Cancerul la caini poate aparea indiferent de varsta, insa cea mai afectata categorie sunt cei batrani si cei necastrati. Cele mai intalnite tipuri de tumori sunt cele de la nivelul pielii, a tractului gastro-intestinal si la nivelul grandelor mamare, in special la catele.
Tumorile, formatiunile intalnite la nivelul diverselor organe, pot fi de natura canceroasa (maligne) sau non-canceroase (benigne). Acestea se formeaza prin cresterea si inmultirea necontrolata a unor celule din organism.
Tumorile benigne se caracterizeaza printr-o crestere lenta, uniforma, nu au tendinta de a invada tesuturile sanatoase din jur si nici sa difuzeze in organism prin intermediul torentului circulator.
Tumorile maligne se caracterizeaza printr-o crestere rapida, neuniforma, sunt puternic vascularizate, au capacitatea de a invada tesuturile sanatoase din jur si sa duca la formarea metastazelor in intreg organismul.
Simptomatologia cancerului la caini
De cele mai multe ori tumorile maligne duc la aparitia disfunctiei organului afectat, simptomatologia fiind diferita de la caz la caz, astfel, putem intalni:
- Probleme digestive precum voma, diareea sau imposibilitatea de a se hrani.
- Dificultati in respiratie, scaderea capacitatii la efort.
- Schimbari bruste de greutate.
- Umflarea abdomenului.
- Sangerari la nivelul gurii sau nasului.
- Noduli, umflaturi, piele decolorata sau rani care nu se mai vindeca.
- Formatiuni vizibile la nivelul corpului.
Cauzele sunt necunoscute, putand fii implicate predispozitiile de rasa/gen/varsta sau mutatiile genetice mostenite sau dobandite (de ex. radiatiile).
In privinta femelelor, este indicat ca acestea sa fie sterilizate pana in varsta de doi ani pentru a preveni aparitia cancerului mamar.
Conform statisticilor 1 din 4 caini este predispus sa faca cancer, iar jumatate dintre acestia dupa varsta de 10 ani.
Tipuri de cancer intalnite la caini:
- Limfomul/ Limfosarcomul – afecteaza in pricipal o categorie de celule sangvine- limfocitele, precum si tesuturile limfoide printre care se numara: limfonodurile, splina, ficatul, tractul gastro-intestinal si maduva osoasa hematogena.
- Mastocitomul – este cauzat de proliferarea necontrolata a mastocitelor (celule sangvine specifice reactiilor inflamatorii si alergice). Apare la nivelul pielii, a tesutului conjunctiv subcutanat sau intestinal.
- Melanomul – se intalneste cel mai frecvent la nivelul cavitatii bucale si a pielii, in special la cainii cu blana de culoare inchisa.
- Osteosarcomul – afecteaza oasele, nu exista o predispozitie de rasa, insa cel mai frecvent se depisteaza la cainii de talie mare.
- Hemangiosarcomul – afecteaza endoteliul vascular, se raspandeste foarte usor in tot organismul, insa cele mai frecvent afectate organe sunt inima, splina si ficatul.
Diagnosticul realizat de către medicul veterinar va fi pus în urma coroborării anamnezei (discuția cu proprietarul în legătură cu istoricul pacientului) cu examenul clinic și a celui paraclinic.
Examenul paraclinic va cuprinde o analiza completa a parametrilor hematologici și biochimici (analize de sange), examen ecografic abdominal (în cazul tumorilor cu localizare intraabdominala), examen radiologic (pentru depistarea modificarilor de la nivel pulmonar si cardiac), precum si un examen cardiologic.
Pentru un diagnostic de certitudine medicul veterinar poate realiza un examen microscopic în urma puncționării aspirative a formatiunii sau realizarea unei biopsii si indentificarea celulelor tumorale.
Tratamentul poate include: interventie chirurgicala, radioterapie, chimioterapie, criochirurgia sau imunoterapia.
Tratamentul difera in functie de tipul tumorii, daca este localizata sau difuza (metastaze multiple). Poate fi folosita una sau o combinatie intre metodele de tratament. Cele mai frecvent utilizate sunt interventia chirurgicala urmata de chimioterapie.
Unele tipuri de cancer pot fi tratate in totalitate pe cand altele pot fi doar controlate in privinta disfunctiilor organului afectat, cat si a limitarii difuzarii in intreg organismul.
Eficacitatea tratamentului este data de stadiul in care a fost diagnosticat procesul neoplazic, cat si de tipul de cancer implicat. In cazurile cu tumori benigne rata de succes este mare.
Cum pot reduce riscul aparitiei cancerului?
