Cainii au cele mai ascutite simturi, mult mai ascutite decat ale noastre, insa atunci cand gura patrupedului incepe sa miroasa urat, acest lucru il putem simti cu mare usurinta in momentul cand vor sa-si arate afectiunea fata de noi prin lins. Halitoza, asa cum este denumit mirosul urat al cavitatii bucale, poate avea mai multe motive, aceasta putand fi tranzitorie sau permanenta si poate aparea brusc, sau in timp, variind ca importanta.
HRANA
Dieta cainilor este foarte importanta, ea trebuie sa contina mancare premium si superpremium, sa fie in mare parte solita, cea umeda si semiumeda cum sunt plicurile si conservele favorizand aderenta bacteriilor pe suprafata dintilor si apartitia placii bacteriene si a tartrului dentar. De asemenea resturile de mancare blocate intre dinti pot determina halitoza odata cu intrarea lor in putrefactie.
SCHIMBAREA DENTITIEI
Cat sunt mici, cainii au dinti de lapte la fel ca si noi, iar cand acestia cad in jurul varstei de 4-6 luni si sunt inlocuiti de dantura definitiva, pot determina inflamatii tranzitorii ale gingiei si un miros urat al gurii.
LIPSA IGIENEI CAVITATII BUCALE
Chiar si cainii trebuie sa aiba parte de periaj dentar regulat pentru ca placa dentara sa fie indepartata periodic, folosindu-se periutele si pasta de dinti special concepute pentru aceasta operatiune. Pasta de dinti folosita de noi ar trebui evitata pentru ca duce la aparitia diverselor afectiuni si dezechilibre la nivel bucal si intestinal. De asemenea, parte din igiena bucala poate fi realizata cu jucarii sau recompense de ros ce ajuta la prevenirea depunerii tartrului. Periodic se pot realiza detartraje pentru indepartarea tartrului adunat pe dinti ce nu poate fi eliminat prin periaj dentar.
AFECTIUNILE CAVITATII BUCALE
Cele mai des incriminate in aparitia halenei sunt afectiunile cavitatii bucale reprezentate de:
- gingivita (inflamatia gingiei)
- stomatita (inflamatia mucoasei bucale)
- ulcere bucale (rani fara tendinta de vindecare)
- parodontoza (inflamarea tesutului care sustine si fixeaza dintii in osul maxilar)
- traumatisme soldate cu rani/ fracturi ale osului maxilar sau ale dintilor
- abcesul dentar
- tartrul dentar (depunerea placii bacteriene pe suprafata dintilor)
- tumorile cavitatii orale pot degaja miros ihoros atunci cand ulcereaza
Majoritatea afectiunilor cavitatii bucale apar ca urmare a dietei alcatuita preponderent din hrana umeda sau blocarea diferitilor corpi straini intre dinti si ranirea gingiei si mucoasei bucale.
Pe langa halitoza, cainii mai pot prezenta si alte simptome asociate acesteia ce ne indica prezenta unei afectiuni a cavitatii bucale, precum;
- hipersalivatia
- saliva cleioasa
- sangerare bucala
- caderea dintilor sau a unor bucati din acestia
- rani/ ulcere ale cavitatii bucale
- formatiuni crescute la nivelul mucoasei bucale
- cainele nu mananca sau doreste sa manance dar atunci cand o face scapa hrana (indica durere)
AFECTIUNILE GASTROINTESTINALE
La fel de dese precum afectiunile cavitatii bucale sunt si cele ale sistemului gastrointestinal, iar nedetectate la timp acestea se pot agrava si pot avea repercursiuni grave.
- faringita
- esofagita
- gastrita
- ulcerul gastric determinat de Helicobacter pylori
- tumorile tractului digestiv
Toate aceste 5 afectiuni pot fi datorate ingerarii corpilor straini, a substantelor caustice si corozive sau a refluxului gastroesofagian, o alta problema ce determina la randul ei halitoza.
OBICEIURI NESANATOASE
In aceasta categorie intra o serie de obiceiuri pe care le fac o mare parte din caini din diferite motive ce pot varia de la dieta incompleta, carente de vitamine, minerale si oligoelemente, plictiseala, anxietate, boli (Cushing, diabet, hipotiroidism) sau din cauza unor medicamente ce stimuleaza pofta de mancare (diazepam, mirtazapina, prednison).
- coprofagia (consumarea fecalelor proprii sau ale altor specii si indivizi)
- consumarea cadavrelor
- consumul de pamant
- ingerarea corpilor straini
- linsul zonei si a glandelor perianale si ingerarea continutului acestora
BOLI ALE ORGANELOR INTERNE
Bolile de care sufera cainele tau pot provoca la un moment dat halitoza, asa ca ele trebuie diagnosticate din timp si tratate pentru ca odata ajunge in stadii avansate ele pot afecta activitatea altor organe si pot duce la insuficienta multipla de organe.
- in cazul in care mirosul gurii cainelui tau are aroma amoniacala, de uree, este foarte posibil ca acesta sa sufere de boli cu afectare renala si urinara
- daca mirosul gurii acestuia este dulceag, urina lui este mai densa si cleioasa (glicozurie), bea mai multa apa (polidipsie), mananca mai mult (polifagie) si urineaza mai des (poliurie) este foarte probabil ca acesta sa sufere de diabet
- in cazul in care gura cainelui tau miroase foarte urat, aceasta este insotita de anorexie (lipsa poftei de mancare), voma, iar mucoasa bucala si cea conjunctivala au culoare galbena (icter) acesta poate suferi de o afectiune a ficatului
AFECTIUNI PARAZITARE
Bolile determinate de parazitii interni, fie ca au localizare intestinala sau pulmonara determina halitoza si sunt foarte frecvente la cainii nedeparazitati sau deparazitati necorespunzator. Schema de deparazitare interna cuprinde administrarea produselor cu efect antiparazitar in fiecare luna in primul an de viata, iar dupa primul an administrarea lor trebuie sa se faca odata la 3 luni.
Ce facem atunci cand ne confruntam cu halitoza la caini?
In primul rand trebuie sa ne programam vizita la cabinetul veterinar unde medicul va efectua un control stomatologic si va inspecta cavitatea bucala. Pe langa examenul clinic medicul se poate ajuta de examene de laborator si prelevarea unor probe ce vor fi examinate pentru a ajunge la un diagnostic corect.
In cazul bolilor organelor interne si a celor parazitare, medicul va institui un protocol terapeutic individual ce va acoperi nevoile individuale si va trata boala si simptomatologia aferenta. In cazul corpurilor straine blocate la nivelul cavitatii bucale sau tractului digestiv acestea vor fi extrase si se vor trata leziunile ramase in urma acestora.
Daca problema este determinata de acumularea placii bacteriene medicul va realiza detartrajul si posibila extractie a unor dinti ce erau prinsi in tartru.
Ce pot face pentru a impiedica aparitia halitozei?
- principala actiune pe care o poti face acasa este efectuarea igienei bucale cu pasta si periuta de dinti special concepute pentru caini
- da-i cainelui tau sa roada jucarii sau recompense
- hrana lui trebuie sa se bazeze pe mancare premium uscata si mai putina mancare umeda
- deparaziteaza-l intern periodic si corespunzator
- verifica-i din cand in cand gingiile si intreaga cavitate bucaa
- du-l la un control stomatologic periodic
- ofera-i un detartraj atunci cand placa bacteriana s-a acumulat pe dintii lui
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.