Ce mananca un catel de 6 saptamani?

Ce mananca un catel de 6 saptamani

Adoptarea unui catel implica o mare responsabilitate, acesta necesitand supraveghere continua, multa rabdare pentru ai invata unde au voie sa urineze si mai ales trebuie hraniti cu mancare adecvata varstei lor.

Cel mai recomandat este sa adoptati un catel la varsta de 8 – 10 saptamani, dar daca circumstantele fac ca adoptia sa aiba loc mai devreme (ex: la varsta de 6 saptamani), trebuie sa fim pregatiti sa ii asiguram un mediu cat mai propice unei cresteri si dezvoltari sanatoase.

Una din cele mai frecvente probleme cu care proprietarii de catei se confrunta sunt alegerea mancarii. La varsta de 6 saptamani, de regula cateii abia au fost intarcati si au inceput sa manance mancare uscata (bobite). Mancarea de catei este diferita de cea a cainilor adulti, deoarece este mai bogata in nutrienti si proteine, fiind adaptata procesului de crestere rapida ale acestora. Mancarea trebuie aleasa in functie de rasa si talia catelului (mica, medie, mare), astfel incat cateii de talie mica ating mai rapid maturitatea, in timp ce cainii de talie mare continua sa creasca pana la varsta de 2 ani.

 

Cum trebuie hraniti cateii in primul an de viata

  • 6 – 12 saptamani – Dieta trebuie adaptata nevoilor nutritionale ale varstei pentru o dezvoltare normala. De regula se va hrani animalul de 4 ori pe zi in cantitati mici, pentru a-i mentine nivelurile de energie ridicate. Umezirea bobitelor cu apa poate ajuta la inmuierea acestora, facandu-le mai usor de mestecat.
  • 3 – 6 luni – In aceasta perioada se va reduce numarul meselor de la 4 la 3 mese pe zi. La aceasta varsta de regula isi pierd burta de bebelusi si incepe conturarea scheletului de caine adult.
  • 6 – 12 luni – In aceasta etapa hranirea se va face de 2 ori pe zi. Trecere treptata la mancarea de adult se face la varsta de 7 – 9 luni pentru cainii de talie mica si la 12 – 14 luni la cei de talie mare (recomandarile pot diferi in functie de tipul de producator – de aceea este important sa cititi pe spatele sacului de mancare). Este de preferat ca un catel sa manance o perioada mai lunga de timp mancare pentru pui decat acea perioada sa fie scurta, insuficienta.
  • Dupa varsta de 1 an – Dieta consta in asigurarea a 2 mese pe zi de mancare pentru caini adulti.
Hills Vet Essential Puppy Small & Mini (4 saptamani – 1 an)

Cata mancare ar trebui sa ii dau catelului meu?

Este una din cele mai frecvente intrebari pe care proprietarii de caini o au.

Dimensiunile portiei de mancare variaza de la catel la catel, in functie de metabolism si forma corpului, talie, rasa. Daca catelul dumneavoastra nu mananca o masa, acest lucru poate sugera ca este pregatit sa renunte la aceasta sau ca a fost hranit prea mult la prima masa, in acest caz trebuie sa reducem cantitatea mancarii. Daca folosim recompense pentru a dresa catelul, acestea de regula trebuie sa fie cat mai mici posibile.

Referitor la cantitatea efectiva de mancare pe care trebuie sa o manance un caine, specificam ca veti gasi un tabel cu varsta, greutate cainelui si ce cantitate de bobite sa ii dati, acestea variind de la un producator la altul.

Informatii nutritionale ce se gasesc pe spatele sacilor de mancare Hills
Va recomandam sa verificati pe spatele fiecarui sac de mancare si sa cautati tabelul asemanator in care veti gasi cantitatea recomandata de hrana pentru caini

Cat de des trebuie hranit un catel?

La varste fragede, cateii au nevoie de mese dese in cantitati mici, cu mancare adaptata nevoilor lor nutritionale. Majoritatea cateilor de regula termina de mancat rapid, iar pentru a descuraja capriciile alimentare este necesar sa incercam sa ii hranim la aceasi ora in fiecare zi si sa nu lasam mancarea mai mult de 10 – 20 de minute. Daca cainele nu a mancat in acest interval, i se va ridica bolul.

 

Se merita sa cumpar mancare scumpa pentru catel?

