiv al labutelor
- inrosirea pielii de pe corp si a urechilor
- probleme gastrointestinale
- par mat, fragil, uscat/ uleios, casant si lipsit de luciu
- alopecii zonale sau regionale cu forma circulara sau neregulata
- matreata/ scuame/ cruste
Cum rezolvam problemele de piele si par?
Primul lucru care trebuie facut imediat ce observi ca prietenul tau patruped nu mai este asa blanos este vizita la cabinetul veterinar Joyvet unde gasesti specialisti in dermatologie veterinara pentru a fi consultat. Imediat dupa diagnosticarea problemei ce cauzeaza pierderea blanii, determinata cu ajutorul examenului clinic si a celor de laborator, medicul va institui un protocol terapeutic bazat pe terapie medicamentoasa sau dietetica, suplimentand mesele blanosului cu diferite componente.
Astfel, in cazul deficientelor nutritionale puteti sa adaugati in ratia cainelui compusi ce contin aminoacizi esentiali, acizi grasi, vitamine precum A, C, E, minerale precum zincul, cuprul sau compusi precum biotina. Uleiul de somon ce contine Omega 3, 6 si 9 care contribuie de asemenea activ la refacerea si intretinerea pielii si firelor de par, previne uscarea si ofera luciu. Pentru a scapa mai repede catelul de blana de pui sau cea de primavara/ toamna ce il chinuie si ii provoaca mancarimi este indicat sa-l periati zilnic pana la inlocurirea totala a acesteia.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.