Caliciviroza sau coriza pisicilor (FCV)
Caliciviroza, cunoscuta si sub denumirea de coriza pisicilor este o boala infectioasa a felinelor ce se manifesta prin inflamatia cailor respiratorii superioare, dar semnul cel mai des intalnit si care intareste diagnosticul este reprezentat de prezenta ulcerelor in cavitatea bucala. Aceasta boala este determinata de un virus din familia Caliciviridae si afecteaza toate pisicile, indiferent de varsta, sex sau rasa.
Pisicile se imbolnavesc de caliciviroza de la alte pisici bolnave sau trecute prin boala si care raman purtatoare de virus pe care il elimina in mediu prin intermediul secretiilor si excretiilor. Cel mai adesea, pisicile se imbolnavesc prin contact oro-nazal si conjunctival unde are loc replicarea virusului si aparitia leziunilor.
Cum se manifesta?
Caliciviroza se manifesta predominant la pui, dar afecteaza toate categoriile de varsta, iar semnele clinice cele mai intalnite sunt:
- febra (temperatura mai mare de 39,5 °C);
- anorexie (lipsa poftei de mancare);
- dispnee (respiratie greoaie, pisica respira cu gura deschisa);
- schiopatura (artrita);
- conjunctivita;
- secretii conjunctivale (ce se usuca si formeaza cruste);
- stomatita;
- ulcere bucale (gingivale, linguale, palatine, pe buze, sau chiar varful nasului);
- stranut;
- pneumonia (in urma infectiilor secundare).
Caliciviroza este o afectiune extrem de contagioasa, iar virusul este foarte rezistent in mediul extern, ceea ce inseamna ca este si foarte greu de eliminat prin dezinfectii cu produse uzuale.
Coriza infectioasa (FCV) a pisicilor nu este atat de violenta, acestea trecand deseori peste boala, cu o recuperare usoara, dar deseori nu apare singura, ci pe fondul scaderii imunitatii apare impreuna cu rinotraheita infectioasa denumita si herpesviroza (FHV) si chiar impreuna cu panleucopenia (FPV), ceea ce complica foarte mult situatia, pisica avand un prognostic destul de grav. Pe langa acestea, alte doua aspecte care agraveaza situatia sunt lipsa mirosului, din cauza afectarii portiunii anterioare a aparatului respirator si durerea bucala atunci cand mananca, din cauza ulcerelor bucale. Astfel, o pisica care nu poate mirosi, nu se poate hrani pentru ca mirosul are un rol important in stimularea apetitului, iar leziunile bucale care sunt foarte dureroase sunt un motiv in plus ca aceasta sa refuze mancarea.
Diagnosticul calicivirozei feline
Medicul veterinar va realiza un examen clinic complet si poate corobora semnele clinice cu anamneza, insa nu este deajuns, trebuie realizate analize de sange biochimice si hematologice pentru a vedea statusul imunitar al pisicii si starea organelor interne, o radiografie pulmonara pentru a evalua functia respiratorie si intinderea leziunilor inflamatorii, cat si un examen PCR si titrarea anticorpilor serici.
Cainele se poate imbolnavi?
Caliciviroza afecteaza decat felinele, asta inseamna ca daca pisica ta are ca prieten un caine, acesta nu va fi afectat de acest virus. Insa, daca mai aveti acasa alte pisici, ar trebui sa stiti ca trebuie sa le separati cumva de cea bolnava, iar primul pas este de a le duce la veterinar pentru a vedea daca acestea prezinta semne clinice, daca nu prezinta, ele ar trebui vaccinate pentru a sta impreuna dupa ce pisica bolnava se insanatoseste.
Cum se trateaza?
Din pacate nu exista pe piata un produs omologat si testat, care sa aiba un efect antiviral eficient, de aceea tratamentul este simptomatic si are ca scop sustinerea organismului si intarirea lui, pentru ca acesta sa poata lupta cu boala. Pentru tratarea infectiilor secundare se utilizeaza antibiotice cu spectru larg, colire si unguente cu antibiotic si antiinflamator pentru ochi, glicerina boraxata pentru leziunile bucale, iar pentru problemele respiratorii se pot face sedinte cu aerosoli.
