Cainelui meu ii chioraie matele

      Primim in ultimul timp vizite la cabinet si telefoane in care auzim foarte des expresia si intrebarile: ”Cainelui meu ii chioraie matele! Este normal? Ce sa fac?”, insa nu intotdeauna ne permite timpul sa discutam pe larg acest subiect, asa ca am decis sa scriem un material in care sa abordam aceasta problema si sa punctam cateva lucruri importante.

De ce se aud aceste sunete?

Pentru inceput dorim sa precizam ca sunetele pe care le auziti venind din abdomenul cainelui vostru se numesc borborisme si sunt rezultatul motilitatii intestinale numite peristaltism. Acesta presupune contractia musculaturii stomacului si a intestinelor ce au rol in propulsia bolului alimentar pentru ca acesta sa fie digerat si eliminat, iar atunci cand in intestine se afla un volum apreciabil de gaze pot aparea diverse sunete precum aceste borborisme. In principiu, borborismele intestinale au caracter de normalitate, insa ele pot fi provocate de:

1. Foame

Cu totii stim ca atunci cand ne este foame intestinele noastre o iau razna si incep sa faca zgomote. Daca apreciezi ca a trecut destul de mult timp de la ultima masa a cainelui tau si au inceput sa se auda sunete din abdomenul lui, probabil a venit ora mesei.

2. Aerofagie

Atunci cand cainele tau mananca prea repede si este lacom este posibil ca pe langa bolul alimentar sa ingere si aer care se acumuleaza la nivelul stomacului si a intestinelor si din cauza motilitatii intestinale sa produca diverse sunete. Pentru a rezolva aceasta problema incearca sa reduci competitivitatea cainelui tau prin dresaj, pentru a intelege ca nu-i ia nimeni hrana, poti folosi de asemenea si boluri speciale tip ”hranire lenta” pentru a-i diminua rapiditatea cu care mananca.

3. Parazitii intestinali

Daca au trecut mai mult de 3-4 luni de la ultima deparazitare interna, fie ca patrupedul tau sta doar in casa sau exclusiv afara si auzi borborisme intestinale venind din burta lui inseamna ca e timpul unei noi deparazitari. Parazitii intestinali sunt responsabili de majoritatea dezechilibrelor la nivel intestinal, iar din aceasta cauza apar gaze ce se acumuleaza si produc aceste sunete.

4. Alimentatia

Granulele speciale pentru caini sunt alcatuite dintr-o formula ce ii acopera toate necesitatile nutritive si nu prezinta riscuri, dar daca pe langa granule ii oferi prietenului tau blanos si mancare gatita, trebuie sa stii ca unele alimente pe care le mananca pot fermenta si pot duce la balonari ce produc borborisme intestinale, asa ca evita sa-i oferi de mancare cainelui tau orice fruct sau leguma ce contine seminte sau lactate ce au potential mare de a fermenta. Pentru a combate gazele produse de alimentatie puteti administra la recomandarea medicului antifermentescibile ce contin simeticona precum Espumisan, Kebene Pro Baby etc.

5. Anxietatea

Spuneam intr-un articol anterior ca anxietatea si depresia produc efecte negative asupra sistemului gastrointestinal, prin cresterea secretiei de acid clorhidric, sau prin marirea frecventei contractiilor musculare de la acest nivel, asa ca daca ai indicii ca patrupedul tau ar putea fi stresat sau suparat, e posibil ca asta sa fie cauza zgomotelor de la nivel intestinal.

6. Corpii straini ingerati

Unul dintre cosmarurile proprietarilor de animale este ingerarea coprilor straini, deoarece acestia produc obstructii gastrointestinale si opresc peristaltismul la acest nivel, producandu-se necroza ce duce intr-un final la moartea animalului. Astfel, atunci cand un corp strain se blocheaza la nivelul anselor intestinale, indiferent de forma, marimea sau textura lui, el va produce acumulari de gase si continut gastric ce pot emite borborisme. Atunci cand aveti suspiciunea ca animalul vostru a inghitit o jucarie trebuie sa mergeti de urgenta la cabinetul veterinar sau sa chemati cat mai repede o ambulanta veterinara.

7. Reactile adverse la hrana

Chiar daca alimentele pe care le mananca cainele tau nu au potential fermentescibil, ele pot totusi sa determine anumite reactii adverse ce tin practic de individ, adica animalul poate sa nu agreeze anumite mancaruri care sunt de foarte buna calitate, fara vreun motiv anume. Astfel, pentru a vedea ce hrana agreeaza sau nu cainele tau, poti sa-i oferi cantitati mici din diferite mancaruri si sa observi daca acestea au produs efecte nedorite sau din contra, le-a tolerat foarte bine. Pentru a scapa de aceasta problema poti utiliza hrana hipoalergenica ce are un risc nul de a dezvolta intoleranta alimentara.

8. Reactiile la medicamente

Medicamentele administrate per os (oral) au avantajul ca pot fi administrate de catre proprietar, insa dezavantajul lor este ca ca isi fac efectul mai greu decat cele injectabile, absortia lor poate fi influentata de alimentele ingerate si pot determina uneori reactii adverse pe care nu le putem anticipa, producand borborisme. Asadar, atunci cand medicii va recomanda prelungirea perioadei de trataent injectabil ei vor de fapt sa evite astfel de situatii si sa se asigure ca tratamentul este utilizat in intregime de organism fara sa interfereze cu alte procese metabolice.

9. Boli gastrointestinale

Bolile gastrointestinale precum enterita, gastroenterita, boala inflamatorie intestinala, bolile hepatice sau pancreatice pot duce uneori la dezechilibre manifestate prin productie excesiva de gase si implicit a borborismelor intestinale. Pentru a evita aparitia unor astfel de probleme vizitiati periodic medicul veterinar pentru ca acesta sa va asigure ca animalul vostru este cat se poate de sanatos.

10. Cancerul

Odata cu varsta, cainele vostru este predispus la diverse afectiuni, printre care si cancerul. Fie ca e vorba de cancer gastric, de colon, pancreas sau cancer hepatic, neoplasmele sistemului gatrointestinal pot determina aparitia borborismelor si pot fi motivul unor schimbari de care sufera blanosul. Daca patrupedul vostru a ajuns la varsta la care este considerat geriatric nu evitati sa-i faceti analize periodic si sa mergeti la cabinetul veterinar pentru un consult periodic.

Cum imi dau seama ca animalul meu sufera de probleme gastrointestinale?

Atunci cand sistemul gastrointestinal al cainelui tau este afectat, el poate avea doar borborisme, sau poate prezenta si simptome precum:

  • voma
  • hematemeza (prezenta de sange in continutul alimentar vomat)
  • vomituritie (efortul de a voma fara a elimina continut alimentar)
  • diaree
  • melena (prezenta de sange in scaun)
  • balonare
  • flatulenta
  • abdomen dureros la palpare
  • boala glandulara anala
  • apatie
  • anorexie (lipsa apetitului)
  • hiporexie (diminuarea apetitului)
  • neliniste
  • respiratie rapida
  • gafait

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.