- Asigura-i catelului o hrana echilibrata din punct de vedere nutritional, cu un aport suficient de vitamine si minerale, pentru mentinerea constanta a starii de sanatate.
- Sterilizarea si castrarea la varsta adecvata.
- Minimizarea expunerii la subtante carcinogene, precum pesticide, ierbicide, chiar si a fumului de tigara.
- Mergi periodic la veterinar pentru consultatii de rutina, analizele de sange pot ajuta la indentificare precoce a unui proces neoplazic.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Bună ziua. Am un goldenretriever care a fost diagnosticat cu carcinom scuamos nazal (in interiorul nasului). A fost operat acum o luna, i s-a scos formațiunea tumorala însă acum, după o luna, i-a apărut din nou.
Ce este de făcut? Ce șanse sunt de tratament și supraviețuire?
Mai sunt astfel de cazuri tratate cu rata de supraviețuire mare?
Cred ca nu poți opera cățelul din lună în lună
Buna ziua! Legat de prognostic (sansele de supravietuire) trebuie sa discutati cu medicul dvs veterinar, dansul stie ce a operat si cat de rapida este progresia bolii. Depinde mult daca a si metastazat. Ce va pot sugera, este sa discutati cu dansul despre tratamentul cu Palladia, in cazul in care chirurgia nu mai este o optiune. Palladia activeaza raspunsul imun impotriva cancerului si inhiba formarea vaselor de sange legate de dezvoltarea tumorilor. Fara o retea de vase sanguine care sa-i alimenteze, cancerul va ramane fara oxigen si nutrienti, ceea ce va duce, in cele din urma, la moartea acestuia. Desi Palladia este un medicament destinat combaterii cancerului, nu trebuie confundat cu chimioterapia, care distruge direct celulele canceroase.
V-am atasat un articol in care s-a folosit Palladia la caini cu carcinom scuamos: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3732378/, dar si articolul despre Palladia de la noi de pe website: https://www.veterinarladomiciliu.ro/palladia-pentru-cancerul-la-caini-si-pisici/.
Cu stima!
Buna ziua! Unde in Romania se poate face radioterapie veterinara? Si medicamentul Palladia se poate comanda undeva in Romania?
Buna ziua! La ora actuala nu sunt centre de radioterapie la animale in Romania, colegii nostri veterinari colaborand cu clinici din Germania. Legat de Palladia, tot din Germania am reusit intr-o perioada sa comandam sau atunci cand pacientul a mers la radioterapie acolo, le procurau dansii. Depinde de tipul de tumora cu care se confrunta cainile dumneavoastra, in Romania avem Stelfonta (s.a. tigilanol tiglat) pentru tratamentul tumorilor mastocitare cutanate nemetastatice si nerezecabile. Furnizorul din Romania pentru Stelfonta este Altius, medicul dvs veterinar ar trebui sa stie si sa ia legatura cu dansii. Cu stima!
Bună ziua!Am un catel rasa shish-tzu,11 ani diagnosticat prin urmarea unei biopsii oculare ,carcinom de glanda Meinomius de joasa malagnitate,d na Dr nu mi a răspuns la întrebarea ce va urma de acum înainte,ce tratament.Este ceva grav?Mulțumesc.
Tumora de glanda meibomiana apare in general ca un nodul pe pleoapa superioara, iar faptul ca la examenul citologic a iesit carcinom (tumora maligna ce s-ar putea extinde), ar trebui facute si alte investigatii (precum radiografie pulmonara, examen citologic din limfonoduli, analize de sange). Se asemenea se poate opta si pentru extirpare chirurgicala, dar aceste decizii se iau in functie de pacient, de marimea tumorii, se iau in considerare si alte comorbiditati etc. Decizia va trebui sa o luati cu medicul ce a examinat catelul deoarece are toate „piesele de puzzle”, noi prin intermediul internetului neputandu-ne pronunta. Informatiile expuse anterior sunt pur informative si nu tin loc de diagnostic sau decizie medicala. Cu stima!
Bună ziua..în urma unei ecografi cățelușii mele în vârstă de 9 ani sa descoperit o tumora pe splina iar domnul doctor a spus ca trebuie extirpat splina cu to cu tumora.întrebarea este cât poate trai un cățel fără splina…
Buna ziua! Desi splina are un rol important in organimul cainelui, acesta poate trai mult timp fara splina atata timp cat nu are alte probleme de sanatate. Ca evolutie in timp, este important sa stiti si ce fel de tumora este pe splina, ca in cazul hemangiosarcoamelor splenice (tumoare maligna) speranta de viata este mult redusa (de ordinul lunilor). Cu stima!