Cum prevenim boala?
Prin vaccinare. Din fericire, pe piata exista vaccinuri ce contin antigenul atenuat/inactivat al virusului calicivirozei (FCV) impreuna cu antigenele pentru herpesviroza (rinotraheita infectioasa – FHV), panleucopenie (FPV) si leucemie felina (FeLV), iar pisicile pot fi vaccinate incepand cu varsta de 8 saptamani, cu rapel la o luna. De retinut este ca vaccinarea nu asigura niciodata imunitate de 100% si nu exclude aparitia bolii, insa un organism vaccinat va trece mult mai repede peste boala si va avea mult mai putine semne clinice decat unul nevaccinat.
Daca aveti o pisica ce se confrunta cu probleme respiratorii, nu ezitati sa ne contactati! Colegele din cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3 au o vasta experienta si aparatura necesara pentru a trata o pisica cu probleme respiratorii. Puteti apela si la o ambulanta veterinara din cadrul Veterinar la domiciliu.
Articole cu subiect comun:
Bună ziua. Ce hrană ar trebui să consume o pisică cu această boală?
Buna ziua! Important este ca pisica sa manance, si pe langa celelalte abordari terapeutice precum aerosolii, datorita nasului congestionat (nu mai simte mirosul mancarii), se recomanda sa ii incalziti hrana (cea umeda). Hrana pentru pisici in stare de covalescenta, precum Hill’s A/d, Royal Recovery, Specific Intensive Support sunt bune. Dar, cum am zis la inceput, preferam ca pisica sa manance, asadar hraniti-o cu ce i-ar placea ei cel mai mult. Cu stima!
Buna ziua. O pisică de 8ani care a stat cu o pisică cu calicivirus și care a murit,mai poate fi vaccinată la 8 ani? Nu a fost vacanta niciodată.
Mulțumesc
Buna ziua! Da, pisicile trebuiesc vaccinate impotriva calicivirozei indiferent de varsta. Chiar daca pisica nu iese pe afara, ii puteti aduce dvs pe incaltaminte. Cu stima!
Buna ziua! O pisica adulta-senioara (9-10ani), vacciata la rand 2 ani si apoi restul anilor nevaccinata, mai poate dezvolta FCV sau FHV sau FPV? Multumim!
Sunt mai rare cazurile de infestare a pisilor adulte vaccinate de-a lungul vietii. Se poate face un titru de anticorpi sa stiti daca mai este nevoie de vaccinare sau nu. Pisicile batrane au sistemul imunitar mai precar si sunt mai predispuse sa ia virusuri, de aceea este important sa discutati cu medicul dumneavoastra daca este bine sau nu sa o vaccinati. Situatiile difera de la caz la caz, daca iese pe afara, daca intra in contact cu animale care ies pe afara, daca are acces la incaltamintea dvs si asa mai departe. Cu stima!
Este interferonul o soluție de tratament?
Buna ziua! Da, de multe ori interferonul face parte din protocolul de tratament + alte medicamente si tratamente simptomatice. Extras dintr-un studiu stiintific legat de eficacitatea interferonului in care este specificat faptul ca interferonul administrat devreme a redus severitatea si durata semnelor clinice (bolii):
„Recombinant feline IFN (Virbagen Omega”) is licensed for the treatment of feline viral disease. Field studies of cats with calicivirus infection have shown reduction in the severity and duration of clinical signs related to the virus. In one study, two dose protocols were tested (standard dose of 2.5 MU/kg versus high dose of 5 MU/kg) showing that early treatment with the low dose was more efficacious.”
Cu stima!
Daca este pui de 7 luni pot sa il mai vacinez?
Am descoperit gingiile asa cand l-a castrat
Buna ziua! Da, si la varsta de 7 luni se poate incepe schema de vaccinare. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Cu stima!