Cefortul, ce are ca substanta activa ceftriaxona, este un antibiotic injectabil utilizat atat la oameni, cat si la caini si pisici. Este un antibiotic ce face parte din clasa cefalosporinelor de generatia a 3-a utilizat pentru a trata infectii grave.
Ceftriaxona din Cefort este eficienta impotriva bacteriilor gram pozitive, cat si impotriva bacteriilor gram negative. Cele mai comune bacterii gram negative unde se foloseste ceftriaxona sunt:
- Bacteroides spp;
- Enterobacter spp;
- E. coli;
- Klebsiella spp;
- Proteus spp,
- Pseudomonas aeruginosa;
- Serratia spp.
Bineinteles, ea trebuie folosita conform culturii bacteriene si rezultatului antibiogramei, dar medicul dumneavoastra veterinar il poate recomanda in caz de urgenta si fara a efectua examene suplimentare pentru:
- Infectii ale tractului respirator;
- Infectii dermatologice;
- Infectii ale tractului urinar;
- Septicemie;
- Infectii osoase si articulare;
- Infectii intra-abdominale;
- Meningita;
Ceftriaxona nu este eficienta impotriva infectiilor cauzate de paraziti (viermi intestinali), acarieni, virusuri sau ciuperci.
La animale se poate administra subcutanat, intramuscular si intravenos. Ceftriaxona din Cefort traverseaza bariera hemato-encefalica si bariera sange – placenta.
Articole stiintifice despre cefortul la:
- caini – Pharmacokinetics of ceftriaxone administered by the intravenous, intramuscular or subcutaneous routes to dogs – PubMed (nih.gov)
- pisici – Pharmacokinetics of ceftriaxone after intravenous, intramuscular and subcutaneous administration to domestic cats – PubMed (nih.gov)
Precautii in utilizarea cefortului la caini si pisici
Medicul dumneavoastra veterinar stie cand sa prescrie animalui cefort, dar sunt si situatii cand acest antibiotic poate provoca reactii adverse.
Atunci cand este pentru prima oara utilizat la caini si pisici, trebuiesc observate eventualele reactii alergice la substanta activa (ceftriaxona). Daca se observa orice fel de reactie alergica, medicul veterinar poate opta pentru un alt antibiotic. Desi nu sunt studii suficiente care sa evidentieze reactiile alergice la caini si pisici, la oameni, cea mai frecventa reactie de hipersensibilitate este dezvoltarea eruptiei cutanate.
De asemenea, in urma tratamentului cu ceftriaxona (Cefort) pot aparea reactii adverse gastrointestinale (voma si diaree) si colita (inflamatia intestinului).
Nu este recomandat:
- sa se administreze cu alte produse ce contin calciu;
- in caz de insuficienta renala sau hepatica severa;
- animalul prezinta calculi la nivel veziculei biliare sau la nivelul rinichilor;
- animalul prezinta anemie hemolitica.
Pot aparea usoare cresteri ale parametrilor hepatici si renali dupa administrarea cefortului, dar si leucopenie, eozinofilie si trombocitoza.
La administrarea intramusculara poate aparea sensibilitatea locala (durere), iar la administrarea intravenoasa poate aparea flebita (inflamatia vasului de sange).
Doza cefortului la caini si pisici
Acest medicament trebuie administrat si prescris doar de un medic veterinar. La momentul redactarii articolului nu exista un medicament veterinar cu substanta activa de ceftriaxona, de aceea medicul veterinar va administra Cefortul de oameni.
Doza de ceftriaxona (cefort) la caine este de 15 – 50 mg / kg la fiecare 12 – 24 de ore, administrat intravenos, intramuscular sau subcutanat.* (de preferat intravenos)
Doza de ceftriaxona (cefort) la pisica este de 25 – 50 mg / kg la fiecare 12 ore, administrat intravenos, intramuscular sau subcutanat.* (de preferat intravenos)
*sursa: https://www.petplace.com/article/drug-library/drug-library/library/ceftriaxone-rocephin-for-dogs-and-cats/
De multe ori medicul veterinar va poate externa animalul cu antibiotice orale de cefalosporina, similar cu cefortul.
Durata administrarii antibioticului trebuie stabilita doar de medicul veterinar.
Acest articol este pur informativ si nu se vrea a fi o recomandare medicala, atat pentru medicii veterinari cat si pentru proprietarii de animale. Sunt foarte multe antibiotice veterinare ce pot fi folosite in locul cefortului (ceftriaxonei), iar acestea trebuie utilizate conform principiului cascadei.
Nu administrati antibiotice fara recomandarea medicului veterinar.