Bună ziua. Am o cățelușa Amstaff de 8 ani . NU este castrată și nici nu am dat-o la montă. Ia a făcut lactație falsă de vreo 3 ori și eri am descoperit că are un chistuleț la o țîță. Oare poate fi început de tumoare? Dacă o castrez acum este prea tîrziu? Vă rog să îmi răspundeți. Mulțumesc.
Buna ziua! Chistul este ca o mica punga cu lichid, in general la mamele apare mici tumorete. Pentru a avea confirmarea ce natura este acea formatiune, ar trebui facut un examen citologic – medicul veterinar poate recolta si trimite la laboratorul de histopatologie, iar in urma examenului va spune daca este cancer care se raspundeste (malign) sau cancer care nu raspundeste (benign). Legat de sterilizare, nu este tarziu sa o sterilizati acum, are 8 ani, are toata viata inainte. Exista riscul sa faca alt tip de tumori sau infectie uterina daca nu o sterilizati. Cu stima!
V as recomanda sa o sterilizati.Am si eu tot o catelusa amstaff,in urma cu o saptamana am sterilizat o pentru ca a facut piometrie(infectie uter),daca nu depistam la timp ,facea septicemie si murea.Se simte foarte bine acum,urmeaza sa scoatem firele.Catelusa mea are 6 ani.Multa sanatate!!
Cățelul meu în vârstă de 13 ani a fost diagnosticat cu melanom.Spunetimi va rog se mai poate face ceva?Menționez ca a fost operat și îndepărtată tumora.
Buna ziua! Discutiile astea trebuie sa le aveti cu medicul ce v-a operat cainele. Conteaza mult si localizarea tumorii, dar si in ce stadiu era. Spre exemplu 80% din melanoamele la caini apar in cavitatea bucala, si tot o probabilitate foarte mare (de 80%) este sa metastazeze in alte locuri. Melanomul de piele, are sanse foarte mari sa fie bening (fara sa metastazeze), iar prin interventia chirurgicala animalul este considerat vindecat. Un examen histopatologic al tumorii postchirurgical v-ar fi oferit mult mai multe detalii despre speranta de viata. Cu stima!
Buna ziua ! , Am un bichon havanez în vârstă de 8 anișori și de 3 luni mă tot chinui cu el din cauză că are probleme la ficat ( ii dau de 3 luni medicamente ( hepatiale și ornitil ) dar nu vedeam nicio ameliorare , din păcate nu vreau să mă supăr mai tare sau să mă enervez , doamna doctor veterinar doar după 3 luni ce a văzut că nu reacționează la tratament , (am uitat sa mai menționez că a primit și perfuzabil ) s-a trezit sa îi facă o ecografie , ecografia care se putea face după prima luna în care a văzut că nu reacționează la tratament , infine , i-a descoperit 2 chisturi la ficat și o tumoare la ficat , mi-a dat iar tratament pentru ficat și bila dar și pentru chisturi și tumori dar el saracu îl văd că nu mai poate , îmi plânge în fiecare zi , mi se rupe sufletul să-l văd așa , daca va rog ajutati-ma cu un sfat fiindcă simt că singura soluție ar fi eutanasierea lui , nu vreau să-l mai văd că suferă
Mulțumesc frumos!
Buna ziua! Aceasta decizie trebuie s-o luati dumneavoastra sau impreuna cu medicul veterinar ce i-a urmarit evolutia animalului. Daca spuneti ca sufera de foarte mult timp, nu trebuie lasat asa, nici un caine nu ar trebui sa experimenteze durerea. Asadar ori incercati sa remediati problema, ori ii administrati analgezice, ori ii curmati suferinta.
Buna ziua. Am un caine in varsta de 9 ani, husky siberian, caruia la ecografia abdominala i s-a pus diagnostic imagistic de suspiciune de carcinom tranzitional. Urmeaza sa primesc analiza examenului citologic din urina. Intrebarea mea este, in cazul in care se confirma diagnosticul si nu se poate opera, ar exista posibilitatea incetinirii bolii? sau ce sfat imi puteti da sa fac? multumesc anticipat pentru raspuns
Buna ziua! In general carcinomul poate fi tinut sub control prin 3 cai: chirurgie, chimioterapie sau radioterapie. Uneori acestea se combina sau nu. Sfatul este ca intai sa aflati diagnosticul cu exactitate, localizarea si ulterior se instituie planul de tratament. Cu stima!
