Deseori, ca proprietari de caini, avem parte de acea privire ce ne induioseaza, uneori insa acea privire este incetosata de o pelicula alba ce poate acoperi ochiul partial sau total, ce poate avea localizari si marimi variate, afectiune ce se numeste cataracta. Atunci cand aceasta pelicula acopera complet cristalinul, ea impiedica trecerea luminii catre retina, ceea ce cauzeaza pierderea vederii.
Simptomele cataractei la caini
Asociat cataractei, gradul de deteriorare al vederii este legat de simptomele acesteia.
Atunci când ochiul cainelui este afectat in proportie de 30 %, cainii nu vor prezenta simptome prea evidente, insa acolo unde acesta are o afectare de peste 60 % puteti observa ca patrupedul dumneavoastra se loveste din ce in ce mai des de obiectele din jurul lui si nu mai poate aprecia bine distantele, se sperie mult mai usor, iar ochii au un aspect incetosat.
Cauzele cataractei la caini
Predispozitia genetica. Anumite rase de caini sunt predispuse pentru dezvoltarea cataractei precum:
- Husky siberian,
- Golden Retriever,
- Schnauzer Pitic,
- Cocker Spaniel,
- American Pudel Pitic,
- Boston Terrier.
Pe langa cauza ereditara, mai exista diversi factori ce pot favoriza aparitia acestei afectiuni:
- uveita,
- varsta inaintata,
- diabetul,
- hipocalcemia,
- expunerea indelungata la radiatii si substante toxice,
- adezivii si lacurile folosite in amenajarile interioare fiind inculpate,
- cat si administrarea unor medicamente.
Cum imi dau seama ca animalul meu sufera de cataracta?
Deseori proprietarii animalelor observa destul de tarziu scaderea acuitatii vizuale a acestora, mai ales in lumina puternica sau in intuneric, din cauza lovirii acestora de obstacolele din mediul strain. Examenul oftalmologic nu este efectuat in timp util pentru ca acuitatea vizuala scade treptat, in ani de zile si pentru ca animalele au capacitatea de a se adapta si de a se descurca perfect in mediul lor familiar.
Proprietarii isi dau seama uneori ca patrupedul lor sufera atunci cand are loc o modificare in comportament, iar acesta devine apatic, nu se mai joaca cu jucariile preferate, ba chiar poate deveni agresiv.
Diagnosticul cataractei la caini
Cataracta este diagnosticata de cele mai multe ori tarziu pentru ca stapanii cateilor nu iau in seama semnele de debut ale bolii. Ei observa ca patrupedul lor nu mai poate vedea abia atunci cand acesta nu se mai poate descurca perfect in mediu, lovindu-se de obiectele din jur.
Orice semn va ingrijoreaza asupra sanatatii cainelui dumneavoastra trebuie semnalat de urgenta medicului veterinar, astfel ca daca observati simptome precum incetosarea ochilor cainelui, ori faptul ca pare nesigur in deplasare, trebuie sa mergeti imediat la cabinetul veterinar pentru examinare. Diagnosticarea implica o anamneza in care proprietarul povesteste istoricul animalutului , dar si un examen oftalmologic de specialitate.
Pentru a fi sigur de diagnostic medicul poate opta pentru efectuarea unor teste de sange si urina, realizarea lor ajutand la identificarea altor boli care favorizeaza aparitia cataractei precum diabetul si hipocalcemia, dar si coroborând semnele clinice ale acestuia cu rezultatele ecografiei oculare si electroretinografiei.
Dilatarea pupilei este foarte importanta de asemenea pentru determinarea gradului de extindere a cataractei si pentru a o diferentia de scleroza nucleara.
Din punct de vedere biochimic, modificarile aparute in cataracta includ scaderea continutului in apa a cristalinului cat si a ionilor de potasiu si scaderea consumului de oxigen, dar si cresterea concentratiei ionilor de calciu.
Tratamentul cataractei la caini
Tratamentul cataractei difera foarte mult de stadiul evolutiv al acesteia si din pacate cataracta nu se poate vindeca, dar poate fi insa tinuta sub control in stadiul in care se afla in momentul diagnosticarii ei, de aceea este important ca diagnosticarea sa se realizeze timpuriu.
Cataracta netratata evolueaza si poate duce la pierderea completa a vederii tinand cont ca evolutia acesteia este foarte rapida mai ales atunci cand exista boli ce o favorizeaza. Din pacate, nu toate cazurile de cataracta sunt operabile , insa daca medicul dumneavoastra veterinar va recomanda operatia aceasta, interventia nu trebuie sa intarzie foarte mult, tratamentul chirurgical constand in extractia cristalinului dupa fragmentarea sa cu ajutorul ultrasunetelor.
In stadiul incipient al cataractei, aceasta poate fi tratata cu colire ce regleaza metabolismul cristalinului, protectoare vasculare capilare retiniene, vitamina A si E. Uneori se poate recurge la administrarea locala de atropina pentru a mentine pupila dilatata, ceea ce permite vederea in jurul opacifierii centrale. In cazul cataractei complicata cu uveita se pot administra glucocorticoizii local.
Managementul bolii
Data fiind rapiditatea cu care aceasta afectiune progreseaza, varsta inaintata a cainelui si localizarea pe cristalin, medicul veterinar va opta pentru interventia chirurgicala in urma careia cainele va avea nevoie de ingrijire intensiva si de tratament local , uneori si sistemic. Din cauza faptului ca nu exista inca un mod prin care boala sa fie prevenita, se recomanda vizita periodica a animalului la cabinetul veterinar unde trebuie sa aiba parte de controale regulate in urma caror aceasta afectiune se poate diagnostica din timp si poate fi oprita din evolutie.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Bună dimineața!
Am un pechinez în vârstă de 2 luni și s-a născut orb. Am fost cu el la medic și mi-a zis că are cataracta.
Părinții câinelui sunt tată și fiica.
Se mai poate face ceva în cazul lui pentru a putea vedea?
Mulțumesc!
Buna ziua! Faceti o programare la oftalmologul nostru specialist din cadrul Joyvet la 0731803803 si in baza examinarii va poate expune variantele posibile de tratament. Cu stima!
Bună ziua!
Am un Coker Spaniol de aproape 14 ani si vroiam să vă spun că in ultimele 5-6 luni de zile, vederea lui s-a agravat foarte mult.
Cu ajutorul d-voastră, poate veți reuşi sã găsiți un tratament cât mai pozitiv, ptr el.
Vă multumesc!
Cu stimă, Iulian Reva