Caracteristicile rasei Saint Bernard

   Rasa Saint Bernard este una dintre cele mai mari rase de caini din lume, originara din Alpi, cu o rezistenta remarcabila si cu o blandete deosebita. Desi are un comportament destul de linistit, este sociabil si prietenos mai ales cu copiii, acesta nu poate fi crescut in casa sau apartament, din cauza dimensiunilor sale. Oricum, rasa Saint Bernard nu este pentru oricine si asta e un lucru stiut doar din prisma faptului ca naparleste de doua ori pe an si saliveaza foarte mult, iar asta e posibil sa dea batai de cap unor persoane.

Au, bineinteles , nevoie de spatiu mult unde sa se plimbe, sa se intinda, desi nu sunt foarte activi, insa sunt usor de dresat si cu cat sunt expusi la socializare cat mai devreme, sunt mai ascultatori si echilibrati.

Istoria lor se invarte in jurul salvarii oamenilor, datorita capacitatii lor de a mirosi oameni ce au fost surprinsi de avalanse si au ramas blocati sub zapada chiar si la adancimi mari, asa ca au fost folosit pe post de caini de salvare in Alpi.

Aspectul rasei Saint Bernard

Cainii din aceasta rasa sunt uriasi la propriu, sunt foarte puternici si cu musculatura dezvoltata, iar capul este masiv, cu un maxilar puternic si cu un bot mai mult lat decat lung. Nasul (trufa) este negru, fiind lat si el si cu nari mari, fata de ochi care sunt de marime medie si negri. Picioarele lor sunt groase, cu labe mari cu degete arcuite, coada puternica este lata, iar atunci cand este calm o tine jos. Blana lor poate fi aspra sau neteda, colorata cu alb, cafeniu, negru in diferite nuante si forme.

Intretinerea si nevoie speciale

Datorita blanii foarte dese si mari, acesti caini au nevoie sa fie periati periodic, mai ales in perioada cand acestia naparlesc, iar pentru asta aveti nevoie de un pieptene cu dinti fermi. Spalarea se face doar la nevoie, de obicei nu este cazul, dar daca dupa o zi ploioasa s-au tavalit in noroi, ii puteti imbaia si folosi un sampon special pentru caini, ce nu modifica pH-ul pielii.

Pentru a se mentine in forma si a avea o viata sanatoasa acestia au nevoie de plimbari zilnice, de activitati sociale precum jucatul. Mesele ar trebui sa fie mai mici ca si cantitate si mai dese (doua, trei mese in loc de una), fiind predispusi la balonare si colici abdominale.

Temperamentul cainelui

Aceasta rasa are un comportament echilibrat, cu un temperament linistit, aparte. Ei sunt caini blanzi, sociabili, ascultatori si se inteleg foarte bine cu copiii, cu care sunt foarte rabdatori si toleranti, pentru ca se misca incet .

Ce poate fi mai frumos decat sa vezi un gigant cum se joaca si asculta de un copil? Si asta pentru ca sunt foarte loiali si inteligenti si le place enorm sa petreaca timpul cu familia. Sunt caini care pot fi dresati usor, iar cel mai bine ar fi ca dresajul sa inceapa de cand sunt mici, atunci cand sunt cei mai usor de manipulat.

Este foarte important sa aiba parte de socializare de mici, insa trebuie invatati sa nu sara pe oameni, pentru ca acest lucru s-ar putea termina cu un accident din care cineva se poate rani si nu vrem acest lucru. De mic trebuie invatat sa asculte atunci cand il plimbati, pentru a nu risca ca atunci cand o ia intr-o directie sa-l scapati sau sa va traga si pe dumneavoastra dupa el.

Problemele medicale ale acestor caini

Odata cu greutatea, apar si problemele, iar cainii cu potential mare de dezvoltare vin uneori la pachet cu probleme genetice sau constitutionale. Problemele ce apar la aceste rase sunt diverse, iar cel mai bine ar fi sa va adresati medicului veterinar pentru a preveni aceste probleme.

Fiind caini mari, si stomacul lor este mare, astfel ca atunci cand mananca mult stomacul lor se supraincarca si nu mai este asa stabil. Este foarte important ca dupa ce mananca, sa nu va jucati si sa nu aiba activitati fizice, intrucat stomacul plin de mancare se poate rasuci si atunci apare torsiunea gastrica. Practic, din cauza rasucirii, esofagul si prima portiune de intestin de dupa stomac se blocheaza iar mancarea nu mai trece in intestinul subtire, mai mult decat atat, incepe sa fermenteze si stomacul se tot mareste pana cand cedeaza.

In imagine puteti observa evolutia de la stomac normal la balonare si mai apoi la torsiune. Sursa foto: pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/pet-health-hub/conditions/gdv-gastric-dilatation-volvulus-in-dogs

Asa cum putem observa, picioarele lor sustin o greutate destul de mare, iar ca ele sa faca fata, au nevoie de suplimente alimentare pana isi incheie cresterea, pentru a ajuta articulatiile si oasele sa se dezvolte corect. Atunci cand ajung la stadiul de adult este la fel de important sa-si mentina greutatea si sa nu se ingrase pentru ca si asta predispune la aparitia diverselor patologii osteoarticulare.

Displazia de sold este o deformare genetica a capatului osos ce se articuleaza cu osul coxal. Cu timpul, articulatia dezvolta leziuni, iar capul articular nu se mai potriveste in cavitatea soldului, ceea ce duce la complicatii si dureri groaznice. In cazul suspiciunii de displazie de sold se recomanda examinarea imagistica si vizita la medicul veterinar cat mai repede.

O alta afectiune ortopedica de care sufera acesti caini este osteocondroza, un defect de formare a cartilajului ce face ca acesta sa se fragmenteze si apare de obicei la cainii mai mici de un an.

Recomandarea este ca atunci cand familia dumneavoastra s-a marit cu un caine, vizitele la medicul veterinar sa devina o regula pentru ca a evita orice problema, iar atunci cand acestea apar, ele sa fie depistate din timp pentru ca recuperarea sa fie cat mai usoara.

Solicita acum o programare cu animalul dumneavoastra la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la Spitalul veterinar din Chitila – Supervet. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.