Cainelui meu ii tremura picioarele din spate

          Tremuratul este un simptom cu etiologie vasta, acesta poate fi prezent la nivelul unei regiuni corporale sau poate cuprinde intregul corp, poate reprezenta o problema locala sau poate fi un simptom al unei afectiuni sistemice, de aceea este important ca atunci cand observam ca prietenul nostru blanos tremura sa mergem la cabinetul veterinar pentru a vedea exact cauza. In general tremuratul poate indica o stare de anxietate sau frica, sau poate indica o durere la nivelul grupelor musculare ce tremura sau la nivelul originii nervoase a acelor grupe, iar motivele pentru care cainele tau tremura pot fi urmatoarele:

BOLI OSTEO-ARTICULARE

Bolile ce afecteaza oasele si articulatiile determina aparitia durerii si implicit a unui tremur si sunt frecvent intalnite la cainii foarte tineri de talie mare ce au o crestere rapida sau la cei batrani la care incepe degradarea cartilajelor si structurilor osoase, conform varstei.

1. Bolile ce pot afecta oasele si articulatiile unui caine batran sunt:
  • osteoartrita denumita si boala articulara degenerativa ce se caracterizeaza prin deteriorarea progresiva a cartilajului articular si formarea de osteofite in interiorul articulatiilor mobile aparand astfel durerea si schiopatura ce pot evolua pana la pierderea capacitatii locomotorii si adoptarea decubitului permanent;
  • acropahia sau osteopatia hipertrofica este afectiunea aparatului locomotor caracterizata clinic prin schiopatura consecutiva ingrosarii dureroase a extremitatilor tuturor membrelor si este intalnita frecvent la cainii batrani.
2. Bolile ce afecteaza cainii tineri si pot determina tremuraturi ale membrelor sau a intregului corp sunt:
  • osteodistrofia hipertrofica sau osteopatia metafizara este o afectiune sistemica la cainii din rasele mari (Saint Bernard, Ciobanesc German, Labrador, Boxer, Doberman, Setter Irlandez, Dog German) cu varsta cuprinsa intre 2 si 9 luni determinand schiopatura si tumefierea metafizara a oaselor lungi;
  • rahitismul reprezinta o osteopatie carentiala a cainilor tineri a caror ratie nu este deficitara in vitamina D, ce determina o absorbtie insuficienta a calciului in intestin, un nivel al fosforului mai scazut in sange si o insuficienta depunere a calciului in oase.

BOLI NEUROLOGICE

Sistemul nervos este foarte complex, iar atunci cand acesta nu functioneaza cum trebuie poate determina aparitia unor manifestari precum tremorul in urmatoarele cazuri:

  • hipoplazia cerebrala este o boala congenitala cauzata de dezvoltarea incompleta a cerebelului (partea creierului responsabila de coordonarea si reglarea miscarilor voluntare) ce se intalneste la pui, manifestandu-se prin clatinarea capului si tremor al membrelor.
  • sindromul tremorului generalizat apare de obicei la cainii cu varsta mica si medie cu blana alba, precum bichoni maltezi si terierul alb, dar poate fi intalnit si la cainii cu alta culoare a blanii, ducand la tremuraturi ale intregului corp si se asociaza cu inflamatia sistemului nervos central
  • hipomielinizarea sau sindromul tremorului la pui, apare la cateii cu varsta pana in 2 saptamani, manifestandu-se prin tremor generalizat, probleme de echilibru si coordonare, dar si probleme de locomotie
  • crizele epileptiforme ce provoaca convulsii se manifesta ca un tremor generalizat pentru cateva minute, pot aparea contractii musculare, miscari convulsive ale corpului si pierderea de scurta durata a constiintei

PARAZITII

Paralizia de capuse este o afectiune determinata de capusele din speciile Ixodes si Dermacentor care atunci cand se fixeaza in piele si se hranesc inoculeaza o toxina ce determina o paralizie generalizata ce progreseaza dinspre picioarele din spate spre zona toracala si cervicala. Borelioza este de asemenea o entitate transmisa tot de capuse ce poate determina slabiciune si implicit tremor.

BOLI METABOLICE

Bolile de metabolism creeaza dezechilibre hormonale si metabolice ce pot fi implicate in aparitia unor simptome precum tremuratul, astfel:

  • diabetul sau scaderea nivelului de glucoza din sange pot determina aparitia unor contracturi musculare si crize convulsive;
  • hipoadrenocorticismul sau boala Addison este reprezentata de insuficienta hormonilor secretati de glandele suprarenale si se poate manifesta prin letargie, voma si tremor.

INTOXICATIILE

Toxicozele sunt afectiuni in care putem avea frecvent simptome precum tremorul, dat fiind faptul ca indiferent care este substanta implicata in etiologia intoxicatiei, aceasta poate determina afectarea sistemului nervos si aparitia convulsiilor si a unui tremurat al grupelor musculare afectate, dar si a celui gastrointestinal provocand slabiciune, voma, diaree si aparitia aceluiasi simptom.

FRICA SI ANXIETATEA

Aceste doua stari sunt frecvent implicate in aparitia tremuratului din cauza unor substante ce se elibereaza in corp si au rolul de a ne pune in garda precum adrenalina, noradrenalina sau cortizolul (hormonul stresului), dar si a proceselor pe care acestea le determina precum vasoconstrictia ce determina acest simptom.

TRAUMATISMELE

Accidentele rutiere sau cazaturile de la inaltime se pot solda cu contuzii sau fracturi in urma carora apare durerea ce determina tremor al membrului afectat. De asemenea, animalul poate prezenta un tremor generalizat datorat socului si fricii determinate de eveniment. Ranile, intepaturile, abcesele sau chiar procesele tumorale localizate la nivelul membrelor posterioare pot determina jena sau durere in timpul deplasarii, astfel ca poate aparea tremorul membrului afectat.

BOLILE INFECTIOASE

Bolile infectioase precum jigodia, pentru care exista vaccin ce in mod normal este administrat in primele luni de viata se poate manifesta prin tremor, boala afectand mai multe sisteme de organe printre care si sistemul nervos.

Asadar, tremurul unuia sau ambelor membre posterioare poate surveni in urma multor motive, iar din aceasta cauza solutia cea mai buna pentru a descoperi stimulul este efectuarea unui control clinic la cabinetul veterinar.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.