Cerenia, cu substanta activa maropitant citrat este folosit frecvent in medicina veterinara pentru a trata greata si varsaturile (voma) la caini si pisici. La caini este, de asemenea, folosit si pentru a trata varsaturile cauzate de raul de miscare (plimbarea cu masina). Cerenia se foloseste de catre medicii veterinari si pentru a preveni vomele ce apar ca efect secundar al anesteziei sau al tratamentului cu unele medicamente, cum ar fi chimioterapia.
Cerenia – antivomitivul cel mai frecvent utilizat

Cerenia blocheaza actiunea principalului neurotransmitator implicat in varsaturi, aceasta avand chiar si usoare efecte antiinflamatorii si de calmare.
Desi nu este descris in prospect, unii medici veterinar s-ar putea sa iti recomande Cerenia si pentru rinita pisicii (se amesteca 1 ml de Cerenia cu 9 ml de Nacl 10% si se administreaza cate 1 – 2 picaturi nazale in fiecare zi, cu efecte antiinflamatorii). Cum de altfel si administrarea pastilelor de Cerenia la pisici este considerata „in afara prospectului”. Acest „in afara prospectului” poate denumirea in engleza de „off label” sau „extra label” si se foloseste atunci cand produsul se foloseste pentru o specie sau o afectiune ce nu este descrisa in prospect, iar acest lucru trebuie facut doar la stricta recomandare a medicului veterinar.
Nu trebuie niciodata sa administrati antivomitive cainelui sau pisicii dumneavoastra fara recomandarea expresa a medicului veterinar. Sunt situatii cand varsaturile nu trebuiesc oprite imediat, si anume in cazurile de ingerare a unor substante toxice. De asemenea, in cazul unei obstructii intestinale, medicul veterinar va trebui sa investigheze cauza si ulterior o sa va recomande un antivomitiv.
Cerenia comprimate si Cerenia injectabil
Cerenia este disponibil atat in forma de comprimate – tablete, cat si sub forma injetabila. Comprimate sunt de 4 concentratii, si anume 16 mg, 24 mg, 60 mg si 160 mg. Cerenia injectabil se administreaza doar in cabinetele veterinar, acesta avand o concentratie de 10 mg / ml.
Exista alternative la Cerenia?
Desi Cerenia este foarte frecvent folosit in medicina veterinara pentru rezultatele ei remarcabile, medicii veterinar pot folosit si alte antivomitive precum Metoclopramidul sau Ondasetronul. Avantajele si dezavantajele trebuiesc discutate cu medicul veterinar deoarece lucrurile stau diferit de la caz la caz.
Cum se adminstreaza Cerenia comprimate?
Conform prospect:
1. „Pentru tratamentul sau prevenirea vomei, Cerenia comprimate trebuie să fie administrate o dată pe zi, într-o doză de 2 mg maropitant pe kg greutate corporală, utilizând numărul de comprimate prezentat în tabelul de mai jos.
Pentru prevenirea vomei, comprimatele trebuie să fie administrate cu mai mult de 1 oră în avans. Durata efectului este de aproximativ 24 de ore şi, din acest motiv, comprimatele trebuie să fie administrate în noaptea anterioară administrării unui produs care poate cauza emeză (ex. chimioterapie). Cerenia poate fi utilizat pentru tratamentul sau prevenirea vomei sub formă de comprimate sau ca soluţie injectabilă administrată o dată pe zi. Cerenia soluție injectabilă poate fi administrată până la cinci zile, iar Cerenia comprimate, poate fi utilizată până la paisprezece zile.„
2. „În cazul răului de mișcare se recomandă o masă uşoară sau o gustare înainte de administrare; trebuie să fie evitate repausurile alimentare prelungite înainte de administrare. Totuşi, Cerenia comprimate trebuie să nu fie administrată învelită sau înglobată în mâncare deoarece aceasta poate întârzia dizolvarea comprimatului şi, în consecinţă, debutul eficacităţii.
Pentru prevenirea vomei indusă de răul de mișcare, (numai pentru câinii în vârstă de cel puţin 16 săptămâni) Pentru prevenirea vomei indusă de răul de mișcare, Cerenia comprimate trebuie să fie administrate o dată pe zi, în doză de 8 mg maropitant pe kg greutate corporală, utilizând numărul de comprimate prezentat în tabelul de mai jos.
Comprimatele trebuie administrate cu cel puţin 1 oră înainte de începerea călătoriei. Efectul antiemetic persistă pentru cel puţin 12 ore, ceea ce, pentru comoditate, permite administrarea în noaptea dinainte de călătoria de dimineaţa devreme. Tratamentul poate fi repetat pentru maxim 2 zile consecutive.”
Precautii speciale in cazul administrarii de Cerenia comprimate
Conform prospect:
„Maropitant este metabolizat la nivelul ficatului şi din acest motiv trebuie utilizat cu prudență la pacienţii cu afecţiuni hepatice. Deoarece maropitantul este acumulat în corp pe timpul perioadei de tratament de 14 zile datorită unei saturații metabolice, monitorizarea atentă a funcțiilor hepatice trebuie să fie implementată în timpul tratamentului pe termen lung.”
