Cainelui meu ii curg ochii

        Nu mai incape indoiala ca cei mai frumosi ochi din lumea asta sunt ai cainilor, mai ales cand acestia vor ceva de la tine, vor adopta pozitia de ”cersetor”, isi vor fixa privirea spre tine si te vor privi direct in ochi pana vei ceda, insa totul e bine pana vei observa ca acei ochi lacrimeaza si nu stii de ce. Oare plang? Sunt foarte putine cazurile in care cainii plang, insa atunci cand ochii lor lacrimeaza, acest lucru poate fi din urmatoarele cauze:

CAUZE MECANICE

  1. Cainii cu blana lunga pot lacrima atunci cand firele lungi de par de pe cap ajung in ochi si ii irita, provocand epifora (lacrimare). Pentru a evita acest lucru asigura-te ca ii oferi cainelui tau o sedinta de grooming regulat, sau daca nu ai timpul si posibilitatea poti incerca sa tai cu atentie din acele fire care il incurca.
  2. Entropionul este una din cauzele principale pentru care cainii brahicefalici si nu numai se prezinta la medic cu epifora datorata firelor de par de pe pleoapa superioara sau inferioara care se rasfrang spre interior si irita ochiul, astfel incat cainele va tine ochiul predominant inchis. Aceasta problema se rezolva doar printr-o interventie chirurgicala de remediere si poate fi efectuata doar in cabinetele veterinare, de catre un medic.
    Epifora datorata entropionului la un caine din rasa Bulldog Englez. Sursa foto: veteriankey.com/chronic-epiphora/
  3. Dupa o plimbare prin padure sau prin parc si dupa o tavaleala buna prin pamant e posibil ca animalul tau sa lacrimeze si asta se poate datora unui corp strain ce a intrat in sacul conjunctival si irita ochiul. Fie ca e vorba de nisip, ariste sau alti corpi straini, trebuie sa mergeti cu patrupedul la cabinetul veterinar pentru ca acestia sa fie scosi, sa fie toaletat ochiul si sa primeasca tratament local.
    Arista extrasa din sacul conjunctival. Sursa foto: bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-019-1817-9
  4. Blocarea canalului lacrimal reprezinta situatia in care acesta nu mai poate drena lacrimile produse de glanda lacrimala si astfel acestea se vor prelinge in afara ochiului pe pleoapa. Remedierea acestei situatii se face la cabinetul veterinar de catre medic prin sondarea canalului lacrimal si deblocarea acestuia.
    Epifora cauzata de lipsa drenarii lacrimilor la un caine din rasa Cavalier King Charles Spaniel

CAUZE CHIMICE

  1. Substantele cu care spalati, detergentii, parfumurile, sampoanele, cremele, cosmeticele, balsamurile si alte substante chimice cu care animalul poate intra in contact pot fi motive pentru care acesta lacrimeaza din cauza conjunctivitei locale datorate vaporilor pe care ii elimina substantele sau a picaturilor de substanta ce ar fi putut ajunge in ochii patrupedului. Tineti intotdeauna substantele periculoase in dulapuri inchise pentru ca animalul sa nu aiba acces la ele, acestea putand da nastere si intoxicatiilor in caz de ingerare.
  2. Fumul de tigara este un alt factor iritant ce poate determina aparitia epiforei din cauza substantelor pe care le are in componenta. Pentru a evita aceasta situatie nu fumati niciodata in prezenta cainelui vostru, iar dupa ce ati fumat aerisiti camera inainte de a primi inapoi in incapere patrupedul.

CAUZE IMUNITARE

     Sistemul imunitar are un rol important in mentinerea sanatatii animalelor si poate fi implicat in aparitia unor reactii alergice pe fondul unor substante medicamentoase, vaccinuri, sampoane, balsamuri, polen, acarieni, alimente sau intepaturile unor insecte. Atunci cand reactia alergica este declansata apare edemul tesuturilor fetei si epifora, in acest caz trebuie sa mergeti de urgenta la cabinetul veterinar sau sa chemati o ambulanta veterinara pentru a nu risca ca animalul sa intre in soc anafilactic.

