Cainelui meu ii curge nasul

         Nasul are un rol important in lumea animala, cu ajutorul lui, cainii isi pot adulmeca mancarea, isi recunosc semenii sau stapanii si tot cu ajutorul lui are loc imperecherea atunci cand femelele sunt in perioada de estru si elimina feromoni pe care ii simt masculii. Pe langa toate astea, nasul are un rol important si in procesul de respiratie, insa atunci cand in interiorul cavitatilor nazale se produc fenomene inflamatorii si de hiperproductie de mucus, lumenul cailor se ingusteaza si aerul nu mai trece la fel ca inainte, obligand cainele sa respire pe gura.

SECRETIA NAZALA ESTE NORMALA

Atunci cand vorbim de secretiile nazale trebuie sa stim ca ele sunt normale intr-o anumita cantitate, culoare si consistenta. Asa cum si noi avem secretii nazale, si mucoasa nazala a cainilor produce mucus cu rol in:

  • lubrifierea cailor respiratorii care sunt supuse la actiunea curentilor de aer ce trec prin ele si au tendinta de a le usca
  • protectie impotriva germenilor patogeni si a alergenilor ce ar putea sa se ataseze de peretii cavitatilor nazale
  • eliminarea corpilor straini, a germenilor patogeni si alergenilor patrunsi in cavitatile nazale

Secretia nazala normala a nasului trebuie sa fie in principal limpede si incolora, dar daca aceasta tine mai mult de o zi, devine vascoasa, culoarea tinde spre galben-verzui, sau este prezent si sangele atunci este nevoie de un consult medical de specialitate pentru a depista cauza acestor secretii.

DRENAJUL SECRETIILOR LACRIMALE

Ochiul si cavitatile nazale comunica prin intermediul unui canal prin care sunt drenate lacrimile si secretiile oculare atunci cand acestea sunt in exces. Un exemplu clar al functionalitatii acestui canal este testul Jones cu fluoresceina.

Testul Jones este pozitiv pe partea dreapta si exprima fluoresceina in cavitatea nazala si negativ pe partea stanga pentru ca nu exprima fluoresceina. Sursa foto: onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/vop.12968

BOLI INFECTIOASE

Diferitii agenti patogeni precum virusurile, bacteriile, fungii sau parazitii pot determina inflamatia cavitatilor nazale (rinita) sau ale structurilor vecine acestora (sinuzita) si pot determina o hiperproductie de mucus cu rol in eliminarea acestora si combaterea efectelor bolii precum:

1. Boli virale

  • raceala / gripa produse de virusul gripal
  • parainfluenta canina
  • tusea de canisa (traheobronsita infectioasa canina)
  • distemper (boala lui Carre / jigodia)

2. Boli fungice

  • aspergiloza nazala
Secretie nazala la un caine cu aspergiloza. Sursa foto: researchgate.net/figure/Nasal-discharge-on-a-dog-with-aspergillosis-19-04-2010_fig9_277214578

3. Boli parazitare

  • miaza nazala
  • viermii cardiaci pot determina simptomatologie gripala precum tuse, stranut
Miaza nazala poate fi determinata de forma larvara a parazitului Cuterebra ce se poate localiza in piele sau in interiorul cavitatilor unde creste si apoi blocheaza lumenul. Sursa foto: todaysveterinarypractice.com/parasitology/cuterebriasis-in-dogs-and-cats/

Inflamatia la nivelul cavitatilor nazale poate fi combatuta cu medicamente antiinflamatorii, insa este necesar sa se afle si sa se trateze cauza primara a acestor inflamatii. Pot fi administrate medicamente menite sa fluidifice secretia nazala daca aceasta este prea vascoasa si nu poate fi eliminata.

CORPI STRAINI

Atunci cand secretia provine doar dintr-o nara, cainele stranuta foarte des, iar in secretii poate fi decelat chiar si sangele, cel mai probabil patrupedul se confrunta cu un corp strain blocat in nas ce poate fi reprezentat de:

  • ariste
  • jucarii
  • mancare
  • seminte
  • polipii nu sunt corpi straini insa sunt formatiuni benigne ce cresc in interiorul cavitatilor nazale si le pot obtura, comportandu-se ca un corp strain

In acest caz interventia medicului trebuie sa fie efectuata rapid prin vizualizarea cavitatilor nazale prin rinoscopie si extragerea corpului strain blocat. Sangerarea acuta dupa extragerea corpului strain poate fi combatuta prin introducerea unor tampoane impregnate in adrenalina sau acid tranexamic in cavitatea nazala afectata. Dupa aceasta interventie sangerarea nazala este normala si se va remite de la sine in cateva zile cand leziunile lasate de coprul strain se vor vindeca.

Rinoscopie efectuata cu ajutorul unui endoscop rigid. Sursa foto: karlstorz.com/us/en/small-animals.htm
Imaginea endoscopica a unui dinte localizat in rino-faringe (A,B,C) si a dintelui extras (D). Sursa foto: semanticscholar.org/paper/Nasopharyngeal-Tooth-Foreign-Body-in-a-Dog-Kang-Lim/236f29c9db245dd390b99c69d6833fe7e7bf6cd8

ALERGII

Factorii externi precum praful, polenul, dar si cei interni precum substantele de curatat, parfumurile, fumul de tigara, acarieni, alimente, sapunuri, balsamuri, sampoane sau medicamente pot determina reactii alergice manifestate prin:

  • epifora (lacrimare)
  • eritem facial (inrosirea fetei)
  • stranut
  • rinoree (secretie nazala abundenta)
  • edem facial (umflarea fetei)

Acestea pot fi combatute la sfatul medicului veterinar cu ajutorul antihistaminicelor, iar daca situatia o impune iar cainele se afla in pragul socului anafilactic, acesta trebuie dus de urgenta la cabinetul veterinar sau trebuie apelata o ambulanta veterinara ce ii va oferi primul ajutor si il va aduce la cabinet. Medicatia antialergica contra anafilaxiei include administrarea de corticosteroizi, calciu, adrenalina sau hidrocortizon hemisuccinat si se face sub supraveghere medicala de specialitate.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.