Atasat prospectul complet al produsului Cerenia: Cerenia prospect conf ema.europa.eu
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita cabinetul nostru veterinar.
Buna ziua, am citit pe diferite forumuri ca acest medicament este folosit a pisici in cazul astmului. Am o pisica cu astm si as dori sa incerc. Ce parere aveti si cum pot sa cumpar acest medicament? Multumesc
Buna ziua! Intr-adevar sunt niste ipoteze ca Maropitant (Cerenia) ar ajuta in cazul astmului la pisici, dar fara suport stiintific. In acest sens sunt 2 studii:
– Antagonismul acut al receptorilor neurokininei-1 nu reuseste sa reduca limitarea fluxului de aer sau eozinofilia cailor respiratorii intr-un model experimental de astm felin;
– Antagonismul cronic al receptorilor neurokininei-1 nu reuseste sa amelioreze semnele clinice, hiperreactivitatea cailor respiratorii sau eozinofilia cailor respiratorii intr-un model experimental de astm felin.
Sunt alte medicamente recomandate in caz de astm felin sub forma de aerosoli, antiinflamatoare si bronhodilatatoare, precum Flixotide (propionat de fluticazona) si Ventolin (salbutamol). Discutati cu medicul dumneavoastra veterinar. Cu stima!
Multumesc pentru raspuns, Folosesc Flixotide si Ventolin, am folosit Zyrtec, antihistaminice, insa fara efect. Doar corticosteroizii (injectabil sau pastile) au avut efect, insa sunt periculoase si nu vreau sa abuzez de ele. In momentul de fata ajuta foarte mult teofilina. Mentionez tot ce am incercat, poate ajuta si pe altcineva, ca stiu ca astmul la pisici este destul de rar greu de gestionat.
Buna ziua. De unde as putea achizitiona pastile Cerenia in Romania?
Buna ziua! Aveti nevoie de prescriptia scrisa a medicului veterinar pentru a putea fi achizitionate. Ne puteti trimite un email la medicveterinarbucuresti@gmail.com sau pe whatsapp la 0726742842. Cu stima!
Bogdan:
„Pe cutie scrie ca aceste comprimate sunt doar pentru caini.
Voi spuneti ca e si pentru pisici.
Pe ce va bazati cand afirmati acest lucru?”
Veterinar spune:
Buna seara, Bogdan!
Nu am afirmat ca „e si pentru pisici” ci am informat proprietarii ca unii medici veterinari recomanda produsul „off label” si pentru pisici. El este un medicament ce se da pe baza de reteta medicala, iar justificarea apartine fiecarui medic ce recomanda si prescrie produsul.
Ca sa iti explic personal, ca medic veterinar clinician ce foloseste acest medicament, iti marturisesc ca Maropitant (substanta activa din Cerenia) este mult superior fata de alte antivomitive de pe piata, iar faptul ca are si efecte antiinflamatorii, ma face sa prind drag si mai mult de el. Intr-adevar forma injectabila este aprobata pentru a fi folosita la pisici, dar cu totii stim ca pisicile sunt animale ce se streseaza foarte usor, plus ca ce faci cand pisica are o afectiune cronica?!
Inca nu am intalnit efecte adverse majore de la administrarea pastilelor de Cerenia la pisici, cum de altfel si multi medici veterinari inca recomanda acest produs oral. Feedback-ul proprietarilor de pisici cu pancreatita cronica, insuficiente renale grave, afectiuni gastrointestinale legat de Maropitant a fost intotdeauna pozitiv, deci chiar pare sa ajute.
Inca o data, pe acest website doar informam, nu recomandam pastile, medicul veterinar ce urmareste si trateaza cazul fiind singurul in masura sa recomande ceea ce este mai bine pentru animal, fie ca produsul este destinat sau nu speciei respective.
Sunt si studii stiintifice unde s-a administrat Maropitant (Cerenia) la pisici, demonstrandu-se eficacitatea lor antivomitiva la pisici. Un exemplu il ai aici: Chronic use of maropitant for the management of vomiting and inappetence in cats with chronic kidney disease: a blinded, placebo-controlled clinical trial.
Cu stima!
Buna ziua,
Am citit cu interes articolul dvs. Cainele meu este foarte stresat masina, insa nu vomita niciodata. In cazul acesta, ar trebui administrat Cerenia sau exista alt medicament care l-ar putea linisti putin? Multumesc
Buna ziua! Cerenia este pentru raul de miscare, dar daca el nu hipersaliveaza sau vomita, nu este necesar sa se administreze. Pentru anxietate atunci cand este transportat se poate incerca zgarda Adaptil sau chiar anxiolitice. Acestea din urma se dau la recomandarea medicului veterinar in baza consultatiei. Incercati sa filmati cainele cum se manifesta cand este transportat cu masina si poate ca veterinarul va poate ajuta. Cu stima!