CAUZE INFECTIOASE

  1. Conjunctivita bacteriana este foarte intalnita in randul cainilor si se datoreaza unor bacterii ce ajung pe suprafata oculara si irita ochiul prin inmultirea lor, acesta din urma mareste secretia de lacrimi in incercarea de a curata conjunctiva, iar in cazul in care nu este tratata, conjunctivita poate determina cecitate (orbire) si infectii sistemice.
  2. Uneori ochii cainilor nostri pot fi gazda unor paraziti precum nematodul filaroid Onchocerca lupi sau nematodul spirulid Thelazia callipaeda ce determina un efect iritativ mecanic si toxic ce duce la aparitia blefarospasmului, fotofobiei, pruritului periocular, conjunctivitei si implicit a epiforei si secretiilor seroase si mucopurulente. Tratamentul acestor afectiuni se face prin excizia chirurgicala a parazitilor si granuloamelor formate si administrarea unui tratament local urmat de deparazitarea riguroasa a cainelui.

In cazurile in care apare epifora sau aparitia oricaror secretii, indiferent de culoare sau consistenta, trebuie sa mergeti la cabinetul veterinar pentru ca animalul sa fie consultat de un medic. De asemenea, cainii geriatrici trebuie sa faca controale oftalmologice periodice pentru a depista din timp patologii ale globului ocular precum glaucomul, cataracta sau retinopatia diabetica, inainte ca acestea sa dea complicatii grave ce duc la pierderea vederii.

Intrebari frecvente primite pe email la medicveterinarbucuresti@gmail.com 

  1. „Cainelui meu ii curg ochii, ce tratament sa ii dau?” R: Lacrimarea ochilor la caini poate avea cauze diverse, de la entropion la conjunctivita sau corp strain. Tratamentul difera in functie de cauza, de aceea este importanta consultarea medicului veterinar inainte de a administra un medicament. 
  2. „Cainele meu are albeata pe ochi, ce tratament exista pentru asa ceva?” R: Albeata pe ochi sau ochiul albicios la caine indica mai degraba o inflamatie locala decat infectie. Iar cauza pentru aceasta albeata poate fi ulcerul corneean, KCS (sindromul ochiului uscat) sau un corp strain ce irita ochiul. Este important diagnosticul pentru un tratament corect.
  3. „De ce le curg ochii la bichoni?” R: Cel mai frecvent cainii bichoni (in speciali cei albi) au blanita de la baza ochilor neagra datorita infundarii canalelor nazo-lacrimale sau secretarii in exces al lacrimilor, ce face ca lacrimile sa refuleze pe la unghiul intern al ochiului (in loc sa se dreneze pe la nas), iar impreuna cu mizeria de la blana sa se innegreasca.
  4. „Pot folosi ceai de musetel pentru o infectie la ochiul cainelui?” R: Ceaiul de musetel, datorita proprietarilor antiseptice poate fi o varianta buna atunci cand trebuie sa toaletezi ochii unui caine cu conjunctivita. De mentionat ca este bine sa diluezi ceaiul de musetele cu ser fiziologic, in proportie de 1:3, adica 1 lingurita de ceai de musetel cu 3 lingurite de ser fiziologic. Ochii cainelui pot fi curatati cu o discheta demachianta pe care ai umezit-o usor cu solutia preparata. 

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

  1. Petre Trandafir spune:

    Buna ziua!
    Cainelui meu de curte care are 60 kg,ii curge ochiul stang.
    I.am dat antibiotic 15 zile,au mai trecut 3 saptamani dupa antibiotic si nu e vindecat.
    A avut si scurgeri purulente,albe,acum parca e ca un mâl in jurul ochiului.
    Precizez ca nu ma suporta nici pe mine sa il curat la ochi sau sa fie injectat si n.as dori sa il adoarma domnul doctor.
    V.as ruga daca exista o posibilitate de tratament pe cale orala sau in apa de baut.
    Va multumesc f mult.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Din ceea ce descrieti, scurgerile si faptul ca problema nu s-a rezolvat complet cu antibiotic indica faptul ca ar putea fi vorba de o afectiune cronica sau mai complexa, precum cheratoconjunctivita sicca, keratita, ulceratii corneene sau chiar o problema mecanica, cum ar fi fire de par sau arista care irita corneea. Este foarte important sa identificam cauza precisa pentru a administra tratamentul potrivit. Nu se poate da tratament fara un diagnostic, mai ales prin intermediul internetului.. cu cat mai corect diagnosticul, cu atat mai eficient tratamentul. Animalul ar trebui sedat, poate mai usor cu niste anxiolitice si ulterior examinat ochiul indeaproape, eventual facut un test cu fluoresceina, test Schirmer, examen bacteriologic. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.