Mancarea premium are o densitate nutritionala crescuta si ingrediente mai stabile, ceea ce inseamana ca puteti obtine rezultatele dorite prin utilizarea unei cantitati mai mici de mancare, comparativ cu alte tipuri de hrana. De asemenea, puteti evita probleme de piele si probleme gastrointestinale dandu-i o hrana buna calitativ. Poate ca efectele nu se vad imediat, dar cu siguranta se vor vedea pe termen lung.

Hills Vet Essential – conserva pentru caini adulti

Tipuri de mancare pentru catei

  • Conservele de mancare sunt alegerea cea mai scumpa, fiind bogate in carne si sunt cele mai preferate de catei.
  • Mancarea semiumeda se poate gasi sub forma de plicuri.
  • Mancarea uscata (boabe) este cea mai buna din punct de vedere economic.
Exemplu de ce ar contine mancarea premium pentru caini

Monitorizarea greutatii si procesului de cresterea a catelului

Se poate face utilizand un tabel. Cantarirea se face saptamanal si se noteaza progresul, comparand greutatea cu cea ideala pentru rasa sa la acea varsta, si astfel se va ajusta cantitatea de mancare pentru a atinge o rata medie de crestere.

Putem cantari cainele utilizand urmatoare tehnica: ne cantarim propria greutate, iar apoi ne urcam pe cantar cu animalul in brate. Ulterior vom scadea din valoarea greutatii cu catelul in brate greutatea noastra si asa vom obtine greutatea catelului.

O greutate mai mare decat cea normala predispune cainele la dezvoltarea problemelor articulare, diabet si boli cardiace.

 

Ar trebui catelul hranit cu mancare de oameni atunci cand cerseste?

Este recomandat sa nu faceti acest lucru pentru ca astfel cainele se va obisnui sa primeasca mancare ori de cate ori mancati. Hranirea acestuia cu resturi de mancare va creea un dezechilibru nutritional ce poate favoriza obezitatea, in plus anumite ingrediente precum ceapa, usturoiul si mirodeniile iuti pot duce la probleme gastrice.

 

Cum sa facem trecerea de la mancarea de pui la cea de adult?

Trecerea se va face gradual, pe o perioada de cateva zile in care bobitele se vor alterna sau amesteca pentru a ajuta animalul sa se obisnuiasca cu noua mancare. O schimbare brusca a mancarii poate duce la aparitia problemelor gastrice.

 

Sfaturi privind hranirea cainilor si ingrijirea cainilor

  • Cel mai important este sa ii facem un orar fix al meselor si sa incercati pe cat posibil sa il respectati, mai ales in primul an de viata. De evitat hranirea imediata a animalului in momentul in care ne intoarcem acasa deoarece incurajeaza aparitia anxietatii de separare.
  • In cazul prezentei unei afectiuni precum boli renale, cardiace si diabet se va hrani catelul cu mancare special conceputa pentru cainii cu astfel de probleme. Numai veterinarul va poate recomanda in acest caz mancare potrivita.
  • Utilizarea suplimentelor de vitamine si minerale se va face numai la recomandarea medicului veterinar, deoarece administrarea lor in exces poate face mai mult rau decat bine (DA, prea mult calciu dauneaza oaselor cainelui dumneavoastra, de aceea doza de calciu la cateii in crestere se ajusteaza si in functie de tipul de hrana).
  • Bucati mici de mere sau morcovi pot fi folosite ca si gustari sanatoase pentru catei (puteti gasi aici Lista cu recompense sanatoase pentru caini).
  • Apa proaspata este de asemenea importanta, asa ca asigurati-va ca micul dumneavoastra companion dispune de aceasta mereu. Pentru a evita formarea de bacterii se recomanda spalarea bolului de apa zilnic si utilizarea bolurilor din inox.
  • Hranirea cu oase este un subiect controversat. Desi imaginea cainelui ca si animal este des asociat cu mancatul oaselor, nu este recomandat sa utilizam acest obicei intrucat poate fi daunator pentru sanatatea animalului. Fie ca vorbim de oase de porc, pui sau alte animale, rotairea lor poate duce la probleme ale cavitatii orale, gatului sau intestinului. Acestea pot duce la constipatie sau chiar sangerari ale gurii sau organelor interne prin producerea de leziuni la acest nivel. Pe langa acestea, oasele au o valoare nutritionala mica.

Desi adoptarea unui catel implica o mare responsabilitate, satisfactiile sunt pe masura, atitudinea lui jucausa si energica ne poate pune un zambet pe chip in zilele dificile. De aceea este de preferat asigurarea unei bune cresteri si dezvoltari ale acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.