Buna ziua. Multumesc pentru raspunsul dvs.promt la intrbarea mea din 28.06.2023. Diagnosticul exact pentru cainele meu nu il am nici pana acum; am facut ecografie unde s-a depistat tumoare la vezica (suspiciune de carcinom tranzitional), analizele de sange sunt perfecte iar ex.citologic de urina l-am facut de 2 ori si ambele au iesit neconludente, apoi s-a facut recoltarea cu sonda din vezica si de 2 zile astept rezultatul. Intre timp am facut si a doua ecografie abdominala pentru a vedea daca sunt modificari(momentan nu sunt). Nush ce sa mai fac, unde sa ma mai duc, ce analize sa mai fac pentru a avea un diagnostic clar, practic fac analize dar nu am diagnostic si implicit tratament. Care analiza ar putea stabili clar diagnosticul suspectat? Multumesc anticipat. Zi frumoasa!
Buna ziua! Diagnosticul de certitudine se pun prin examen histopatologic, adica prin prelevarea unei mici probe de tesut din zona afectata (atentie, examen histopatologic si nu citologic, proba de tesut si nu lichid). Aceasta se poate face si minim invaziv, printr-o device special, iar cu ghidare ecografica se inteapa zona afectata, prin armare device-ul rupe o bucatica foarte mica de tesut care va fi examinata de medicul histopatolog. Simiar noi recoltam probe din ficat sau rinichi atunci cand avem suspiciuni de cancere, dar avem diagnostic incert. Cu stima!
Bună seara. Ca urmare a unei ecografii abdominale câinele meu ( shi tzu 15,5 ani ) are următoarele : testicol dreapt : formațiune de tip micronodular in parenchim ușor izoecogenă cu țesutul adiacent. Testicol stâng : Formațiuni de tip chistic în parenchimul testicular.
Ficat : mărit mult în volum cu contur neregulat. Prezența unei formațiuni tumorale mari în parenchimul hepatic care interesează mai mulți lobi. Aspect neomogen, heterogen și micronodular cu unele zone de calcifiere, ceea ce pledează pentru formațiune malignă ( metastază ).
Ascită moderată -lichid transonic
Concluzii : Chist/Tumoră primară testiculară. Metastază hepatică.
Vă rog să-mi spuneți cum pot să-l ajut în această fază avansată (varianta unei operații se exclude ).
Cum reduc cantitatea de lichide din abdomen ? Furosemid ? ( are abdomenul tare )
Mulțumesc din suflet !
Buna seara! Credem ca cei mai in masura sa va raspunda la aceste intrebari sunt medicii veterinari ce v-au examinat animalul, dansii au vazut cu exactitate despre ce este vorba. Dar totusi sa va raspund, pentru problema cu abdomenul tare, cel mai probabil este tumora cea care face presiune pe peretele abdominal. Legat de lichidul din abdomen (acea ascita) el poate fi scos de catre medicul veterinar cu o branula si un perfuzor .. si da, ar trebui scos pentru confortul pacientului. Nu credem ca furosemid va ajuta la eliminarea lichidului, administrandu-i furosemid riscati sa deshidratati cainele.
Fiind valabil pentru toate vietuitoarele de pe acest pamant, faptul ca nimeni nu ar trebui sa sufere, credem ca foarte important este sa incepeti sa ii administrati analgezice, si unele destul de potente. Ne puteti contact in continuare la email: medicveterinarbucuresti@gmail.com. Cu stima!
Buna seara ,am o întrebare dacă ma puteți ajuta…tocmai am aflat ca,câinele nostru are cancer 💔😭 am fost la veterinar cu el dar ni sa spus ca cel mai bine e sa nu umblam sa lăsam așa cât mai poate duce..a zis medicul ca el poate sa ii facă o biopsie apoi sa începem chimioterapia dar mai mult o sa îl chinuim și doar pt câteva luni in plus…a zis ca a mai făcut așa cu alți câini care au făcut tratament și au trăit 4 -5 luni in plus doar…voiam sa mai cer o părere chiar nu se poate face nimic sa îl salvam sa se vindece de tot sau ce?? Mulțumesc
Buna seara! Fara sa se faca un examen citologic sau histopatologic (prin biopsie) nu poti pune diagnosticul de cancer. Exista o suspiciune, dar sa pui diagnosticul nu poti. Pentru un raspuns concret despre prognostic (cat de grav este) si eventuala evolutie trebuiesc facut investigatii. Cancerul se poate trata, acum depinde de tipul de cancer si de localizare. Din punctul nostru de vedere daca ati ajuns aici si aveti remuscari, ar trebui sa faceti investigatii suplimentare sa vedeti negru pe alb despre ce este vorba. Altfel s-ar putea sa traiti cu regretul ca ati fi putut face mai mult si nu ati facut-o. Noi am tratat si vindecat multe tipuri de cancere (tumori mamare, tumori de piele, dar si tumori de oase), dar repet fiecare caz este diferit. Puteti contacta colegii nostri veterinari de la Joyvet – cabinet veterinar, iar dansii va vor indruma catre analize si tratament. Cu stima!