Cerenia – pentru tratamentul vomei la caini si pisici

          Cerenia, cu substanta activa maropitant citrat este folosit frecvent in medicina veterinara pentru a trata greata si varsaturile (voma) la caini si pisici. La caini este, de asemenea, folosit si pentru a trata varsaturile cauzate de raul de miscare (plimbarea cu masina). Cerenia se foloseste de catre medicii veterinari si pentru a preveni vomele ce apar ca efect secundar al anesteziei sau al tratamentului cu unele medicamente, cum ar fi chimioterapia.

Cerenia – antivomitivul cel mai frecvent utilizat

Cerenia injectabil 10 mg / ml. Sursa foto: maravet.com

Cerenia blocheaza actiunea principalului neurotransmitator implicat in varsaturi, aceasta avand chiar si usoare efecte antiinflamatorii si de calmare.

Desi nu este descris in prospect, unii medici veterinar s-ar putea sa iti recomande Cerenia si pentru rinita pisicii (se amesteca 1 ml de Cerenia cu 9 ml de Nacl 10% si se administreaza cate 1 – 2 picaturi nazale in fiecare zi, cu efecte antiinflamatorii). Cum de altfel si administrarea pastilelor de Cerenia la pisici este considerata „in afara prospectului”. Acest „in afara prospectului” poate denumirea in engleza de „off label” sau „extra label” si se foloseste atunci cand produsul se foloseste pentru o specie sau o afectiune ce nu este descrisa in prospect, iar acest lucru trebuie facut doar la strica recomandare a medicului veterinar.

Nu trebuie niciodata sa administrati antivomitive cainelui sau pisicii dumneavoastra fara recomandarea expresa a medicului veterinar. Sunt situatii cand varsaturile nu trebuiesc oprite imediat, si anume in cazurile de ingerare a unor substante toxice. De asemenea, in cazul unei obstructii intestinale, medicul veterinar va trebui sa investigheze cauza si ulterior o sa va recomande un antivomitiv.

Cerenia comprimate si Cerenia injectabil

Cerenia este disponibil atat in forma de comprimate – tablete, cat si sub forma injetabila. Comprimate sunt de 4 concentratii, si anume 16 mg, 24 mg, 60 mg si 160 mg. Cerenia injectabil se administreaza doar in cabinetele veterinar, acesta avand o concentratie de 10 mg / ml.

Exista alternative la Cerenia?

Desi Cerenia este foarte frecvent folosit in medicina veterinara pentru rezultatele ei remarcabile, medicii veterinar pot folosit si alte antivomitive precum Metoclopramidul sau Ondasetronul. Avantajele si dezavantajele trebuiesc discutate cu medicul veterinar deoarece lucrurile stau diferit de la caz la caz.

Cum se adminstreaza Cerenia comprimate?

Conform prospect:

1.Pentru tratamentul sau prevenirea vomei, Cerenia comprimate trebuie să fie administrate o dată pe zi, într-o doză de 2 mg maropitant pe kg greutate corporală, utilizând numărul de comprimate prezentat în tabelul de mai jos.

Pentru prevenirea vomei, comprimatele trebuie să fie administrate cu mai mult de 1 oră în avans. Durata efectului este de aproximativ 24 de ore şi, din acest motiv, comprimatele trebuie să fie administrate în noaptea anterioară administrării unui produs care poate cauza emeză (ex. chimioterapie). Cerenia poate fi utilizat pentru tratamentul sau prevenirea vomei sub formă de comprimate sau ca soluţie injectabilă administrată o dată pe zi. Cerenia soluție injectabilă poate fi administrată până la cinci zile, iar Cerenia comprimate, poate fi utilizată până la paisprezece zile.

 

2. „În cazul răului de mișcare se recomandă o masă uşoară sau o gustare înainte de administrare; trebuie să fie evitate repausurile alimentare prelungite înainte de administrare. Totuşi, Cerenia comprimate trebuie să nu fie administrată învelită sau înglobată în mâncare deoarece aceasta poate întârzia dizolvarea comprimatului şi, în consecinţă, debutul eficacităţii.

Pentru prevenirea vomei indusă de răul de mișcare, (numai pentru câinii în vârstă de cel puţin 16 săptămâni) Pentru prevenirea vomei indusă de răul de mișcare, Cerenia comprimate trebuie să fie administrate o dată pe zi, în doză de 8 mg maropitant pe kg greutate corporală, utilizând numărul de comprimate prezentat în tabelul de mai jos.

Comprimatele trebuie administrate cu cel puţin 1 oră înainte de începerea călătoriei. Efectul antiemetic persistă pentru cel puţin 12 ore, ceea ce, pentru comoditate, permite administrarea în noaptea dinainte de călătoria de dimineaţa devreme. Tratamentul poate fi repetat pentru maxim 2 zile consecutive.”

Precautii speciale in cazul administrarii de Cerenia comprimate

Conform prospect:

„Maropitant este metabolizat la nivelul ficatului şi din acest motiv trebuie utilizat cu prudență la pacienţii cu afecţiuni hepatice. Deoarece maropitantul este acumulat în corp pe timpul perioadei de tratament de 14 zile datorită unei saturații metabolice, monitorizarea atentă a funcțiilor hepatice trebuie să fie implementată în timpul tratamentului pe termen lung.”

Atasat prospectul complet al produsului Cerenia: Cerenia prospect conf ema.europa.eu

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita cabinetul nostru veterinar.

  1. Monica spune:

    Buna ziua,

    Am citit cu interes articolul dvs. Cainele meu este foarte stresat masina, insa nu vomita niciodata. In cazul acesta, ar trebui administrat Cerenia sau exista alt medicament care l-ar putea linisti putin? Multumesc

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Cerenia este pentru raul de miscare, dar daca el nu hipersaliveaza sau vomita, nu este necesar sa se administreze. Pentru anxietate atunci cand este transportat se poate incerca zgarda Adaptil sau chiar anxiolitice. Acestea din urma se dau la recomandarea medicului veterinar in baza consultatiei. Incercati sa filmati cainele cum se manifesta cand este transportat cu masina si poate ca veterinarul va poate ajuta. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.