Ciobanesc mioritic – crestere si particularitati

     Daca ai avut vreo data vreun vis urat in care te alerga un animal de dimensiuni mai mari precum un urs, atunci probabil ti-ai fi dorit sa fii un Ciobanesc romanesc mioritic. De ce? Pentru ca acesti caini sunt printre singurele fiinte care le-ar putea face fata acestor animale intr-o confruntare unu la unu.

Putem spune dupa povestea de mai sus ca Ciobanescul mioritic reprezinta o rasa de caini care nu este implinita doar prin marime, exemplarele putand atinge inaltimea la greaban de 65 – 75 cm si greutatea de 50 – 80 kg, dar acesti caini fac parte din cele mai bune exemplare de paza a turmelor prin inteligenta, independenta si lipsa de frica pe care o poseda in confruntarea cu strainii.

Ciobanesc romanesc mioritic. Sursa foto: akc.org/dog-breeds/romanian-mioritic-shepherd-dog/

Istoricul

Ciobanescul mioritic isi are originea in Carpati, fiind o rasa pur romaneasca, aceasta rasa fiind dezvoltata si pastrata pentru utilitatea sa remarcabila ca paznic de turma si caine insotitor. Odata descoperite, calitatile acestei rase au fost pastrate datorita pastorilor margineni si mocani din regiunile Sibiului si Brasovului, de aici si denumirea sa populara de Mioritic de ”barac mocanesc”, insa denumirea omologata a rasei vine de la ”mioara” (oaie tanara).

Standardul acestei rase a fost stabilit de Asociatia Chinologica Romana in 1981, comisia tehnica a asociatiei adaptand si revizuind standardul la 29 martie 2002, in conformitate cu modelul stabilit de Federatia Chinologica Internationala, dar omologarea propriu zisa are loc destul de tarziu comparativ cu originile rase, respectiv in 2015, dupa 10 ani de la inceperea formalitatilor de recunoastere din 2005. Pe langa utilitatea pe care o are in cadrul turmelor, se presupune ca acesti caini au fost folositi in Evul Mediu, in armata marilor capetenii si chiar din perioada romanilor, fiind gasite picturi din acea vreme in care acestia apar langa caini mari, musculosi si blanosi, identici cu Ciobanescul mioritic.

Caractere generale

Cainii din rasa Ciobanesc mioritic sunt exemplare de talie mare, facand parte din grupa 1 de caini, respectiv caini ciobanesti, avand drept stramosi Molosii. Astfel, acesti caini au un corp masiv acoperit in intregime de o blana deasa, lunga si ciufulita, colorata in nuante deschise de alb, crem, gri si negru, uneori cu pete din aceste culori. Capul Ciobanescului mioritic este la fel de masiv ca si corpul, craniul este larg, iar botul este puternic si se ingusteaza treptat spre nas (trufa), lungimea acestuia fiind mai mica decat cea a capului. Tipic cainilor ciobanesti, ochii acestora sunt de marime medie, de forma ovala si culoare caprui deschis. Urechile sunt foarte mari, au forma triunghiulara si atarna pe fiecare latura a capului. Gatul este musculos, masiv si are o lungime medie, spatele, pieptul si umerii sunt largi, bine dezvoltati si inveliti in musculatura puternica. Blana acestor caini este lunga (aproximativ 8 – 16 cm) si abundenta, acoperind corpul masiv, inclusiv picioarele si capul (acopera ochii dand impresia de breton).

Ciobanesc romanesc mioritic. Sursa foto: akc.org/dog-breeds/romanian-mioritic-shepherd-dog/

Personalitate

Ciobanescul mioritic este un caine independent, vioi, alert si loial, ceea ce-l face foarte bun in paza turmelor. Acest caine se ataseaza de stapani si ii urmeaza peste tot, ca o umbra, avand o deosebita placere sa se inconjoare de copii si sa se joace cu ei, devenind chiar jucaria acestora, in pofida marimii pe care o are. Chiar si cu talia robusta, acest caine nu este greoi si poate alerga cu mare viteza, fiind un supraveghetor perfect pentru turmele de oi si cirezile de vite si practic mana dreapta a ciobanilor. Desi au o relatie deosebit de apropiata cu familia si cu animalele din gospodarie, cainii acestei rase sunt foarte suspiciosi si nu accepta prezenta strainilor, fiind gata sa-si apere teritoriul sau animalele pe care le pazesc. Ciobanescul mioritic este uneori incapatanat, dar asta vine din gradul mare de independenta pe care il are, insa sunt si foarte sensibili, ascunzand aceasta latura sub blana de mari dimensiuni si imaginea de caine periculos. Fiind caini de stana care-si petre majoritatea timpului pe camp sunt si foarte vocali, obisnuind sa latre din mai multe motive precum:

  • alarma
  • protectie
  • teama
  • intimidare
  • plictiseala
  • atragerea atentiei
  • salut

Ingrijire

Pe langa un paznic deosebit este si un animal de companie perfect, fiind devotat si dragastos cu familia, insa are nevoie de spatiu, astfel incat un apartament sau interiorul unei case nu-i satisface pe deplin nevoia de miscare de care are nevoie zilnic. Blana deasa si lunga pe care o detine are nevoie de ingrijire zilnica, sau macar periodica si uneori are nevoie de o ajustare a ”bretonului” pentru a reusi sa vada pe unde merge, insa nu prea mult pentru ca nu ar mai arata ca un Ciobanesc mioritic daca ar avea ochii descoperiti prea mult.

De pui, acesti caini prefera sa doarma pe pamant sau podea, astfel incat nu au nevoie de culcusuri sau cosulete (nu ca ar incapea in ele 😊), insa in interiorul casei s-ar putea sa va ocupe patul (la propriu) atunci cand mergeti la culcare, datorita atasamentului. Sunt caini energici si vocali, iar daca nu sunteti adepti ai latratului si preferati un caine tacut si cuminte, este clar ca Ciobanescul mioritic nu este alegera corecta. Fiind caini mari, atunci cand beau apa obisnuiesc sa ude totul in jurul lor din cauza buzelor si falcilor mari, iar daca in restul timpului obisnuiti sa va jucati cu ei trebuie sa va obisnuiti cu excesul de saliva cu care va poate uda pe haine.

Concluzionand nevoile acestor caini, acestia au nevoie de spatiu in care sa-si desfasoare activitatile fizice, de socializare si de un scop, respectiv paza unei gospodarii, parul devenind o problema pentru el si stapan atunci cand nu are parte de ingrijirea binemeritata. Alimentati trebuie sa fie echilibrata, astfel incat sa aiba parte de toti nutrientii esentiali unei bune cresteri, suplimentele alimentare fiind bine venite datorita cresterii rapide pe care o au. Nu sunt foarte pretentiosi, insa mediul in care traiesc trebuie sa imite cat mai bine natura in care si-au format stilul de viata libertin.

Sanatate

Atunci cand achizitionati un pui de Ciobanesc mioritic este indicat sa o faceti de la un crescator specializat, respectiv o canisa ce cunoaste rasa in profunzime si testeaza exemplarele pentru a le depista pe cele cu boli genetice ce se pot transmite la descendenti si a le scoate de la reproductie. Printre aceste defecte genetice se regaseste displazia de sold ce are drept factori favorizanti mediul, alimentatia si ingrijirea, sau displazia de cot, frecvent intalnita in randul cainilor de talie mare. Dilatatia gastrica si volvulusul intestinal reprezinta riscurile asociate cainilor grei si activitatii executate imediat dupa o masa copioasa, iar bolile osteo-articulare precum osteoartrita pot aparea la o anumita varsta, slabind calitatea vietii animalului.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.